Η Mercedes-Benz λανσάρει στην αγορά ελαφρά επαγγελματικά μοντέλα, τα οποία εντάσσει κάτω από την ομπρέλα του [email protected], μια νέα και ολοκληρωμένη προσέγγιση βασιζόμενη σε πέντε κεντρικούς πυλώνες.

Η ηλεκτροκίνηση αναπτύσσεται ταχύτατα, ως προς την παλέτα των διαθέσιμων μοντέλων, τόσο για ιδιώτες όσο και για επαγγελματίες. Η Mercedes-Benz, η οποία ήδη έχει εξηλεκτρίσει τα επιβατικά της μοντέλα, με υβριδικές αλλά και με αμιγώς ηλεκτρικές εκδόσεις, λανσάρει στην αγορά και τα αντίστοιχα ελαφρά επαγγελματικά μοντέλα, τα οποία εντάσσει κάτω από την ομπρέλα του [email protected], μια νέα και ολοκληρωμένη προσέγγιση βασιζόμενη σε πέντε κεντρικούς πυλώνες: ολιστικό οικοσύστημα, εξειδικευμένες λύσεις ανά κλάδο, βιώσιμη ανάπτυξη, συνέργειες και διαμοιρασμό τεχνολογίας.

ADVERTISING

Στην Ελλάδα, ήδη είναι διαθέσιμα από το δίκτυο διανομέων σε όλη τη χώρα, τα νέα της ελαφρά επαγγελματικά. Το eVito Van, σε εκδόσεις Long με τιμή από 53.500 ευρώ και με μπαταρία 35 kWh, καθώς και το Extra Long, με ίδια μπαταρία και τιμές από 54.400 ευρώ. Διαθέσιμο και το eSprinter Van σε έκδοση με μπαταρία 35 kWh και τιμές από 66.900 ευρώ και σε έκδοση με μπαταρία 47 kWh και τιμές από 75.210 ευρώ. Παράλληλα, διατίθεται η έκδοση EQV EQV300 Long, από 91.900, με χωρητικότητα μπαταρίας 90 kWh, ενώ πολύ σύντομα αναμένεται και το eVito Tourer.

Οι τιμές μπορεί να είναι λίγο πάνω από τις αντίστοιχες συμβατικές εκδόσεις, όμως στο κόστος χρήσης επωφελούνται από μηδενικά τέλη κυκλοφορίας, κίνητρα επιδότησης αγοράς από την κυβέρνηση (αναμένονται), δεν έχουν τέλος ταξινόμησης και βέβαια η ηλεκτρική ενέργεια κοστίζει πολύ λιγότερο από το πετρέλαιο ή τη βενζίνη.

Ας τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά.

ADVERTISING

Το νέο επιβατικό eVito Tourer

Προορίζεται για υπηρεσίες Shuttle ξενοδοχείων, ΤΑΞΙ ή γενικότερα υπηρεσίες μεταφοράς επιβατών. Σχεδιαστικά, δεν διαφέρει από την 9θέσια , συμβατική έκδοση. Το ηλεκτρικό σύστημα μετάδοσης κίνησης (eATS) τροφοδοτεί τους εμπρόσθιους τροχούς με ισχύ 150 kW (204hp). Ο ηλεκτροκινητήρας, το κιβώτιο ταχυτήτων με σταθερές σχέσεις μετάδοσης, το σύστημα ψύξης και το ηλεκτρονικό σύστημα ισχύος αποτελούν μια συμπαγή μονάδα. Η ενέργεια συσσωρεύεται σε μια μπαταρία ιόντων-λιθίου 90 kWh, στο υποδάπεδο του οχήματος (φορτίζεται και κατά την πέδηση) και όντας τοποθετημένη χαμηλά στο κέντρο, επιδρά θετικά στην ήδη υποδειγματική οδηγική συμπεριφορά του eVito Tourer και δεν περιορίζει καθόλου την αξιοποίηση του χώρου επιβατών/αποσκευών. Η τελική ταχύτητα, η οποία φτάνει τα 140 χλμ./ώρα ή προαιρετικά τα 160 χλμ./ώρα.

Inline Image

Το Mercedes-Benz eVito Tourer διαθέτει υδρόψυκτο φορτιστή εναλλασσόμενου ρεύματος με ισχύ 11kW, ώστε να μπορεί να φορτίζεται με εναλλασσόμενο ρεύμα στο σπίτι, την επιχείρηση ή και σε δημόσιους σταθμούς φόρτισης. Μάλιστα, μπορεί να φορτίζεται από το 10% στο 80 % σε λιγότερο από 45 λεπτά σε σταθμούς ταχείας φόρτισης. Η έκδοση Long έχει μήκος 5,140 μ. και η έκδοση Extra-Long 5,370 μ.

Εφοδιάζεται με πλήρες πακέτο συστημάτων υποβοήθησης οδηγού και ενεργητικής ασφάλειας, έχοντας και τρία προγράμματα οδήγησης

Η νέα επιβατική EQV

Η έκδοση EQV300, το premium ηλεκτρικό πολυθέσιο, με ευφυή συστήματα υποβοήθησης και ασφάλειας καθώς και το νέο σύστημα πολυμέσων MBUX.

Inline Image

Το ηλεκτρικό σύστημα μετάδοσης κίνησης (eATS) βρίσκεται στο εμπρόσθιο μέρος του οχήματος και αποδίδει μέγιστη ισχύ 150 kW (204 hp) και ροπή έως 362 Nm. Με τελική ταχύτητα που μπορεί να φτάσει τα 140 χλμ./ώρα ή προαιρετικά τα 160 χλμ./ώρα, διαθέτει κι αυτή υδρόψυκτο φορτιστή εναλλασσόμενου ρεύματος, με ισχύ 11 kW, με τους ίδιους χρόνους φόρτισης. Όπως και στο eVito Tourer, έτσι και στην EQV, η βαθμίδα ανάκτησης ενέργειας D Auto, φροντίζει για την αποδοτική και άνετη οδήγηση: οι πληροφορίες από το σύστημα αναγνώρισης σημάτων κυκλοφορίας και τα συστήματα υποβοήθησης ασφάλειας αλληλεπιδρούν και ο βαθμός ανάκτησης ενέργειας προσαρμόζεται σε πραγματικό χρόνο ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες. Εχει και τρία προγράμματα οδήγησης και μπορεί να φιλοξενήσει έως και 8 επιβάτες συμπεριλαμβανομένου του οδηγού. Η έκδοση Long έχει μήκος 5,140 μ. και η έκδοση Extra-Long 5,370 μ.

Το νέο επαγγελματικό eVito Van

Ο ηλεκτροκινητήρας υψηλής απόδοσης έχει ισχύ έως 85 kW (116 hp), ροπή 300 Nm και καταναλώνει ρεύμα σε μικτό κύκλο δοκιμών 24,9–20,5 kWh/100 χλμ. Με αυτονομία που φτάνει τα 184 χλμ., μπορεί αν εκτελέσει δρομολόγια εντός του αστικού ιστού. Η μπαταρία διαθέτει ωφέλιμη χωρητικότητα 35 kWh και με ισχύ φόρτισης έως 7,4 kW μπορεί να φορτίζεται από 0 σε 100 % σε περίπου 6 ώρες. Διατίθεται σε δύο εκδόσεις μεταξονίων 5,140 μ. και 5,370 μ., μικτού φορτίου 2,8 ή 3,2 τόνων και μέγιστο όγκο φόρτωσης 6,6 κυβ. μέτρων.

Inline Image

Το σύστημα ανάκτησης κινητικής ενέργειας τεσσάρων επιπέδων φορτίζει την μπαταρία κατά την κύλιση ή την πέδηση του οχήματος, ενώ διαθέτει και τρία προγράμματα λειτουργίας.

Το νέο επαγγελματικό eSprinter Van

Με μικτό φορτίο 3,5 τόνων και μέγιστο όγκο φόρτωσης 11 κυβ. μ., το σύστημα μετάδοσης στους εμπρόσθιους τροχούς αποδίδει μέγιστη ισχύ 85kW (116hp) και ροπή έως 295Νm. Η αυτονομία του φτάνει τα 168 χλμ. με μπαταρία 47 kWh, ενώ το μέγιστο ωφέλιμο φορτίο τα 891 κιλά. Εναλλακτικά, με τη μπαταρία των 35 kWh η αυτονομία φτάνει τα 120 χλμ. και το μέγιστο ωφέλιμο φορτίο τα 1.045 κιλά.

Χάρη στο σύστημα Combined Charging System (CCS), η φόρτιση του eSprinter είναι εφικτή τόσο σε σταθμούς φόρτισης όσο και σε wallboxes με μέγιστη ισχύ 7,4 kW και εναλλασσόμενο ρεύμα (AC), αλλά και με μέγιστη ισχύ 20 kW και συνεχές ρεύμα (DC). Με την προαιρετική ισχύ φόρτισης DC έως 80 kW, η μπαταρία υψηλής τάσης (35 kWh) βασικού εξοπλισμού φορτίζεται σε μόλις 20 λεπτά από 10 σε 80 % σε σταθμό ταχείας φόρτισης DC.

Inline Image

Με 3 προγράμματα οδήγησης και 4 βαθμίδες ανάκτησης ενέργειας, βελτιστοποιεί την κατανάλωση ρεύματος.

Ολοκληρωμένες λύσεις υποστήριξης

Η πρόταση που απευθύνει στην αγορά η Mercedes-Benz Ελλάς, περιλαμβάνει λύσεις που αφορούν στην υποδομή φόρτισης, στην παροχή ρεύματος ή τον συνδυασμό και των δυο αυτών υπηρεσιών. Επίσης, η δωρεάν εφαρμογή eVAN Ready αναλύει τις καθημερινές διαδρομές και την οδηγική συμπεριφορά, προσομειώνει την αντίστοιχη κατανάλωση ενέργειας και αξιολογεί εάν ένα ελαφρύ επαγγελματικό ηλεκτρικό όχημα Mercedes-Benz καλύπτει τις ανάγκες χρήσης καθ’ όλη τη διάρκεια μιας εργάσιμης ημέρας με μία μόνο φόρτιση της μπαταρίας.

Καταλήγοντας, διατίθεται το ολοκληρωμένο πακέτο συντήρησης ServiceCare και με κάθε αγορά eVito, eSprinter ή EQV, ο πελάτης παραλαμβάνει και το πιστοποιητικό μπαταρίας με το οποίο η Mercedes-Benz θα αντικαταστήσει την μπαταρία χωρίς καμία επιβάρυνση στην περίπτωση που η χωρητικότητά της μειωθεί σημαντικά τα πρώτα 8 χρόνια ή στα πρώτα 100.000 χλμ. στα eVito Van ή 160.000 χλμ. στο eSprinter, eVito Tourer & EQV.