CHAMPIONS LEAGUE

Τσεφέριν: "Προκριματικά για τις χώρες που έβαλαν πρόωρο τέλος στη σεζόν"

PSG's Kylian Mbappe, right, and Marseille's Boubacar Kamara vie for the ball during their French League One soccer match between Paris-Saint-Germain and Olympique Marseille at the Parc des Princes stadium in Paris, Sunday, March 17, 2019. (AP Photo/Christophe Ena)
PSG's Kylian Mbappe, right, and Marseille's Boubacar Kamara vie for the ball during their French League One soccer match between Paris-Saint-Germain and Olympique Marseille at the Parc des Princes stadium in Paris, Sunday, March 17, 2019. (AP Photo/Christophe Ena) AP

Ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσεφέριν, προανήγγειλε προκριματικά - ακόμη κι αν προβλέπεται απευθείας πρόκριση στους ομίλους Champions League - για τις ομάδες των χωρών που έβαλαν πρόωρο τέλος στα πρωταθλήματα όπως η Γαλλία (Παρί, Μαρσέιγ) ή το Βέλγιο (Μπριζ).

Το δρόμο των προκριματικών θα πρέπει ν' ακολουθήσουν - ακόμη κι αν με βάση της βαθμολογία χωρών της UEFA εξασφάλιζαν απευθείας εισιτήρια για ομίλους για το Champions League - οι ομάδες των χωρών που αποφάσισαν να θέσουν πρόωρο τέλος στη σεζόν των πρωταθλημάτων τους.

Αυτό υποστήριξε ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσεφέριν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα, Corriere dello Sport.

"Νομίζω ότι τα περισσότερα πρωταθλήματα θα είναι δυνατόν να ολοκληρωθούν. Αυτοί που έχουν αποφασίσει να μην τελειώσουν τα πρωταθλήματα θα πρέπει να περάσουν από τα προκριματικά εάν θέλουν να παίξουν στο Champions League της επόμενης σεζόν.

Οι εθνικές και διεθνείς διοργανώσεις είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Θέλουμε στην Ευρώπη τις ομάδες που κατέκτησαν τα εθνικά πρωταθλήματα και κύπελλα ή προκρίθηκαν με βάση τα αποτελέσματά τους. Αυτή είναι η βασική αρχή του αθλητισμού, όχι μόνο του ποδοσφαίρου", υποστήριξε ο Σλοβένος ανώτατος αξιωματούχος της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Η Γαλλία και το Βέλγιο για παράδειγμα με απόφαση των αντίστοιχων κυβερνήσεων αποφάσισαν να βάλουν πρόωρο τέλος στη σεζόν. Στην πρώτη η Παρί Σεν-Ζερμέν ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια, ενώ η Μαρσέιγ τερμάτισε στη δεύτερη θέση.

Φυσιολογικά οι δυο πρώτες θέσεις της Ligue 1 εξασφαλίζουν απευθείας εισιτήριο για τους ομίλους της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης. Εάν υιοθετηθεί η σκληρή γραμμή που ανήγγειλε ο Τσεφέριν τόσο η ομάδα της γαλλικής πρωτεύουσας, όσο κι αυτή της Μασσαλίας θα παίξουν προκριματικά.

Το ίδιο ισχύει και με Βέλγιο. Η Μπριζ - ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια στο Βέλγιο, ενώ υποβιβάστηκε η Μπέβερεν που θα κινηθεί νομικά κατά της απόφασης - εξασφαλίζει ως πρωταθλήτρια την απευθείας παρουσία στους ομίλους. Με τα νέα δεδομένα θα παίξει προκριματικά.

Πρόωρο τέλος σεζόν είχαμε και στην Ολλανδία, ωστόσο δεν υπάρχει πρόβλημα. Τόσο ο Άγιαξ όσο και η Άλκμααρ - ισοβάθμησαν στις 25 αγωνιστικές που διεξήχθησαν - ξεκινούν από τα προκριματικά (playoffs και δεύτερο γύρο αντίστοιχα).

Βέβαια, πολλοί ερμηνεύουν τη συνέντευξη του Αλεξάντερ Τσεφέριν ως τελευταία προειδοποίηση για τα μεγάλα πρωταθλήματα των χωρών που δεν έχουν λάβει ακόμη απόφαση ( Premier League, Serie A και La Liga) από τα οποία προέρχονται και οι περισσότερες απευθείας θέσεις για τους ομίλους. Γι' αυτό και για πολλούς δεν είναι τυχαίο ότι ο Σλοβένος είπε αυτό για πρώτη φορά σε ιταλική εφημερίδα (Corriere dello Sport).

Έτσι κι αλλιώς τα πρωταθλήματα Ρωσίας (21/6), Ουκρανίας (30/5), Τουρκίας (12/6) και Πορτογαλίας (4/6) που επίσης προσφέρουν απευθείας παρουσία έχει ανακοινωθεί ότι θα συνεχιστούν.

TAGS CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ