Το γνωστό επαγγελματικό VW Crafter, αποκτά και την ηλεκτρική του έκδοση, το e-Crafter, που διευρύνει τη γκάμα του δημοφιλούς βαν. Μάλιστα, είναι το πρώτο μεγάλο βαν της γερμανικής μάρκας, με μηδενική εκπομπή ρύπων.

Το πλέον σημαντικό είναι, ότι με τα ολοένα και περισσότερα μέτρα που λαμβάνονται αναφορικά με τον περιορισμό της ρύπανσης στα αστικά κέντρα, η χρήση ηλεκτρικών οχημάτων αποτελεί σημαντική λύση.

ADVERTISING

Το e-Crafter πρόκειται να έχει αυτονομία πάνω από 150 χλμ. και εξελίχθηκε παράλληλα με τις συμβατικές εκδόσεις, με πετρελαιοκινητήρες Euro-6 (TDI), που έχουν βελτιστοποιηθεί ως προς την εκπομπή ρύπων. Αυτό εξασφάλισε ότι το e-Crafter είχε σχεδιαστεί εξ αρχής ώστε να έχει βέλτιστα τοποθετημένο ηλεκτρικό σύστημα κίνησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εξοικονόμηση χώρου με την τοποθέτηση της μπαταρίας ιόντων λιθίου στο κάτω μέρος του οχήματος.

Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η πλήρης αξιοποίηση της χωρητικότητας φορτίου των 10,7 τ.μ. και του ύψους των 2.590 χιλιοστών. Το ίδιο ισχύει και για άλλες σημαντικές διαστάσεις, όπως το πλάτος (1.380 χλστ.) και το ύψος του διαμερίσματος φόρτωσης (1.861 χλστ.). Το μέγιστο ωφέλιμο φορτίο φτάνει τα 970 κιλά, ανάλογα με την διαμόρφωση της παραγγελίας του πελάτη.

Ο ηλεκτροκινητήρας του e-Crafter είναι ενσωματωμένος στο εμπρός μέρος. Αποδίδει 136 ίππους (100 kW) μέγιστης ισχύος και ροπή 290 Nm. Η ισχύς μεταφέρεται στους μπροστινούς τροχούς μέσω ενός αυτόματου κιβωτίου μονής σχέσης σχεδιασμένο ειδικά για επαγγελματικά οχήματα.

ADVERTISING

Το e-Crafter προσφέρει μεγάλη ευκολία όσον αφορά στη φόρτιση. Σε σταθμό φόρτισης συνεχούς ρεύματος με ισχύ 40 kW, η μπαταρία του φτάνει στο 80% της χωρητικότητά της σε μόλις 45 λεπτά της ώρας, ενώ σε φορτιστή εναλλασσόμενου ρεύματος, ισχύος 7,2 kW, φορτίζεται στο 100% εντός 5 ωρών και 20 λεπτών – για παράδειγμα κατά τη νύχτα, στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης.

Όπως όλα τα Crafter, έτσι και το πλαίσιο του νέου μοντέλου κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της Volkswagen στη Września (Πολωνία), με την τελική συναρμολόγηση των ηλεκτρικών εξαρτημάτων να πραγματοποιείται στο βασικό εργοστάσιο της μάρκας στο Ανόβερο.

Αρχές Σεπτεμβρίου θα ξέρουμε τιμές και χρόνο παράδοσης...

www.driveandtravel.gr