Για τη Jeep, που μετρά πάνω από 75 χρόνια ζωής, η μάσκα με τις μεγάλες κάθετες γρίλιες, αποτελεί σημείο κατατεθέν, που έχει παραμείνει και στις μέρες μας.

Είναι της εποχής, πλέον η μάσκα, με την πανδημία του κορονοϊού και τα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται. Κι όπως τη φοράει και γενικά όποια μάσκα κι αν είναι, δύσκολα αναγνωρίζεται.

ADVERTISING

Ωστόσο, η μάσκα του αυτοκινήτου, είναι αυτή που δίνει το στίγμα του κάθε μοντέλου, κι αποτελεί ίσως το πιο αναγνωρίσιμο σημείο του.

Για τη Jeep, που μετρά πάνω από 75 χρόνια ζωής, η μάσκα με τις μεγάλες κάθετες γρίλιες, αποτελεί σημείο κατατεθέν, που έχει παραμείνει και στις μέρες μας.

Ο θρύλος της Jeep γεννήθηκε μέσα στη δίνη του B’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν μετά από διαγωνισμό της κυβέρνησης των Η.Π.Α., η Willys-Overland δημιούργησε το Willys MA (πρωτότυπο) και το ΜΒ (μοντέλο παραγωγής), ή όπως έμεινε πιο γνωστό στην ιστορία, το «Jeep». Ένα ελαφρύ «σπαρτιάτικο» πολυχρηστικό τετρακίνητο όχημα, που η παραγωγή του έφτασε κατά τη διάρκεια του πολέμου τις 650.000 μονάδες, αποτελώντας ένα από τα βασικά «εργαλεία» στη μάχη κατά των δυνάμεων του «Άξονα» σε όλο τον κόσμο.

ADVERTISING

Το πρώτο μοντέλο για πολιτική χρήση, το CJ-2A (Civilian Jeep) που μπήκε στην παραγωγή το 1945, ακολουθούσε την ίδια σχεδιαστική φιλοσοφία, ενισχύοντας ένα σχεδιαστικό DNA που παραμένει ζωντανό μέχρι σήμερα. Η Jeep αποτελεί τη μοναδική εταιρεία στον κόσμο, η οποία από τη δημιουργία της μέχρι και σήμερα, διατηρεί αναλλοίωτες τις βασικές γραμμές που διαμορφώνουν την εικόνα μιας μάρκας, αποτελώντας τον απόλυτο ορισμό του διαχρονικού σχεδιασμού στο χώρο του αυτοκινήτου. Μάλιστα, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (ΜοΜΑ), χαρακτήρισε το Jeep ως ένα «αριστούργημα του χρηστικού design», ενώ παράλληλα το κοινό αναγνωρίζει άμεσα το σχεδιασμό ενός Jeep, ανεξάρτητα από την περίοδο παραγωγής του, από το 1945 μέχρι και σήμερα.

Inline Image

Εκτός από την κλασσική γρίλια με τα 7 κάθετα ανοίγματα, ο τετράγωνος σχεδιασμός των θόλων, οι γραμμές που ορίζουν τις γυάλινες επιφάνειες και οι ακμές στο αμάξωμα, που ενισχύουν την αίσθηση στιβαρότητας, αποτελούν αναμφισβήτητα αυθεντικά στοιχεία Jeep. Στην πάροδο των χρόνων έχουν προσπαθήσει και άλλοι κατασκευαστές να τα εντάξουν στο σχεδιασμό των SUV μοντέλων τους με στόχο να ενισχύσουν την εικόνα τους. Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα και ζωντανό δείγμα αυτής της άρρηκτης σχεδιαστικής γλώσσας της μάρκας είναι το Jeep Wrangler, ένα μοντέλο που σε επίπεδο στυλ, αλλά και δυνατοτήτων, αποτελεί τον πιστό απόγονο του οχήματος που βοήθησε όσο λίγα στη νίκη των συμμάχων στο Β’ Π.Π. Η κλασσική μάσκα, οι τροχοί στα άκρα του αμαξώματος και βέβαια η μοναδική δυνατότητα του μοντέλου να αφαιρούνται (πόρτες και οροφή) ή να αναδιπλώνονται (παρμπρίζ και οροφή) μέρη του αμαξώματος, δίνουν τη σύγχρονη εκδοχή ενός σχεδιασμού που παραμένει επίκαιρος για περισσότερα από 75 χρόνια.

Πλέον το Jeep Wrangler είναι ένα μοντέλο που εφοδιάζεται με σύγχρονους κινητήρες βενζίνης (2.0Τ – 272hp) και πετρελαίου (2.2T - 200hp), αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων, πλήρες πακέτο προηγμένων συστημάτων υποβοήθησης της οδήγησης (ADAS) και πλούσιο εξοπλισμό άνεσης και ασφάλειας…

www.driveandtravel.gr