NBA

Το ΝΒΑ έκοψε στα αστέρια του τον δρόμο προς τα προολυμπιακά και τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο σε στιγμιότυπο από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019 στην Κίνα
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο σε στιγμιότυπο από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019 στην Κίνα EUROKINISSI

Οι σειρές των playoffs που θα διεξάγονται ταυτόχρονα με τα προολυμπιακά τουρνουά και το φινάλε της σεζόν που ενδέχεται να γίνει μία μέρα πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, κόβουν την δρόμο πολλών NBAers προς τις εθνικές ομάδες των χωρών τους.

Από την οριστικοποίηση των σημαντικών ημερομηνιών για τη σεζόν 2020/21, προέκυψε αυτό που το Sport24.gr είχε αναλύσει στις 9 του περασμένου Απριλίου. Με τους τελικούς να ορίζονται για το διάστημα 8-22 Ιουλίου, η Λίγκα έκοψε τον δρόμο των παικτών της προς τα προολυμπιακά τουρνουά και τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα ξεκινήσουν μία μέρα αργότερα, γεγονός που δεν αποκλείεται να οδηγήσει την USA Basketball στη στελέχωση της ομάδας με αθλητές που αγωνίζονται εκτός χώρας.

Ο Άνταμ Σίλβερ και οι συνεργάτες του, μαζί φυσικά με την NBPA (Ένωση Παικτών), συμφώνησαν η χρονιά να ξεκινήσει στις 22/12, η κανονική περίοδος να ολοκληρωθεί στις 16/5 και τα playoffs να αρχίσουν στις 22 του ίδιου μήνα. Στις 22 Ιουνίου, μία εβδομάδα πριν ξεκινήσουν τα προολυμπιακά τουρνουά, θα γίνουν οι πρώτοι αγώνες των τελικών Ανατολής και Δύσης, ενώ σε περίπτωση που κάποιος αστέρας έχει αποκλειστεί στους ημιτελικούς των δύο περιφερειών και θέλει να ενσωματωθεί στην εθνική του, θα έχει ελάχιστες ημέρες όχι για να ξεκουραστεί, αλλά για να πακετάρει, να ταξιδέψει και να συναντήσει την ομάδα του.

Στο προολυμπιακό του Καναδά θα συμμετάσχουν η Ελλάδα του Γιάννη και του Θανάση Αντετοκούνμπο, η Κίνα, ο Καναδάς των 10-15 NBAers, η Ουρουγουάη, η Τσεχία του Τόμας Σατοράνσκι και η Τουρκία των Ερσάν Ιλιασόβα, Φουρκάν Κορκμάζ. Προφανώς ενδεχόμενη απουσία των Antetokounbros θα είναι σημαντική, ωστόσο αποδυναμωμένοι θα είναι και οι αντίπαλοί μας.

Στο προολυμπιακό του Σπλιτ θα συμμετάσχουν η Γερμανία του Ντένις Σρούντερ, του Μάξι Κλέμπερ, του Ντάνιελ Τάις και του Μόριτζ Βάγκνερ, η Ρωσία, το Μεξικό, η Τυνησία, η Κροατία των Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς, Ίβιτσα Ζούμπατς, Μάριο Χεζόνια, Ντάριο Σάριτς και η Βραζιλία του Μπρούνο Καμπόκλο.

Στο προολυμπιακό του Κάουνας θα συμμετάσχουν η Λιθουανία του Ντομάντας Σαμπόνις και του Γιόνας Βαλαντσιούνας, η Νότια Κορέα, η Βενεζουέλα, η Πολωνία, η Σλοβενία του Λούκα Ντόντσιτς και η Ανγκόλα.

Στο προολυμπιακό του Βελιγραδίου θα συμμετάσχουν η Δομινικανή Δημοκρατία, η Νέα Ζηλανδία, η Σερβία του Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς, του Νίκολα Γιόκιτς, του Νέμανια Μπιέλιτσα και του Μπόμπαν Μαριάνοβιτς, το Πουέρτο Ρίκο, η Ιταλία του Μάρκο Μπελινέλι και του Ντανίλο Γκαλινάρι και η Σενεγάλη του Γκόργκι Τζενγκ και του Τάκο Φαλ.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Πως για να βοηθήσει ένας παίκτης την εθνική ομάδα της χώρας του, μετά από μια εξουθενωτική σεζόν με συμπιεσμένο πρόγραμμα όπως αυτή που πλησιάζει, θα πρέπει να έχει μείνει εκτός playoffs, να έχει ολοκληρώσει τη χρονιά του στα τέλη Μαΐου, να πάρει μερικές ανάσες και στη συνέχεια να γυρίσει στο παρκέ. Διαφορετικά, αν δηλαδή έχει μπει στην postseason, το ρίσκο ενός τραυματισμού θα είναι μεγάλο.

Εξυπακούεται πως όποιος φτάσει σε ημιτελικούς και τελικούς περιφέρειας θα είναι αυτόματα εκτός προολυμπιακού τουρνουά και μένει να δούμε αν θα υπάρξουν περιπτώσεις αθλητών που θέλουν να βρεθούν απευθείας στο Τόκιο, αν φυσικά οι χώρες τους έχουν πάρει την πρόκριση.

Όσο για την Team USA; Αυτή τη στιγμή το πιθανότερο σενάριο είναι να την δούμε χωρίς μεγάλους σταρ του επιπέδου του Στεφ Κάρι, του ΛεΜπρόν Τζέιμς, του Τζέιμς Χάρντεν, του Κέβιν Ντουράντ, για την ακρίβεια θα προκαλέσει έκπληξη αν κάποιος από αυτούς μπει έστω στη συζήτηση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ιαπωνίας. Είναι πιθανό οι παράγοντες της ομοσπονδίας θα δημιουργήσουν ρόστερ με "ευρωπαίους" Αμερικανούς, που και πάλι θα έχει καλές πιθανότητες για το χρυσό μετάλλιο.

Το ολυμπιακό τουρνουά θα ξεκινήσει στις 24 Ιουλίου (δύο ημέρες μετά από το τέλος της χρονιάς στο ΝΒΑ σε περίπτωση που οι τελικοί φτάσουν μακριά) και σε αυτό θα πάρουν μέρος 12 ομάδες. Το μόνο σίγουρο είναι πως η Λίγκα ήθελε να "τραβήξει" τη χρονιά και μέσα στον Αύγουστο, όμως τα τηλεοπτικά δίκτυα έθεσαν βέτο καθώς δεν ήθελαν το πρωτάθλημα να συμπέσει με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι εύκολο να καταλάβει κάποιος το γιατί.

TAGS NBA ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ ΜΠΑΚΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ