ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

ΕΛΙΝ: Δέσμευση ποιότητας στα καύσιμα - είσοδος στην αγορά ενέργειας

ΕΛΙΝ: Δέσμευση ποιότητας στα καύσιμα - είσοδος στην αγορά ενέργειας

Νέα δεδομένα από την ελληνική εταιρεία πετρελαιοειδών, με στρατηγικές επιλογές για το αύριο στην ενέργεια.

Σε μια πτωτική αγορά ορυκτών καυσίμων, όπως είναι η ελληνική από το 2010, όπου η αγορά υποχώρησε σε αυτά τα 9 χρόνια κατά 43%, και με το 2019 να κινείται σε πολύ χαμηλούς ρυθμούς (ενδεικτικά ο Ιανουάριος «τρέχει» με -10% στις βενζίνες και -8% στο πετρέλαιο κίνησης), κατά την ΕΛΙΝ δύο είναι οι τρόποι να αντιμετωπίσεις την κατάσταση αυτή.

Η πρώτη είναι να διασφαλίσεις την ποιότητα των ορυκτών καυσίμων που πουλάς στους καταναλωτές και από την άλλη να εισέλθεις στην αγορά της ενέργειας, ηλεκτρικής - τώρα που αναπτύσσεται - και φυσικού αερίου.

Η ΕΛΙΝ, με 65 χρόνια λειτουργίας, ξεκίνησε το 2014 με 50.000ΜΤ (μετρικούς τόνους) και σήμερα πουλά 3.000.000ΜΤ σε 17 χώρες. Σε 3 ηπείρους, Ασία, Αφρική και Ευρώπη. Έχοντας το 10% της ελληνικής αγοράς, πουλά 600.000ΜΤ, σε σύγκριση με τους 3.000.000 στο εξωτερικό. Και πριν λίγο καιρό, ξεκίνησε εξαγωγές στην 4η ήπειρο, την Αμερική.

Ωστόσο, επειδή η εταιρεία είναι ελληνική, με σημαντικό πελατολόγιο στη χώρα μας και δεδομένου ότι παρά τις όποιες κινήσεις που έχουν γίνει από τις κυβερνήσεις, το παραεμπόριο και το λαθρεμπόριο καυσίμων βρίσκει τρόπους να λειτουργεί, η ΕΛΙΝ αποφάσισε να διασφαλίσει την ποιότητα των καυσίμων που παραδίδονται στους καταναλωτές, με έναν ακόμη τρόπο, πέραν των ελέγχων που κάνει εδώ και μια 20ετία το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Η ΕΛΙΝ, συμφώνησε με την Bureau Veritas, μια από τις πιο αξιόπιστες ελεγκτικές εταιρίες στον κόσμο, η οποία θα ελέγχει όλες τις διαδικασίες που κάνει, προκειμένου να παραλαμβάνει και να διακινεί όλα της τα προϊόντα, με απόλυτη ασφάλεια από τα Διυλιστήρια, στην εγκατάσταση, στον τελικό καταναλωτή.

ΕΛΙΝ: Δέσμευση ποιότητας στα καύσιμα - είσοδος στην αγορά ενέργειας

Συγχρόνως, η B/V θα κάνει ελέγχους κρυφούς, σε όλο το δίκτυο της ΕΛΙΝ, παίρνοντας δείγματα, αναλύοντας τα άμεσα και ενημερώνοντας την εταιρεία για την εικόνα του Δικτύου.

Επίσης, με τη μεθοδολογία που ακολουθεί και το ΕΜΠ, η ΕΛΙΝ θα κάνει με δικά της μυστικά οχήματα, ποσοτικούς ελέγχους για τις πειραγμένες αντλίες και τις ελλειμματικές παραδόσεις στα πρατήρια.

Παράλληλα, η ΕΛΙΝ συμφώνησε με τον μεγαλύτερο ελεγκτικό οργανισμό του κόσμου, τους LLOYD’S, να ελέγχουν σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, εάν τηρούνται οι διαδικασίες, εάν η Bureau Veritas κάνει τους ενδεδειγμένους ελέγχους.

Εξάλλου, η ΕΛΙΝ λανσάρισε πρόσφατα τη νέα γενιά διαφοροποιημένων προϊόντων, των CRYSTAL, ενώ με την ανάμειξη Biodiesel στο πετρέλαιο κίνησης και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στα φίλτρα, κατέληξε σε ένα πρόσθετο, δημιουργώντας το πιο πετυχημένο προϊόν της ελληνικής αγοράς σύμφωνα με τις επιδόσεις του, το UNL.CRYSTAL, που αυξάνει συνεχώς τα ποσοστά του.

Είσοδος στην αγορά ενέργειας

Τα παραδοσιακά καύσιμα, αρχίζουν σε όλο τον κόσμο και χάνουν μερίδιο. Μερίδιο που διεκδικεί η Ηλεκτρική Ενέργεια και το Φυσικό Αέριο. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η Ε.Ε., με τον ενεργειακό σχεδιασμό 2020-2030.

Την προηγούμενη εβδομάδα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έστειλε στις Βρυξέλλες το σχέδιο της Ενεργειακής πολιτικής της Ελλάδος, μέχρι το 2030.

Το σχέδιο προβλέπει στο τέλος του 2030, το ελληνικό δημόσιο να έχει πάρει μέτρα που θα οδηγούν στη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, έως 63%, στην αύξηση της συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 32% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας και στην εξοικονόμηση τελικής κατανάλωσης ενέργειας κατά 33%.

ΕΛΙΝ: Δέσμευση ποιότητας στα καύσιμα - είσοδος στην αγορά ενέργειας

Μια στρατηγική, αντίστοιχη με πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με στόχο την πλήρη απελευθέρωση αγορών Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου, την προώθηση ΑΠΕ και την προώθηση χρήσης Φυσικού Αερίου σε όλες τις μορφές.

Με αυτά τα νέα δεδομένα και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται για την ΕΛΙΝΟΙΛ, για νέες πηγές εσόδων και σημαντική ενίσχυση του brand name ΕΛΙΝ, η εταιρεία αντί να πειραματιστεί και να δημιουργήσει τη δική της τεχνογνωσία, προχώρησε σε στρατηγική συνεργασία με την εταιρεία ΗΡΩΝ, που ανήκει στον όμιλο ΤΕΡΝΑ, που σήμερα κατέχει την 1η θέση σε μερίδια αγοράς στους εναλλακτικούς προμηθευτές Η.Ε. και διαθέτει από το 2004, δύο σταθμούς παραγωγής Η.Ε. με Φυσικό Αέριο, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 600 MW

Η στρατηγική συνεργασία ΕΛΙΝΟΙΛ και ΗΡΩΝ προβλέπει:

Εμπορική συμφωνία για προμήθεια προϊόντων

Μεταφορά τεχνογνωσίας σε θέματα λειτουργίας αγοράς, εμπορικής διαχείρισης, τεχνικών θεμάτων και οργάνωση νέων δραστηριοτήτων.

Συνεργασία σε συγγενείς υπηρεσίες και προϊόντα π.χ. ηλεκτροκίνηση, CNG, Φ/Βολταϊκά

Αναζήτηση συνεργειών και εκμετάλλευσης υπάρχουσων δομών π.χ. δημιουργία φυσικών σημείων πώλησης, προγράμματα loyalty, ανάπτυξη εγκαταστάσεων

Αναζήτηση νέων μελλοντικών ευκαιριών όπως π.χ. πράσινα πιστοποιητικά

Ηδη, η ΕΛΙΝΟΙΛ από τις αρχές Απριλίου ξεκινά τις δύο νέες δραστηριότητες, στην αγορά της Λιανικής και της χονδρικής, κάτω από το όνομα: ELECTRICON ELIN AERION ELIN

Συγχρόνως, την επόμενη εβδομάδα ξεκινά η πρώτη εγκατάσταση Φυσικού Αερίου στην Θεσσαλία, με στόχο τις πωλήσεις Φυσικού Αερίου σε αυτοκίνητα που σήμερα βρίσκονται σε πολύ χαμηλό επίπεδο και στην ανάπτυξη πωλήσεων σε Θέρμανση και Βιομηχανία, δεδομένου ότι το δίκτυο Φυσικού Αερίου της περιοχής, είναι μεγάλο και διευρύνεται.

Η εταιρεία θέλει να αξιοποιήσει το εκτεταμένο δίκτυο λιανικής με 620 πρατήρια, τον πολύ μεγάλο αριθμό βιομηχανιών, βιοτεχνιών, μεταφορικών εταιρειών , που κινούνται σε μια αγορά όπου η ΕΛΙΝΟΙΛ κατέχει το 20%, τον πολύ μεγάλο αριθμό πελατών Λιανικής Θέρμανσης, που ξεπερνά τους 20.000 και που εξυπηρετεί απ’ ευθείας καθώς και έναν πολύ μεγάλο αριθμό πελατών προμηθευτών, που συνεργάζεται.

Καταλήγοντας, η ΕΛΙΝΟΙΛ θέλει οι ιδιοκτήτες των 620 πρατηρίων, να γίνουν μικροί επιχειρηματίες, που θα πωλούν ενέργεια: Καύσιμα, Ηλεκτρικό Ρεύμα και Φυσικό Αέριο, προκειμένου να επιβιώσουν και να αναπτύξουν υγιείς επιχειρήσεις με προοπτικές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ