Η άνοιξη φέρνει και πολλή σκόνη με αιωρούμενα σωματίδια, ανθοφορία θάμνων και δένδρων.

Μπορεί στην αγορά ενός νέου αυτοκινήτου να κοιτάζουμε την εμφάνιση, τους κινητήρες και τον εξοπλισμό ασφάλειας, εντούτοις κάποια άλλα επιμέρους χαρακτηριστικά μπορούν και κάνουν τη διαφορά.

ADVERTISING

Δεδομένου ότι ξοδεύουμε αρκετό χρόνο ετησίως μέσα στο όχημά μας και επειδή ο αέρας που εισπνέουμε θα πρέπει να είναι καθαρός και επειδή βρισκόμαστε στην άνοιξη που φέρνει και πολλές αλλεργίες, καλό είναι να επισημάνουμε ότι η Opel από το 2000, εφοδιάζει όλα τα μοντέλα της στάνταρ με διάφορα συστήματα φίλτρων – είτε με το αρχικό φίλτρο σωματιδίων Opel, είτε με φίλτρα ενεργού άνθρακα. Από το model year 2018, μόνο συνδυασμένα φίλτρα με ενεργό άνθρακα τοποθετούνται από τον Γερμανό κατασκευαστή. Αυτά αποτελούνται από δύο στρώματα, επομένως όχι μόνον εμποδίζουν την είσοδο σωματιδίων στην καμπίνα, αλλά και φιλτράρουν οσμές και καυσαέρια όπως το όζον, χάρη στον ενεργό άνθρακα. Το καλύτερο όλων, η γύρη εξαλείφεται σχεδόν 100% επομένως οι αγοραστές νέων και μεταχειρισμένων αυτοκινήτων Opel μπορούν να αναπνέουν ελεύθερα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Πάντως, σε πολλές περιπτώσεις, το φίλτρο συνδυασμού με ενεργό άνθρακα μπορεί να τοποθετείται εκ των υστέρων – ακόμα κα σε παλαιότερα μοντέλα Opel όπως το Calibra ή το Vectra C. Η εκ των υστέρων τοποθέτηση μπορεί να είναι λίγο περίπλοκη, γι’ αυτό καλό είναι να πραγματοποιείται από ειδικό.

Σωστή συμπεριφορά την εποχή της γύρης

ADVERTISING

Γενικά, όταν υπάρχει υψηλή συγκέντρωση γύρης στην ατμόσφαιρα, πρέπει να οδηγούμε το αυτοκίνητο πάντα με τα παράθυρα κλειστά. Αυτό ωφελεί και την οδική ασφάλεια, διότι κατά το φτέρνισμα, ο κίνδυνος ατυχημάτων αυξάνεται. Στην κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης, για παράδειγμα, ένα αυτοκίνητο μπορεί να διανύσει 20 μέτρα, ενώ ο οδηγός φτερνίζεται. Όταν το όχημα κινείται με 100 χλμ./ώρα ο οδηγός μπορεί να χάσει επαφή με το δρόμο για πάνω από 50 μ. Το αλλεργικό συνάχι μπορεί να ταλαιπωρεί τους πάσχοντες από αλλεργία από το Μάρτιο μέχρι τον Οκτώβριο.

Όσοι υποφέρουν από αλλεργίες πρέπει να αποφεύγουν σε μεγάλο βαθμό τις σπορ δραστηριότητες στην ύπαιθρο τους επόμενους μήνες. Επιπλέον, οι οδηγοί πρέπει να απέχουν από λήψη φαρμακευτικής αγωγής, καθώς τα λεγόμενα αντισταμινικά προκαλούν υπνηλία. Πρέπει να αφήνουν τα ρούχα τους στο μπάνιο και όχι στο υπνοδωμάτιο και να λούζονται το βράδυ ώστε να μην μένει η γύρη πάνω στο μαξιλάρι. Ελαφρύ πλύσιμο με χλωριούχο νάτριο πρωί και βράδυ ανακουφίζει μία ερεθισμένη μύτη, ενώ μία κομπρέσα με νερό πάνω από τα μάτια καταπραΰνει τη φαγούρα.

Στις πόλεις, η γύρη συνήθως πέφτει στο έδαφος το βράδυ. Επομένως, συνιστάται να αερίζετε νωρίς το πρωί. Ειδικές σίτες στα παράθυρα προστατεύουν μερικώς. Στην εξοχή όμως, η συγκέντρωση γύρης είναι υψηλότερη το πρωί. Επομένως, είναι καλύτερα να ανοίγετε τα παράθυρα αργά το βράδυ…

www.driveandtravel.gr