PREMIER LEAGUE

Premier League: Τα σενάρια για την καυτή τελευταία αγωνιστική

Manchester United's goalkeeper David de Gea makes a save during the English FA Cup semifinal soccer match between Chelsea and Manchester United at Wembley Stadium in London, England, Sunday, July 19, 2020. (Andy Rain, Pool via AP)
Manchester United's goalkeeper David de Gea makes a save during the English FA Cup semifinal soccer match between Chelsea and Manchester United at Wembley Stadium in London, England, Sunday, July 19, 2020. (Andy Rain, Pool via AP) ANDY RAIN, POOL VIA AP

Η υπερηχητική Λίβερπουλ έκανε περίπατο στη φετινή Premier League ωστόσο η μάχη για την έξοδο σε Champions και Europa League αλλά και αυτής της παραμονής παίρνει φωτιά την τελευταία αγωνιστική. Διαβάστε όλα τα σενάρια.

Η σεζόν 2018-19 βρήκε το αγγλικό φίλαθλο κοινο και όχι μόνο να μένει καθηλωμένο από μία τιτανομαχία που όμοιά της δεν είχε ξαναδεί το Νησί για πάνω από έναν αιώνα. Η πρωταθλήτρια του 2018, Μάντσεστερ Σίτι (με 100 βαθμούς συγκομιδή την αγωνιστική περίοδο 2017-18) κονταροχτυπήθηκε μέχρι την τελευταία αγωνιστική με την Λίβερπουλ με φόντο το βαρύτιμο τροπαιο της Premier League και το φινάλε βρήκε τους πολίτες του Πεπ Γκουαρδιόλα να χαμογελούν ξανά πανηγυρίζοντας back-to-back πρωταθλήματα.

Οι κόκκινοι του Κλοπ έκαναν μία απίστευτη αγωνιστική υπέρβαση, χάνοντας ένα μόνο ματς σε σύνολο 38 αγωνιστικών και κάνοντας 9 διαδοχικές νίκες στο φινάλε, όμως οι 97 βαθμοί δεν έφτασαν. Η Σίτι έτρεξε ένα εξωπραγματικό σερί με 14 διαδοχικές επιτυχίες στις ισάριθμες τελευταίες αγωνιστικές που την εκτόξευσε στους 98 βαθμούς, για να κατακτήσει με συγκλονιστικό τρόπο το 4o πρωτάθλημά της την τρέχουσα δεκαετία και 6ο συνολικά στην ιστορία της.

Φέτος, το σκηνικό ήταν εντελώς διαφορετικό, με την ομάδα του Μέρσεϊσαϊντ να συνεχίζει με σπασμένα τα φρένα έχοντας κεκτημένη ταχύτητα από τη σεζόν 2018-19 και να επιστρέφει στο θρόνο μετά από 30 χρόνια αναμονής με τον πλέον θριαμβευτικό τρόπο. Απόδειξη το γεγονός πως κατέκτησε μαθηματικά το πρωτάθλημα επτά αγωνιστικές πριν το φινάλε (!), πιο γρήγορα από κάθε άλλη ομάδα στην ποδοσφαιρική ιστορία της χώρας, αφήνοντας μάλιστα 18 βαθμούς πίσω τους γαλάζιους του Μάντσεστερ μία αγωνιστική πριν το φινάλε του μαραθωνίου.

Liverpool's Jordan Henderson lifts the English Premier League trophy following the English Premier League soccer match between Liverpool and Chelsea at Anfield Stadium in Liverpool, England, Wednesday, July 22, 2020. Liverpool are champions of the EPL for the season 2019-2020. The trophy is presented at the teams last home game of the season. Liverpool won the match against Chelsea 5-3. (Laurence Griffiths, Pool via AP)
Liverpool's Jordan Henderson lifts the English Premier League trophy following the English Premier League soccer match between Liverpool and Chelsea at Anfield Stadium in Liverpool, England, Wednesday, July 22, 2020. Liverpool are champions of the EPL for the season 2019-2020. The trophy is presented at the teams last home game of the season. Liverpool won the match against Chelsea 5-3. (Laurence Griffiths, Pool via AP) LAURENCE GRIFFITHS, POOL VIA AP

.

Όσο και αν φαντάζει απίστευτο, από τα 10 ματς της αγωνιστικής, τα 6 παρουσιάζουν τρομακτικό βαθμολογικό ενδιαφέρον, με οκτώ ομάδες να καίγονται για θετικό αποτέλεσμα για να πετύχουν τους στόχους τους: τρεις ομάδες θα παλέψουν για δύο θέσεις που οδηγούν στο Champions League της σεζόν 2019-2020, δύο θα διεκδικήσουν την προνομιούχο 6η θέση που δίνει εισιτήριο για τα προκριματικά του Europa League, ενώ τρεις ομάδες θα παλέψουν για ένα μαγικό χαρτάκι: αυτό της παραμονής στη μεγάλη κατηγορία.

Πάμε να δούμε πώς έχει η κατάσταση σε αυτά τα τρία μέτωπα:

ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΟ CHAMPIONS LEAGUE

Η πρωταθλήτρια Λίβερπουλ και η δεύτερη της βαθμολογίας Μάντσεστερ Σίτι έχουν κλείσει εδώ και καιρό θέση για την κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση τη νέα σεζόν, ωστόσο την τελευταία αγωνιστική διακυβεύονται άλλα δύο εισιτήρια για το νέο Champions League, με τρεις ομάδες να τα κυνηγούν. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Λέστερ έχουν αμφότερες από 63 βαθμούς ενώ η Λέστερ ακολουθεί με 62, με την τελευταία αγωνιστική να περιλαμβάνει τις αναμετρήσεις Τσέλσι - Γουλβς και Λέστερ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Η ομάδα του Φρανκ Λάμπαρντ θα βγει ζημιωμένη κατά 50.000.000 λίρες αν μείνει εκτός τετράδας, ωστόσο φαίνεται πως βρίσκεται σε καλύτερη θέση από τις άλλες δύο, και αυτό γιατί της αρκεί ένας μόνο βαθμός στον εντός έδρας τελικό που δίνει με την Γουλβς (που παλεύει με τη σειρά της για έξοδο στο Europa) για να πλασαριστεί μέσα στις τέσσερις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας.

Chelsea's Olivier Giroud, center, celebrates scoring the opening goal during the English FA Cup semifinal soccer match between Chelsea and Manchester United at Wembley Stadium in London, England, Sunday, July 19, 2020. (AP Photo/Alastair Grant, Pool)
Chelsea's Olivier Giroud, center, celebrates scoring the opening goal during the English FA Cup semifinal soccer match between Chelsea and Manchester United at Wembley Stadium in London, England, Sunday, July 19, 2020. (AP Photo/Alastair Grant, Pool) AP PHOTO/ALASTAIR GRANT, POOL

Η απώλεια του εισιτηρίου του Champions League εκτιμάται πως θα φέρει ζημιά ύψους 70.000.000 λιρών στους κόκκινους διαβόλους ενώ είναι δεδομένο πως θα αποτελέσει ισχυρό πλήγμα στο προφίλ του Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ που είναι ήδη 1,5 χρόνο στον πάγκο. Το γεγονός πάντως ότι οι δύο ομάδες έφτασαν να διεκδικούν την πρόκριση σε ένα 90λεπτο σε μεταξύ τους ματς πιστώνεται ως επιτυχία στην Γιουνάιτεντ, αν αναλογιστεί κανείς πως η ομάδα του Μπρένταν Ρότζερς "επέτρεψε" στην Γιουνάιτεντ να καλύψει διαφορά 14 πόντων που τους χώριζε τον Φεβρουάριο...

ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΟ EUROPA LEAGUE

Μάχη δεν θα έχουμε μόνο για το Champions League αλλά και για τη δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση, με δύο ομάδες να μάχονται για ένα εισιτήριο. Η Τότεναμ έφτασε τον Ιούνιο του 2019 να παίξει τελικό Champions League για πρώτη φορά στην ιστορία της ωστόσο η φετινή σεζόν ήταν αρκετά προβληματική, με τον Μαουρίτσιο Ποτσετίνο να λύνει τη συνεργασία του με τους Λονδρέζους τον περασμένο Νοέμβριο μετά από πέντε χρόνια παραμονής στα σπιρούνια, έχοντας την ομάδα του στην 14η θέση και τον Ζοζέ Μουρίνιο να αναλαμβάνει το τιμόνι σχεδόν έναν χρόνο μετά από την απόλυσή του από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ο Πορτογάλος έφερε τους Λονδρέζους στην 7η θέση μετά από 37 αγωνιστικές, ωστόσο γνωρίζει καλά πως έχει την ευκαιρία να τους οδηγήσει στα Κύπελλα Ευρώπης (όσο και αν δεν τρελαίνεται με το Europa League) μέσω της 6ης θέσης, αν έρθει ένας ευνοϊκός συνδυασμός αποτελέσματων. Η ομάδα του Βορείου Λονδίνου αντιμετωπίζει εκτός έδρας την -αδιάφορη βαθμολογικά- Κρίσταλ Πάλας και θέλει ουσιαστικά να φέρει καλύτερο αποτέλεσμα σε σύγκριση με την Γουλβς που θα αγωνίζεται την ίδια ώρα στην έδρα της Τσέλσι.

Southampton's Jannik Vestergaard, right, tackles Wolverhampton Wanderers' Adama Traore, during the English Premier League soccer match between Southampton and Wolverhampton Wanderers,  at St Mary's Stadium, in Southampton, England, Saturday April 13, 2019. (Mark Kerton/PA via AP)
Southampton's Jannik Vestergaard, right, tackles Wolverhampton Wanderers' Adama Traore, during the English Premier League soccer match between Southampton and Wolverhampton Wanderers, at St Mary's Stadium, in Southampton, England, Saturday April 13, 2019. (Mark Kerton/PA via AP) MARK KERTON/PA VIA AP

, στη ρεβάνς των δύο ομάδων για τους "16" του Europa League. Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι όποια εκ των Γουλβς ή Τότεναμ μείνει 7η μετά το πέρας της 38ης αγωνιστικής, θα έχει μία ακόμα ευκαιρία για την Ευρώπη, μέσω του τελικού του FA Cup!

Αν η Άρσεναλ νικήσει την Τσέλσι στον τελικό του "Γουέμπλεϊ" την 1η Αυγούστου θα πάρει εκείνη το εισιτήριο για το Europa League, εάν όμως βγει νικήτρια η Τσέλσι, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για Γουλβς ή Τότεναμ για το τελευταίο ευρωπαϊκό εισιτήριο...

ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΗΝ PREMIER LEAGUE

Μπορεί η ξέφρενη κούρσα της Λίβερπουλ (έκανε ρεκόρ στην ιστορία της με 31 νίκες) στο δρόμο για το πρώτο της πρωτάθλημα μετά το 1990 αλλά και οι μάχες για έξοδο στο Champions και στο Europa League να τράβηξαν πάνω τους τα περισσότερα βλέμματα, ωστόσο στα χαμηλά πατώματα της βαθμολογίας η μάχη για την επιβίωση ήταν ανελέητη τη φετινή σεζόν.

Η Μπράιτον εξασφάλισε την παραμονή μεσοβδόμαδα καθώς πήρε το βαθμό που χρειαζόταν κόντρα στην Νιούκαστλ (0-0) και η Γουέστ Χαμ πανηγύρισε τη σωτηρία με το παλικαρίσιο 1-1 στο Ολντ Τράφορντ απέναντι στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ χάρη στο οποίο συγκέντρωσε επτά βαθμούς στις τρεις τελευταίες αγωνιστικές, ωστόσο οι Άστον Βίλα, Γουότφορντ και Μπόρνμουθ έμειναν να παλέψουν για ένα μόνο εισιτήριο, με δύο εξ αυτών να ακολουθούν αναγκαστικά την ουραγό Νόριτς στην Championship.

Η Άστον Βίλα, που προέρχεται από το σπουδαίο 1-0 επί της Άρσεναλ, έχει 34 βαθμούς, και το φινάλε την βρίσκει να κρατάει την τύχη στα χέρια της αφού αγωνίζεται εκτός έδρας απέναντι στην Γουέστ Χαμ που θα παίξει μόνο για το γόητρό της. Η Γουότφορντ έχει και εκείνη 34 βαθμούς εξαιτίας των 6 ηττών που έκανε στα 9 τελευταία παιχνίδια της, με την τελευταία αγωνιστική να την βρίσκει να αγωνίζεται στο Λονδίνο απέναντι στην Άρσεναλ.

Aston Villa's Trezeguet celebrates after scoring his team's first goal during the English Premier League soccer match between Aston Villa and Arsenal at Villa Park in Birmingham, England, Tuesday, July 21, 2020. (AP Photo/Peter Powell,Pool)
Aston Villa's Trezeguet celebrates after scoring his team's first goal during the English Premier League soccer match between Aston Villa and Arsenal at Villa Park in Birmingham, England, Tuesday, July 21, 2020. (AP Photo/Peter Powell,Pool) AP PHOTO/PETER POWELL,POOL

Αυτή τη στιγμή μάλιστα, οι τρεις αυτές ομάδες είναι σχεδόν σε απόλυτη ισορροπία, με την Άστον Βίλα να είναι στο -26 όσον αφορά στο goal average και τις Γουότφορντ και Μπόρνμουθ να έχουν -27. Πιθανό λοιπόν να έχουμε θρίλερ επιβίωσης στο τελευταίο 90λεπτο της σεζόν.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ 38ΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ:

Κυριακή 26 Ιουλίου (18:00)

Άρσεναλ - Γουότφορντ

Μπέρνλι - Μπράιτον

Τσέλσι - Γουλβς

Κρίσταλ Πάλας - Τότεναμ

Έβερτον - Μπόρνμουθ

Λέστερ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Μάντσεστερ Σίτι - Νόριτς

Νιούκαστλ - Λίβερπουλ

Σαουθάμπτον - Σέφιλντ Γιουνάιτεντ

Γουέστ Χαμ - Άστον Βίλα

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 37 ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ:

1. Λίβερπουλ 96 (+50)

2. Μάντσεστερ Σίτι 78 (+62)

3. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 63 (+28)

4. Τσέλσι 63 (+13)

------------------------------------

5. Λέστερ 62 (+28)

-----------------------------------

6. Γουλβς 59 (+13)

7. Τότεναμ 58 (+14)

-----------------------------------

8. Σέφιλντ Γιουνάιτεντ 54 +2)

9. Μπέρνλι 54 (-6)

10. Άρσεναλ 53 (+7)

11. Έβερτον 49 (-10)

12. Σαουθάμπτον 49 (-11)

13. Νιούκαστλ 44 (-18)

14. Κρίσταλ Πάλας 42 (-19)

15. Γουέστ Χαμ 38 (-13)

16. Μπράιτον 38 (-16)

17. Άστον Βίλα 34 (-26)

-------------------------------

18. Γουότφορντ 34 (-27)

19. Μπόρνμουθ 31 (-27)

20. Νόριτς 21 (-44)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

TAGS PREMIER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ