ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Έλληνες εξωτερικού: Ώρα κούπας για Μήτρογλου, Σάμαρη και "Όντι"!

Έλληνες εξωτερικού: Ώρα κούπας για Μήτρογλου, Σάμαρη και "Όντι"!

Ο Μήτρογλου που θέλει πρωτάθλημα και στην Τουρκία, οι Βλαχοδήμος και Σάμαρης που αγκαλιάζουν τον τίτλο στην Πορτογαλία και ο Ταχτσίδης που επιστρέφει πανηγυρικά στην Serie A. Το Sport24.gr ακτινογραφεί τη δράση των Ελλήνων το περασμένο 4ήμερο στις σημαντικότερες ευρωπαϊκές λίγκες.

Πλούσια ήταν η δράση στην ποδοσφαιρική Ευρώπη το τετραήμερο που μας άφησε, με τους αρκετούς Έλληνες που παίζουν μπάλα εκτός των συνόρων μας να έχουν μπόλικη δουλειά με τις ομάδες τους σε Premier League, La Liga, Serie A, Bundesliga, Primeira Liga και όχι μόνο...

Πάμε να δούμε την παρουσία 41 εκπροσώπων μας στα σημαντικότερα πρωταθλήματα της Ευρώπης το περασμένο τριήμερο.

ΑΓΓΛΙΑ

Premier League

Σωκράτης Παπασταθόπουλος (Άρσεναλ): Μετά το 90λεπτο που έπαιξε την περασμένη Πέμπτη στον δεύτερο ημιτελικό του Europa League κόντρα στην Βαλένθια, έμεινε εκτός αποστολής από το τελευταίο ματς της σεζόν στην Premier League στην έδρα της Μπέρνλι, με τον Ουνάι Έμερι να επιλέγει να τον ξεκουράσει αλλά και να τον προφυλάξει από πιθανό τραυματισμό ενόψει του τελικού του Europa (29/5) απέναντι στην Τσέλσι. Ο "Sokratis" ολοκλήρωσε την πρώτη του σεζόν στην Premier League με 25 παρουσίες σε σύνολο 38 αγωνιστικών και συνολικά 2.199 λεπτά συμμετοχής.

Ντίνος Μαυροπάνος (Άρσεναλ): Ήταν στο αρχικό σχήμα κόντρα στην Μπέρνλι, ως παρτενέρ του Μουστάφι στο κέντρο της άμυνας, όμως τραυματίστηκε και αποχώρησε στο 34' δίνοντας τη θέση του στον Κοσιελνί. Ολοκλήρωσε την πρώτη του σεζόν στην Premier League αγωνιζόμενος σε τέσσερα ματς με τη φανέλα της Άρσεναλ, με το συνολικό χρόνο συμμετοχής του να είναι 149 λεπτά.

Χοσέ Χολέμπας (Γουότφορντ): Δέχθηκε απευθείας κόκκινη κάρτα στην εντός έδρας ήττα με 4-1 από την Γουέστ Χαμ για την τελευταία αγωνιστική της Premier League και η αποβολή αυτή θα κόστιζε φυσιολογικά στον 34χρονο μπακ τη συμμετοχή του στον τελικό του FA Cup με αντίπαλο τη Μάντσεστερ Σίτι. Ωστόσο, η Γουότφορντ κέρδισε την ένσταση κατά της κόκκινης κάρτας, όπως ανακοίνωσε η αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, και ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού θα είναι κανονικά στη διάθεση του Χάβι Γκράθια για τον τελικό της 18ης Μαΐου στο "Γουέμπλεϊ" κόντρα στην πρωταθλήτρια Αγγλίας.

ΙΣΠΑΝΙΑ

La Liga

Δημήτρης Σιόβας (Λεγκανές): Ήταν βασικός και έπαιξε ως το φινάλε (ως αριστερός στόπερ σε σύστημα με τριάδα στην άμυνα) στην εντός έδρας ήττα με 2-0 από την Εσπανιόλ. Έχει πάρει μέρος στα 34 από τα 37 ματς που έχει δώσει η ομάδα της Μαδρίτης στη φετινή La Liga και κοντεύει να ξεπεράσει το φράγμα των 3.000 λεπτών συμμετοχής (2.963).

ΙΤΑΛΙΑ

Serie A

Κώστας Μανωλάς (Ρόμα): Από τους καλύτερους παίκτες της Ρόμα στο ντέρμπι με την Γιουβέντους στο "Ολίμπικο", έπαιξε από την αρχή μέχρι το φινάλε και πανηγύρισε μία σπουδαία νίκη με 2-0 απέναντι στους πρωταθλητές που κρατάει τους Ρωμαίους ζωντανούς στη μάχη της 4ης θέσης της Serie A που δίνει το τελευταίο εισιτήριο για τους ομίλους του Champions League.

Ορέστης Καρνέζης (Νάπολι): Έμεινε στον πάγκο στην εκτός έδρας αναμέτρηση απέναντι στην ΣΠΑΛ (νίκη με σκορ 2-1 για τους "παρτενοπέι"), με τον Κάρλο Αντσελότι να δίνει φανέλα βασικού στον Άλεξ Μέρετ. Ο Έλληνας διεθνής κίπερ μετράει μέχρι στιγμής 7 συμμετοχές στη φετινή Serie A έχοντας δεχτεί μόλις 3 γκολ.

Μπάμπης Λυκογιάννης (Κάλιαρι): Έμεινε στον πάγκο και δεν χρησιμοποιήθηκε στο ματς με την Λάτσιο στο "Σεντ'Ελία" που βρήκε την Κάλιαρι να ηττάται με σκορ 2-1. Μέχρι στιγμής ο διεθνής αριστερός μπακ-χαφ μετράει 10 ματς και 737 λεπτά συμμετοχής στη φετινή Serie A με τους Σαρδηνούς.

Δημήτρης Νικολάου (Έμπολι): Μετά από τέσσερις σερί συμμετοχές και τρία διαδοχικά 90λεπτα, ο δανεικός από τον Ολυμπιακό αμυντικός έμεινε στον πάγκο στην εκτός έδρας νίκη της ομάδας του με 2-1 επί της Σαμπντόρια που την έφερε στο -1 από τη ζώνη του υποβιβασμού.

Γιώργος Αντζουλάς (Φιορεντίνα): Ο 19χρονος αμυντικός, που παίζει στην Primavera της Φιορεντίνα, βρέθηκε για δεύτερη φορά τη φετινή σεζόν στην αποστολή της πρώτης ομάδας των "βιόλα", αυτή τη φορά στην αναμέτρηση με την Μίλαν στο "Φράνκι" όπου έμεινε στον πάγκο.

Serie B

Παναγιώτης Ταχτσίδης (Λέτσε): Αγωνίστηκε από την αρχή μέχρι το φινάλε στο νικηφόρο ματς κόντρα στην Σπέτσια (2-1) όπου η Λέτσε πανηγύρισε την επιστροφή της στα μεγάλα σαλόνια του ιταλικού ποδοσφαίρου μετά από επτά χρόνια απουσίας. Από τους παίκτες-κλειδιά στην ομάδα της Απουλίας ο Έλληνας μέσος, καθώς από τον Ιανουάριο και μετά που πήρε μεταγραφή από την Νότιγχαμ Φόρεστ αγωνίστηκε στα 17 από τα 18 ματς πρωταθλήματος που έδωσαν οι "τζαλορόσι".

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Bundesliga

Τάσος Δώνης (Στουτγκάρδη): Έκτη διαδοχική συμμετοχή με την Στουτγκάρδη, με τον διεθνή φορ να είναι ο πρωταγωνιστής στο άνετο 3-0 επί της Βόλφσμπουργκ βγάζοντας την ασίστ για τον Κάστρο στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους για το 1-0 και πετυχαίνοντας το 2-0 στο 55'. Με αυτό το τρίποντο οι Σουηβοί κλείδωσαν οριστικά την 16η θέση και έτσι θα δώσουν δύο αγώνες μπαράζ για την παραμονή τους απέναντι στην τρίτη της βαθμολογίας της Τσβαϊτελίγκα.

Παναγιώτης Ρέτσος (Μπάγερ Λεβερκούζεν): Έμεινε εκτός αποστολής από το εντός έδρας ματς με την Σάλκε όπου οι "ασπιρίνες" αναδείχτηκαν ισόπαλες 1-1 με τους "βασιλικούς μπλε". Υποβλήθηκε σε εγχείριση τον Δεκέμβριο του 2018 και δίνει μάχη για να επιστρέψει έστω και στο τελευταίο ματς της σεζόν, απέναντι στην Χέρτα στις 18 Μαΐου. Μέχρι στιγμής δεν εχει "γράψει" λεπτά συμμετοχής στην Bundesliga παρά μόνο 31 λεπτά παρουσίας στο Europa League.

Κώστας Σταφυλίδης (Άουγκσμπουργκ): Μετά από τέσσερα σερί ματς που πήρε φανέλα βασικού, στο εντός έδρας ματς με την Χέρτα ο διεθνής αριστερός μπακ πέρασε αλλαγή στο 57', με το φινάλε να βρίσκει την ομάδα του να γνωρίζει την ήττα με 4-3 από τους Βερολινέζους.

Στέφανος Καπίνο (Βέρντερ Βρέμης): Κάθισε στον πάγκο των αναπληρωματικών στο εκτός έδρας ματς της Βέρντερ κόντρα στην Χόφενχαϊμ (βασικός ο Παβλένκα), στο οποίο η ομάδα της Βρέμης επιβληθηκε 1-0. Ο άλλοτε κίπερ των Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού μετράει συνολικά 45 λεπτά συμμετοχής στη φετινή Bundesliga, αυτά που πήρε στον αγώνα απέναντι στην Φράιμπουργκ στις 13 Απριλίου.

2nd Bundesliga

Κυριάκος Παπαδόπουλος (Αμβούργο): Αντιμετωπίζει πρόβλημα τραυματισμού στο γόνατο και έμεινε εκτός αποστολής και από το ματς με την Πάντερμπορν, που βρήκε το Αμβούργο να γνωρίζει εκτός έδρας ήττα με 4-1 και να χάνει οριστικά την 3η θέση της Τσβαϊτελίγκα (την κατέχει αυτή τη στιγμή η Ουνιόν) που οδηγεί σε αγώνες μπαράζ με την 16η ομάδα της Bundesliga (Στουτγκάρδη). Τα γερμανικά ΜΜΕ εκτιμούν πως πολύ δύσκολα θα προλάβει να ξεπεράσει τον τραυματισμό του και να είναι ετοιμοπόλεμος στον τελευταίο αγώνα της σεζόν απέναντι στην Ντούισμπουργκ.

Δημήτρης Διαμαντάκος (Ζανκτ Πάουλι): Τρίτο σερί ματς στο οποίο βρέθηκε στο αρχικό σχήμα της ομάδας του, αυτή τη φορά έμεινε μέχρι το 82ο λεπτό στην εντός έδρας αναμέτρηση με την Μπόχουμ που βρήκε τις δύο ομάδες ισόπαλες χωρίς τέρματα.

ΓΑΛΛΙΑ

Ligue 1

Παναγιώτης Βλαχοδήμος (Νιμ): Έμεινε εκτός αποστολής στην εντός έδρας νίκη με 1-0 επί της Μονακό. Δεν έχει "γράψει" ακόμα λεπτά συμμετοχής στα 36 ματς που έχει δώσει μέχρι τώρα η Νιμ στη φετινή Ligue 1, έχοντας μείνει εκτός αποστολής σε 33 και παίρνοντας θέση στον πάγκο των αναπληρωματικών στα άλλα 3.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Primeira Liga

Οδυσσέας Βλαχοδήμος (Μπενφίκα): Βασικός για ένα ακόμα ματς της Μπενφίκα, αυτή τη φορά στην εκτός έδρας επιτυχία με 3-2 επί της Ρίο Άβε που έφερε τους "αετούς" αγκαλιά με το πρωτάθλημα μία αγωνιστική πριν το φινάλε (είναι στο +2 από την Πόρτο). Ο "Όντι" αγωνίστηκε για δέκατο τρίτο σερί 90λεπτο ενώ στις 33 πρώτες αγωνιστικές έχει χάσει μόνο λιγα λεπτά ελέω της αποβολής του με απευθείας κόκκινη κάρτα στο ντέρμπι με την Σπόρτινγκ. Συνολικά, έχει "γράψει" 2.966 λεπτά συμμετοχής στο φετινό πρωτάθλημα.

Ανδρέας Σάμαρης (Μπενφίκα): Το ματς κόντρα στην Ρίο Άβε ήταν το δέκατο έκτο στη σειρά ματς που αγωνίστηκε με τη φανέλα της Μπενφίκα, με τον 29χρονο διεθνή μέσο να αγωνίζεται σε όλο το 90λεπτο ( highlight της εμφάνισής του το επεισόδιο που είχε με τον Κοεντράο) και το φιναλε να τον βρίσκει να πανηγυρίζει την όγδοη σερί νίκη της ομάδας του.

Νίκος Ιωαννίδης (Μαρίτιμο): Εξακολουθεί να μην έχει ακόμα "γράψει" λεπτά συμμετοχής στο φετινό πρωτάθλημα. Αυτή τη φορά έμεινε εκτός αποστολής από το εκτός έδρας ματς με την Πορτιμονένσε που βρήκε την Μαρίτιμο να γνωρίζει την ήττα με 3-2 και να υποχωρεί στη 12η θέση της βαθμολογίας.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Eredivisie

Κώστας Λάμπρου (Άγιαξ): Απίστευτα (ανάμεικτα) συναισθήματα βίωσαν οι οπαδοί του Άγιαξ μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας, με την ομάδα του Έρικ Τεν Χαγκ να παίρνει δύο νίκες που της χάρισαν ισάριθμα τρόπαια και να γνωρίζει μία ήττα στο τελευταίο δευτερόλεπτο που έφερε έναν οδυνηρό αποκλεισμό. Το όνειρο του τελικού του Champions League έσβησε από το γκολ του Λούκας Μόουρα στο 96' που χάρισε στην Τότεναμ τη νίκη με 3-2, με τον "Αίαντα" να κατακτάει πάντως το νταμπλ αφού μετά το Κύπελλο ( 4-1 την Βίλεμ στον τελικό στο Ρότερνταμ) εξασφάλισε και το πρωτάθλημα με το 4-1 επί της Ουτρέχτης. Νταμπλούχος Ολλανδίας λοιπόν ο Κώστας Λάμπρου, που κατά τη διάρκεια της σεζόν κλήθηκε να καλύψει το κενό του βασικού γκολκίπερ Ονανά σε δύο ματς της Eredivisie.

Παντελής Χατζηδιάκος (Άλκμααρ): Έμεινε στον πάγκο στο εντός έδρας ματς με την Αϊντχόφεν, που βρήκε την ομάδα του να παίρνει μία σπουδαία νίκη με 1-0 και να ρίχνει νοκ-άουτ την PSV όσον αφορά στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος από τον Άγιαξ.

Βαγγέλης Παυλίδης (Βίλεμ): Όχι μόνο ήταν στο αρχικό σχήμα της ομάδας του αλλά άνοιξε το σκορ στο 35ο λεπτό της αναμέτρησης με την Έμεν, με τον Ίσακ να κάνει το 2-0 στο 39' αλλά κατόπιν την Βίλεμ να πέφτει θύμα ολικής ανατροπής.

Μάριος Βρουσάι (Βίλεμ): Ο δανεικός από τον Ολυμπιακό επιθετικός μπήκε αλλαγή στο 70ο λεπτό της εντός έδρας αναμέτρηση με την Έμεν, χωρίς όμως να μπορέσε να βοηθήσει την Βίλεμ, καθώς το φινάλε την βρήκε να γνωρίζει την ήττα με 3-2.

Λάζαρος Λάμπρου (Φορτούνα Σιτάρντ): Μετά από δώδεκα σερί συμμετοχές, ο δανεικός από τον ΠΑΟΚ εξτρέμ έμεινε στον πάγκο της ομάδας του στην εκτός έδρας ήττα με 3-0 από την Χρόνινχεν που την έριξε στην 15η θέση της βαθμολογίας.

ΒΕΛΓΙΟ

First Division A

Χάρης Χαρίσης (Κόρτραϊκ): Μπήκε αλλαγή στο 61' στον εκτός έδρας θρίαμβο με 5-0 επί της Ζούλτε Βάρεχεμ, που βρήκε την Κόρτραϊκ να κάνει σημαντικό βήμα για έξοδο στο Europa League.

Στέργος Μαρίνος (Σαρλερουά): Έμεινε στον πάγκο στην εκτός έδρας αναμέτρηση με την Μπίρσχοτ που βρήκε την Σαρλερουά να επικρατεί με 3-0.

Απόστολος Βέλλιος (Μπέβερεν): Έμεινε εκτός αποστολής από την εντός έδρας αναμέτρηση με την Σερκλ Μπριζ για τα πλέι οφ του βελγικού πρωταθλήματος, με την Μπέβερεν να παίρνει το τρίποντο επικρατώντας με σκορ 2-1.

Γιώργος Γκαλίτσιος (Μουσκρόν): Έμεινε εκτός αποστολής από το ισόπαλο 3-3 στην έδρα της Σεντ Ζιλουά.

ΤΟΥΡΚΙΑ

Super Lig

Κώστας Μήτρογλου (Γαλατάσαραϊ): Ήταν τραυματίας και έμεινε εκτός αποστολής από την εκτός έδρας δοκιμασία με την Ρίζεσπορ, με την Γαλατάσαραϊ να επικρατεί με 3-2 κάνοντας την ανατροπή στις καθυστερήσεις και να μένει στην κορυφή δύο αγωνιστικές πριν το φινάλε. Την ερχόμενη Κυριακή υποδέχεται την Μπασακσεχίρ την οποία έχει συγκάτοικο στο ρετιρέ της βαθμολογίας, σε ένα ντέρμπι κορυφής που θα βγάλει εκτός συγκλονιστικού απροόπτου τη νέα πρωταθλήτρια Τουρκίας.

Γιώργος Τζαβέλλας (Αλάνιασπορ): Αγωνίστηκε από την αρχή μέχρι το τέλος στην αναμέτρηση κόντρα στην Μπεσίκτας στην "Vodafone Arena" όπου η ομάδα του πάλεψε αλλά γνώρισε την ήττα με 2-1. Ο διεθνής αμυντικός μετράει πλέον 27 "γεμάτα" 90λεπτα στις 32 πρώτες αγωνιστικές της Super Lig.

Στέλιος Κίτσιου (Άνκαραγκουτσου): Ο δανεικός από τον ΠΑΟΚ αμυντικός έπαιξε σε όλο το ματς (κάλυψε τη θέση του δεξιού μπακ) στην εκτός έδρας ήττα με 2-1 από την Μπασακσεχίρ, μετρώντας πλέον 12 γεμάτα 90λεπτα στα δεκατρία τελευταία ματς της Άνκαραγκουτσου.

ΔΑΝΙΑ

Superliga

Ζέκα (Κοπεγχάγη): Έμεινε εκτός αποστολής από το εκτός έδρας παιχνίδι με την Μίντιλαντ, στο οποίο η πρωταθλήτρια Κοπεγχάγη (εξασφάλισε μαθηματικά τον τίτλο την περασμένη αγωνιστική) γνώρισε την ήττα με 4-0.

ΑΥΣΤΡΙΑ

Bundesliga

Τάσος Αυλωνίτης (Στουρμ Γκρατς): Βασικός στην αναμέτρηση με την Αούστρια Βιέννης για τα πλέι οφ του αυστριακού πρωταθλήματος (εντός έδρας ήττα για την Στουρμ Γκρατς με 3-1), αντικαταστάθηκε στο 67ο λεπτό.

Ταξιάρχης Φούντας (Σεντ Πόλτεν): Ο τραυματισμός στον ώμο που τον ταλαιπωρεί για πάνω από έναν μήνα τον άφησε εκτός αποστολής για ένα ακόμα ματς πλέι οφ, αυτή τη φορά στο εκτός έδρας απέναντι στην Βόλφσμπεργκερ που βρήκε την Σεντ Πόλτεν να γνωρίζει βαριά ήττα με 4-0.

ΣΟΥΗΔΙΑ

Allsvenskan

Γιάννης Ανέστης (Γκέτεμποργκ): Φόρεσε γάντια βασικού στην εκτός έδρας επικράτηση της ομάδας του με 2-1 επί της Νόρκεπινγκ, με τον πρώην τερματοφύλακα της ΑΕΚ να έχει υπερασπιστεί την εστία της Γκέτεμποργκ και στις οκτώ πρώτες αγωνιστικές του σουηδικού πρωταθλήματος και την ομάδα του να βρίσκεται στη 2η θέση και στο -1 από την πρωτοπόρο Μάλμε.

ΚΥΠΡΟΣ

1η κατηγορία

Πραξιτέλης Βούρος (ΑΠΟΕΛ): Πρόσθεσε ένα ακόμα 90λεπτο στο ενεργητικό του με τη φανέλα του ΑΠΟΕΛ, με τους πρωταθλητές (εξασφάλισαν μαθηματικά τον τίτλο από την περασμένη αγωνιστική των πλέι οφ) να επικρατούν 2-1 της Ομόνοιας στο "ΓΣΠ".

Χάρης Μαυρίας (Ομόνοια): Ήταν στο αρχικό σχήμα της ομάδας του Γιάννη Αναστασίου για την αναμέτρηση με τον ΑΠΟΕΛ, για να παραχωρήσει στο 63' τη θέση του στον Χαραλάμπους.

Δημήτρης Κολοβός (Ομόνοια): Βασικός και ο διεθνής επιθετικός στο ντέρμπι με τον ΑΠΟΕΛ, στο 74' αποτέλεσε τη δεύτερη αλλαγή της ομάδας του δίνοντας τη θέση του στον Μόντες.

Λουκάς Βύντρα (Ομόνοια): Ο άλλοτε αμυντικός του Παναθηναϊκού όχι μόνο πηρε φανέλα βασικού και αγωνίστηκε ως το φινάλε στο ντέρμπι γοήτρου με τον ΑΠΟΕΛ αλλά πέτυχε και το μοναδικό γκολ της Ομόνοιας, μειώνοντας σε 2-1 στο 76ο λεπτό.

Σωκράτης Φυτανίδης (Ένωση Παραλιμνίου): Μπήκε αλλαγή στο 61ο λεπτό στο εκτός έδρας ματς κόντρα στην Πάφο, που βρήκε το Παραλίμνι να επικρατεί 2-0 και να μένει ζωντανό στη μάχη της παραμονής στη μεγάλη κατηγορία.

TAGS ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ