ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Σκάνδαλο στημένων ματς στο Βέλγιο: Ο ρόλος των Βελίκοβιτς-Μπαγιάτ και η νύχτα του Λέκο στο κελί

Federal Prosecutor Spokespersons Wenke Roggen, left, and Eric Van Duyse read a press release at the Belgium Federal Prosecutor Office in Brussels, Thursday, Oct. 11, 2018. Belgian authorities charged five people Thursday in relation to a massive financial fraud and match-fixing probe into soccer. (AP Photo/Francisco Seco)
Federal Prosecutor Spokespersons Wenke Roggen, left, and Eric Van Duyse read a press release at the Belgium Federal Prosecutor Office in Brussels, Thursday, Oct. 11, 2018. Belgian authorities charged five people Thursday in relation to a massive financial fraud and match-fixing probe into soccer. (AP Photo/Francisco Seco) AP

Ευρήματα από την έρευνα που συγκλονίζει το βελγικό ποδόσφαιρο για στημένα ματς και οικονομική απάτη αποκαλύπτει το ρόλο των ατζέντηδων, Ντέγιαν Βελίκοβιτς και Μοζί Μπαγιάτ. Πέρασε τη νύχτα στο κρατητήριο ο τεχνικός της Μπριζ, Ίβαν Λέκο.

Το βελγικό ποδόσφαιρο "σείεται" από μεγάλο σκανδάλο με επίκεντρο κύκλωμα που "έστηνε" ματς της πρώτης κατηγορίας για στοιχηματικούς σκοπούς, αλλά συμμετείχε και σε οικονομικές απάτες σε περιπτώσεις μεταγραφών, καθώς περισσότερες αποκαλύψεις είδαν το "φως" την Πέμπτη (11/10) στη συνέντευξη Τύπου (κεντρική φωτογραφία).

Την Τετάρτη (10/10) συνολικά 57 άτομα συνελήφθησαν κι οδηγήθηκαν στον ανακριτή. Στο επίκεντρο της έρευνας βρέθηκαν ο μάνατζερ των Βέλγων πρώην παικτών του Ολυμπιακού, Σίλβιο Προτό και Γκιγιόμ Ζιλέ, αλλά κι ο Ντέγιαν Βελίκοβιτς, ο οποίος είχε συμμετοχή στις μεταγραφές των Γκόικο Τσίμιροτ και Μάρκο Μιχόγεβιτς στον ΠΑΟΚ.

Σκάνδαλο στημένων ματς στο Βέλγιο: Ο ρόλος των Βελίκοβιτς-Μπαγιάτ και η νύχτα του Λέκο στο κελί

Ο Μοζί Μπαγιάτ από παλαιότερη συνέντευξή του

Ο δεύτερος κρίνεται ύποπτος με βάση την έρευνα για τον επηρεασμό των αποτελεσμάτων στις αναμετρήσεις Αντβέρπ - Όιπεν και Μέχελεν - Μπέβερεν κατά την περυσινή σεζόν. Σύμφωνα με την έκθεση της αστυνομίας εντοπίστηκαν επαφές του με τέσσερα μέλη του συμβολαίου της Μέχελεν προκειμένου να έλθουν σε συμφωνία με τον διαιτητή, Μπαρτ Βερτέντεν, και μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Μπέβερεν. Παράλληλα, ο Βελίκοβιτς φέρεται να επικοινώνησε με δύο αθλητικούς δημοσιογράφους προκειμένου να βαθμολογήσουν καλά τον διαιτητή στη συγκεκριμένη στήλη τους στον βελγικό Τύπο.

Όσον αφορά στην οικονομική απάτη, ο Βελίκοβιτς κατηγορείται γι' απόκρυψη προμηθειών και μπόνους σε μεταγραφές ποδοσφαιριστών σε Μέχελεν, Γκενκ, Λόκερεν και Μπριζ. Ήταν συμφωνίες που έκλεινε "κάτω από το τραπέζι" με αυτές της ομάδες (οι οποίες είναι μέσα στις εννιά, των οποίων τα γραφεία έγιναν "φύλλο και φτερό"). Τα κρυμμένα κεφάλαια διοχετεύονταν στους παίκτες μέσω funds με έδρες σε Κύπρο, Μαυροβούνιο και Σερβία.

Συγκεκριμένα 3.700.000 ευρώ εντοπίστηκαν σε μετρητά στις χώρες εκτός Βελγίου που διενεργήθηκε η έρευνα (Γαλλία, Λουξεμβούργο, Κύπρος, Μαυροβούνιο, Σερβία, ΠΓΔΜ), αλλά κι αντικείμενα αξίας 8.000.000 ευρώ.

Με παρόμοιο τρόπο λειτουργούσε κι ο Μοζί Μπαγιάτ. Για τις δράσεις του 44χρονου Γαλλοϊρανού, ωστόσο, φέρεται να μην είχαν γνώση ούτε οι ομάδες, ούτε οι πελάτες τους. Επίσης, συνεργάστηκε με άλλους αντζέντηδες σε Γαλλία, Αγγλία και Λουξεμβούργο.

Ακόμη είμαστε στις πρώτες ημέρες και το τοπίο παραμένει θολό. Τα βελγικά ΜΜΕ εκτιμούν ότι τις επόμενες ημέρες οι αποκαλύψεις θα είναι μεγαλύτερες και θ' αποσαφηνιστεί πλήρως η δράση των εμπλεκομένων.

ΠΕΡΑΣΕ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΣΤΟ ΚΡΑΤΗΤΗΡΙΟ ΛΕΚΟ

Η πρωινή προπόνηση της Πέμπτης στην Μπριζ διεξήχθη χωρίς τον τεχνικό της, Ίβαν Λέκο. Κι αυτό γιατί πέρασε τη νύχτα στο κελί!

Ο 40χρονος Κροάτης προπονητής, ο οποίος τη σεζόν 2015-16 βρέθηκε στο πλάι του συμπατριώτη του, Ίγκορ Τούντορ, στην τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ, παρουσιάστηκε το πρωί της Πέμπτης στο δικαστήριο. Εν συνεχεία, το μεσημέρι, αφέθηκε ελεύθερος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ