ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Το λουκέτο στον ερασιτεχνικό αθλητισμό τους ένωσε όλους

Η Στέλλα Χριστοδούλου και η Σοφία Κοσμά πριν τον αγώνα Κυπέλλου ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό
Η Στέλλα Χριστοδούλου και η Σοφία Κοσμά πριν τον αγώνα Κυπέλλου ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό EUROKINISSI SPORTS

Το λουκέτο που φέρνουν τα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού στον Ερασιτεχνικό αθλητισμό έχει καταφέρει να ενώσει όλους τους εμπλεκόμενους οι οποίοι με ανακοινώσεις και δηλώσεις του ζητούν να βρεθεί μία λύση.

Τα νέα μέτρα που οδηγήθηκε να πάρει η Κυβέρνηση για τον περιορισμό της επιδημίας του κορονοϊού ήταν αδύνατο να αφήσουν ανεπηρέαστο τον αθλητισμό.

Ο διαχωρισμός του επαγγελματικού με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό ουσιαστικά οδηγεί το δεύτερο σε λουκέτο τουλάχιστον ενός μήνα με μοναδικό αστερίσκο για τα πρωταθλήματα της Α Εθνικής εφόσον αυτά μπορούν να εγγυηθούν την διενέργεια τεστ 48ώρες πριν από κάθε ματς.

Φυσικά, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό πρόκειται για ένα τεράστιο έξοδο ειδικά για συλλόγους που έχουν πολλά τμήματα στις κορυφαίες κατηγορίες καθώς και για μικρότερα σωματεία που θα πρέπει να βρουν πόρους σε περίπτωση που οι ομοσπονδίες αποφασίσουν τη συνέχιση των πρωταθλημάτων.

Η συγκεκριμένη κατάσταση είναι χαρακτηριστικό πως έχει ενώσει συλλόγους και αθλητές από όλα τα σπορ. Είναι χαρακτηριστικό πως τόσο ο Ολυμπιακός όσο και ο Παναθηναϊκός έχουν εκδώσει σχετικές ανακοινώσεις, όπως και αθλητές τους.

Ο ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

Πάντως υπήρξαν σωματεία που συμφώνησαν για λόγους υγεία να μπει λουκέτο στον αθλητισμό. Για την ακρίβεια με ανακοίνωσή του ο Ερασιτέχνης ΠΑΟΚ συνεχάρη την ΕΟΚ για την απόφασή της να διακόψει τα πρωταθλήματα στα οποία έχει την ευθύνη για ένα μήνα.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση του ΠΑΟΚ: "Ο ΠΑΟΚ, συγχαίρει την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης για την απόφαση της να διακόψει τα πρωταθλήματα στα οποία έχει την αποκλειστική ευθύνη, δείχνοντας για ακόμα μία φόρα ότι δίνει προτεραιότητα στον αθλητή και στην αθλήτρια, και τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται με τις ομάδες.

Με την απόφαση της αυτή, η ΕΟΚ, δείχνει τον δρόμο και στις υπόλοιπες ομοσπονδίες ότι αυτή τη στιγμή πρωτεύον θέμα είναι ο άνθρωπος.

Μπάσκετ θα υπάρξει και μετά από έναν μήνα ή όποτε ξαναρχίσουν οι αθλητικές υποχρεώσεις. Σε αυτή τη φάση όμως προέχει να προασπίσουμε τον διπλανό μας, τη διπλανή μας και ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες.

Ο κορωνοϊός είναι εδώ δίπλα μας και μας «κλείνει το μάτι», αλλά εμείς δεν θα αφήσουμε να περάσει το «δικό» του.

Μείνετε υγιείς, μείνετε ασφαλείς!"

ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΚΕΛΑΟΥΖΟ

Βέβαια, το πρόβλημα δεν αγγίζει μόνο τα ομαδικά σπορ. Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και στα ατομικά σπορ, αλλά και στις ακαδημίες όλων των αθλημάτων.

Για παράδειγμά τα νέα μέτρα έφεραν την αναβολή του Πανελληνίου πρωταθλήματος Μαραθωνίου το οποίο θα διεξαγόταν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Η συγκεκριμένη εξέλιξη έφερε την αντίδραση του κορυφαίου εν ενεργεία Μαραθωνοδρόμου στη χώρα μας.

Ο Κώστας Γκελαούζος έγραψε στον επίσημο λογαριασμό του: υστυχώς με λύπη μας όλοι οι αθλητές που ετοιμαζόμασταν να τρέξουμε αυτή την Κυριακή ( 8 Νοεμβρίου) στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαραθωνίου δρόμου, όπου είχε λάβει τα πρωτόκολλα διεξαγωγής , μάθαμε ότι προχωρήσετε στην εντολή ακύρωσης του.

Παρακαλώ θα ήθελα να επανεξεταστεί άμεσα όχι μόνο η ακύρωση του Πανελλήνιου πρωταθλήματος Μαραθωνίου αλλά και στην συνέχεια όλων αυτών που γίνονται και η κατηγοριοποίηση του στίβου στον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Είναι δυνατόν 6 μέρες πριν να ακυρώνετε αγώνα Πανελλήνιου πρωταθλήματος 70 ατόμων που γίνεται μια φορά τον χρόνο και στους οποίους μπορεί να υπάρξει άνετα τρόπος (με τεστ) αποφυγής διασποράς του ιού.

Είναι αδύνατον να μιλάμε για ερασιτεχνικό αθλητισμό στο επίπεδο του πρωταθλητισμού.

Θα μπορούσα να ξεκινήσω να σας γράφω μέτρο προς μέτρο όλη την προπόνηση και την προετοιμασία που έχω κάνει όχι μόνο εγώ αλλά και οι συναθλητές μου γι’ αυτόν τον αγώνα.

Δεν θα μας φτάσει όμως ο χρόνος γιατί θα χρειαστούμε πάνω 2.500 λέξεις για τους τελευταίους 6 μήνες, για τον ένα αθλητή μόνο.

Θα μπορούσα να ξεκινήσω να σας γράφω για τους κόπους και τις θυσίες όλων των αθλητών του Ελληνικού Ερασιτεχνικού Στίβου όπως εσείς τον κατατάσσετε, αλλά δεν θα μας φτάσει πάλι ο χρόνος εάν σκεφτείτε ότι οι 6 μήνες της προηγούμενης παραγράφου είναι απλά το 1/20 αυτης για τους περισσότερους αθλητές.

Θα μπορούσα να κάτσω να σας γράψω για όλα τα παράπονα και τα κακά που μας έχουν βρεί τα τελευταία χρόνια στον Στίβο αλλά και σε όσους κάνουμε πρωταθλητισμό, χάνοντας μέρες , χρόνια , λεφτά, για ένα όνειρο! αλλά πάλι δεν θα μας φτάσει ο χρόνος.

Για αυτό το μόνο που θα σας θυμίσω είναι την περσινή χρόνια, που όταν όλα πήγαιναν καλά, που όταν η διεξαγωγή του Μαραθωνίου Αθήνας ήταν στα καλύτερα της, εσείς ήσασταν όλοι εκει. Είτε σε ένα πόστο, είτε στην τηλεόραση σας, είτε στο γραφείο σας ,και ακούσατε και χαρήκατε για τις επιτυχίες όχι μόνο της διοργάνωσης αλλά και τις επιτυχίες όλων των Ελλήνων Πρωταθλητών.

Ήσασταν εκει και ήμουν και εγώ εκει όταν μιλήσατε για την υπερπροσπάθεια αυτών των αθλητών.

Ήσασταν εκει κύριε Μητσοτάκη και ήμουν και εγώ εκει, στον νυχτερινό αγώνα που έγινε για το συνέδριο της ΝΔ, όπου με συγχαρήκατε και μιλήσαμε για το ποσό δύσκολο είναι αυτό που κάνουμε.

Ελπίζω πλέον να μην πρέπει να σκέφτομαι ότι τελικά έχουμε πέσει θύμα του θεαθήναι και της καλής προβολής.

Ελπίζω να μην με κάνετε να κουραστώ. Να μην μας κάνετε να κουραστούμε.

Ελπίζω να διαβάσετε ότι έγραψα και να καταφέρω να σας αλλάξω γνώμη. Να καταφέρουμε να σας αλλάξουμε γνώμη.

Ελπίζουμε να σας κάνω και να σας κάνουμε να αλλάξετε γνώμη. Έχουμε κουραστεί να κυνηγάμε το φυσιολογικό και να παλεύουμε με το παράλογο.

Ελπίζω οι συναθλητές μου να στηρίξουν τα γραφόμενα μου και να μην σκύψουν για ακόμη μια φορά το κεφάλι, γιατί αυτό δεν αφορά μονο εμάς.

Ελπίζουμε για το καλύτερο".

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ

Θέση στο πρόβλημα που δημιουργεί το λουκέτο στον ερασιτεχνικό αθλητισμό πήρε και η Ένωση Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες η οποία έστειλε επιστολή σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς η οποία αναφέρει: "Αντιλαμβανόμενοι την πολύ δύσκολη κατάσταση που έχει περιέλθει και η χώρα μας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και με βάση τις ανακοινώσεις όσον αφορά τα μέτρα για τον ερασιτεχνικό-σωματειακό Αθλητισμό, θα θέλαμε να σας εκφράσουμε τις ανησυχίες όλου του αθλητικού κόσμου (αθλητές, προπονητές, παράγοντες και γονείς) για το μέλλον του και την εξέλιξη του.

Αρχικά, θα πρέπει να αποφευχθεί ο οποιοσδήποτε διαχωρισμός μεταξύ επαγγελματικού και ερασιτεχνικού Αθλητισμού, αφού ο Αθλητισμός είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει κάτω από περιορισμούς και προϋποθέσεις να συνεχίσει σε κάθε επίπεδο.

Επιπλέον, τα νέα μέτρα «παράλυσης» του ερασιτεχνικού Αθλητισμού, σε διάστημα μικρότερο των 6 μηνών, έχουν σοβαρές συνέπειες τόσο για τους αθλητές όλων των ηλικιών όσο και για τα σωματεία που υπάγονται.

Τέλος, με σεβασμό πάντα και αίσθημα κοινωνικής ευθύνης θεωρούμε αναγκαία την επανεξέταση των περιοριστικών μέτρων για τον Αθλητισμό πάντα με προτεραιότητα την υγεία όλων μας. Είμαστε στη διάθεσή σας για περαιτέρω επικοινωνία".

Οι επόμενες ημέρες αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον στο συγκεκριμένο θέμα και φυσικά περιμένουμε τη θέση που θα ακολουθήσουν οι Ομοσπονδίες και οι Λίγκες.

TAGS ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ