CHAMPIONS LEAGUE

Μπενφίκα: φαβορί, αλλά όχι φόβητρο

Benfica's Gedson Fernandes, 2nd left, celebrates after scoring the opening goal during the Champions League third qualifying round, second leg, soccer match between Fenerbahce and Benfica at the Sukru Saracoglu stadium in Istanbul, Tuesday, Aug. 14, 2018. (AP Photo/Lefteris Pitarakis)
Benfica's Gedson Fernandes, 2nd left, celebrates after scoring the opening goal during the Champions League third qualifying round, second leg, soccer match between Fenerbahce and Benfica at the Sukru Saracoglu stadium in Istanbul, Tuesday, Aug. 14, 2018. (AP Photo/Lefteris Pitarakis) AP

Το Sport24.gr καταγράφει το προφίλ της Μπενφίκα την οποία θα αντιμετωπίσει ο ΠΑΟΚ στα play offs του Champions League.

Ο ΠΑΟΚ ήταν δεδομένο ότι θα είχε δυνατό αντίπαλο στα play offs του Champions League και τελικά αυτός θα είναι η Μπενφίκα. Οι Πορτογάλοι κατάφεραν να αποκλείσουν την Φενέρμπαχτσε και θα διεκδικήσουν την παρουσία τους στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης για μία ακόμα σεζόν.

Οι Πορτογάλοι έχουν ένα εξαιρετικό σύνολο το οποίο μπορεί να σκοράρει εύκολα απέναντι σε οποιαδήποτε άμυνα, ωστόσο της λείπει ακόμα η αμυντική συνοχή.

Για αυτό το λόγο ο Ρούΐ Βιτόρια έχει δώσει προβάδισμα στους "παλιούς" παίκτες της ομάδας του. Οι δύο καινούριοι στόπερ που αποκτήθηκαν παραμένουν στον πάγκο με τους Ζαρντέλ και Ντίας να είναι εκείνοι που παίζουν βασικοί. Από εκεί και πέρα αξίζει να σημειώσουμε πως οι δύο ομάδες έχουν τεθεί αντιμέτωπες άλλες τέσσερις φορές, με τους Πορτογάλους να επικρατούν τις τρεις από αυτές, ενώ η τέταρτη κρίθηκε στα πέναλτι με τους παίκτες της Μπενφίκα να χαμογελούν και πάλι.

Οι τέσσερις προηγούμενες αναμετρήσεις:

Κύπελλο UEFA σεζόν 1999-2000

ΠΑΟΚ - Μπενφίκα 1-2 (88' Φραντζέσκος / 68' Γκιάρο, 90 Γκόμες)

Μπενφίκα - ΠΑΟΚ 1-2 κ.δ. 4-1 πεν. (25 Κανταούροφ / 28 Μαραγκός, 44' Σαμπίρ)

Europa League σεζόν 2014-15

ΠΑΟΚ - Μπενφίκα 0-1 (59' Λίμα)

Μπενφίκα - ΠΑΟΚ 3-0 (70 Γκαϊτάν, 78' Λίμα, 79' Μάρκοβιτς)

V FOR VITORIA

Benfica coach Rui Vitoria and Fenerbahce coach Phillip Cocu, right, watch from the sidelines during the Champions League third qualifying round, second leg, soccer match between Fenerbahce and Benfica at the Sukru Saracoglu stadium in Istanbul, Tuesday, Aug. 14, 2018. (AP Photo/Lefteris Pitarakis)
Benfica coach Rui Vitoria and Fenerbahce coach Phillip Cocu, right, watch from the sidelines during the Champions League third qualifying round, second leg, soccer match between Fenerbahce and Benfica at the Sukru Saracoglu stadium in Istanbul, Tuesday, Aug. 14, 2018. (AP Photo/Lefteris Pitarakis) AP IMAGES/AP PHOTO/LEFTERIS PITARAKIS

Ως ποδοσφαιριστής ο Ρουΐ Κάρλος Πίνιο ντα Βιτόρια δεν έκανε και πολλά πράγματα. Ως προπονητής όμως έχει ήδη πλούσιο βιογραφικό στην Πορτογαλία παρά το γεγονός ότι είναι ακόμα 48 ετών. Ο Ρουί Βιτόρια όπως είναι ευρέως γνωστός ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα από τη Βιλαφρακουένσε, ομάδα της οποίας φόρεσε και τη φανέλα της ως ποδοσφαιριστής. Ακολούθησαν οι ακαδημίες της Μπενφίκα πριν αναλάβει επί μία τετραετία της Φάτιμα.

Εκεί έκανε τις δύο πρώτες αξιοσημείωτες πορείες ανεβάζοντας την ομάδα δύο φορές από την τρίτη στη δεύτερη εθνική (είχε μεσολαβήσει ένας υποβιβασμός), για να ακολουθήσει η τετραετία της καθιέρωσης σε Πάσος Φερέιρα και Βιτόρια Γκιμαράες. Αυτές τις δύο ομάδες οδήγησε στις κορυφαίες στιγμές της ιστορίας του με αποκορύφωμα την κατάκτηση του Κυπέλλου Πορτογαλίας με την Γκιμαράες.

Το καλοκαίρι του 2015 του δίνεται η δυνατότητα να αναλάβει την Μπενφίκα και τα αποτελέσματα δικαιώνουν τη διοίκηση για την επιλογή της. Δύο πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο, ένα League cup, ένα Super Cup είναι οι τίτλοι στην Πορτογαλία σε συνδυασμό με δύο εξαιρετικές παρουσίες στο Champions League. Ειδικά την πρώτη του σεζόν έφτασε μέχρι τα προημιτελικά της διοργάνωσης όπου και αποκλείστηκε δύσκολα από την Μπάγερν Μονάχου.

ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΚΛΕΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ

Ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος φαίνεται να έχει καπαρώσει τη θέση κάτω από τα δοκάρια, αφού αυτός είναι που έχει ξεκινήσει και στα τρία ματς. Την ίδια ώρα η Μπενφίκα αναζητά τον επόμενο στυλοβάτη της άμυνας της αφού ο 37χρονος πια Λουΐζάο έχει ανακοινώσει ότι θα κρεμάσει τα παπούτσια του στο τέλος της χρονιάς.

Benfica's Pizzi attempts a shot at goal between Fenerbahce's Mauricio Isla, left, and Roman Neustadter, right, during the Champions League third qualifying round, second leg, soccer match between Fenerbahce and Benfica at the Sukru Saracoglu stadium in Istanbul, Tuesday, Aug. 14, 2018. (AP Photo/Lefteris Pitarakis)
Benfica's Pizzi attempts a shot at goal between Fenerbahce's Mauricio Isla, left, and Roman Neustadter, right, during the Champions League third qualifying round, second leg, soccer match between Fenerbahce and Benfica at the Sukru Saracoglu stadium in Istanbul, Tuesday, Aug. 14, 2018. (AP Photo/Lefteris Pitarakis) AP

* Ο Πίτσι είναι από τους πιο επικίνδυνους παίκτες της Μπενφίκα.

Ζαρντέλ και Ντίας είναι αυτοί που μέχρι στιγμής αγωνίζονται βασικοί, με τους νεοαποκτηθέντες Λέμα και Κόντι να "καραδοκούν". Αλμέιδα και Γκριμάλντο έχουν εξασφαλίσει τις θέσεις τους στα πλάγια, όπως και ο υγιής Λιούμπομιρ Φέισα. Όταν είναι καλά ο Σέρβος δεν βγαίνει από την ενδεκάδα με τον Σάμαρη να έρχεται από πίσω.

Σέρβι και Σάλβιο αγωνίζονται στα άκρα της επίθεσης με τον Καστίγιο να προορίζεται για την κορυφή της επίθεσης. Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχάσουμε και τους Πίτσι και Φερνάντες οι οποίοι είναι οι κινητήριοι μοχλοί της ομάδας.

Τι έκανε στις μεταγραφές: Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά οκτώ μεταγραφές έκανε αυτό το καλοκαίρι η Μπενφίκα, ενώ άλλοι τόσοι έφυγαν είτε ως δανεικοί είτε ως ελεύθεροι. Η πιο ακριβή πώληση ήταν αυτή του Ζοάο Καρβάλιο στη Νότιγχαμ Φόρεστ με 15 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για τούς παίκτες που αποκτήθηκαν τα περισσότερα χρήματα δόθηκαν για τον Χιλιανό επιθετικός Νικολάς Καστίγιο, ο οποίος όμως τραυματίστηκε στη ρεβάνς με τη Φενέρμπαχτσε και είναι άγνωστο εάν θα παίξει με τον ΠΑΟΚ.

Benfica goalkeeper Odisseas Vlachodimos, left, blocks a shot by Juventus midfielder Sami Khedira (6) during the second half of an International Champions Cup tournament soccer match, Saturday, July 28, 2018, in Harrison, N.J. (AP Photo/Julio Cortez)
Benfica goalkeeper Odisseas Vlachodimos, left, blocks a shot by Juventus midfielder Sami Khedira (6) during the second half of an International Champions Cup tournament soccer match, Saturday, July 28, 2018, in Harrison, N.J. (AP Photo/Julio Cortez) AP

* Φύλακας άγγελος και της εστίας της Μπενφίκα θέλει να γίνει ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος

Φυσικά, από τις μεταγραφές που ξεχωρίζουν είναι και δύο με ελληνικό χρώμα. Η πρώτη είναι αυτή του Οδυσσέα Βλαχοδήμου. Ο 24χρονος τερματοφύλακας ήταν κλεισμένος από το περασμένο φθινόπωρο, ωστόσο τελικά πήγε αυτό το καλοκαίρι στη Λισαβόνα, ενώ ο δεύτερος είναι ο 27χρονος Αργεντινός στόπερ, Κριστιάν Λέμα για τον οποίο είχε ενδιαφερθεί και ο Ολυμπιακός.

ΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΑ PLAY OFFS

Μόλις τρεις επίσημους αγώνες έχει δώσει η Μπενφίκα μέχρι τώρα, αλλά έχει παίξει πολλά δυνατά φιλικά με ομάδες όπως η Ντόρτμουντ, η Γιουβέντους και η Σεβίλη. Τα δύο παιχνίδια με τη Φενέρμπαχτσε ήταν "κλειστά". Στο πρώτο ματς οι Πορτογάλοι ήταν καλύτεροι και χάρη στο τέρμα του Σέρβι στο 69' επιβλήθηκαν με 1-0.

Στη ρεβάνς το γρήγορο τέρμα που πέτυχε ο Ζέντσον Φερνάντες στο 26' τους έδωσε ξεκάθαρο προβάδισμα πρόκρισης. Ο Πότουκ έφερε το ματς στα ίσια λίγο πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου, με την Φενέρμπαχτσε να πιέζει στο δεύτερο ημίχρονο χωρίς όμως αποτέλεσμα, και την Μπενφίκα να παίρνει την πρόκριση. Στο πρωτάθλημα έχει δώσει μόλις ένα παιχνίδι, αυτό απέναντι στη Βιτόρια Γκιμαράες. Οι αετοί της Λισαβόνας προηγήθηκε με 3-0 χάρη σε χατ τρικ του Πίτσι, ενώ Αντρέ Αντρέ και Κελίς διαμόρφωσαν το τελικό 3-2.

Στα τρία επίσημα παιχνίδια της η Μπενφίκα έχει δύο νίκες και μία ισοπαλία με απολογισμό τερμάτων πέντε υπέρ και τρία κατά.

TAGS CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ