EUROPA LEAGUE

Τσέλσι - Άρσεναλ 4-1: Κατέκτησε την κούπα με μπαλάρα για ένα 45λεπτο

Chelsea's Eden Hazard, left, celebrates after scoring his side's fourth goal during the Europa League Final soccer match between Arsenal and Chelsea at the Olympic stadium in Baku, Azerbaijan, Wednesday, May 29, 2019. (AP Photo/Luca Bruno)
Chelsea's Eden Hazard, left, celebrates after scoring his side's fourth goal during the Europa League Final soccer match between Arsenal and Chelsea at the Olympic stadium in Baku, Azerbaijan, Wednesday, May 29, 2019. (AP Photo/Luca Bruno) AP PHOTO/LUCA BRUNO

Η Τσέλσι σημείωσε τέσσερα γκολ στο δεύτερο ημίχρονο, επικράτησε 4-1 της Άρσεναλ στον τελικό του Europa League και κατέκτησε το τρόπαιο στο Μπακού. Δύο γκολ ο Αζάρ, στο τελευταίο του παιχνίδι με τους "μπλε".

Θριαμβεύτρια του Europa League 2019-2020 ήταν η Τσέλσι. Οι "μπλε" του Μαουρίτσιο Σάρι κατέκτησαν την κούπα, επικρατώντας με 4-1 της Άρσεναλ στον τελικό του Μπακού. Όλα τα γκολ σημειώθηκαν στο δεύτερο ημίχρονο, οπότε και οι "κανονιέρηδες" υπέστησαν μπλακ άουτ. Εξαιρετικός για ένα 45λεπτο ο Παπασταθόπουλος, ο οποίος δεν κατάφερε να γίνει ο πρώτος Έλληνας που σηκώνει ευρωπαϊκό τρόπαιο σε συλλογικό επίπεδο.

Αυτός ήταν ο πρώτος τίτλος που κατακτά στην προπονητική του καριέρα ο 60χρονος Ναπολιτάνος κόουτς, ενώ ο Ουνάι Έμερι απέτυχε να πάρει και τέταρτο τρόπαιο σε επίπεδο Europa League. Μετά το Champions League του 2011-2012 και το Europa League του 2012-2013, η Τσέλσι κατέκτησε μια ακόμη ευρωπαϊκή κούπα, ενώ έχει πάρει ακόμα δύο Κυπελλούχων (1971, 1998) και ένα ευρωπαϊκό Super Cup (1998).

1. Ο "ΒΡΑΧΟΣ" ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΣΕΧ

Όταν ολοκληρώθηκε το πρώτο 20λεπτο στον τελικό του Μπακού, η Τσέλσι δεν είχε κάνει ούτε μία επαφή με τη μπάλα στην περιοχή της Άρσεναλ. Ο Πετρ Τσεχ, γκολκίπερ της Άρσεναλ, ο μοναδικός παίκτης που έχει αγωνιστεί σε ευρωπαϊκούς τελικούς με τους δύο φιναλίστ, ήταν θεατής στα πρώτα λεπτά, έχοντας μπροστά του τον "βράχο" Σωκράτη Παπασταθόπουλο. Ο διεθνής κεντρικός αμυντικός προχώρησε σε μια σειρά από καίριες επεμβάσεις και βοήθησε την ομάδα του να κρατήσει απαραβίαστη την εστία της στο πρώτο 45λεπτο.

Στο 18' η Άρσεναλ, που πατούσε καλύτερα στο γήπεδο στα πρώτα λεπτά, ζήτησε πέναλτι για μαρκάρισμα του Κέπα στον Λακαζέτ, αλλά σωστά ο Τζανλούκα Ρόκι άφησε το παιχνίδι να εξελιχθεί. Οι "κανονιέρηδες" είχαν απειλήσει πρώτοι με τον Ομπαμεγιάνγκ στο 9', ενώ ο Τζάκα στο 34' έκανε φοβερό σουτ έξω από την περιοχή, που βρήκε, έστω ανεπαίσθητα, στο οριζόντιο. Καθώς περνούσαν τα λεπτά, οι "μπλε" του Σάρι άρχισαν να ανεβάζουν την απόδοσή τους και ο Τσεχ, στο τελευταίο παιχνίδι της καριέρας του, έκανε δύο σημαντικές αποκρούσεις, στο 34' με το σουτ του Έμερσον και στο 39' στο σουτ του Ζιρού.

Η Άρσεναλ επεδίωκε στο πρώτο ημίχρονο να βρει Ομπαμεγιάνγκ και Λακαζέτ, ενώ η Τσέλσι έκανε επίθεση κυρίως από αριστερά, με τον Έμερσον που έπαιζε πολύ επιθετικά, παρότι αριστερός μπακ.

2. ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΜΠΛΑΚ ΑΟΥΤ ΤΩΝ "ΚΑΝΟΝΙΕΡΗΔΩΝ"

Όσο προσεκτική ήταν στο πρώτο ημίχρονο η Άρσεναλ, άλλο τόσο μεγάλο μπλακ άουτ υπέστησαν οι παίκτες της στο δεύτερο μισό του τελικού. Χρειάστηκαν μόλις τέσσερα λεπτά για να ανοίξει το σκορ η Τσέλσι. Και τι γκολ! Ο Ζιρού αξιοποίησε τη μπαλιά του Έμερσον και με κεφαλιά παγκόσμιας κλάσης νίκησε τον Τσεχ γράφοντας το 1-0 στο 49'. Αυτό ήταν το ενδέκατο γκολ του διεθνούς Γάλλου στράικερ στη 14η συμμετοχή του στο φετινό Europa League.

Πέρασαν έντεκα λεπτά και η ομάδα του Σάρι βρήκε για δεύτερη φορά το δρόμο προς τα δίχτυα, παίζοντας με αυτοπεποίθηση. Ο Κόβατσιτς κράτησε ωραία τη μπάλα έξω από την περιοχή και τροφοδότησε τον Αζάρ στα αριστερά, ο Βέλγος έβγαλε υπέροχη ασίστ στον Πέδρο και ο Ισπανός με όμορφο διαγώνιο σουτ με το αριστερό έστειλε τη μπάλα στην αριστερή γωνία του Τσεχ. Όμορφο, απλό ποδόσφαιρο από τους "μπλε", που είχαν αποκτήσει σοβαρό προβάδισμα για να σηκώσουν την κούπα.

3. Ο ΑΖΑΡ "ΚΑΘΑΡΙΣΕ" ΚΑΙ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΗΣΕ

Για τον Εντέν Αζάρ ήταν το τελευταίο του παιχνίδι με την Τσέλσι, καθώς θα πάρει μεταγραφή στη Ρεάλ Μαδρίτης. Στο πρώτο ημίχρονο ενώ εμφανίστηκε τρακαρισμένος, στο δεύτερο 45λεπτο ήταν το... κάτι άλλο. Εμφάνισε στο χορτάρι όλες τις τεχνικές του αρετές, ενώ ήταν ο ποδοσφαιριστής που επί της ουσίας "καθάρισε" τον τελικό, αξιοποιώντας στο 65' το πέναλτι που κέρδισε ο Ζιρού από το μαρκάρισμα του Μέιτλαντ-Νάιλς. Ο Βέλγος σημείωσε το 3-0 απέναντι σε μια ομάδα που έγινε σμπαράλια, δεχόμενη τρία γκολ σε 20 λεπτά.

Στο 69' η ομάδα του Έμερι μείωσε σε 3-1 και έδειξε πως έχει ακόμα... σφυγμούς. Τρία μόλις λεπτά μετά την είσοδό του στο ματς ως αλλαγή, ο Ιγουόμπι κεραυνοβόλησε με δυνατό σουτ εντός περιοχής τον Κέπα και μείωσε (3-1). Ένα εντυπωσιακό γκολ του Νιγηριανού, το οποίο ωστόσο δεν έμελλε να αλλάξει το νικητή της αναμέτρησης.

Η βραδιά ανήκε ξεκάθαρα στην Τσέλσι, οι πρωτοκλασάτοι παίκτες της οποίας έκαναν όλη τη ζημιά στην Άρσεναλ. Κυρίαρχος ο Εντέν Αζάρ, ο οποίος στο 72' έβαλε το κερασάκι στην τούρτα, στην τελευταία του εμφάνιση με τη μπλε φανέλα. Τρία λεπτά μετά το γκολ που έδωσε ελπίδα στην Άρσεναλ, ο Βέλγος... σκότωσε τις ελπίδες αυτές καθώς δέχτηκε εξαιρετική ασίστ από τον Ζιρού και με πλασέ μέσα από την περιοχή ανέβασε τον δείκτη του σκορ στο 4-1.

ΕΤΣΙ ΚΑΤΕΒΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ

Τσέλσι - Άρσεναλ 4-1: Κατέκτησε την κούπα με μπαλάρα για ένα 45λεπτο
Τσέλσι - Άρσεναλ 4-1: Κατέκτησε την κούπα με μπαλάρα για ένα 45λεπτο

ΤΣΕΛΣΙ - ΑΡΣΕΝΑΛ 4-1 (HIGHLIGHTS):

Γήπεδο: Baku Olympic Stadium

Διαιτητής: Gianluca Rocchi (Ιταλία)

Βοηθοί: Filippo Meli, Lorenzo Manganelli (Ιταλία)

4ος: Daniele Orsato (Ιταλία)

ΤΣΕΛΣΙ (Μαουρίτσιο Σάρι): Κέπα, Αθπιλικουέτα, Κρίστενσεν, Νταβίντ Λουίζ, Έμερσον Παλμιέρι, Καντέ, Ζορζίνιο, Κόβατσιτς (76' Μπάρκλεϊ), Πέδρο (71' Ουίλιαν), Ζιρού, Αζάρ (89' Τζαπακόστα).

ΑΡΣΕΝΑΛ (Ουνάι Έμερι): Τσεχ, Παπασταθόπουλος, Κοσιελνί, Μονρεάλ (66' Γκεντουζί), Μέιτλαντ-Νάιλς, Τορέιρα (66' Ιγουόμπι), Τζάκα, Κολάσινατς, Εζίλ (78' Γουίλοκ), Λακαζέτ, Ομπαμεγιάνγκ.

Γκολ: 49'Ζιρού,60'Πέδρο,65' πεν., 72' Αζάρ - 69' Ιγουόμπι

Κίτρινες: 68' Κρίστενσεν - 57' Πέδρο

Θυμηθείτε εδώ το live του αγώνα

TAGS EUROPA LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ