ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Τάμπακ στο SPORT24: "Ο Λούντμπεργκ έψαχνε μια ευκαιρία, ο Παππάς έχει ποιότητα"

Ο Ζαν Τάμπακ στον πάγκο της Ζιέλονα Γκόρα
Ο Ζαν Τάμπακ στον πάγκο της Ζιέλονα Γκόρα TOMASZ BROWARCZYK / ENEA ZASTAL BC ZIELONA GORA

Ο Ζαν Τάμπακ μίλησε στο SPORT24 για την ιδιαίτερη περίπτωση του Γκάμπριελ Λούντμπεργκ και τη συμφωνία με τον Νίκο Παππά. Τι είπε ο προπονητής της Ζιέλονα Γκόρα για το πώς ξέθαψε τον πρώτο από τον πάγκο της Τενερίφης και τα στοιχεία που χρειάζεται από τον πρώην παίκτη του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ.

Η Ζιέλονα Γκόρα ακούστηκε πολύ τις τελευταίες εβδομάδες, εντός κι εκτός των πολωνικών συνόρων. Κι ακόμη περισσότερο στην Ελλάδα. Από τη μία το γεγονός πως πούλησε τον Γκάμπριελ Λούντμπεργκ στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, από την άλλη η επιλογή του Νίκου Παππά για την ενίσχυση της περιφέρειας, έφεραν τον πολωνικό σύλλογο στο επίκεντρο της προσοχής.

Μπορεί να μην έχει την οικονομική δύναμη του παρελθόντος και να βλέπει τον ανταγωνισμό να έχει φουντώσει για τα καλά (Σλασκ Βρότσλαβ, Λέγκια Βαρσοβίας, Στσέσιν και Σλαμ Σταλ Όστροφ είναι οι βασικοί ανταγωνιστές για τον τίτλο του πρωταθλητή), πλην όμως η Ζιέλονα Γκόρα έχει την τύχη να στηρίζεται στο... μάτι και το μυαλό του Ζαν Τάμπακ. Ενός ανθρώπου που ξέρει καλά τη δουλειά του προπονητή, έχοντας ήδη δεκαπέντε χρόνια προϋπηρεσίας.

Απόδειξη; Τόσο η εκτόξευση της αξίας του Γκάμπριελ Λούντμπεργκ (μεταξύ άλλων) όσο και η παρουσία της Ζιέλονα Γκόρα στην πεντάδα της VTB League, πάνω από ομάδες όπως η Νίζνι, η Άβτοντορ και η Χίμκι.

Ο 51χρονος τεχνικός μίλησε στο SPORT24 για την αποστολή που ανέλαβε πριν από ενάμιση χρόνο, τα κέρδη που έχουν ήδη παρουσιαστεί, αλλά και την επιλογή του Νίκου Παππά για την ενίσχυση του rotation, στην τελική ευθεία της φετινής σεζόν.

"Είναι η δεύτερη σεζόν που βρίσκομαι στην Πολωνία, με μια αρκετά διαφορετική κατάσταση από αυτή που υπήρχε την προηγούμενη δεκαετία. Η Ζιέλονα Γκόρα ήταν επί σειράς ετών κυρίαρχη εντός των συνόρων σε οικονομικό -και κατ' επέκταση αγωνιστικό- επίπεδο. Προέκυψε όμως μια νέα συνθήκη, κατά την οποία έπρεπε ο προϋπολογισμός να κοπεί στο μισό.

Δεν έχουμε τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό στην Πολωνία, γι' αυτό στραφήκαμε σε ένα άλλο πλάνο. Εξελίσσουμε παίκτες, δημιουργούμε μεταπωλητική αξία σε πολλούς από αυτούς και χαιρόμαστε φυσικά γι' αυτό. Καταφέραμε μάλιστα να συνδυάσουμε αυτό το γεγονός με πολύ καλά αποτελέσματα, όλο αυτό το διάστημα. Πέρσι κατακτήσαμε τον τίτλο του πρωταθλητή στην Πολωνία, φέτος πάμε εξίσου καλά και είμαστε στην πεντάδα της VTB League" ανέφερε αρχικά ο 51χρονος τεχνικός, ο οποίος στο πρόσφατο παρελθόν (το 2012) είχε εργαστεί ξανά στην Πολωνία, για λογαριασμό της Τρεφλ Σόποτ. Το πέρασμά του τότε βέβαια αποδείχθηκε βραχύβιο, αφού πολύ γρήγορα έκανε το ταξίδι της επιστροφής για την Ισπανία, προκειμένου να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Μπασκόνια.

Ο Νίκος Παππάς με τη φανέλα της Ζιέλονα Γκόρα
Ο Νίκος Παππάς με τη φανέλα της Ζιέλονα Γκόρα TOMASZ BROWARCZYK / ENEA ZASTAL BC ZIELONA GORA

Όλη αυτή η νέα τάξη πραγμάτων λοιπόν στον πολωνικό σύλλογο υποχρέωσε αυτόν και τους συνεργάτες του να διαφοροποιήσουν τον τρόπο δράσης τους: "Έπρεπε να είμαστε δημιουργικοί, οπότε αλλάξαμε εντελώς τον τρόπο με τον οποίο υπογράφαμε παίκτες".

Τι πάει να πει αυτό;

"Πέρσι και φέτος ψάχναμε παίκτες που είχαν το απαραίτητο ταλέντο, αλλά ταυτόχρονα αναζητούσαν μια καλή ευκαιρία για να το ξεδιπλώσουν και να πάνε ένα επίπεδο (ή και δύο) ψηλότερα. Όλοι ασχολούνται με το τώρα, με το γεγονός πώς ο Γκάμπριελ Λούντμπεργκ πουλήθηκε στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Πριν από αυτόν όμως, βοηθήσαμε κι άλλα παιδιά να εξελιχθούν. Δεν θα σου πω πολλά ονόματα, θα σου αναφέρω απλά τον Λούντβιγκ Χάκανσον που βρήκε γρήγορα ένα καλό συμβόλαιο ξανά στη Liga Endesa και τον Γιάροσλαβ Ζισκόφσκι, που τον ακολούθησε επίσης στην Μπιλμπάο.

Ή επίσης τον Ντρου Γκόρντον που γύρισε από σοβαρό τραυματισμό και επέστρεψε μέσω της Ζιέλονα Γκόρα στα πολύ μεγάλα συμβόλαια, με τη Λοκομοτίβ Κουμπάν. Φέτος λοιπόν, πέραν του Γκάμπριελ Λούντμπεργκ κι ο Μαρσέλ Πονίτκα άνοιξε τα φτέρα του μετά από εμάς και εξασφάλισε ένα πολύ καλό συμβόλαιο με την Πάρμα. Τι θέλω να πω με όλο αυτό; Ότι μιλάμε για μια φιλοσοφία και τρόπο δουλειάς που ακολουθούμε πιστά και βλέπουμε ότι υπάρχει αποτέλεσμα".

Η μεταπωλητική αξία που δημιουργούν αρκετοί παίκτες της ομάδας του είναι σημαντική για τη... φήμη που αποκτά η Ζιέλονα Γκόρα στην αγορά, ταυτόχρονα όμως τον φέρνει σε θέση να χάνει βασικά κομμάτια του rotation ακόμη κι όταν εξελίσσεται η σεζόν: "Αυτό δεν είναι κάτι που απαραίτητα μου αρέσει να γίνεται, γιατί δημιουργούνται κενά. Δείχνει όμως την ποιότητα και την ευστοχία των επιλογών μας. Όπως επίσης το επίπεδο της δουλειάς που γίνεται εδώ. Γι αυτό λοιπόν, τις τελευταίες εβδομάδες κάναμε κάποιες έξτρα κινήσεις, με τον Σκάιλερ Μπόουλιν και τον Νίκο Παππά".

"Ο ΠΑΠΠΑΣ ΕΧΕΙ ΤΑΛΕΝΤΟ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ"

Η μεταγραφή του πρώην γκαρντ του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ έκλεισε με συνοπτικές διαδικασίες, είναι η αλήθεια. Μέσα σε δύο μέρες έγιναν όλα, με τον 31χρονο παίκτη να συστήνεται με εντυπωσιακό τρόπο στην Energa Basket Liga, έχοντας 22 πόντους (από 5/8 δίποντα, 1/5 τρίποντα και 9/10 βολές) και 7 ασίστ -μαζί με 8 κερδισμένα φάουλ.

Κι όλα αυτά, δίχως καλά καλά να έχει κάνει μια ολοκληρωμένη προπόνηση με τους νέους συμπαίκτες του.

"Υπήρχαν πολλά παιδιά που προτάθηκαν, πιεζόμασταν αρκετά από τον χρόνο γιατί μπαίνουμε στην τελική ευθεία της σεζόν, λίγο πριν από την έναρξη των playoffs. Θέλαμε λοιπόν κάποιον με εμπειρία και το προφίλ που υπηρετεί τον σκοπό μας. Αυτός ήταν ο Νίκος Παππάς. Πρόκειται για έναν παίκτη που έχει την ποιότητα και το ταλέντο για να πετύχει στη συνθήκη που τον χρειαζόμαστε, είναι ένας αθλητής που έχει τη φιλοδοξία να επιστρέψει στο επίπεδο που ήταν πριν" δήλωσε αρχικά και προσέθεσε:

"Έκανε το shootaround την ημέρα του αγώνα κι έπαιξε. Δεν έχουμε προλάβει ακόμη να δουλέψουμε όλοι μαζί γιατί μεσολάβησε το ταξίδι στη Ρωσία, στο οποίο δεν ήταν παρών λόγω της μη έκδοσης της βίζας του. Είναι μια δύσκολη κατάσταση τόσο για εκείνον όσο και για εμάς, γιατί ο χρόνος μάς πιέζει. Προσπαθούμε λοιπόν να εκμεταλλευτούμε κάθε ευκαιρία που έχουμε για να ενσωματώσουμε τα νέα παιδιά και να είναι όλοι έτοιμοι για την post season".

"ΕΙΔΑ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΟ ΜΕ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ"

Εν συνεχεία, η συζήτηση πήγε στον Γκάμπριελ Λούντμπεργκ, για τον οποίο η ΤΣΣΚΑ Μόσχας έδωσε περί τις 350.000 ευρώ προκειμένου να τον αποκτήσει από τη Ζιέλονα Γκόρα. Ο Ζαν Τάμπακ παραδέχθηκε βέβαια πως "δεν κατάφερα να δω ολόκληρο το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, μόνο ένα δεκάλεπτο".

Πώς τον... ξέθαψε από τον πάγκο της Τενερίφης όμως;

"Γενικά κοιτάζω πολύ την αγορά της Ισπανίας, αφενός γιατί ξέρω καλά το πρωτάθλημα αφετέρου γιατί έχει πολύ ενδιαφέρουσες περιπτώσεις. Ο ανταγωνισμός και το επίπεδο είναι τόσο ψηλό, που μπορεί ένας πολύ καλός παίκτης να μην βρει τον χώρο που θέλει. Αν κάποιος δεν τα πηγαίνει καλά στη Liga Endesa, δεν σημαίνει κάτι για την ποιότητα και το ταλέντο του. Μπορεί αυτόματα να κυριαρχήσει σε άλλο πρωτάθλημα. Όπως έγινε με τον Γκάμπριελ Λούντμπεργκ" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξήγησε βέβαια πως η επιλογή του δεν είχε να κάνει με κάποιο ολοκληρωμένο δίκτυο scouting, παρά με τη δουλειά που έκανε μαζί με τους συνεργάτες του στη διάρκεια της offseason: "Δεν έχουμε τμήμα scouting, οπότε δεν μπορούμε να ελέγχουμε τι γίνεται στην αγορά από τον χειμώνα με φόντο το καλοκαίρι. Μόλις τελείωσε η σεζόν, εξετάσαμε την περίπτωσή του και τον ξεχωρίσαμε".

"ΑΝΤΙΛΗΦΘΗΚΑ ΤΟ POTENTIAL ΤΟΥ ΛΟΥΝΤΜΠΕΡΓΚ"

Έχοντας λοιπόν καλή γνώση της αγοράς της Liga Endesa (με πολυετή θητεία ως προπονητής σε Ρεάλ Μαδρίτης, Σεβίλλη, Τζιρόνα, Μπασκόνια και Φουενλαμπράδα), δεν άργησε να καταλάβει πως ο Γκάμπριελ Λούντμπεργκ ήταν αυτό που χρειαζόταν.

"Πάντα πίστευα στο ταλέντο του, από την πρώτη στιγμή που τον είδα. Δεν χρειάστηκαν παρά μερικές ημέρες στην Πολωνία μαζί του, για να αντιληφθώ πως έχει όλα όσα χρειάζονται για να πετύχει" σχολίασε και εξήγησε πως "απλά έψαχνε μια ευκαιρία για να παίξει περισσότερο στο "1" παρά στο "2". Εμείς λοιπόν του δώσαμε αυτή την ευκαιρία. Δεν εκπλήσσομαι από το γεγονός πως σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα έκανε τη διαφορά και κέντρισε το ενδιαφέρον της ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Αυτό γιατί στηρίζει πολλά όχι μόνο στο ταλέντο του, αλλά και στην αποφασιστικότητά του για να πετύχει όσα ονειρεύεται".

Για το φινάλε, ρωτήθηκε πώς τον είδε στο ντεμπούτο του στην EuroLeague, με τη φανέλα της ΤΣΣΚΑ Μόσχας; "Για να σου είμαι ειλικρινής, δεν είδα ολόκληρο το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό. Μόνο ένα δεκάλεπτο. Πήγε πολύ καλά απ ότι διάβασα, αλλά ξέρει κι ο ίδιος ότι όλο αυτό είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο, προκειμένου να μάθει κι αυτός τους συμπαίκτες και τους προπονητές του, αλλά επίσης κι εκείνοι να τον μάθουν".

Photo Credits: Tomasz Browarczyk / Enea Zastal BC Zielona Gora

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ VTB LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ