CHAMPIONS LEAGUE

Ματάις Ντε Λιχτ: Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον αρχηγό του Άγιαξ

Ajax's Matthijs de Ligt passes the ball during a Group E Champions League soccer match between Ajax and Benfica at the Johan Cruyff ArenA in Amsterdam, Netherlands, Tuesday, Oct. 23, 2018. (AP Photo/Peter Dejong)
Ajax's Matthijs de Ligt passes the ball during a Group E Champions League soccer match between Ajax and Benfica at the Johan Cruyff ArenA in Amsterdam, Netherlands, Tuesday, Oct. 23, 2018. (AP Photo/Peter Dejong) AP

Ο Ματάις Ντε Λιχτ σκόραρε το δεύτερο γκολ απέναντι στη Γιουβέντους και έδωσε στον Άγιαξ την πρόκριση στα ημιτελικά του Champions League. Το Sport24.gr σας παρουσιάζει 5 στοιχεία της ζωής και της καριέρας του 19χρονου αρχηγού του Αίαντα.

Το άστρο του Ματάις Ντε Λιχτ έλαμψε γι' ακόμη ένα βράδυ. Ο 19χρονος κεντρικός αμυντικός του Άγιαξ σκόραρε κόντρα στη Γιουβέντους χαρίζοντας στην ομάδα του την πρόκριση στα ημιτελικά του Champions League.

Ο αρχηγός του Αίαντα, τον οποίο, σύμφωνα με τα Μέσα, κυνηγούν Μπαρτσελόνα και Μπάγερν, αποτελεί ένα από τα κορυφαία ταλέντα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και το Sport24.gr σας παρουσιάζει σημαντικά στοιχεία του.

1. ΑΡΧΗΓΟΣ ΜΕ 110 ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΤΑ 19 ΤΟΥ

Τι κι αν είναι μόλις 19 χρονών (σ.σ. 12/08/1999) ο Ματάις Ντε Λιχτ έχει τη στόφα ενός ολοκληρωμένου βετεράνου ποδοσφαιριστή. Στην ομάδα του Άγιαξ βρίσκεται από τα 10 του χρόνια έχοντας περάσει απ' όλες τις βαθμίδες των τμημάτων υποδομής του Αίαντα.

Στις 21 Σεπτεμβρίου του 2016 έκανε το ντεμπούτο του με την φανέλα της ολλανδικής ομάδας απέναντι στη Βίλεμ για το Κύπελλο και εκ τότε έχει 110 συμμετοχές. Η τελευταία του μάλιστα ήταν και η πιο σημαντική στην καριέρα του μέχρι στιγμής. Ο Ντε Λιχτ σκόραρε απέναντι στην Γιουβέντους, απέκλεισε την παρέα του Ρονάλντο και οδήγησε την ομάδα του στους 4 του Champions League.

Η λέξη "οδήγησε" μόνο τυχαία δεν χρησιμοποιήθηκε στην περίπτωση του 19χρονου κεντρικού αμυντικού. Ο Ντε Λιχτ είναι ο ηγέτης και αρχηγός της ομάδας. Ο προπονητής του, Έρικ Τεν Χαγκ, το παραδέχθηκε δηλώνοντας ότι ο Άγιαξ παίζει με κουράγιο και δημιουργικότητα, ακριβώς επειδή ο Ντε Λιχτ είναι ο αρχηγός.

Μάλιστα, είναι και ο νεώτερος ποδοσφαιριστής που έχει φορέσει το περιβραχιόνιο σε νοκ-άουτ φάση του Champions League, σπάζοντας το ρεκόρ που κατείχε ο Σεσκ Φάμπρεγκας το 2009, όταν ήταν αρχηγός στα 21 του φορώντας τότε τη φανέλα της Άρσεναλ.

2. ΠΡΩΤΟΣ ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΚΤΑΕΙ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ GOLDEN BOY

Ο ποδοσφαιρικός κόσμος συνηθίζει να ασχολείται με τους επιθετικούς ή τους δημιουργικούς μέσους αφήνοντας συχνά σε δεύτερη μοίρα τους αμυντικούς. Ως εκ τούτου και τα βραβεία πηγαίνουν σε επιθετικούς που σκοράρουν πολλά γκολ, όπως παραδείγματος χάριν η Χρυσή Μπάλα.

Ο Ντε Λιχτ έσπασε και αυτόν τον κανόνα. Έγινε ο πρώτος αμυντικός που κατακτά το βραβείο του "Golden Boy" για τη χρονιά του 2018. Το Golden Boy είναι ένα βραβείο το οποίο δίδεται από τους δημοσιογράφους στον καλύτερο ποδοσφαιριστή της χρονιάς που δεν έχει ξεπεράσει το 21ο έτος της ηλικίας του.

Για να φτάσει στην 1η θέση, ο Ντε Λιχτ κατάφερε να προσπεράσει παίκτες όπως ο Κίλιαν Εμπαπέ και ο Βινίσιους Τζούνιορ, γεγονός που δίνει ακόμη περισσότερο βάρος στην επιτυχία του.

3. ΕΠΑΙΖΕ ΤΕΝΙΣ ΠΡΙΝ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Το ποδόσφαιρο κινδύνευσε να χάσει ένα κορυφαίο ταλέντο, αφού ο Ντε Λιχτ από τα 5 του έπαιζε τένις. Ευτυχώς, όμως οι φίλοι του τον κάλεσαν να λάβει μέρος μαζί τους σε μία προπόνηση στην τοπική ποδοσφαιρική ομάδα Αμπκούντε. Αυτό ήταν αρκετό, ώστε να ξεκινήσει αμέσως το άθλημα και σε σύντομο διάστημα μάλιστα να γίνει από τους κορυφαίους της ομάδας του. Έτσι, στα 10 έγινε το πρώτο σπουδαίο βήμα και μετακόμισε στο Άμστερνταμ για τον Άγιαξ.

Ακόμη, στον Αίαντα δεν ξεκίνησε ως αμυντικός. Ο προπονητής του, Ρούμπεν Γιόνγκιντ, τον έβαζε να παίζει στην εφηβεία του ως μέσο, προκειμένου να αναπτύξει την ταχύτητά του και να μάθει να παίρνει γρήγορα αποφάσεις στο παιχνίδι του. Όταν έγινε καλός στα παραπάνω, τον γύρισε στην άμυνα, προκειμένου μαζί με αυτά να εκμεταλλευθεί το ύψος του και τη σωματοδομή του.

Πάντως βίντεο της εποχής αποδεικνύουν ότι και ως μέσος, ο Ντε Λιχτ τα κατάφερνε παραπάνω από καλά.

4. ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΑΔΕΡΦΩΝ ΤΟΥ

Πριν ακόμη ο Ντε Λιχτ αρχίσει να υπερασπίζεται την άμυνα του Άγιαξ, αποτελούσε προστάτη της οικογένειας του και των φίλων του. Μία δασκάλα του μάλιστα είχε πει ότι αν κάποιος συμμαθητής του ή κάποια από τα αδέρφια του δέχονταν επίθεση στο σχολείο, εκείνος δεν έφευγε. Αντίθετα, παρέμενε εκεί και προστάτευε όποιον έπεφτε θύμα μπούλινγκ.

Μάλιστα, τα αδέρφια μεταξύ τους είχαν και έναν μυστικό κανόνα, σύμφωνα με τον όποιο κανένας δεν θα περπατούσε μόνος μέσα στο σπίτι, αν ήταν σκοτεινά, αλλά θα πήγαιναν μαζί στηρίζοντας ο ένας τον άλλον.

5. ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ ΜΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ

Ο Ντε Λιχτ τον Νοέμβριο του 2016 σημείωσε ακόμη ένα ρεκόρ. Σε ηλικία 17 ετών έγινε ο νεώτερος παίκτης του Άγιαξ που συμμετείχε σε ευρωπαϊκή διοργάνωση σε ένα ματς του Europa League με ελληνικό ενδιαφέρον. Αυτό γιατί αντίπαλός του Αίαντα στην Ολλανδία ήταν ο Παναθηναϊκός.

ÃÉÏÕÑÏÐÁ ËÉÃÊ / ÁÃÉÁÎ - ÐÁÏ / EUROPA LEAGUE / AJAX - PANATHINAIKOS
ÃÉÏÕÑÏÐÁ ËÉÃÊ / ÁÃÉÁÎ - ÐÁÏ / EUROPA LEAGUE / AJAX - PANATHINAIKOS EUROKINISSI SPORTS

Ο κεντρικός αμυντικός του Άγιαξ έκανε ντεμπούτο στο δεύτερο παιχνίδι της φάσης των ομίλων του Europa League κόντρα στους "πράσινους" στο "Γιόχαν Κρόιφ Αρίνα". Εκείνη την μέρα ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να φύγει με κάτι θετικό από την Ολλανδία, αφού ηττήθηκε από τον Αίαντα με 2-0.

ÃÉÏÕÑÏÐÁ ËÉÃÊ / ÁÃÉÁÎ - ÐÁÏ / EUROPA LEAGUE / AJAX - PANATHINAIKOS
ÃÉÏÕÑÏÐÁ ËÉÃÊ / ÁÃÉÁÎ - ÐÁÏ / EUROPA LEAGUE / AJAX - PANATHINAIKOS EUROKINISSI SPORTS

Μάλιστα, ο Άγιαξ εκείνη την χρονιά έφθασε μέχρι τον τελικό του θεσμού αντιμετωπίζοντας την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην Στοκχόλμη. Ο Ντε Λιχτ έχασε τότε την ευκαιρία να κατακτήσει το πρώτο του ευρωπαϊκό τρόπαιο, καθώς οι "Κόκκινοι Διάβολοι" κέρδισαν με 2-0. Ο 19χρονος πάντως έχει όλα τα φόντα για να σηκώσει ευρωπαϊκούς τίτλους στη συνέχεια της καριέρας του.

TAGS CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ