CHAMPIONS LEAGUE

Βίντι: Δεν τρομάζει, αλλά θέλει προσοχή

Videoton players celebrate Danko Lazovic's goal during the UEFA Champions League second qualifying round second leg match of FC Videoton of Hungary and FC Nomme Kalju of Estonia in Pancho Arena in Felcsut, 42 kms southwest of Budapest, Hungary, Thursday, July 20, 2017. (Tamas Kovacs/MTI via AP)
Videoton players celebrate Danko Lazovic's goal during the UEFA Champions League second qualifying round second leg match of FC Videoton of Hungary and FC Nomme Kalju of Estonia in Pancho Arena in Felcsut, 42 kms southwest of Budapest, Hungary, Thursday, July 20, 2017. (Tamas Kovacs/MTI via AP) AP

Το Sport24.gr καταγράφει το προφίλ της Βίντι την οποία θα αντιμετωπίσει η ΑΕΚ στα play offs του Champions League.

Μία ιδιαίτερα σκληροτράχηλη ομάδα θα είναι ο τελευταίος σκόπελος της ΑΕΚ πριν τους ομίλους του Champions League. Η Βίντι ή Βιντεότον όπως θα τη θυμούνται οι παλιότεροι είναι από τις ιστορικές ομάδες της Ουγγαρίας και ιδρύθηκε το 1941.

Σε αυτά τα 77 χρόνια της ιστορίας της έχει κατακτήσει τρεις φορές το πρωτάθλημα (με πιο πρόσφατη την περσινή), μία φορά το Κύπελλο και δύο το Σούπερ Καπ.

Φυσικά, κορυφαία στιγμή στην ιστορία του συλλόγου είναι η πορεία της μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου UEFA το 1985. Τότε είχε αποκλείσει μεταξύ άλλων ομάδες όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για να φτάσει στον διπλό τελικό απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης. Οι Μαδριλένοι με τέρματα των Μίτσελ, Σαντιγιάνα και Βαλντάνο επιβλήθηκαν με 3-0 στην Ουγγαρία και παρά την ήττα τους με 1-0 στη ρεβάνς του Μπερναμπέου κατέκτησαν το Κύπέλλο UEFA.

Επιστρέφοντας στο σήμερα η Βίντι θέλει να μπει στους ομίλους του Champions League. Σίγουρα, δεν αποτελεί φόβητρο, ούτε και απαγορευτικό εμπόδιο για την ΑΕΚ. Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή αφού πρόκειται για μία ομάδα που της αρέσει να παίζει κλειστά και να εκμεταλλεύεται την εκτελεστική δεινότητα ορισμένων παικτών της, όπως του Λάζοβιτς.

ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

Προπονητής της Βίντι είναι ο Μάρκο Νίκολιτς. Ο 39χρονος Σέρβος κόουτς ξεκίνησε την καριέρα του ως ποδοσφαιριστής αλλά γρήγορα έκατσε στην άκρη του πάγκου. Είναι χαρακτηριστικό πως εδώ και δέκα χρόνια (δηλαδή από τα 29 του) είναι πρώτος προπονητής σε ομάδες! Ξεκίνησε από τη Ραντ της Σερβίας, για να ακολουθήσουν η Βοϊβόντινα και το πρώτο του πέρασμα από την Παρτίζαν. Στη συνέχεια πήγε στην Ολίμπια Λιουμπλιάνας όπου πέρασε ένα επεισοδιακό τρίμηνο.

Βίντι: Δεν τρομάζει, αλλά θέλει προσοχή

Μετά από ένα παιχνίδι της ομάδας του με την Ζαβρκ είχε έντονο φραστικό επεισόδιο με έναν από τους παίκτες του. Συγκεκριμένα, αποκάλεσε "μαύρο ηλίθιο" τον Μπλέσινγκ Ελέκε επειδή πανηγύρισε το τέρμα που πέτυχε η Ολύμπια Λιουμπλιάνας και ισοφάρισε σε 1-1 στις καθυστερήσεις! Το συγκεκριμένο επεισόδιο, παρά τη συγγνώμη και το πρόστιμο που δέχτηκε ο Σέρβος προπονητής αποτέλεσαν την αφορμή για το τέλος της συνεργασίας των δύο πλευρών.

Από εκεί και πέρα, όμως η καριέρα του Νίκολιτς έχει πάρει την ανιούσα. Τη σεζόν 2016-17 έκανε το ντάμπλ με την Παρτίζαν έχοντας 37 ματς αήττητος. Παρότι δεσμευόταν με συμβόλαιο και για την επόμενη σεζόν, ζήτησε να φύγει. Επόμενος σταθμός του ήταν η Βίντι με την οποία κατέκτησε το πρωτάθλημα Ουγγαρίας.

ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΚΛΕΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ

Ένα κράμα έμπειρων και νεότερων παικτών απαρτίζουν το ρόστερ της Βίντι. Ο αρχηγός και διεθνής με την Εθνική ομάδα των Μαγυάρων, Ρόλαντ Γιούχας, αποτελεί τον στυλοβάτη της άμυνας παρά τα 35 του χρόνια με τον 28χρονο Βραζιλιάνο Βινίσιους να είναι δίπλα του.

Danko Lazovic of Videoton, left, with Dennis Tjapkin of Nomme Kalju during the UEFA Champions League second qualifying round second leg match of FC Videoton of Hungary and FC Nomme Kalju of Estonia in Pancho Arena in Felcsut, 42 kms southwest of Budapest, Hungary, Thursday, July 20, 2017. (Tamas Kovacs/MTI via AP)
Danko Lazovic of Videoton, left, with Dennis Tjapkin of Nomme Kalju during the UEFA Champions League second qualifying round second leg match of FC Videoton of Hungary and FC Nomme Kalju of Estonia in Pancho Arena in Felcsut, 42 kms southwest of Budapest, Hungary, Thursday, July 20, 2017. (Tamas Kovacs/MTI via AP) AP

Νικόλοφ, Βάργκα και Νεγκό είναι τρεις από τους παίκτες του άξονα με τον έμπειρο 35χρονο Χούστι να έρχεται συνήθως από τον πάγκο και να βοηθάει. Στην επίθεση σίγουρα ξεχωρίζουν τα ονόματα του Ντάρκο Λάζοβιτς (35χρονος Σέρβος τον οποίο μπορείτε να δείτε ακριβώς από πάνω στη φωτογραφία αριστερά, με καλή θητεία στα ολλανδικά γήπεδα σε Αϊντχόφεν και Φέγενορντ) και των συμπατριωτών του Στέφανο Στσέποβιτς και Μάρκο Στσέποβιτς. Για όσους δεν το θυμούνται, ο τελευταίος είχε αποκτηθεί από τον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2016.

Τι έκανε στις μεταγραφές: Τρεις έφυγαν και άλλοι τόσοι ήρθαν στο ρόστερ για την Βιντι. Σόλονοκι, Σούλιτς και Λόρεντς αποχώρησαν όλοι ως ελεύθεροι και στη θέση τους ήρθαν οι Μπέντσε Σος (Ντέμπρετσεν), Σιλβέστερ Χάνγκια (Βάσας) και Ζόμπορ Μπέρετς (Βάσας). Από αυτούς μόνο ο πρώτος έχει αγωνιστεί δύο φορές ως αλλαγή στο πρωτάθλημα για 33 λεπτά, ενώ οι άλλοι δύο δεν έχουν κάνει το ντεμπούτο τους ακόμα.

ΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΑ PLAY OFFS

Η Βίντι έχει ξεκινήσει από νωρίς φέτος τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις. Είναι χαρακτηριστικό πως ήδη έχει δώσει εννιά επίσημα παιχνίδια. Στο πρωτάθλημα της Ουγγαρίας δεν έχει ξεκινήσει καλά μετρώντας μία νίκη και δύο ισοπαλίες σε τρεις αγωνιστικές και είναι στην πέμπτη θέση, έχοντας ένα ματς λιγότερο.

Στα προκριματικά του Champions League ωστόσο πάει εξαιρετικά. Για την ακρίβεια παίρνει συνέχεια αυτό που θέλει. Στον πρώτο γύρο αντιμετώπισε τη Ντουντελάνζ από το Λουξεμβούργο. Στο πρώτο ματς επικράτησε με 2-1 και στην εκτός έδρας ρεβάνς το 1-1 ήταν αρκετό για να προκριθεί. Κάτι ανάλογο έγινε και με την Λουντογκόρετς. Το πρώτο ματς ήταν και πάλι στην Ουγγαρία όπου επικράτησε με 1-0. Στη ρεβάνς της Βουλγαρίας το 0-0 ήταν αρκετό για να της χαρίσει την πρόκριση.

Με δύο ισοπαλίες απέκλεισε και την Μάλμε. Στη Σουηδία οι δύο ομάδες έμειναν στο ισόπαλο 1-1, ενώ η ρεβάνς στην έδρα της Βίντι ολοκληρώθηκε με το επίσης ισόπαλο 0-0.

TAGS CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ