ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Οδηγήσαμε το υδρογονοκίνητο Mercedes-Benz GLC F-CELL

Οδηγήσαμε το υδρογονοκίνητο Mercedes-Benz GLC F-CELL

Μοναδική εμπειρία για ένα καύσιμο που αποτελεί όνειρο για την Ελλάδα. Οδηγήσαμε στη Στουτγάρδη το υδρογονοκίνητο Mercedes-Benz GLC F-CELL.

Για πρώτη φορά μου δόθηκε η δυνατότητα να οδηγήσω ένα υδρογονοκίνητο αυτοκίνητο κι αυτό συνέβη προ ημερών στη Στουτγάρδη. Η τεχνολογία του υδρογόνου στα αυτοκίνητα, έχει ξεκινήσει εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες και αναπτύσσεται, όχι όμως με τόσο ταχείς ρυθμούς, επειδή δεν είναι εύκολη η ανάπτυξη πολλών σταθμών ανεφοδιασμού.

Για όσους δεν γνωρίζουν, το υδρογόνο είναι το πλέον φιλικό καύσιμο, διότι δεν εκπέμπει καθόλου ρύπους, παρά μόνο υδρατμούς.

Στη Γερμανία, λοιπόν, είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω, επί της ουσίας, τις κινήσεις που κάνει η Mercedes-Benz προς την ηλεκτροκίνηση. Μέχρι το 2022, ολόκληρη η σειρά προϊόντων της Mercedes πρόκειται να ηλεκτροδοτηθεί. Θα υπάρχουν ηλεκτρικές εναλλακτικές λύσεις σε κάθε κατηγορία, με περισσότερες από 130 παραλλαγές συνολικά, που κυμαίνονται από εκδόσεις EQ Boost με 48-volt ηλεκτρικό σύστημα, σε plug-in-υβριδικά βενζίνης και πετρελαίου, σε αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρία ή με κυψέλη καυσίμου υδρογόνου. Μάλιστα, σύμφωνα με την γερμανική εταιρεία, οι πωλήσεις μονάδων ηλεκτρικών οχημάτων προβλέπεται να αυξηθούν στο 15-25% των συνολικών πωλήσεων μέχρι το 2025, ανάλογα με τις προτιμήσεις των πελατών και την ανάπτυξη της δημόσιας υποδομής.

Οδηγήσαμε το υδρογονοκίνητο Mercedes-Benz GLC F-CELL
MERCEDES-BENZ CARS PRESS PHOTO, DO NOT USE FOR ADVERTISING PURPOSES

Τώρα, όσον αφορά στο GLC F-CELL που οδήγησα, μπαίνει στην παραγωγή εντός του Οκτωβρίου και θα ξεκινήσουν άμεσα πωλήσεις. Είναι ένα SUV όχημα (4.671 μ. μήκος) με δυνατότητες μεγάλων αποστάσεων, πλήρως ηλεκτρικό με την καινοτομία να έγκειται στο ότι μπορεί να ανεφοδιαστεί με υδρογόνο και ηλεκτρισμό, ένα υβριδικό σύστημα κίνησης που έχει μηδενικές εκπομπές CO2.

Το σύστημα κυψελών καυσίμου στο GLC F-CELL είναι μια ολοκαίνουργια εξέλιξη. Είναι περίπου 30% πιο συμπαγές από πριν, και είναι τοποθετημένο όπως ένας συμβατικός κινητήρας. Το συνολικό σύστημα κίνησης προσφέρει περίπου 40% περισσότερη απόδοση από τον προκάτοχό του.

Οσον αφορά στη δομή, στο πίσω μέρος βρίσκεται η μπαταρία ιόντων λιθίου 13,5 kWh, που χρησιμεύει ως πηγή ενέργειας για τον ηλεκτροκινητήρα. Η τεχνολογία Plug-in επιτρέπει την εύκολη φόρτιση (από το πίσω μέρος, στον προφυλακτήρα) μέσω του ενσωματωμένου φορτιστή ισχύος 7,4 kW από μια τυπική οικιακή πρίζα, από Wallbox ή δημόσιο σταθμό φόρτισης. Για τη φόρτιση από 10 έως 100% χρειάζεται περίπου 1,5 ώρα. Ο ηλεκτρικός κινητήρας, που μεταδίδει την κίνηση στον πίσω άξονα, έχει ισχύ 155 kW (211 hp) και ροπή 365 Nm, επιταχύνοντας σε 9,2 δευτ. στα 0-100 χλμ./ώρα, με τελική ταχύτητα τα 160 χλμ./ώρα.

Οδηγήσαμε το υδρογονοκίνητο Mercedes-Benz GLC F-CELL

Τώρα, η δεξαμενή του υγρογόνου, βρίσκεται κάτω από τα πίσω καθίσματα, που ανασηκώθηκαν κατά 3 εκ. για να χωρέσει. Γεμίζει με 4,4 κιλά υδρογόνου και το Mercedes-Benz GLC F CELL έχει συνδυασμένη κατανάλωση υδρογόνου 0,34 κιλά / 100 χλμ., και συνδυασμένη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος 13,7 kWh / 100 χλμ.) Αμιγώς ηλεκτρικά η μπαταρία μπορεί να κινήσει το όχημα για 51 χλμ. (κύκλος NEDC) και μαζί με το υδρογόνου συνολικά 478 χλμ.

Το GLC F-CELL αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα της Mercedes-Benz στην ανάπτυξη τεχνολογίας κυψελών καυσίμου υδρογόνου. Η χρήση πλατίνας στην κυψέλη καυσίμου έχει μειωθεί κατά 90% σε σύγκριση με το προηγούμενο όχημα. Κατά συνέπεια, διατηρούνται οι πόροι και μειώνονται οι δαπάνες του συστήματος χωρίς να επηρεάζεται η απόδοση. Δύο δεξαμενές από ανθρακονήματα, είναι ενσωματωμένες στο δάπεδο του οχήματος και συγκρατούν τα 4,4 κιλά υδρογόνου σε πίεση 700 bar. Μάλιστα, η τροφοδοσία του υδρογόνου μπορεί να ανανεωθεί μέσα σε μόλις τρία λεπτά.

Για την καλύτερη λειτουργία και εξοικονόμηση καυσίμου υδρογόνου και ηλεκτρικής ενέργειας, υπάρχει το πρόγραμμα οδήγησης με επιλογές: ECO, COMFORT ή SPORT.

Mercedes-Benz präsentiert auf der IAA 2017 in Frankfurt mit dem Vorserienmodell des neuen Mercedes-Benz GLC F-CELL den nächsten Meilenstein auf dem Weg zum emissionsfreien Fahren.Neben Wasserstoff wird die rein elektrische Variante des SUV auch Strom tanken. 

At the IAA International Motor Show 2017 in Frankfurt, Mercedes-Benz is presenting a preproduction model of the new Mercedes-Benz GLC F-CELL as the next milestone on the road to emission-free driving.In addition to hydrogen, the all-electric variant of the popular SUV will also run on electricity.
Mercedes-Benz präsentiert auf der IAA 2017 in Frankfurt mit dem Vorserienmodell des neuen Mercedes-Benz GLC F-CELL den nächsten Meilenstein auf dem Weg zum emissionsfreien Fahren.Neben Wasserstoff wird die rein elektrische Variante des SUV auch Strom tanken. At the IAA International Motor Show 2017 in Frankfurt, Mercedes-Benz is presenting a preproduction model of the new Mercedes-Benz GLC F-CELL as the next milestone on the road to emission-free driving.In addition to hydrogen, the all-electric variant of the popular SUV will also run on electricity. DAIMLER AG

• HYBRID: Το όχημα αντλεί ενέργεια από τις δύο πηγές ενέργειας. Η μπαταρία φροντίζει για το ξεκίνημα, ενώ η κυψέλη καυσίμου λειτουργεί στο βέλτιστο εύρος απόδοσης.

• F-CELL: η κατάσταση φόρτισης της μπαταρίας υψηλής τάσης διατηρείται σταθερή και μόνο το υδρογόνο καταναλώνεται. Αυτή η λειτουργία είναι ιδανική για σταθερή οδήγηση σε μεγάλες αποστάσεις.

• BATTERY: Το GLC F-CELL λειτουργεί ηλεκτρικά και τροφοδοτείται από τη μπαταρία υψηλής τάσης. Το σύστημα κυψελών καυσίμου δεν λειτουργεί. Αυτή είναι η ιδανική λειτουργία για μικρές αποστάσεις.

• CHARGE: Η φόρτιση της μπαταρίας υψηλής τάσης έχει προτεραιότητα, για παράδειγμα προκειμένου να επαναφορτιστεί η μπαταρία για το μέγιστο συνολικό εύρος πριν από την ανεφοδιασμό με υδρογόνο ή για τη δημιουργία αποθεμάτων ισχύος.

Σε όλους τους τρόπους λειτουργίας, το σύστημα διαθέτει λειτουργία ανάκτησης ενέργειας, η οποία καθιστά δυνατή την ανάκτηση ενέργειας κατά τη διάρκεια του φρεναρίσματοςης πέδησης ή της ακινητοποίησης και την αποθηκεύει στην μπαταρία.

Όλα τα συστήματα υποβοήθησης ασφάλειας της Mercedes-Benz, είναι στάνταρ στο GLC F CELL, ενώ διαχειρίζεται εξαιρετικά τη λειτουργία του συστήματος κλιματισμού, ώστε να είναι αποδοτικό και να μην καταναλώνει πολύ ενέργεια.

Οδηγώντας το, είναι σαν να οδηγείς ένα συμβατικό αυτοκίνητο, μόνο που ως ηλεκτρικό είναι σχεδόν αθόρυβο στον δρόμο. Μπορείς να ελέγχεις ανά πάσα στιγμή την κατανάλωση και να ρυθμίζεις τον τρόπου που οδηγείς για εξοικονόμηση ενέργειας και υδρογόνου. Όλα τα υπόλοιπα γίνονται μόνα τους.

Οι πωλήσεις του GLC F-CELL ξεκινούν στα τέλη Οκτωβρίου και βέβαια το βάρος των πωλήσεων θα πέσει κυρίως στις μεγάλες πόλεις που είναι ήδη καλά εξοπλισμένες με σταθμούς υδρογόνου: Βερολίνο, Αμβούργο, Φρανκφούρτη, Στουτγάρδη, Μόναχο, Κολωνία και Ντίσελντορφ. Μέχρι το 2019 θα υπάρξουν 100 σταθμοί ανεφοδιασμού στη Γερμανία και προβλέπεται να φθάσουν τους 400 τα επόμενα χρόνια. Πάντως, δίκτυο υδρογόνου (Η2) αναπτύσσεται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.

www.driveandtravel.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ