ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Βολκόφ στο SPORT 24 για την δήλωση Μαρτσουλιόνις περί δωροδοκίας: "Πέφτω από τα σύννεφα"

Ο Σάσα Βολκόφ στη διάρκεια του EuroBasket 1987
Ο Σάσα Βολκόφ στη διάρκεια του EuroBasket 1987 EUROKINISSI

Ο Σαρούνας Μαρτσουλιόνις θυμήθηκε μετά από 34 χρόνια ότι οι Σοβιετικοί δέχθηκαν απόπειρα δωροδοκίας πριν από τον τελικό του Eurobasket του 1987 και ο Βασίλης Σκουντής καλεί τους μάρτυρες να καταθέσουν! Μιλούν στο SPORT 24: Σάσα Βολκόφ, Γιώργος Βασιλακόπουλος και Νίκος Φιλίππου.

Στον μελίγλωττο και μελίφθογγο Ρωμαίο συγγραφέα Κλαύδιο Αιλιανό αποδίδεται μια φράση που μου ήρθε στο μυαλό πασχαλιάτικα... Έξεστι Κλαζομενίοις ασχημονείν!

Αλλά να που μετά από είκοσι αιώνες συνειδητοποίησα ότι εκτός από τους Κλαζομενίους, η απρέπεια αποτελεί ίδιον γνώρισμα και των Λιθουανών! Όχι ολονών βεβαίως, θα ήμουν άδικος εάν τους τσουβάλιαζα και το παίρνω πίσω...

Το παίρνω πίσω για το λιθουανικό έθνος, όπως συνηθίζει να αποκαλεί τη φάρα του ο ένας Σαρούνας (Γιασικέβιτσους), αλλά το αφήνω ως στίγμα πάνω στον άλλο Σαρούνας (Μαρτσουλιόνις)...

Κρίμα ρε φίλε, κρίμα!

ΤΑ ΟΥΙΣΚΙΑ ΚΑΙ Η ΛΑΣΠΗ ΣΤΟΝ ΑΝΕΜΙΣΤΗΡΑ

Κρίμα τα... ουίσκια που έχουμε πιει και τα ξενύχτια που κάναμε στην Αθήνα και νιώθω πως με αυτά που είπε ο στόμας σου τα μαγάρισες! Βεβαίως το να μαγαρίζει τα ποτά και το "Athens by night" είναι το ολιγότερο από τα κακά: εδώ μαγάρισε έναν ολόκληρο θρίαμβο και ένα έπος που το έχουμε κορώνα στο κεφάλι μας!

Για να πω την αμαρτία μου, το να ξεθάβεις -στην κυριολεξία- σε ανύποπτο χρόνο και στο ξεκούδουνο μετά από 34 χρόνια ένα δήθεν σκάνδαλο, χωρίς κανένα στοιχείο είναι σαν να ρίχνεις λάσπη στον ανεμιστήρα κι όποιον πάρει ο Χάρος!

Ο Σαρούνας Μαρτσουλιόνις με τον Βασίλη Σκουντή
Ο Σαρούνας Μαρτσουλιόνις με τον Βασίλη Σκουντή SPORT 24

Εδώ βεβαίως δημιουργείται και άλλη μια απορία, διότι ο Μαρτσουλιόνις πήρε πάσα γι αυτή την αποκάλυψη, ερωτηθείς από τον Ισπανό δημοσιογράφο που του έκανε τη συνέντευξη... Ρωτήθηκε εάν "είναι αλήθεια ότι σας προσφέρθηκαν χρήματα από τους Ελληνες από τον τελικό και εάν ισχύει αυτό, πόσο σας επηρέασε στην απόδοση σας;" και είπε το παραμύθι του...

Η ΕΚΠΛΗΞΗ ΤΟΥ ΒΟΛΚΟΦ

"Εκπλήσσομαι με αυτά που είπε ο Σαρούνας. Τον σέβομαι, παίξαμε μαζί, είμαστε φίλοι, αλλά οι δηλώσεις του δεν βγάζουν κανένα νόημα. Δεν έχω ιδέα" μου είπε πριν από λίγη ώρα ο Αλεξάντερ Βολκόφ.

Του πρώην παίκτη του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού, πρώην Υπουργού των Σπορ της Ουκρανίας και νυν επίτιμου προέδρου της ομοσπονδίας μπάσκετ της χώρας του, του έφυγε ο... τάκος, όταν του είπα τα καθέκαστα...

"Κανείς δεν μας πρόσφερε κάτι για να χάσουμε στον τελικό του 1987. Δεν υπέπεσε κάτι τέτοιο στην αντίληψη μου και απ ό,τι ξέρω κανείς συμπαίκτης μου δεν δέχθηκε κάποια προσέγγιση. Πέφτω από τα σύννεφα ακούγοντας μια τέτοια ιστορία" συνεχίζει ο Σάσα.

"Χάσαμε διότι δεν παίξαμε καλά εκείνο το βράδυ και βρήκαμε απέναντι μας έναν μεγάλο αντίπαλο, με σπουδαίους παίκτες, όπως ο Γκάλης, ο Γιαννάκης, ο Φασούλας, ο Χριστοδούλου και οι υπόλοιποι. Ο κόουτς Πολίτης, που αργότερα τον είχα προπονητή στον Παναθηναϊκό εφάρμοσε μια πολύ καλή τακτική και δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης πώς ο κόσμος έσπρωχνε την ελληνική ομάδα σε κάθε ματς και κυρίως στον τελικό".

Τάδε έφη Βολκόφ, λοιπόν, οπότε πάμ' παρακάτω...

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: "ΣΑΧΛΑΜΑΡΕΣ"

"Βλακείες, μπούρδες και σαχλαμάρες" μου είπε ο Γιώργος Βασιλακόπουλος, προς τον οποίο απευθύνθηκα πριν από λίγη ώρα, ζητώντας του ένα σχόλιο σχετικά με τις δηλώσεις του Μαρτσουλιόνις.

"Τι να σχολιάσω; Αυτά είναι ανάξια σχολιασμού και αχαρακτήριστα" απάντησε γελώντας. "Φαίνεται ότι ο Μαρτσουλιόνις περνάει μια περίεργη περίοδο στη ζωή του και με αυτά που είπε εκτέθηκε ανεπανόρθωτα. Δεν υπάρχει λόγος να δώσουμε την παραμικρή σημασία, πολύ δε περισσότερο να προβούμε σε επίσημες διαμαρτυρίες ή καταγγελίες...".

Σε αντίθεση με την απροθυμία της ΕΟΚ να τραβήξει το σχοινί στα άκρα (με καταγγελίες, μηνύσεις κοκ), κάποιοι ήδη στράφηκαν προς αυτή την κατεύθυνση... Έλληνας που ζει στο εξωτερικό και έχει σχέση με το μπάσκετ επικοινώνησε σήμερα με τον Γενικό Γραμματέα της FIBA, Aνδρέα Ζαγκλή, και με στέλεχος του ΝΒΑ, καθόσον ο Μαρτσουλιόνις αποτελεί μέλος στο Hall Of Fame και των δυο οργανισμών.

Παρεμπιπτόντως στα μέσα της δεκαετίας του 2000 ο παλαίμαχος Λιθουανός γκαρντ είχε δηλώσει την πρόθεση του να διεκδικήσει την προεδρία της FIBA Εurope, ως αντίπαλος του Γιώργου Βασιλακόπουλου, αλλά εντέλει δεν έθεσε υποψηφιότητα...

Συν τοις άλλοις στις 26 Μαΐου του 2019 εξελέγη Ευρωβουλευτής, αλλά μετά από 48 ώρες υπέβαλε την παραίτηση του και δεν πήγε ποτέ στο Στρασβούργο!

ΦΙΛΙΠΠΟΥ: "Ο ΗΛΙΘΙΟΣ ΚΑΙ ΤΑ... ΜΠΡΑΒΟ ΜΑΣ"

"Ασχοληθήκαμε τότε μαζί του επειδή όντως ήταν μεγάλος παίκτης και τον νικήσαμε. Με το να ασχολούμαστε τώρα μαζί του, δίνουμε αξία σε έναν ηλίθιο. Το αν κάποιος υπήρξε μεγάλος παίκτης δεν εξυπακούεται ότι θα είναι και πνευματικά ισορροπημένος" είπε φουρκισμένος ο Νίκος Φιλίππου...

Ο παλαίμαχος διεθνής φόργουορντ και μέλος της "επίσημης αγαπημένης" προχώρησε ακόμη περισσότερο στις υπόνοιες του...

"Πρώτα απ’ όλα αναρωτιέμαι από πού κι ως πού ρώτησε κάτι τέτοιο ο Ισπανός δημοσιογράφος. Επίσης είναι γνωστό το μίσος ανάμεσα στους Ρώσους και στους Λιθουανούς και από αυτά που είπε ο Μαρτσουλιόνις φαίνεται σαν να ρίχνει τις ευθύνες στον Γκομέλσκι. Μπράβο μας πάντως. Μπράβο μας, διότι δεν φτάνει που νικήσαμε αυτή την υπερδύναμη δυο φορές, στην Αθήνα το '87 και στο Ζάγκρεμπ το '89, αλλά τη δωροδοκήσαμε κιόλας".

ΤΟ ΚΟΜΠΛΕΞ ΚΑΙ ΤΑ ΡΟΥΧΑ

Σε ανοικτή επιστολή του προς τον... ακατονόμαστο, ο υποψήφιος πρόεδρος της ΕΟΚ, Παναγιώτης Φασούλας, απέδωσε τη συμπεριφορά του στο κόμπλεξ το οποίο του προκάλεσαν οι ήττες από την Ελλάδα και μ’ αυτά και μ’ αυτά να που ανέκυψε θέμα εκ του μη όντος!

Με τη λογική του ότι στην Ελλάδα πολύ συχνά η τρία γίνεται τριχιά, οι τρίχες του Μαρτσουλιόνις έγιναν ολόκληρη χαίτη!

Ανάμεσα στις πολλές θεωρίες (συνωμοσίας ή όχι) κυκλοφορεί και μία που θέλει, λέει, τους Σοβιετικούς να αρνούνται να φορέσουν ρούχα μάρκας Asics Tiger (τα οποία φορούσε και η ελληνική ομάδα) αντί εκείνων της Adidas.

Ο Αλέξαντερ Γκομέλσκι που έκανε κουμάντο στα πάντα δεν απάντησε ποτέ στην πρόταση της εταιρείας και τα ρούχα, που είχαν ετοιμασθεί, έμειναν στις κούτες... Εάν αυτό, σύμφωνα με το σκεπτικό του Μαρτσουλιόνις, συνιστά απόπειρα αθέμιτου επηρεασμού και παράνομου χρηματισμού, ε ναι, τότε να τους δωροδοκήσαμε!

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΛΛΑΔΑ EUROBASKET ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ