EUROPA LEAGUE

Σεβίλλη - Ίντερ: Τα τρόπαια που απλώνονται στο χορτάρι της Κολονίας

Inter Milan's Romelu Lukaku celebrates after scoring his side's first goal with Inter Milan's Lautaro Martinez during the Europa League round of 16 soccer match between Inter Milan and Getafe at the Veltins-Arena in Gelsenkirchen, Germany, Wednesday, Aug. 5, 2020. (Ina Fassbender, Pool Photo via AP)
Inter Milan's Romelu Lukaku celebrates after scoring his side's first goal with Inter Milan's Lautaro Martinez during the Europa League round of 16 soccer match between Inter Milan and Getafe at the Veltins-Arena in Gelsenkirchen, Germany, Wednesday, Aug. 5, 2020. (Ina Fassbender, Pool Photo via AP) AP

Η πολυνίκης της διοργάνωσης Σεβίλλη που πάει για το έκτο τίθεται αντιμέτωπη στον τελικό του Europa League (21/8, 22:00) με την Ίντερ, που θέλει να επιστρέψει στους ευρωπαϊκούς τίτλους μετά από δέκα χρόνια.

Ίντερ και Σεβίλλη είναι οι δύο φιναλίστ για τον τελικό του Europa League, ο οποίος θα διεξαχθεί την Τετάρτη (21/08) στις 22:00 στο άδειο Ραίν Ένερτζι της Κολονίας λόγω του κορονοϊού.

Η πανδημία εκτός από άδεια γήπεδα έφερε και νέο καλεντάρι, καθώς ο τελικός διεξάγεται 21 Αυγούστου. Συνήθως τέτοια εποχή οι ομάδες ήταν στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας, ενώ ο μόνος ευρωπαϊκός τελικός που είχαμε είναι το Super Cup.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΑΤΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ (ΔΕΝ) ΥΠΑΡΧΕΙ

Διαιτητής της συνάντησης θα είναι ο 37χρονος Ολλανδός, Ντάνι Μάκκελι, γνωστός στα ελληνικά λημέρια μας, καθώς στην μετά κορονοϊού εποχή, ορίστηκε σε δύο παιχνίδια στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Στο ΑΕΚ - ΠΑΟΚ (0-0) για τα play-off του πρωταθλήματος, και στο Άρης - ΑΕΚ (2-2) για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας.

Είναι ο πρώτος του ευρωπαϊκός τελικός σε μεγάλη ευρωπαϊκή διοργάνωση, καθώς έχει σφυρίξει μόνο έναν τελικό Euro U19 το 2012/13, μεταξύ Ισπανίας και Ελλάδας, με την ρόχα να κερδίζει με 1-0. Ο Μάκκελι φέτος σφύριξε την Ίντερ μία φορά, στο εκτός έδρας παιχνίδι κόντρα στην Ντόρτμουντ, για τους ομίλους του Champions League, στο οποίο οι “νερατζούρι” ηττήθηκαν (3-2)

Οι δύο ομάδες παρόλο που έχουν πλούσια ευρωπαϊκή ιστορία, είναι η πρώτη φορά που τίθενται αντιμέτωπες σε επίσημο παιχνίδι. Έχουν παίξει ένα φιλικό το 2008, επί ολλανδικού εδάφους το οποίο έληξε ισόπαλο χωρίς σκορ (0-0). Ο μόνος παίκτης που έχει πρόσφατες παραστάσεις κόντρα στην Ίντερ, και ξέρει τι σημαίνει να παίζεις κόντρα στους Μιλανέζους, είναι ο Σούσο. Ο Ισπανός εξτρέμ μέχρι τον προηγούμενο Δεκέμβριο ανήκε στην Μίλαν, και γνωρίζει την συμπολίτισσα Ίντερ, μέσα από το τοπικό ντέρμπι.

Η τυπικά γηπεδούχος Σεβίλλη έχει κατακτήσει το UEFA/Europa League 5 φορές μέσα σε 10 χρόνια (2006, 2007,2014,2015,2016). Δεν έχει χάσει ούτε μια φορά σε τελικό και σίγουρα δεν θα ήθελε αυτό να συμβεί σήμερα το βράδυ. Η Ίντερ από την άλλη έχει κατακτήσει τρεις φορές το τρόπαιο στους τέσσερις τελικούς. Το κατέκτησε μόνο ως κύπελλο UEFA τις σεζόν (1973, 1976,2001) ενώ το 1997 έχασε από την Σάλκε στα πέναλτι στο Γκελζένκιρχεν στον τελευταίο διπλό τελικό της διοργάνωσης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ως προς το παιχνίδι τώρα, αμφότερες ομάδες είναι πανέτοιμες, καθώς για την Σεβίλλη ο Αργεντινός εξτρέμ Λούκας Οκάμπος επέστρεψε στις προπονήσεις εδώ και δύο ημέρες, και είναι στην διάθεση του Γιούλεν Λοπετέγκι. Θυμίζουμε ότι ο Οκαμπός αποχώρησε ως τραυματίας στο 56 λεπτό στον ημιτελικό του Europa League την προηγούμενη Κυριακή (16/08) κόντρα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Μόνος απών επομένως για τους Ανδουλουσιανούς θα είναι ο Σεμπαστιέν Κορσιά, που απουσιάζει εδώ και καιρό, λόγω τραυματισμού.

Στο στρατόπεδο της Ίντερ, ο Αλέξις Σάντσες έθεσε εαυτόν στην διάθεση του Αντόνιο Κόντε, αν και δεν είναι 100% έτοιμος. Κάτι παραπάνω από πιθανό είναι ότι ο Ιταλός τεχνικός θα τον περάσει στο παιχνίδι ως αλλαγή. Άπαντες είναι υγιείς και πανέτοιμοι, τουλάχιστον όσοι δηλώθηκαν στην λίστα για τα παιχνίδια του Europa League. Θυμίζουμε ότι εκτός λίστας έμειναν οι Βεσίνο λόγω τραυματισμού, και Κουάντουο Ασαμόα, που δεν είναι στα πλάνα του Ιταλού τεχνικού.

ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΜΥΘΟ ΟΙ ΑΝΔΑΛΟΥΣΙΑΝΟΙ

Η Σεβίλλη κατάφερε σε 10 χρόνια να γίνει η πολυνίκης του θεσμού και να συνδέσει το όνομά της με το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου, όταν παίζει στην διοργάνωση. Έχει το μέταλλο του νικητή σε αυτή την διοργάνωση, κάτι που μπορεί να φανεί από πολλές απόψεις. Από τις περισσότερες κατακτήσεις, μέχρι και το γεγονός ότι το κατέκτησε δύο φορές στην διαδικασία των πέναλτι, μια διαδικασία που το πέναλτι φαίνεται σαν... φάουλ από το κέντρο.

Η Σεβίλλη έχει την δυνατότητα να το κάνει και 6 φορά. Η διαδρομή που είχε το δείχνει. Απέκλεισε στους 16 την Ρόμα, δυσκολεύτηκε με την Γουλβς ωστόσο λυτρώθηκε στο 88’ με τον Οκάμπος στον προημιτελικό, και παρόλο που ήταν χειρότερη από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στα ημιτελικά, ο άψογος Μπόνο και η ψυχραιμία στα τελειώματα των φάσεων, σε αντίθεση με την Γιουνάιτεντ τους έδωσε το εισιτήριο για τον τελικό.

Ως προς την ενδεκάδα, λένε ότι στο ποδόσφαιρο "ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει". Ο Λοπετέγκι το υιοθετεί. Επομένως εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα είναι οι : Μπόνο – Νάβας, Κουντέ, Ντ. Κάρλος, Ρεγκιλόν – Μπανέγα, Φερνάντο, Χορδάν – Οκάμπος, Εν Νεσίρι, Σούσο, στο κλασσικό 4-3-3.

Ο ΚΟΝΤΕ ΗΡΘΕ ΣΤΗΝ ΙΝΤΕΡ ΓΙΑ ΝΑ ΝΙΚΗΣΕΙ

Ο Αντόνιο Κόντε όταν ανέλαβε την Ίντερ υποσχέθηκε να φέρει τους νερατζούρι στους τίτλους. Πιθανόν πρώτα στο μυαλό του είχε την αποκαθήλωση της Γιουβέντους από τους τίτλους, αλλά προφανώς δεν θα έλεγε όχι στην κατάκτηση ευρωπαϊκών τίτλων. Κανείς δεν θα έλεγε όχι στο Europa League.

Η θέση του στην Ίντερ ήταν επισφαλής, μετά και τα σχόλια που έκανε για την διοίκηση της ομάδας μετά την λήξη του πρωταθλήματος. Παρέμεινε στον πάγκο της ομάδας για τα παιχνίδια του Europa League, πραγματοποιώντας άκρως πειστικές εμφανίσεις, ενδεικτική η “πεντάρα” στην Σαχτάρ για τον ημιτελικό. Οι πιθανότητες να φύγει μειώθηκαν, αλλά στο ποδόσφαιρο ποτέ μην λες ποτέ, ειδικά αν δεν κερδίσει σήμερα.

Η Ίντερ ποντάρει στην εμπείρια της άμυνας αλλά και στο φονικό επιθετικό δίδυμο Λουκάκου – Λαουτάρο Μαρτίνεζ, το οποίο είναι σε εξαιρετική κατάσταση δίχως να χάνουν την ευκαιρία αμφότεροι να δείξουν πόσο δεινοί εκτελεστές είναι.

Η Ίντερ προήλθε όπως το Champions League ωστόσο το μονοπάτι του Europa ήταν σχετικά βατό μέχρι σήμερα. Για να φτάσει στον τελικό απέκλεισε κατά σειρά τις: Λουντογκόρετς, Χετάφε, Μπάγερ Λεβερκούζεν και Σαχτάρ Ντόνετσκ.

Ο Κόντε δεν θα κάνει εκπλήξει ως προς τον καταρτισμό της ενδεκάδας. Θα διατηρήσει το αγαπημένο του 3-5-2 και οι εκλεκτοί του θα είναι οι: Χαντάνοβιτς – Γοδίν, Ντε Φράι, Μπαστόνι – Ντ’ Αμπρόζιο, Μπαρέλα, Μπρόζοβιτς, Γκαλιαρντίνι, Γιανγκ– Λουκάκου, Λαουτάρο Μαρτίνες.

Photo credits: AP Images

TAGS EUROPA LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ