CHAMPIONS LEAGUE

Το Champions League θέλει τύχη όσο θέλει και ικανότητα

Το Champions League θέλει τύχη όσο θέλει και ικανότητα

Συνήθως λέμε τυχερές τις ομάδες που πέτυχαν με υπέρβαση. Όμως όταν μιλάμε για το Champions League, η τύχη είναι απαραίτητη ακόμα και στις κορυφαίες ομάδες του θεσμού.

Η τύχη στο ποδόσφαιρο είναι τις περισσότερες φορές μια κατηγορία. Κόσμος και Τύπος που θέλει να μειώσει μια επιτυχία βάζει στην εξίσωση τον παράγοντα τύχη. Κάνουμε όμως όλοι ένα σοβαρό λάθος. Λησμονούμε πως τύχη έχουν χρειαστεί όλοι οι πρωταθλητές, όλες οι ομάδες που κατέκτησαν κορυφές.

Ειδικά στο Champions League. Η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση συγκεντρώνει πάνω της όλα τα φώτα, όλο το ενδιαφέρον. Τρομερές μάχες και στο φινάλε το απόλυτο διακύβευμα, η ανάδειξη της κορυφαίας ομάδας της Ευρώπης.

Γι' αυτό και το Sport24.gr σε συνεργασία με το NIVEA MEN αποφάσισε να θέσει το ερώτημα: Ποια είναι η καλύτερη ομάδα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου από τις αρχές της δεκαετίας του '90 και μετά. Το αποτέλεσμα θα το καθορίσεις εσύ, συμμετέχοντας στην ψηφοφορία του Sport24.gr και του NIVEA MEN που θα διαρκέσει τέσσερις εβδομάδες μέχρι την ανάδειξη του νικητή, της ομάδας εκείνης που θα στεφθεί πρωταθλήτρια της καρδιά σου.

Αυτό που μας διαφεύγει μέσα στον πυρετό των νοκ-άουτ είναι πως το Champions League παραμένει σταθερά μια διοργάνωση πολύ απρόβλεπτη. Δεν είναι μαραθώνιος 38 αγωνιστικών, αλλά το ζευγάρι του τελικού προκύπτει από μόλις έξι αγώνες νοκ-άουτ.

Ένα περίεργο σπριντ, σαν αγώνας ανώμαλου δρόμου. Επικίνδυνες στροφές, απρόβλεπτες κλίσεις. Οι προκρίσεις πολλές φορές δεν κρίνονται μόνο από την απόδοση των ομάδων, αλλά από αστάθμιστες λεπτομέρειες. Δοκάρια, χαμένα πέναλτι, “άχαστα” τετ-α-τετ, διαιτητικές αποφάσεις, τάκλινγκ της τελευταίας στιγμής, γκολ στο τελευταίο λεπτό.

Ο τελικός νικητής, αυτός που στο τέλος της διαδρομής παίρνει στα χέρια του την κούπα με τα μεγάλα αυτιά, μπορεί να έχει όλη τη δόξα, αλλά αυτή δεν συνοδεύεται πάντα με τη στάμπα του κορυφαίου.

Η Λίβερπουλ του 2005 ή η Τσέλσι του 2012 πέτυχαν άθλους, αλλά δεν υπάρχει και κανείς που να πιστεύει πως όντως εκείνη τη σεζόν ήταν οι καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη. Και επειδή αυτές οι ομάδες νίκησαν ως αουτσάιντερ, ο παράγοντας τύχη μπαίνει πιο εύκολα δίπλα στην επιτυχία τους.

Όλοι αναγνωρίζουν τη δυσκολία των επιτυχιών τους, γι’αυτό και όλοι δέχονται πως προφανώς και στάθηκαν τυχερές στη διαδρομή. Η Λίβερπουλ γύρισε έναν τελικό με συνεχόμενα, αμέτρητα μικρά θαύματα. Η Τσέλσι είδε τους αντιπάλους της να χάνουν πέναλτι και στον ημιτελικό και στον τελικό.

Αλλά είναι λάθος να λέμε πως η τύχη ευνόησε μόνο όσους πέτυχαν ως αουτσάιντερ. Ακόμα και οι ομάδες που πέτυχαν εμφατικά, ακόμα και τα φαβορί που δεν άφησαν σε κανέναν κάποιο περιθώριο αμφισβήτησης, χρειάστηκαν τη τύχη. Έφτασαν σε ένα κορώνα-γράμματα και το κέρμα τους έκανε τη χάρη.

Η Γιουνάιτεντ του 99 έγραψε ιστορία και πέτυχε τρεμπλ, αλλά στον τελικό της Βαρκελώνης βρήκε δύο γκολ στις καθυστερήσεις για να πετάξει στο καναβάτσο τη Μπάγερν. Εννιά χρόνια αργότερα, οι Κόκκινοι Διάβολοι του Φέργκιουσον χρειάστηκαν το γλίστρημα του Τέρι στο τελευταίο πέναλτι για να πανηγυρίσουν μέσα στην καταρρακτώδη βροχή της Μόσχας.

Η Μπαρτσελόνα του Γκουαρδιόλα δεν αποτελεί εξαίρεση. Το 2009 χρειάστηκε το σουτ του Ινιέστα στο Στάμφορντ Μπριτζ για να περάσει στον τελικό της Ρώμης, σε έναν ημιτελικό που η Τσέλσι έχει φοβερά παράπονα από τη διαιτησία. Το 2011 η πορεία της ήταν εκπληκτική, αλλά έχουμε ξεχάσει πως χρειάστηκε ένα συγκλονιστικό τάκλινγκ της τελευταίας στιγμής από τον Μασεράνο για να μην αποκλειστεί στους 16 από την Άρσεναλ.

Η Ρεάλ, η μεγάλη Βασίλισσα που έχει κάνει παιχνιδάκι της το Champions League. Το 2014 χρειάστηκε το χρυσό γκολ του Ράμος για να μην χάσει τον τελικό από την Ατλέτικο, για να πάει στην παράταση. Το 2016 ο Γκριεζμάν έχασε πέναλτι, το 2017 ο ημιτελικός με την Μπάγερν είχε δύο γκολ οφσάιντ για τα οποία ακόμα φωνάζουν οι Βαυαροί. Η ίδια η Μπάγερν του 2013 έφτασε λίγο πριν το 90’ για να λυγίσει την Ντόρτμουντ, ενώ η περσινή Λίβερπουλ χρειάστηκε το τέλειο ματς και τις αποκρούσεις του Άλισον για το ιστορικό 4-0 επί της Μπαρτσελόνα.

Είναι λάθος όταν μιλάμε για το Champions League να βάζουμε στην κουβέντα την τύχη μόνο για τις ομάδες που πέτυχαν υπέρβαση. Ακόμα κι εκείνες οι ομάδες που ήταν πραγματικά σπουδαίες, ακόμα κι αυτές που συνδύασαν την κορυφή με τη στάμπα της καλύτερης ομάδας της Ευρώπης, είχαν την τύχη μαζί τους.

Η συνολική λάμψη των κορυφαίων “θαμπώνει” αρκετά τις στιγμές που χρειάστηκαν αρκετή τύχη, αλλά δεν θα πρέπει να μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως η τύχη χρειάζεται μόνο στους αδύναμους. Όχι, στο Champions League που όλα ισορροπούν σε ένα σχοινί, την τύχη τη χρειάζονται όλοι και την είχαν όσοι έφτασαν μέχρι τον τελικό θρίαμβο.

Γι’αυτό και θα πρέπει να είμαστε επιεικείς με όσους αποκλείονται σε αυτήν τη σκληρή και δύσκολη διαδρομή. Δεν είναι πάντα αποτέλεσμα ανικανότητας, έλλειψης ποιότητας ή χαρακτήρα. Τις περισσότερες φορές είναι απλώς ένα χαμένο κορώνα-γράμματα και τίποτα περισσότερο.

Ακόμα και οι οκτώ ομάδες που βρίσκονται στα προημιτελικά της της μεγάλης ψηφοφορίας του Sport24 και του NIVEA MEN για την ανάδειξη της κορυφαίας ομάδας του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου από τις αρχές της δεκαετίας του '90 και μετά. Ακόμα κι όταν ψηφίζεις την δικιά σου επιλογή, θα πρέπει να θυμάσαι πως και η ομάδα που διάλεξες κάπου στάθηκε τυχερή μέσα στη διαδρομή της.

TAGS CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ