ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ

ΤΣΣΚΑ: Ο Γκάμπριελ Λούντμπεργκ θα δώσει εξετάσεις σε fast forward

Ο Λούντμπεργκ με τη φανέλα της Δανίας
Ο Λούντμπεργκ με τη φανέλα της Δανίας FIBA

Η ΤΣΣΚΑ απέκτησε τον Γκάμπριελ Λούντμπεργκ για να προσθέσει μέγεθος, αθλητικότητα και επιθετικό ταλέντο στην περιφέρεια. Το SPORT24 γράφει για τον νέο παίκτη του Δημήτρη Ιτούδη σε συνεργασία με το InStat Scout.

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια τις τελευταίες ημέρες, μετά τα προβλήματα που προέκυψαν και... άδειασαν τη δωδεκάδα της. Υπέγραψε αρχικά τον Μάικλ Έρικ κι εν συνεχεία τον Γκάμπριελ Λούντμπεργκ (27, 1μ93), θέλοντας να καλύψει τα κενά που δημιουργήθηκαν λόγω τραυματισμών (βλ. Νίκολα Μιλουτίνοβ), αλλά και να μεγαλώσει το rotation για το υπόλοιπο της φετινής σεζόν.

Το δεύτερο έχει να κάνει κατά βάση με την περιφερειακή γραμμή, η οποία ήταν -από το καλοκαίρι- περιορισμένη σε ποσοτικό επίπεδο. Ένα πρόβλημα που έγινε ακόμη πιο έντονο λόγω του νέου τραυματισμού του Γουίλ Κλάιμπερν πριν από ενάμιση μήνα (σ.σ.: ο MVP του 2018/19 για την "αρκούδα" έκανε την επανεμφάνισή του κόντρα στη Ζενίτ), αλλά και των καταστάσεων που προέκυψαν με τον Μάικ Τζέιμς.

Ο Δημήτρης Ιτούδης αντιλήφθηκε το πρόβλημα και εισηγήθηκε την προσθήκη ακόμη ενός παίκτη στην περιφέρεια, με τον Γκάμπριελ Λούντμπεργκ να είναι ο εκλεκτός του.

Ένας παίκτης που μόνο άγνωστος δεν είναι για την "αρκούδα" δεδομένου ότι η ομάδα του συμμετέχει τη φετινή σεζόν στη VTB League. Μόλις πριν από δέκα μέρες άλλωστε, οδήγησε τη Ζιέλονα Γκόρα στην πρώτη νίκη της ιστορίας της επί της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, με 26 πόντους (με 8/11 δίποντα, 3/5 τρίποντα και 1/1 βολή), 5 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 2 λάθη και 2 κλεψίματα σε 32'00'' συμμετοχής.

Ενδεχομένως μάλιστα ο αγώνας της 1ης Φεβρουαρίου να ήταν κι αυτός που επιβεβαίωσε πως ο 27χρονος γκαρντ είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα στην καριέρα του. Ή για την ακρίβεια, για το άλμα.

"ΚΡΥΜΜΕΝΟΣ" ΣΤΗΝ ΤΕΝΕΡΙΦΗ

Την περσινή σεζόν, σε παρόμοιο χρονικό σημείο, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας βγήκε στην αγορά για την απόκτηση περιφερειακού. Η ρήξη πρόσθιου χιαστού που υπέστη ο Γουίλ Κλάιμπερν καθιστούσε απαραίτητη τη μεταγραφική ενίσχυση για να "βγει" η σεζόν, με τον Δημήτρη Ιτούδη να καταλήγει τον Χάουαρντ Σαντ Ρος, ο οποίος σε εκείνο το χρονικό σημείο έκανε θραύση με τη φανέλα της ΑΕΚ στο Basketball Champions League.

Τότε, το όνομα του Γκάμπριελ Λούντμπεργκ δεν μπορούσε να βρεθεί στη λίστα της "αρκούδας". Κι οι λόγοι ήταν απλοί.

Ως μέλος της Τενερίφης του Τσους Βιντορέτα, ο ύψους 1μ93 γκαρντ δεν ήταν παρά ένα -από τα πολλά- κομμάτι του rotation. Ερχόμενος κατά βάση από τον πάγκο, για να παίξει δίπλα είτε στον Μαρσελίνιο Χουέρτας (περισσότερο) είτε του Αλεχάντρο Λόπεθ (λιγότερο). Περισσότερο στο "2" και λιγότερο στο "1". Δεν ήταν βασικός (sic), δεν ήταν καν πρωταγωνιστής στην ισπανική ομάδα. Δεν είχε πολλές αρμοδιότητες στην επίθεση, μετρώντας 5.8 σουτ εντός παιδιάς ανά αγώνα.

Η ιστορία στη Ζιέλονα Γκόρα υπό τις οδηγίες του Ζαν Τάμπακ όμως, ήταν πολύ διαφορετική. Η πολωνική ομάδα τού έδωσε πρωταγωνιστικό ρόλο (σχεδόν αποκλειστικά ως πόιντ γκαρντ), για να δικαιωθούν αμφότερες οι πλευρές για τον "γάμο" του καλοκαιριού.

ΜΕ ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ

Η ουσία της αλλαγής για τον Γκάμπριελ Λούντμπεργκ έχει να κάνει με το πώς τον (δια)χειρίστηκε ο Ζαν Τάμπακ. Του έδωσε την μπάλα και μαζί την ελευθερία να παίρνει αποφάσεις για το "χτίσιμο" του παιχνιδιού της πολωνικής ομάδας. Κι από την στιγμή που βρήκε χώρο για να ξεδιπλώσει το ταλέντο του, ο 28χρονος γκαρντ εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία

Η επιθετικότητα στο παιχνίδι του δεν αποτυπώθηκε μόνο στους πόντους (αυτό ήταν το προφανές), αλλά στα εντός παιδιάς σουτ, τα κερδισμένα φάουλ και τους τρόπους με τους οποίους απειλούσε το αντίπαλο καλάθι.

Με τα καλά και τα κακά του, ο Γκάμπριελ Λούντμπεργκ έκανε το ξεπέταγμά του και έδειξε πως μπορεί να λειτουργήσει μέσα στο σύνολο ως πρωταγωνιστής κι όχι ως κομπάρσος. Όχι άλλο, τουλάχιστον.

Κατηγορία 2019/20 (Τενερίφη) 2020/21 (Ζιέλονα Γκόρα)
Πόντοι 6.8 20.4
Χρόνος 17' 33'
Σουτ εντός παιδιάς 5.85 14.5
Κερδισμένα φάουλ 1.6 4.6
Catch and Shoot (σουτ/αγώνα) 1.1 1.2
Pick N' Roll (σουτ/αγώνα) 1.7 5.1
Isolation (σουτ/αγώνα) 0.7 2.7

*Τα στατιστικά είναι από το InStat Scout

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟ PICK N' ROLL

Από την στιγμή που ο Ζαν Τάμπακ τού έδωσε περισσότερο την μπάλα, φάνηκαν οι αρετές του. Σε πολύ μεγάλο βαθμό, στη Ζιέλονα Γκόρα είχε την ευκαιρία να βελτιώσει τις αποφάσεις που παίρνει στο pick n' roll, δεδομένου ότι αυτές οι καταστάσεις αφορούν το 32% των κατοχών που είχε με την πολωνική ομάδα, σύμφωνα με το InStat Scout. Για να ακολουθήσει το transition (λογικό δεδομένου ότι είναι εκρηκτικός και πρώτο μέλημα είναι να τρέξει το γήπεδο) με 17.1% επί του συνόλου των κατοχών του.

Επίθεση Ποσοστό κατοχών Πόντοι/κατοχή
Pick n' Roll 32% 1.1
Transition 17.1% 1.03
Isolation 12.9% 0.88
Catch and Shoot 12.4% 1.24

Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΑΟΥΑΡΝΤ ΣΑΝΤ ΡΟΣ

Είναι ξεκάθαρο πως ο Γκάμπριελ Λούντμπεργκ είναι πολύ πιο ταλαντούχος σε επιθετικό επίπεδο από τον Χάουαρντ Σαντ Ρος, ταυτόχρονα όμως δεν έχει το αμυντικό φίλτρο του νυν παίκτη του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ -αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως αμελεί τη δουλειά στο πίσω μέρος του παρκέ, αφού χρησιμοποιεί πολύ καλά τα χέρια του και εκμεταλλεύεται τα γρήγορα πόδια του για να ασκήσει πίεση στην μπάλα.

Πρόκειται άλλωστε για έναν περιφερειακό που είναι πολύ επιθετικός στον τρόπο με τον οποίο πηγαίνει προς το καλάθι, έχει κάθετο παιχνίδι και δεν φοβάται να πάει πάνω στον αντίπαλο ψηλό, επιδιώκοντας σε κάποιες περιπτώσεις την επαφή. Εξ ου τα 4.6 κερδισμένα φάουλ φέτος στη VTB League και οι 3.9 βολές ανά αγώνα, με το ποσοστό του πάντως να μην είναι πολύ καλό για περιφερειακό (76.7%).

ΤΟ "ΠΑΝΤΡΕΜΑ" ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΪΚ ΤΖΕΪΜΣ

Στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, βέβαια ξέρει ότι δεν θα έχει αντίστοιχο ρόλο με αυτόν στη Ζιέλονα Γκόρα. Αφενός γιατί πρόκειται για δύο πολύ διαφορετικά μεγέθη, αφετέρου γιατί η "αρκούδα" έχει κουμανταδόρο τον Μάικ Τζέιμς των 31'30'' λεπτών κατά μέσο όρο στην EuroLeague. Όπερ και σημαίνει πως δεν θα παίζει τόση ώρα με την μπάλα στα χέρια του, ως βασικός δημιουργός και εκτελεστής.

Κι εδώ είναι που παρουσιάζεται το μεγαλύτερο ενδιαφέρον του πειράματος. Αν δηλαδή ο Γκάμπριελ Λούντμπεργκ θα μπορέσει να μπει στο καλούπι της ΤΣΣΚΑ Μόσχας και να αποδειχθεί εξίσου αποτελεσματικός, με σαφώς μικρότερο χρόνο συμμετοχής και αρμοδιότητες. Όπως αντίστοιχα, αν θα πάρει μπάλες από τον Μάικ Τζέιμς στη διάρκεια των αγώνων, για να τον ξεκουράζει και να καθιστά πολύ πιο απρόβλεπτη τη ρωσική περιφέρεια.

Το "πάντρεμα" των δύο λοιπόν είναι αυτό που θα καθορίσει την επιτυχία της μεταγραφής του, αλλά και το κατά πόσο ο Δημήτρης Ιτούδης θα μπορέσει επί της ουσίας να ανοίξει το rotation στην εξέλιξη της σεζόν.

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΡΙΕΡΑΣ ΤΟΥ

Οι επόμενοι τέσσερις μήνες αποτελούν λοιπόν το σημαντικότερο κριτήριο για τον 27χρονο γκαρντ και την εξέλιξη της καριέρας του. Κι αυτό γιατί βάσει όσων ανέφερε πριν από μερικές ώρες ο Ντονάτας Ουρμπόνας, η συμφωνία του με τη ρωσική ομάδα αναφορά σε δυόμιση χρόνια συνεργασίας, πλην όμως με την ΤΣΣΚΑ να έχει τη δυνατότητα του opt out το προσεχές καλοκαίρι. Όπως ακριβώς συνέβη στην περίπτωση του Χάουαρντ Σαντ Ρος.

Ο Γκάμπριελ Λούντμπεργκ ξέρει πως στη MegaSport Arena θα δώσει τις σημαντικότερες εξετάσεις της επαγγελματικής του διαδρομής. Αυτή είναι η ευκαιρία του.

Photo Credits: FIBA

TAGS ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ EUROLEAGUE VTB LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ