ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Παντέμης: Ο γκολκίπερ της εθνικής Καναδά που έχει όνειρο να μπει στην Αγιά Σοφιά

Παντέμης: Ο γκολκίπερ της εθνικής Καναδά που έχει όνειρο να μπει στην Αγιά Σοφιά

Ο ομογενής τερματοφύλακας της εθνικής Καναδά, Τζέιμς Παντέμης, μιλά στο Sport24.gr για την αγαπημένη του ΑΕΚ, το όνειρο της Αγιά Σοφιάς, τις συζητήσεις με τον Ντρογκμπά και τον Ζλάταν, και την τρέλα για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Τζέιμς Παντέμης. Το επώνυμό του δηλώνει ελληνική καταγωγή. Έτσι είναι. Ο τερματοφύλακας της εθνικής Καναδάς και της ομάδας του MLS, Montreal Impact, είναι ομογενής.

Ο 23χρονος γκολκίπερ μίλησε στο Sport24.gr από το Μόντρεαλ για τις ελληνικές του ρίζες, την ελληνική καταγωγή για την οποία δηλώνει υπερήφανος.

"Τόσο ο πατέρας μου, όσο και η μητέρα μου είναι Έλληνες. Γι' αυτό και μιλάω τέλεια τα ελληνικά. Γεννήθηκαν στον Καναδά, όπου ήλθαν από την Ελλάδα οι παππούδες μου.

Η μητέρα μου έχει καταγωγή από Καλαμάτα, ο πατέρας μου από Κρήτη. Πριν από τέσσερις μήνες πήρα κι εγώ την ελληνική υπηκοότητα. Μπορεί να είμαι μακριά από την Ελλάδα, αλλά αισθάνομαι Έλληνας".

Η συζήτηση με τον Τζέιμς ξεκίνησε στην αγγλική γλώσσα, αλλά γρήγορα και ύστερα από δική του επιθυμία πήγε στην ελληνική. Τον ρωτήσαμε εάν παρακολουθεί ελληνικό ποδόσφαιρο, μας αποκάλυψε ότι υποστηρίζει από μικρό παιδί την ΑΕΚ κι ότι έχει όνειρο να μπει στην Αγιά-Σοφιά.

"Βέβαια και παρακολουθώ το ελληνικό ποδόσφαιρο. Βλέπω συνέχεια μέσω εφαρμογής τ' αποτελέσματα, ενώ φυσικά βλέπω και τα ευρωπαϊκά ματς των ελληνικών ομάδων

Παντέμης: Ο γκολκίπερ της εθνικής Καναδά που έχει όνειρο να μπει στην Αγιά Σοφιά

Είμαι ΑΕΚ, είναι ο ομάδα του μπαμπά μου. Αυτή την ομάδα υποστηρίζω. Ξέρω ότι φτιάχνεται το γήπεδο και θα ήθελα μια μέρα να το επισκεφτώ, είναι όνειρό μου"

Κάθε αγωνιστική δραστηριότητα ανεστάλη σε όλο τον κόσμο λόγω του κορονοϊού. Φυσικά και στον Καναδά; Αλήθεια πώς είναι η κατάσταση εκεί; Ο Τζέιμς Παντέμης κάνει τη σύγκριση με τις ΗΠΑ και βλέπει εμπόδια στην επόμενη ημέρα του ποδοσφαίρου.

"Η κατάσταση στον Καναδά είναι λίγο καλύτερη από τις ΗΠΑ. Με χαροποιεί το γεγονός ότι στην Ελλάδα υπάρχει ο έλεγχος. Μιλώ με την οικογένεια που έχω στην Ελλάδα και με φίλους και ξέρω ότι δεν έχει καμία σχέση με την Ισπανία και την Ιταλία η κατάσταση, το μαρτυρούν άλλωστε και οι αριθμοί.

Πιστεύω ότι θα πάρει μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να δούμε κόσμο ξανά στα γήπεδα. Και για εμάς, τους ποδοσφαιριστές, πιστέψτε με είναι διαφορετικό. Παίζουμε για τους φιλάθλους, είναι δύσκολο να παίζεις σε άδειο γήπεδο.

Θεωρώ ότι θα πρέπει να ξεχάσουμε τα ιλιγγιώδη ποσά που δαπανώνται για μεταγραφές. Πολλές ομάδες υποφέρουν, βλέπουν τα έσοδά τους να παρουσιάζουν μεγάλη μείωση.

Γνωρίζω κι αρκετές ομάδες του MLS που υποφέρουν. Μπορεί να μην είναι η κατάσταση όπως στην Ευρώπη, όπου οι παίκτες είτε εθελοντικά είτε μέσα από διαπραγμάτευση με τη διοίκηση έχουν αποδεχθεί μείωση απολαβών, αλλά κι εδώ τα πράγματα είναι δύσκολα".

Παντέμης: Ο γκολκίπερ της εθνικής Καναδά που έχει όνειρο να μπει στην Αγιά Σοφιά

Με τη Montreal Impact τέθηκε αντιμέτωπος με τον Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς, ενώ μοιράστηκε τα ίδια αποδυτήρια και με τον Ντιντιέ Ντρογκμπά.

Ο 23χρονος ομογενής γκολκίπερ στέκεται στο χαρακτήρα των δυο θρύλων του ποδοσφαίρου και εστιάζει στις διαφορές τους.

"Η Montreal Impact έπαιξε με τους Los Angeles Galaxy και είδα τον Ζλάταν από κοντά του μίλησα. Περιττό να πω ότι είναι... θηρίο. Όπως ακριβώς φαίνεται από την τηλεόραση. Αλλά στον χαρακτήρα είναι... Ζλάταν. Νομίζει ότι είναι ο καλύτερος όλων. Το βλέπετε κι από τις δηλώσεις του.

Αλλά είναι παικταράς. Ήμουν στον πάγκο και τον παρακολουθούσα. Όταν κάνει κεφαλιά βάζει τόση δύναμη που νομίζεις λες και κλωτσά την μπάλα με το κεφάλι.

Το MLS μεγαλώνει κάθε χρόνο. Βλέπετε ότι όλο και μεγαλύτερα ονόματα δέχονται να έλθουν να παίξουν. Αυτό βοηθάει γιατί η ροή αστέρων προς τις ΗΠΑ δεν σταματά. Στην ομάδα μου ήταν ο Ντρογκμπά, φέτος ήλθε ο Κρκιτς και ο Γουανιάμα.

Έμεινα έκπληκτος με τον Ντρογκμπά. Δεν είναι μόνο παικταράς, αλλά και πολύ καλό παιδί. Καθόταν μετά από τις προπονήσεις και κουβέντιαζε μαζί μας. Μας έδινε συμβουλές. Δεν ήταν υποχρεωμένος να το κάνει".

Πριν από λίγους μήνες απέκτησε το ελληνικό διαβατήριο. Αλήθεια θα τον ενδιέφερε ν' αγωνιστεί στο ελληνικό πρωτάθλημα σε περίπτωση που έφθανε κάποια πρόταση;

"Θα με ενδιέφερε να παίξω στην Ελλάδα, εάν ερχόταν μια καλή πρόταση. Έχω πάρει και το ελληνικό διαβατήριο. Είναι ξεκάθαρος ο στόχος μου να παίξω στην Ευρώπη. Κάνω προπονήσεις κάθε χρόνο με την Μπολόνια. Έχει τον ίδιο ιδιοκτήση με τη Montreal Impact".

Βασικό μέλος της Κ23 και Ολυμπιακής εθνικής ομάδας του Καναδά. Ο Τζέιμς Παντέμης παραδέχεται ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο που μετατέθηκαν για το καλοκαίρι του 2021 είναι μεγάλος στόχος.

"Είμαι ο βασικός γκολκίπερ της Ολυμπιακής ομάδας του Καναδά. Φέτος δεν ήταν εφικτό λόγω κορονοϊού να πάμε στο Τόκιο. Αλλά εάν αλλάξουν τα όρια ηλικίας - διευρυνθούν κατά ένα χρόνο (24 έτη) - θα γίνει το επόμενο καλοκαίρι".

Το ποδόσφαιρο σίγουρα δεν είναι το πιο δημοφιλές άθλημα στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Αναπόφευκτο να τον ρωτήσουμε για το NBA. Αν και παραδέχεται την αδυναμία του για τον Λεμπρόν, μας περιγράφει την τρέλα στο Τορόντο όταν το επισκέπτεται με τους Μπακς ο Γιάννης κι εύχεται να τον συναντήσει.

"Παρακολουθώ NBA, είμαι φαν του Λεμπρόν. Αλλά δεν μπορείτε να φανταστείτε τι συμβαίνει στην ομογένεια με τον Γιάννη. Όταν παίζει στο Τορόντο γίνεται πανικός. Θέλω να πάω να τον δω μια μέρα".

TAGS ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ