CHAMPIONS LEAGUE

Ολυμπιακός - Ερυθρός Αστέρας 1-0: Θρυλική κ-αραμπι-νάτη πρόκριση

CHAMPIONS LEAGUE / ΟΣΦΠ - ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
CHAMPIONS LEAGUE / ΟΣΦΠ - ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

O Ολυμπιακός σφυροκόπησε με 27 τελικές τον Ερυθρό Αστέρα που έχασε πέναλτι, μέχρι να φτάσει στην δίκαιη και πανάξια πρόκριση (1-0) από τα 11 βήματα με τον Μαροκινό εκτελεστή, Γιουσέφ Ελ Αραμπί.

Το ήθελε, το άξιζε, πάλεψε από το πρώτο λεπτό και τελικά δικαιώθηκε. Χρειάστηκε να περάσουν 87 λεπτά προσπάθειας, πάθους, αγωνίας για να βρει ο Ολυμπιακός το "χρυσό" γκολ, αλλά το βρήκε από τα έντεκα βήματα, με τη ρουκέτα του Ελ Αραμπί.

Απόλυτα κυρίαρχος, πολιόρκησε την ομάδα του Βλάνταν Μιλόγεβιτς που προσπάθησε να αρπάξει το ματς στον κλεφτοπόλεμο, ενώ έχασε και πέναλτι στο 42’, αλλά το 1-0 ήρθε απόλυτα δίκαια για να στείλει την ομάδα του Μαρτίνς στους “32” τουEuropa.Ένας ακόμη τελικός και μια ακόμη μεγάλη πρόκριση ντύθηκε στα ερυθρόλευκα του Πειραιά μέσα σε αποθέωση.

1. ΜΕ ΠΑΤΗΜΕΝΟ ΓΚΑΖΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΙΝΗΣΗ

Αποφασισμένοι να επιβάλλουν γρήγορο τέμπο στο παιχνίδι μπήκαν στο γήπεδο οι “ερυθρόλευκοι”. Ο Πέδρο Μαρτίνς θέλοντας να αιφνιδιάσει, ζήτησε από τους μέσους να κάνουν κίνηση ανάμεσα στις γραμμές του Αστέρα και να εκμεταλλευθούν τη διάθεση της αμυντικής τετράδας των Σέρβων να μην κλειστεί εντός περιοχής.

Παράλληλα, οι φιλοξενούμενοι προσπάθησαν να πιέσουν δυνατά στη μπάλα, κυρίως στον άξονα, για να κόψουν τη φόρα των γηπεδούχων, γεγονός που τους οδήγησε σε φάουλ και προκάλεσε συστάσεις από τον Ιταλό ρέφερι.

Η υπεροχή του Ολυμπιακού, πάντως, φάνηκε ουσιαστικά από το ξεκίνημα, καθώς και τη μπάλα κράτησαν, είχαν καλή κυκλοφορία, διαρκή κίνηση και ένταση στο παιχνίδι τους. Εκείνο που δεν είχαν στο πρώτο κομμάτι του αγώνα ήταν η καθαρή ευκαιρία, ανάμεσα στα πολλά κορμιά των αντιπάλων που πύκνωναν όσο η μπάλα πλησίαζε στα καρέ τους.

2. ΦΟΡΤΩΣΕ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΤΕΡΥΓΑ

Από το 15ο λεπτό ο κλοιός άρχισε να σφίγγει πιο έντονα, με τον Μιλόγεβιτς να σιγοβράζει στον πάγκο του, κυρίως από το γεγονός ότι οι παίκτες του έχαναν εύκολα και τις μονομαχίες και τις δεύτερες μπάλες. Μέχρι το 19’ χάθηκαν κάποιες μικροευκαιρίες, χωρίς ο Μπόργιαν να ανησυχήσει ιδιαίτερα. Ο Ερυθρός Αστέρας επιχείρησε να απειλήσει με ένα απευθείας φάουλ του Μάριν, αλλά μέχρι εκεί.

Ήταν τόσο έντονη η επιθετικότητα του Ολυμπιακού που ευκαιρία πήγε να δημιουργηθεί ακόμη και από βολέ του Σα που σημάδεψε την κίνηση του Ποντένσε αριστέρα, αλλά πρόλαβε να γυρίσει ο Ματέο Γκαρσία. Αμέσως μετα ο Ελ Αραμπί βρέθηκε εντός περιοχής, αλλά καθυστέρησε στην εκτέλεση που μύριζε γκολ (22’).

Στη σκακιέρα των δύο πάγκων ο Μαρτίνς επιχείρησε να φορτώσει από την αριστερή πλευρά με τον Μπουχαλάκη να ψάχνει διαρκώς στο χώρο τον Τσιμίκα, ενώ από το 20άλεπτο ο ορεξάτος Ποντένσε μετατέθηκε από τα δεξιά και πήγε στην πλευρά του Ομάρ, ο Μασούρας. Άμεσα απάντησε ο Μιλόγεβιτς που τράβηξε δεξιά τον Μάριν, να γεμίσει το χώρο δεξιά και να περιορίσει την επιθετική δράση του “Τσίμι”. Σπουδαία ευκαιρία και στο 26’ με το άστοχο πλασέ του Καμαρά από το στρώσιμο του “Μπούχα” που έμοιαζε να είναι παντού.

Γενικά ο Ολυμπιακός έπαιζε μια ταχύτητα πάνω από τους Σέρβους που είχαν συμβιβαστεί σε παθητικό ρόλο. Διπλή ευκαιρία και στο 31’ με Ποντένσε και Ομάρ να μη νικούν τον αντίπαλο κίπερ. Την ίδια ώρα στην εξέδρα, το πάρτι καλά κρατούσε, με τον Μιλόγεβιτς έξαλλο στον πάγκο του. Το κόκκινο… ποτάμι παραλίγο να φουσκώσει στο 33’, αλλά η κεφαλιά του Ελ Αραμπί από το ύψος του πέναλτι έφυγε ψηλά, όπως και τουλάχιστον τρία επιπόλαια σουτ του Καμαρά σε όλο το πρώτο μέρος.

3. ΑΝΟΗΤΟ ΠΕΝΑΛΤΙ, ΔΟΚΑΡΙ ΚΑΙ ΡΟΝΤΕΟ

Πλησιάζοντας το φινάλε του πρώτου μέρους και με το ματς στρωμένο όμορφα για τον Ολυμπιακό πάλι πήγαν να έρθουν τα πάνω – κάτω. Ο Ποντένσε έχασε τη μπάλα στο κέντρο, δημιουργήθηκαν προϋποθέσεις αντεπίθεσης και ο Μάριν με μια περίτεχνη ντρίμπλα πήρε το μαρκάρισμα-πέναλτι από τον Γκιλιέρμε. Από το πουθενά!

Πάλι καλά που ο Τομανέ σημάδεψε με δύναμη το οριζόντιο δοκάρι, έμεινε το 0-0 και το παιχνίδι έγινε ξαφνικά ροντέο. Πλήρης αναρχία για ένα τρίλεπτο με τη μπάλα πάνω – κάτω, λες και δεν υπήρχε μεσαία γραμμή και τους “ερυθρόλευκους” να ρισκάρουν χωρίς σοβαρό λόγο κι αφορμή σα να μην υπήρχε μπροστά δεύτερο ημίχρονο. Η ανάπαυλα ήρθε με τους γηπεδούχους να έχουν 13 τελικές (65% κατοχή), τους φιλοξενούμενους μόλις τρεις, αλλά το 0-0 ακούνητο.

4. ΑΛΛΑΓΗ ΠΛΕΥΡΑΣ ΦΟΡΤΩΣΗΣ ΚΑΙ ΓΚΕΡΕΡΟ

Μετά από ένα πρώτο μέρος που μεγαλύτερος αντίπαλος του Ολυμπιακού ήταν η… φούρια να σκοράρει, στοιχείο που χάλασε το μυαλό των παικτών στο σκέλος της αυτοσυγκέντρωσης, οι δύο ομάδες επέστρεψαν με τις ίδιες διαθέσεις και τον Γκιλιέρμε να απειλεί με σουτ από το ύψος της περιοχής. Η πολιορκία συνεχίστηκε με διαδοχικές ευκαιρίες (Μασούρας, Ποντένσε, ξανά Γκιλιέρμε), όπως και η πίεση ψηλά, αλλά το γκολ απουσίαζε.

Σε αντίθεση με το πρώτο μέρος, ωστόσο, φάνηκε να παίρνει περισσότερες πρωτοβουλίες ο Ομάρ από δεξιά. Τέσσερις τελικές οι “ερυθρόλευκοι” μέχρι το 55’, μία ο Αστέρας με σουτ του Μάριν, έπειτα από λάθος του Μεριά που ήταν ακόμη επηρεασμένος από το Λονδίνο και την Τότεναμ. Το γκολ δεν ερχόταν, αλλά δοκάρι ήρθε (αριστερό) έπειτα από την υπέροχη σέντρα του Τσιμίκα και την κεφαλιά του Ελ Αραμπί (60’).

Σε όλο αυτό το διάστημα, οι παίκτες του Ερυθρού Αστέρα προσπαθούσαν να παίξουν κλεφτοπόλεμο στην κόντρα με τον Μάριν επικίνδυνο όταν έκανε επαφή με τη μπάλα. Νέα τεράστια ευκαιρία από τον Ποντένσε στο 63’ που έφτασε στην μικρή περιοχή, αλλά δεν νίκησε τον Μπόργιαν. Δύο λεπτά νωρίτερα ο Γκερέρο μπήκε αντί του Καμαρά και η διάταξη άλλαξε σε 4-2-3-1 με τον Ισπανό ψευτοεννιάρι.

5. ΟΛΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΚΑΙ ΧΡΥΣΟ 1-0

Ο… βομβαρδισμός προς την εστία του Αστέρα συνεχίστηκε, με τον Ποντένσε να χάνει την ευκαιρία του αγώνα στο 70’ έπειτα από τρομερή ατομική ενέργεια του Τσιμίκα, με τις τελικές να φτάνουν στο εντυπωσιακό 20-5! Κάπου εκεί ο Μαρτίνς έπαιξε ένα ακόμη χαρτί, τον Μάξι Λοβέρο αντί του κουρασμένου και “άδειου” από την προσπάθεια Μασούρα. Ο μικρός από την Αργεντινή πήγε αριστερά και ο Ποντένσε έμεινε δεξιά. Η κλεψύδρα άρχισε να αδειάζει, η αγωνία έφτανε στον ουρανό του Πειραιά, με τους παίκτες να ψάχνουν λίγες στιγμές δροσιάς μπροστά από τους δύο πάγκους.

Το σκηνικό ίδιο, η πίεση έντονη, αλλά ο Ολυμπιακός δεν το έβαλε κάτω και με τον πιο επίμονο παίκτη του, τον πεισματάρη Κρητικό Μπουχαλάκη. Σε μια δική του σέντρα ξυραφιά στο 87’ ο Ζαντέρ σταμάτησε τη μπάλα με το χέρι και ο Ιταλός ρέφερι έδειξε χωρίς δισταγμό την άσπρη βούλα. Ο Ελ Αραμπί δεν αστόχησε μέσα σε αποθέωση και με τον Σα να μην κοιτάζει καν την εκτέλεση από την αγωνία για να απογειώσει το “Καραϊσκάκη”. Ένα και να καίει, στο 87’ Πρόκριση και η συνέχεια στους “32” τουEuropa League,με τον Ολυμπιακό να χάνει στα τελευταία λεπτά άλλες τρεις ευκαιρίες για να ζευγαρώσει τα γκολ του, φτάνοντας συνολικά στις 27...

TAGS CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ