ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Bundesliga, το ποδοσφαιρικό κέντρο της Γης

Dortmund's Julian Weigl, left, and Schalke's Amine Harit challenge for the ball during the German Bundesliga derby soccer match between FC Schalke 04 and Borussia Dortmund in Gelsenkirchen, Germany, Saturday Oct. 26, 2019. (AP Photo/Martin Meissner)
Dortmund's Julian Weigl, left, and Schalke's Amine Harit challenge for the ball during the German Bundesliga derby soccer match between FC Schalke 04 and Borussia Dortmund in Gelsenkirchen, Germany, Saturday Oct. 26, 2019. (AP Photo/Martin Meissner) AP PHOTO/MARTIN MEISSNER

Η Bundesliga επιστρέφει δύο μήνες μετά το "λουκέτο" εξαιτίας του κορονοϊού και το Sport24.gr παρουσιάζει τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί, τα ταλέντα, τους προπονητές, το μεγάλο ντέρμπι που ανοίγει την αυλαία, αλλά και τους Έλληνες που αγωνίζονται στο πρωτάθλημα.

Δεν θεωρείται το κορυφαίο πρωτάθλημα στον κόσμο. Δεν έχει τη λάμψη της Premier League, τους σούπερ σταρ της La Liga ή τον "ρομαντισμό" και την σκληράδα της Serie A. Παρ' όλα αυτά, το μεσημέρι του Σαββάτου θα γίνει το ποδοσφαιρικό "κέντρο της Γης", αφού είναι το πρώτο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που επιστρέφει περίπου δύο μήνες μετά το "λουκέτο" εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Η Bundesliga επανεκκινεί από την 26η αγωνιστική και θα αποτελέσει το επίκεντρο του ποδοσφαιρικού ενδιαφέροντος για τις επόμενες εβδομάδες, έως ότου επιστρέψουν στη δράση και τα υπόλοιπα μεγάλα πρωταθλήματα. Είναι δεδομένο πως ειδικά οι πρώτοι αγώνες θα μας δώσουν πολλά θέματα προς συζήτηση, ενώ οι πρωταγωνιστές, οι ξεχωριστές ιστορίες και οι μεγάλες "μάχες" δεν απουσιάζουν ούτε από το γερμανικό πρωτάθλημα.

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ

Προφανώς, η απουσία φιλάθλων, αφού όλα τα παιχνίδια θα διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών για λόγους ασφαλείας, θα δημιουργήσουν μία βουβή... αμηχανία στους ποδοσφαιριστές, τα τεχνικά επιτελεία, αλλά και τους φίλους του ποδοσφαίρου που θα παρακολουθήσουν τις αναμετρήσεις από την τηλεόραση.

Τα κορυφαία τηλεοπτικά δίκτυα του κόσμου θα έχουν στρέψει την προσοχή τους στην επανέναρξη της Bundesliga, με αφιερώματα, συνεντεύξεις, highlights και αγορά περισσότερων αγώνων για μετάδοση. Το γερμανικό πρωτάθλημα κέντρισε το ενδιαφέρον και παράλληλα αύξησε τα έσοδά του, σε μία περίοδο που οι υπόλοιπες μεγάλες λίγκες δίνουν μάχη για να μείνουν "ζωντανές" και να μην υποστούν τεράστια οικονομική ζημιά.

From left: Joshua Zirkzee, Robert Lewandowski and Alphonso Davies soccer player from FC Bayern Munich practice at the club's training area in Munich, Germany, Monday, April 6, 2020. The Bundesliga soccer team of FC Bayern Munich start with training in small groups. (Matthias Balk/dpa via AP)
From left: Joshua Zirkzee, Robert Lewandowski and Alphonso Davies soccer player from FC Bayern Munich practice at the club's training area in Munich, Germany, Monday, April 6, 2020. The Bundesliga soccer team of FC Bayern Munich start with training in small groups. (Matthias Balk/dpa via AP) MATTHIAS BALK/DPA VIA AP

Προπόνηση της Μπάγερν την περίοδο της πανδημίας

Την ίδια στιγμή, οι ποδοσφαιριστές πατούν ξανά χορτάρι γηπέδου ύστερα από δύο μήνες, αφού τις τελευταίες 40 ημέρες πραγματοποιούσαν αρχικά ατομικές, στη συνέχεια σε γκρουπ και τις τελευταίες τρεις εβδομάδες ατομικές προπονήσεις. Προφανώς, δεν έλειψαν τα κρούσματα, αλλά το υγειονομικό πρωτόκολλο που έχει υπογραφεί μεταξύ των ομάδων, των παικτών και της Λίγκας, καλύπτει όλα τα δεδομένα.

Και φαντάζει δύσκολο, ακόμα κι αν υπάρξει κρούσμα ή κρούσματα, να διακοπεί ξανά το πρωτάθλημα. Το πιθανότερο είναι πως θα μπούμε στη λογική της 14ημερης καραντίνας ή στη χειρότερη περίπτωση, μπορεί να χρειαστεί ολόκληρη η ομάδα να απομονωθεί για ένα χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα την αναβολή/μετάθεση των αγώνων.

ΝΤΕΡΜΠΙ, ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕ

Και δεν υπάρχει καλύτερη αρχή από ένα σπουδαίο ντέρμπι. Πιο συγκεκριμένα, από το ντέρμπι της κοιλάδας του Ρουρ μεταξύ της Ντόρτμουντ και της Σάλκε στο Signal Iduna Park. Προφανώς, η απουσία κόσμου και ειδικότερα από το "Yellow Wall", δηλαδή την κερκίδα των οργανωμένων οπαδών της Ντόρτμουντ, θα παίξει ρόλο και θα αποτελέσει ένα "μείον" για τους Βεστφαλούς, αλλά και μόνο η αντιπαλότητα των δύο ομάδων είναι αρκετή για να μας προσφέρει ένα παιχνίδι με πλούσιο θέαμα και ξεχωριστές συγκινήσεις.

Άλλωστε, καμία από τις δύο ομάδες δεν είναι αδιάφορη. Το αντίθετο, μάλιστα. Η Ντόρτμουντ βρίσκεται στη δεύτερη θέση και στο "κυνήγι" της πρωτοπόρου Μπάγερν, ενώ η Σάλκε είναι έκτη και θέλει να διατηρηθεί σε τροχιά ευρωπαϊκού εισιτηρίου. Βέβαια, το γεγονός πως αγνοεί τη χαρά της νίκης τις τελευταίες επτά αγωνιστικές, μετρώντας τέσσερις ισοπαλίες και τρεις ήττες, δείχνουν πως πριν τη διακοπή δεν βρισκόταν και στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

Dortmund's Marco Reus, left, and Schalke's Suat Serdar challenge for the ball during the German Bundesliga derby soccer match between FC Schalke 04 and Borussia Dortmund in Gelsenkirchen, Germany, Saturday Oct. 26, 2019. (AP Photo/Martin Meissner)
Dortmund's Marco Reus, left, and Schalke's Suat Serdar challenge for the ball during the German Bundesliga derby soccer match between FC Schalke 04 and Borussia Dortmund in Gelsenkirchen, Germany, Saturday Oct. 26, 2019. (AP Photo/Martin Meissner) AP PHOTO/MARTIN MEISSNER

Μονομαχία Ρόις - Σέρνταν στον αγώνα του πρώτου γύρου

Μάλιστα, προπονητής των "Βασιλικών Μπλε" είναι ο Ντέιβιντ Βάγκνερ, ο οποίος από το 2011 έως το 2015, ήταν στον πάγκο της δεύτερης ομάδας της Ντόρτμουντ. Στον αγώνα του πρώτου γύρου, στο 95ο Revierderby οι ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες 0-0, με τη Σάλκε να είναι καλύτερη, αλλά να μην παίρνει τη νίκη. Το ντέρμπι, όμως, του Σαββάτου είναι διαφορετικών συνθηκών και αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΕΧΕΙΣ ΠΟΛΥ ΤΑΛΕΝΤΟ

Το θετικό με την Bundesliga είναι πως έχει καταφέρει -ειδικά τα τελευταία χρόνια- να αποτελεί την πρώτη επιλογή για πολλά σπουδαία ταλέντα που αναζητούν το "σκαλοπάτι" για το αγγλικό, το ισπανικό ή το ιταλικό ποδόσφαιρο. Ποδοσφαιριστές που θεωρήθηκαν "άγουροι" για το κορυφαίο επίπεδο, ανερχόμενοι αστέρες, αλλά και σπουδαία εγχώρια ταλέντα βρήκαν το χώρο και το χρόνο για να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι Τζέιντον Σάντσο, Έρλινγκ Χάαλαντ της Ντόρτμουντ, Τίμο Βέρνερ, Νταγιότ Ουπαμεκανό της Λειψίας, αλλά και ο Κάι Χάβερτς της Λεβερκούζεν.

Δεν είναι τυχαίο πως και για τους πέντε προαναφερθέντες υπάρχει ενδιαφέρον από ομάδες της Premier League. Και μπορεί για το "παιδί-θαύμα" Χάαλαντ να είναι λογικό, αφού έκανε πράγματα και θαύματα με τη Ζάλτσμπουργκ στο πρώτο μισό της σεζόν, με αποτέλεσμα να ενδιαφερθούν όλοι οι κορυφαίοι σύλλογοι, αλλά οι άλλοι τέσσερις είναι το απόλυτο "success story" της Bundesliga και του γερμανικού ποδοσφαίρου. Είτε περιπτώσεις με χαμηλό κόστος (Σάντσο, Ουπαμεκανό), είτε ποδοσφαιριστές από τις ακαδημίες που στάθηκαν άμεσα στο υψηλότερο επίπεδο (Βέρνερ, Χάβερτς).

Η ΕΙΔΗΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΠΑΡΕΙ Η ΜΠΑΓΕΡΝ

Όσον αφορά στη μάχη για το πρωτάθλημα, η Μπάγερν γι' ακόμα μία χρόνια είναι το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Όπως συνηθίζει τα τελευταία χρόνια, οι Βαυαροί άρχισαν μουδιασμένα τη σεζόν, με συνέπεια στις αρχές Νοεμβρίου ο Νίκο Κόβατς να αποτελέσει παρελθόν από την τεχνική ηγεσία. Αν και στην περίπτωση του Κροάτη τεχνικού, υπήρχαν και εσωτερικά ζητήματα με πρωτοκλασάτους παίκτες, που δεν γινόταν να αφήσουν ανεπηρέαστους τους διοικούντες την ομάδα στην τελική απόφασή τους.

Ο Χανς Ντίτερ Φλικ που αντικατέστησε τον Κόβατς τα πήγε εξαιρετικά, επαναφέροντας την Μπάγερν σε τροχιά πρωταθλήματος και βελτιώνοντας σημαντικά το στυλ παιχνιδιού της. Γι' αυτό το λόγο, άλλωστε, κι οι Βαυαροί ανακοίνωσαν εν μέσω καραντίνας την επέκταση της συνεργασίας τους με τον 55χρονο τεχνικό μέχρι το καλοκαίρι του 2023. Ο Γερμανός προπονητής γνωρίζει εξαιρετικά τον οργανισμό, αφού έχει υπάρξει παίκτης της Μπάγερν από το 1985 έως το 1990.

Η βαθμολογία της Bundesliga

Bundesliga, το ποδοσφαιρικό κέντρο της Γης

Παρά, λοιπόν, την... υπερπροσπάθεια που καταβάλλουν η Ντόρτμουντ, η Λειψία και η Γκλάντμπαχ για να κοντράρουν τους Βαυαρούς και να τους αποκαθηλώσουν ύστερα από μία επταετία, κάτι τέτοιο τη δεδομένη στιγμή, και παρά τη μικρή βαθμολογική διαφορά, δεν φαντάζει πιθανό. Η Μπάγερν είναι πιο κοντά από κάθε άλλη ομάδα στον τίτλο και στο 8ο σερί πρωτάθλημα. Διότι, το ποδόσφαιρο είναι απλό άθλημα, 22 παίκτες κυνηγούν μία μπάλα, η Μπάγερν κάνει κακή αρχή, αλλάζει προπονητή (αν χρειαστεί), και στο τέλος κατακτά τον τίτλο.

Η "ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ" ΤΩΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ

Βέβαια, στις τέσσερις προαναφερθείσες ομάδες υπάρχουν και δύο προπονητές, κάτω των 45 ετών, που έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν (και) την εφετινή σεζόν. Προφανώς, αναφερόμαστε στον Γιούλιαν Νάγκελσμαν, ο οποίος μετά την εξαιρετική δουλειά που έκανε στη Χόφενχαϊμ επί μία τριετία, μετακόμισε στη Λειψία το περασμένο καλοκαίρι. Πλέον, στα 32 του, θέλει να κάνει την "έκπληξη" και να σηκώσει τη... σαλατιέρα ως ο νεότερος προπονητής στην ιστορία της Bundesliga.

Leipzig's head coach Julian Nagelsmann sits on the substitute's bench prior to the German Bundesliga soccer match between RB Leipzig and FC Schalke 04 in Leipzig, Germany, Saturday, Sept. 28, 2019. (AP Photo/Jens Meyer)
Leipzig's head coach Julian Nagelsmann sits on the substitute's bench prior to the German Bundesliga soccer match between RB Leipzig and FC Schalke 04 in Leipzig, Germany, Saturday, Sept. 28, 2019. (AP Photo/Jens Meyer) AP

Επίσης, εξαιρετικό δείγματα γραφής έχει επιδείξει κι ο 43χρονος Μάρκο Ρόζε που ανέλαβε την Γκλάντμπαχ το περασμένο καλοκαίρι, ύστερα από μία πολύ καλή διετία στη Ζάλτσμπουργκ, και την κράτησε πρωτοπόρο σε ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του πρώτου γύρου. Θεωρείται ένας από τους πιο ελπιδοφόρους τεχνικούς στη χώρα, και είναι βέβαιο πως θα μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια. Όπως όλα δείχνουν, η Γκλάντμπαχ θα είναι στο Champions League της επόμενης περιόδου, επομένως θα έχει τη δυνατότητα να δείξει τη δουλειά του και στο υψηλότερο επίπεδο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Από εκεί και πέρα, ενδιαφέρουσες περιπτώσεις είναι κι ο 37χρονος Φλόριαν Κόχφελτ της Βέρντερ Βρέμης, η οποία δίνει μάχη για την αποφυγή του υποβιβασμού, ο Άντι Χίτερ της Άιντραχτ, ο Όλιβερ Γκάσνερ της Βόλφσμπουργκ, αλλά κι ο (πιο γνωστός απ' όλους) Πέτερ Μπος που απέτυχε στην Ντόρτμουντ, αλλά επανήλθε σε καλό επίπεδο μέσω της Λεβερκούζεν. Το σημαντικότερο, όμως, για το γερμανικό ποδόσφαιρο είναι πως οι περισσότεροι προπονητές, ανεξαρτήτως ηλικίας, έχουν καταφέρει να κάνουν μία μικρή "επανάσταση" με την εξέλιξη που παρουσιάζουν οι ομάδες τους στο τακτικό κομμάτι.

ΚΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΥΡΙΕ;

Κλείνοντας, δεν θα μπορούσαμε να μην ασχοληθούμε και με τις Έλληνες που αγωνίζονται στο γερμανικό πρωτάθλημα. Αρχής γενομένης από τον αρχηγό της Εθνικής, Κώστα Σταφυλίδη, ο οποίος έχει παίξει σε επτά παιχνίδια την εφετινή σεζόν με τη φανέλα της Χοφενχαϊμ, σημειώνοντας και ένα εξαιρετικό γκολ απέναντι στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης τον Ιανουάριο. Ο 26χρονος αριστερός μπακ δεν είχε συμμετοχή στα τελευταία παιχνίδια της γερμανικής ομάδας πριν από τη διακοπή, αλλά δεν αποκλείεται να τον δούμε και βασικό στα προσεχή ματς.

Στον αντίποδα, βασικός ήταν ο Στέφανος Καπίνο στο τελευταίο παιχνίδι της Βέρντερ -πριν τη διακοπή- απέναντι στη Χέρτα. Μάλιστα, ήταν η παρθενική συμμετοχή του 26χρονου διεθνή γκολκίπερ την εφετινή σεζόν, παρουσιάζοντας θετική εικόνα. Ωστόσο, ο Γίρι Παβλένκα αναμένεται να επιστρέψει κάτω από τα γκολπόστ για τη Βέρντερ, αφού ξεπέρασε το πρόβλημα τραυματισμού που τον ταλαιπωρούσε.

Αντίθετα, πρωταγωνιστής στην Πάντερμπορν είναι ο 22χρονος ομογενής, Σεμπάστιαν Βασιλειάδης, που είχε κληθεί στην Εθνική από τον Τζον φαν Σιπ για τους αγώνες του Νοεμβρίου. Ο νεαρός χαφ, παρά την κακή πορεία της ομάδας του, έχει καταφέρει να ξεχωρίσει, μετρώντας ένα γκολ και ισάριθμες ασίστ σε 25 συμμετοχές με την ουραγό της Bundesliga. Ωστόσο, το όνομά του αναμένεται να παίξει αρκετά τόσο για γερμανικούς όσο και για ελληνικούς συλλόγους κατά τη θερινή μεταγραφική περίοδο.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ 26ΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

Σάββατο 16/5

16:30 Ντόρτμουν - Σάλκε

16:30 Λειψία - Φράιμπουργκ

16:30 Χόφενχαϊμ - Χέρτα

16:30 Ντίσλεντορφ - Πάντερμπορν

16:30 Άουγκσμπουργκ - Βόλφσμπουργκ

19:30 Άιντραχτ Φρανκφούρτης - Γκλάντμπαχ

Κυριακή 17/5

16:30 Κολονία - Μάιντς

19:00 Ουνιόν Βερολίνου - Μπάγερν Μονάχου

Δευτέρα 18/5

21:30 Βέρντερ Βρέμης - Μπάγερ Λεβερκούζεν

Photo Credits: AP Photo/Martin Meissner

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Η Bundesliga είναι ξανά εδώ

TAGS ΓΕΡΜΑΝΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ