ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Ποιες χώρες είναι οι πιο έτοιμες για τα αυτόνομα οχήματα

Ποιες χώρες είναι οι πιο έτοιμες για τα αυτόνομα οχήματα

Τα αυτόνομα αυτοκίνητα είναι προ των πυλών. Εντατικές δοκιμές πραγματοποιούνται σε πολλά μέρη του κόσμου, ενώ πολλά συστήματα ημιαυτόνομης οδήγησης, ήδη εφαρμόζονται στα αυτοκίνητα του σήμερα.

Aν και η έννοια ενός οχήματος χωρίς οδηγό εξακολουθεί να διχάζει, τα αυτόνομα οχήματα εξελίσσονται με μια αγορά που κάθε άλλο παρά αφήνει αδιάφορες τις αυτοκινητοβιομηχανίες, τους παρόχους τεχνολογίας, αλλά και τους επενδυτές. Προφανώς ο βαθμός ωριμότητας του πλανήτη, όσον αφορά την αποδοχή των οχημάτων χωρίς οδηγό, ποικίλει.

Έρευνα της KPMG έδειξε, για παράδειγμα, ότι η πιο προετοιμασμένη χώρα παγκοσμίως για την υποδοχή της αυτόνομης οδήγησης είναι η Νορβηγία.

Η ευρωπαϊκή πρωτιά έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, εάν υπολογιστεί ότι στην Ευρώπη η αγορά της αυτόνομης οδήγησης και των οχημάτων χωρίς οδηγό είναι ακόμη σε πολύ αρχικό στάδιο. Αντίθετα, σε άλλες περιοχές του κόσμου, όπως παρατηρεί η μελέτη της KPMG, τα αυτόνομα οχήματα αποτελούν ήδη πραγματικότητα και ήδη μετρούν κάποιες χιλιάδες χιλιόμετρα.

Στην Κίνα, για παράδειγμα, η Daimler έλαβε άδεια να δοκιμάσει τα αυτοκίνητά της με στους δημόσιους δρόμους του Πεκίνου, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες περίπου 50 εταιρείες δοκιμάζουν αυτόνομα οχήματα στην Καλιφόρνια. Καθώς η τεχνολογία γίνεται πιο διαδεδομένη, ποιες χώρες είναι καλύτερα προετοιμασμένες να την αξιοποιήσουν, αναρωτήθηκαν οι συντάκτες της μελέτης της KPMG.

Η μελέτη βαθμολόγησε χώρες σε 26 επιμέρους μεταβλητές στους εξής βασικούς πυλώνες: πολιτική και νομοθεσία, τεχνολογία και καινοτομία, υποδομή και αποδοχή από τους καταναλωτές. Οι Κάτω Χώρες, ήρθαν στην πρώτη θέση στην κατάταξη, με βαθμολογία 27,73 μονάδες.

Δεύτερη η Σιγκαπούρη

Τη δεύτερη θέση της λίστας των χωρών που θεωρούνται ως οι πιο έτοιμες για την υποδοχή της αυτόνομης οδήγησης καταλαμβάνει η Σιγκαπούρη (με βαθμολογία 26,08). Η χώρα εισήγαγε πέρυσι μια τροπολογία στον νόμο για την οδική κυκλοφορία, η οποία επέτρεψε τη δοκιμή αυτοκινούμενων αυτοκινήτων στους δρόμους της.

Οι ΗΠΑ (με βαθμολογία 24,75) επίσης καταλαμβάνουν μια σημαντική θέση στην κατάταξη και συγκεκριμένα την τρίτη, γεγονός που δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν 163 εταιρείες που αναπτύσσουν τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης –ο μεγαλύτερος αριθμός έναντι οποιασδήποτε άλλης χώρας.

Την κατάταξη των χωρών, οι οποίες θεωρούνται από τη μελέτη ως οι πιο έτοιμες για την αυτόνομη οδήγηση συμπληρώνουν στην τέταρτη θέση η Σουηδία (με (24,73), ενώ στην πέμπτη βρίσκεται η Μεγάλη Βρετανία (23,99). Ακολουθούν η Γερμανία (22,74), ο Καναδάς (22,61), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (με βαθμολογία (20,89), η Νέα Ζηλανδία (20,75) και στη δέκατη θέση η Νότια Κορέα (20,71).

www.driveandtravel.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ