EUROPA LEAGUE

Το προφίλ των αντιπάλων του ΠΑΟΚ

Το προφίλ των αντιπάλων του ΠΑΟΚ

Η Τσέλσι που κινείται στον "αστερισμό" του Σάρι, η μόνιμη πρωταθλήτρια Λευκορωσίας ΜΠΑΤΕ και η γνώριμή μας από τα ματς με την ΑΕΚ, Βίντι, βρίσκονται στο δρόμο του ΠΑΟΚ για το 12ο όμιλο του Europa League. Το Sport24.gr παρουσιάζει τους αντιπάλους του "Δικεφάλου".

Ο ΠΑΟΚ θ' αντιμετωπίσει την Τσέλσι, την ΜΠΑΤΕ Μπορίσοβ και την ομάδα που απέκλεισε η ΑΕΚ, Βίντι, στο 12ο όμιλο του Europa League. Το Sport24.gr σας παρουσιάζει τους πανίσχυρους "μπλε", τους μόνιμους πρωταθλητές Λευκορωσίας, αλλά και τη Βίντι, την οποία απέκλεισε η ΑΕΚ στα playoffs του Champions League.

ΤΣΕΛΣΙ: ΣΤΟΝ ΑΣΤΕΡΑ ΤΟΥ ΣΑΡΙ

Κατέκτησε το τρόπαιο της διοργάνωσης το 2013. Το 2012 κατέκτησε και το Champions League που προσπαθούσε χρόνια, έχει δύο (πρώην) Κύπελλα Κυπελλούχων (1971, 1998), ενώ έχει στην τροπαιοθήκη της κι ένα ευρωπαϊκό Supercup (1998). Στο Νησί, έχει έξι πρωταθλήματα, οκτώ Κύπελλα, πέντε League Cup και τέσσερα Community Shield.

Η μοίρα των "μπλε" άλλαξε από τότε που την ιδιοκτησία του ανέλαβε ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς. Μπορεί η φημολογία γι' αποχώρηση του Ρώσου μεγιστάνα να εντάθηκε το καλοκαίρι, αλλά παραμένει εκεί ακλόνητος.

Τι άλλαξε, όμως, από πέρυσι; Ο προπονητής, ένα το κρατούμενο. Με τον Αντόνιο Κόντε η κατάσταση - λόγω της κόντρας με πρωτοκλασάτους παίκτες - είχε φθάσει στο απροχώρητο και τον Ιταλό αντικατέστησε ο συμπατριώτης του "αναμορφωτής" της Νάπολι, Μαουρίτσιο Σάρι.

Chelsea's Eden Hazard, centre, celebrates scoring his side's first goal of the game against Newcastle, with team-mates Cesar Azpilicueta, left, and Filho Jorge Jorginho, during their English Premier League soccer match at St James' Park in Newcastle, England, Sunday Aug. 26, 2018. (Owen Humphreys/PA via AP)
Chelsea's Eden Hazard, centre, celebrates scoring his side's first goal of the game against Newcastle, with team-mates Cesar Azpilicueta, left, and Filho Jorge Jorginho, during their English Premier League soccer match at St James' Park in Newcastle, England, Sunday Aug. 26, 2018. (Owen Humphreys/PA via AP) AP

Ο "αστέρας" της ομάδας, Εντέν Αζάρ, είχε πει μετά το μικρό τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου ότι θ' αποχωρούσε, αλλά αυτό δε συνέβη ποτέ. Παρά το πρέσινγκ της Ρεάλ, ο Βέλγος είναι στο Λονδίνο και ηγείται της προσπάθειας σε ακόμη μία σεζόν. Η αντίπαλος του ΠΑΟΚ έκανε την ακριβότερη μεταγραφή τερματοφύλακα στην ιστορία (Κέπα από Μπιλμπάο), πήρε τον Ζορζίνιο από τη Νάπολι, τον Κόβατσιτς δανεικό από τη Ρεάλ. Ενκολό Καντέ, Φάμπρεγκας, Πέδρο, Μοράτα, Ουίλιαν είναι μερικά από τα ονόματα που αρκεί να δει κάποιος για να καταλάβει τη δυναμική της ομάδας. Έχει ξεκινήσει εξαιρετικά το πρωτάθλημα. Τρία ματς, τρεις νίκες. Η μία εξ' αυτών στο λονδρέζικο ντέρμπι με την Άρσεναλ.

ΜΠΑΤΕ ΜΠΟΡΙΣΟΒ: Η... ΜΟΝΙΜΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ

Μπορεί το πρωτάθλημα Λευκορωσίας να είναι... παρεξηγημένο, αλλά η ΜΠΑΤΕ είναι η μοναδική εκπρόσωπός του. Μια ομάδα με εμπειρία από προκριματικά κι ομίλους όχι μόνον Europa League, αλλά και Champions League.

Η ομάδα από το Μπορίσοβ έφθασε στους ομίλους, έχοντας αποκλειστεί όπως κι ο ΠΑΟΚ στα playoffs του Champions League. Η ΜΠΑΤΕ αποκλείστηκε με δύο ήττες από την Αϊντχόφεν, ενώ προηγουμένως απέκλεισε την Ελσίνκι και την Καραμπάχ.

BATE's players celebrate after scoring the opening goal during the Champions League play-off round, 1st leg soccer match between Bate and PSV at the Borisov-Arena stadium in Borisov, Belarus, Tuesday, Aug. 21, 2018. (AP Photo/Sergei Grits)
BATE's players celebrate after scoring the opening goal during the Champions League play-off round, 1st leg soccer match between Bate and PSV at the Borisov-Arena stadium in Borisov, Belarus, Tuesday, Aug. 21, 2018. (AP Photo/Sergei Grits) AP

Προπονητής της πρωταθλήτριας Λευκορωσίας είναι Αλεκσέι Μπάχα. Το ρόστερ αποτελείται ως επί το πλείστον από Λευκορώσους. Ανάμεσά τους ο 37χρονος, Αλεξάντερ Χλεμπ, ο οποίος στο παρελθόν έχει φορέσει τις φανέλες των Μπαρτσελόνα κι Άρσεναλ.

Φυσικά, υπάρχουν και "γνωστοί" μας. Ο Σίγκνεβιτς που πέρασε από τον Πλατανιά, ο Μουκάμ που πέρασε από Αστέρα κι Ολυμπιακό Βόλου, ο Μπάχα που πέρασε από τον Ατρόμητο. Η... μόνιμη πρωταθλήτρια Λευκορωσίας (17 τίτλοι) είναι πρώτη στο πρωτάθλημα με 45 βαθμούς μετά από 18 ματς, επτά βαθμούς μπροστά από τη δεύτερη Βίτεμπσκ.

ΒΙΝΤΙ: ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ο 12ος όμιλος του Europa League κλείνει με τη Βίντι. Με την ομάδα, δηλαδή, που απέκλεισε η ΑΕΚ στα playoffs του Champions League. Η πρωταθλήτρια Ουγγαρίας δεν είναι το φόβητρο, αλλά σίγουρα δεν είναι και αμελητέα δύναμη.

Vidi players applaud their supporters at the end of the Champions League playoffs, second leg, soccer match between AEK Athens FC and MOL Vidi FC at the OAKA Spiros Louis stadium in Athens, Tuesday, Aug. 28, 2018. The game ended in a 1-1 draw and AEK advance with a 3-2 aggregate result. (AP Photo/Petros Giannakouris)
Vidi players applaud their supporters at the end of the Champions League playoffs, second leg, soccer match between AEK Athens FC and MOL Vidi FC at the OAKA Spiros Louis stadium in Athens, Tuesday, Aug. 28, 2018. The game ended in a 1-1 draw and AEK advance with a 3-2 aggregate result. (AP Photo/Petros Giannakouris) AP

Το (απ)έδειξε, άλλωστε, στα διπλά ματς με την Ένωση. Οι Ούγγροι έχουν τον Ντάνκο Λάζοβιτς να κάνει όλο το παιχνίδι, έμπειρους ντόπιους (Χούστι, Γιούχας), αλλά και ταλαντούχους νέους όπως ο Νεγκό κι ο Στοπίρα. Η Βίντι δεν χρειάζεται και πολλές συστάσεις.

Είναι αυτή τη στιγμή η πιο δυνατή ουγγρική ομάδα, αλλά σίγουρα υποδεέστερη της Μπενφίκα από την οποία αποκλείστηκε ο ΠΑΟΚ.

TAGS EUROPA LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ