ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Νέα πατέντα της Mercedes-Benz στα παιδικά καθίσματα

Νέα πατέντα της Mercedes-Benz στα παιδικά καθίσματα
© DAIMLER AG

Μια νέα αντίληψη για την ασφάλεια των παιδιών παρουσίασε η γερμανική εταιρεία στο Experimental Safety Vehicle.

Στη φετινή Ημέρα για την Ασφάλεια των Παιδιών, που γιορτάζεται διεθνώς στις 10 Ιουνίου, οι ειδικοί ασφαλείας της Mercedes-Benz παρουσίασαν μια τεχνολογική εξέλιξη που αποτελεί μέρος του προγράμματος PRE-SAFE, που προετοιμάζει οχήματα και επιβάτες για ένα επικείμενο ατύχημα, εξασφαλίζοντας έτσι την πλήρη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων προστασίας των ζωνών ασφαλείας και των αερόσακων, για παράδειγμα.

Τώρα, όσον αφορά τα παιδικά καθίσματα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από τους ερευνητές των ατυχημάτων της ασφαλιστικής εταιρείας (UDV), τον Οκτώβριο του 2018, διαπίστωσε ότι σχεδόν ένα στα δύο παιδικά καθίσματα δεν είναι σωστά εγκατεστημένα στο αυτοκίνητο. Το 48%, των 1042 παιδιών που εξετάστηκαν, δεν ήταν σωστά ασφαλισμένα στα παιδικά καθίσματα. Οι κύριες αιτίες ήταν η λάθος εγκατάσταση των καθισμάτων και η εσφαλμένη στερέωση του ιμάντα.

Το δικτυωτό παιδικό κάθισμα με το PRE-SAFE Child, (από την γέννηση έως την ηλικία των τεσσάρων ετών / 40 - 105 εκ., έως 18 κιλά), το οποίο παρουσιάστηκε στο πειραματικό όχημα στο ESF 2019, μειώνει τον κίνδυνο λανθασμένης εγκατάστασης. Το παιδικό κάθισμα συνδέεται με το όχημα μέσω ασύρματης ζεύξης και είναι εφοδιασμένο με δικό του σύστημα παρακολούθησης εγκατάστασης: οκτώ σύμβολα που βρίσκονται στο κάθισμα καθοδηγούν τον χρήστη μέσω των μεμονωμένων βημάτων εγκατάστασης με τρόπο αυτονόητο και υποδεικνύουν πότε το κάθισμα έχει τοποθετηθεί σωστά.

Επίσης, οι ειδικές προστατευτικές λειτουργίες του παιδικού καθίσματος ενεργοποιούνται μέσω ασύρματης σύνδεσης. Όταν οι αισθητήρες του οχήματος ανιχνεύουν μια επικίνδυνη κατάσταση οδήγησης, το σύστημα ζωνών πέντε σημείων του παιδικού καθίσματος τεντώνεται μέσα σε χιλιοστά του δευτερολέπτου, ενώ ταυτόχρονα επεκτείνονται και τα πλευρικά μέρη του καθίσματος. Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτού του συστήματος είναι ότι χάρη στον τεντωμένο ιμάντα, το παιδί στερεώνεται σταθερότερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια στο κάθισμα και η χαλάρωση του ιμάντα μειώνεται. Τα φορτία που δρουν στο παιδί κατά τη διάρκεια ενός κτυπήματος, μπορούν να μειωθούν ουσιαστικά κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Πέραν αυτών, μια ενσωματωμένη κάμερα και ειδικοί αισθητήρες στο κάθισμα, παρακολουθούν τη θερμοκρασία, τον παλμό και την αναπνοή του παιδιού, για να διαπιστωθεί εάν το παιδί κοιμάται και αυτές οι πληροφορίες μεταφέρονται στην οθόνη, προς ενημέρωση του οδηγού…

www.driveandtravel.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ