EURO 2016

Βοσνία - Ελλάδα 2-2: Η Εθνική μπορούσε και τη νίκη στη Ζένιτσα!

Βοσνία - Ελλάδα 2-2: Η Εθνική μπορούσε και τη νίκη στη Ζένιτσα!

Η Εθνική πήρε παλικαρίσιο 2-2 στη Ζένιτσα με τη Βοσνία, επιστρέφοντας από το 2-0. Έδειξε μέταλλο και χαρακτήρα η γαλανόλευκη, που θα μπορούσε να πάρει και το τρίποντο. Οι Φορτούνης και Κολοβός πέτυχαν τα ελληνικά γκολ.

Τι και αν βρέθηκε πίσω στο σκορ με 2-0 στο πρώτο 15λεπτο. Τι και αν οι διεθνείς δεν μπορούσαν να συνεννοηθούν ούτε στα αυτονόητα, με αποτέλεσμα η συντριβή να ερχόταν νομοτελειακά στο καυτό "Bilino Polje". Η Εθνική μας ομάδα έμεινε όρθια στη Ζένιτσα, έδειξε χαρακτήρα και μέταλλο και το τελικό 2-2 περισσότερο αφήνει ικανοποιημένους τους γηπεδούχους παρά τη γαλανόλευκη, που θα μπορούσε να πάρει και το τρίποντο.

Οι Φορτούνης (64' με πέναλτι) και Κολοβός (85') σημείωσαν τα δυο γκολ του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, που έκανε σπουδαίο βήμα στην προσπάθειά της για κατάληψη μιας εκ των δυο πρώτων θέσεων που στέλνουν στα τελικά του Euro 2020. Άλλη ομάδα ήταν η Εθνική μετά το 20λεπτο, έπαιξε ορθολογικά και πήρε αποτέλεσμα κόντρα σε έναν αντίπαλο που στο τέλος έκανε... καθυστερήσεις για να μην χάσει!

Αυτά είναι τα τέσσερα πράγματα που μάθαμε από το Βοσνία - Ελλάδα:

1. ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΘΥΜΙΣΕ... ΖΑΓΚΡΕΜΠ ΣΤΑ ΜΠΑΡΑΖ

Πιο εφιαλτικό ξεκίνημα δεν θα μπορούσε να υπάρξει για την Εθνική μας ομάδα, η οποία στο πρώτο τέταρτο του αγώνα ήταν ήδη πίσω με δυο γκολ. Θύμισε εν πολλοίς την εικόνα του πρώτου μπαράζ με την Κροατία στο Ζάγκρεμπ, όταν η γαλανόλευκη στο 13' και στο 19' είχε δεχτεί δυο γκολ με τους Μόντριτς και Κάλινιτς. Τώρα ήταν ο Βίστσα αυτός που άνοιξε το σκορ στο 10' με κοντινό σουτ έπειτα από κακή αντίδραση της άμυνας έπειτα από εκτέλεση κόρνερ με πάσα στην περιοχή, για να έρθει πέντε λεπτά μετά ο Πιάνιτς να διπλασιάσει τα γκολ των γηπεδούχων με εκτέλεση φάουλ σε τείχος... ενός παίκτη (Ζέκα) και τον Βλαχοδήμο να έχει κακή αντίδραση, μένοντας άγαλμα.

Με το καλημέρα ήταν στο... καναβάτσο οι διεθνείς, που δεν ήξεραν πού πατούσαν και που βρίσκονταν. Τίποτα δεν πήγαινε καλά για την Εθνική μας, κάθε κατεβασιά των γηπεδούχων "μύριζε" φάση για γκολ και το ότι το ημίχρονο έληξε χωρίς να σημειωθεί άλλο τέρμα, προσμετράται στα θετικά για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, που φλέρταρε με την συντριβή από το πρώτο 45λεπτο. Η αλήθεια βέβαια είναι πως μετά το 20λεπτο η εικόνα της ομάδας βελτιώθηκε αισθητά και χάθηκαν δυο καλές στιγμές με τους Φορτούνη στο 22' από γύρισμα του Μπακάκη και μια κεφαλιά του Δώνη στο 36' που μπλόκαρε ο Σέχιτς.

2. Η ΔΙΑΤΑΞΗ ΑΛΛΑΞΕ ΣΕ 4-4-2 ΜΕΤΑ ΤΑ ΔΥΟ ΓΚΟΛ

Ο Άγγελος Αναστασιάδης, βλέποντας την ομάδα να μην μπορεί να σταθεί καλά καλά στον αγωνιστικό χώρο στο πρώτο 20λεπτο και τους παίκτες να μην μπορούν να συνεννοηθούν στα αυτονόητα, άλλαξε την διάταξη με τους τρεις αμυντικούς και έφερε τον Κουρμπέλη στα χαφ, γυρίζοντάς το σε 4-4-2, με τον Φορτούνη να πλαισιώνει τον Δώνη μπροστά. Κάπως έτσι ήρθαν οι καλές στιγμές της Εθνικής μας, αλλά και η αναχαίτιση των γηπεδούχων, που σταμάτησαν να επιτίθενται κατά κύματα. Βέβαια, εγείρει ενστάσεις το γεγονός πως το σχήμα είχε τέσσερις κεντρικούς μέσους που είναι όλους τους "εξάρια" (Σάμαρης, Μπουχαλάκης, Ζέκα, Κουρμπέλης), αλλά τουλάχιστον η εικόνα της ομάδας σταμάτησε να θυμίζει σκορποχώρι.

3. ΤΟ ΔΙΛΕΠΤΟ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΤΟ ΜΟΜΕΝΤΟΥΜ

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με τον Μασούρα να μπαίνει στη θέση του Μπουχαλάκη, με τον Άγγελο Αναστασιάδη να θέλει να δει περισσότερη ορμή και επιθετικότητα από την ελληνική ομάδα. Άλλωστε, με το σκορ στο 2-0 θα έπρεπε οπωσδήποτε να ρισκάρει και να πιέσει, προκειμένου να μπει στο ματς. Οι διεθνείς μας έψαχναν το γκολ που θα έφερνε τη μείωση του σκορ και το πρώτο τέταρτο έφυγε χωρίς να έχει αλλάξει κάτι στο παιχνίδι. Μέχρι να έρθει το δίλεπτο 63'-65', που έφερε αλλαγή δεδομένων για την γαλανόλευκη, αφου κατάφερε να μειώσει και παράλληλα να παίξει και με παίκτη παραπάνω.

Στο 63ο λεπτό, ο Σάμαρης έβγαλε κάθετη για τον Δώνη, ο Φορτούνης πήρε τη μπάλα, δέχτηκε μαρκάρισμα και ο Μακέλι έδειξε την άσπρη βούλα. Ο Τρικαλινός μεσοεπιθετικός του Ολυμπιακού νίκησε τον Σέχιτς και έκανε το 2-1. Πλέον, είχαμε ματς και η Εθνική μας έδειχνε σφυγμό και αντίδραση. Όλα έγιναν πολύ καλύτερα ένα λεπτό μετά, όταν ο Πιάνιτς έκανε σκληρό φάουλ στον Ζέκα και αποβλήθηκε με απευθείας κόκκινη, με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να έχει αριθμητικό πλεονέκτημα για το υπόλοιπο του αγώνα.

4. ΚΟΛΟΒΟΣ Η "ΧΡΥΣΗ" ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ... 2-2

Η Εθνική μας είχε πλέον ψυχολογία, αυτοπεποίθηση και πίστη ότι μπορούσε να ανατρέψει τα εις βάρος της δεδομένα. Το "Bilino Polje" είχε "παγώσει" και η αγωνία των Βόσνιων είχε μεγαλώσει. Ο Αναστασιάδης φόρτωσε το παιχνίδι από τα αριστερά με τον Κούτρη και δημιουργήθηκαν 2-3 καλές στιγμές για την ισοφάριση. Εντέλει, αυτή ήρθε από την δεξιά πλευρά, όταν ο Ζέκα έκανε εξαιρετική σέντρα, ο Κολοβός που είχε μπει αλλαγή στο 66', έπιασε την καρφωτή κεφαλιά, η μπάλα βρήκε την εσωτερική πλευρά του οριζόντιου δοκαριού και έσκασε μέσα, κάνοντας το 2-2.

Η Εθνική μας είχε επιστρέψει από την κόλαση και έψαχνε πλέον τον παράδεισο. Στο 89', ο Δώνης είχε την ευκαιρία για την ανατροπή, όμως πρόλαβε αμυντικός της Βοσνίας και σταμάτησε το σουτ του, ενώ στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων το μακρινό σουτ του Σάμαρη κατέληξε πάνω από το δοκάρι. Το τελευταίο σφύριγμα βρήκε την Εθνική μας ικανοποιημένη από το γεγονός πως έδειξε χαρακτήρα και μέταλλο, επέστρεψε από το 2-0 και στο τέλος άφησε τους γηπεδούχους ικανοποιημένους που δεν υπέστησαν ένα άνευ προηγουμένου κάζο μέσα στο σπίτι τους!

Η ταυτότητα του αγώνα:

Γήπεδο: "Bilino Polje"

Διαιτητής: Ντάνι Μακέλι (Ολλανδία)

Βοηθοί: Μάριο Ντικς, Χέσελ Στρίγκεστα (Ολλανδία)

Τέταρτος: Πολ Φαν Μπέκελ (Ολλανδία)

ΒΟΣΝΙΑ (Προσινέτσκι): Σέχιτς, Μπίκατσιτς, Κολάσινατς, Μπέσιτς, Βίστσα, Ντούλγεβιτς (80' Μιλόσεβιτς), Τζέκο (90' Γκόγιακ), Τσίμιροτ (93' Κρούνιτς), Σούνγιτς, Ζουκάνοβιτς

ΕΛΛΑΔΑ (Αναστασιάδης): Βλαχοδήμος, Μπακάκης (80' Κουλούρης), Παπασταθόπουλος, Σιόβας, Κούτρης, Κουρμπέλης (66' Κολοβός), Μπουχαλάκης (46' Μασούρα), Ζέκα, Σάμαρης, Φορτούνης, Δώνης

Γκολ: 11' Βίστσα, 15' Πιάνιτς / 64 πεν. Φορτούνης, 85' Κολοβός

Κίτρινες: 14' Κουρμπέλης, 17' Δώνης , 92' Κολάσινατς / Κόκκινη: 65' Πιάνιτς

Θυμηθείτε εδώ το live του αγώνα Βοσνία - Ελλάδα

Δείτε αναλυτικά τα highlights του αγώνα:

TAGS EURO 2016 EURO
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ