FOOTBALL ANALYSIS

Η ΑΕΚ στα ντέρμπι είναι Βόλος

Οι τραγικές επιδόσεις της ΑΕΚ στα παιχνίδια με τις ομάδες του Big-5
Οι τραγικές επιδόσεις της ΑΕΚ στα παιχνίδια με τις ομάδες του Big-5 EUROKINISSI

Η ΑΕΚ στα παιχνίδια απέναντι στις ομάδες του Big-5 επιτίθεται και αμύνεται όπως ο φετινός Βόλος. Ο Θέμης Καίσαρης αναλύει την τραγική εικόνα της Ένωσης.

Η ΑΕΚ έχασε με 2-0 στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" από τον Ολυμπιακό, με τον Μπρούμα να μπαίνει στο 46' και να κάνει τη διαφορά για την ομάδα του Μαρτίνς, με δύο γκολ σε ισάριθμες τελικές.

Η Ένωση δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί το γεγονός πως οι ερυθρόλευκοι έχουν πάρει ήδη το πρωτάθλημα, ούτε το γεγονός πως ο Μαρτίνς ξεκίνησε το ματς με τους Καμαρά, Εμβιλά και Ελ Αραμπί να μένουν στον πάγκο, τον Κρίστινσον στο τέρμα και βασικούς τον Χασάν με τον Τιάγκο Σιλβα.

Η διαφορά ποιότητας παικτών και ομαδικής λειτουργίας ήταν μεγάλη και η ΑΕΚ δεν μπόρεσε να αποφύγει την ήττα. Η Ένωση πλέον μετράει 14 σερί παιχνίδια χωρίς νίκη απέναντι σε Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ σε όλες τις διοργανώσεις.

ΕΧΕΙ ΝΙΚΗΣΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΑΡΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Αν κοιτάξουμε τα φετινά αποτελέσματα μεταξύ των ομάδων του Big-5, η ΑΕΚ έχει τη χειρότερη συγκομιδή. Η ομάδα του Χιμένεθ έχει μόνο δύο νίκες, αμφότερες με τον Άρη στη Θεσσαλονίκη.

Καμία άλλη ομάδα του Big-5 δεν έχει κάτω από τέσσερις νίκες στα ματς των μεγάλων και με ρεκόρ 2-5-6 η ΑΕΚ έχει 11 βαθμούς και βρίσκεται στην τελευταία θέση του μίνι-πρωταθλήματος.

Κι όμως, αυτή η πενιχρή βαθμολογική συγκομιδή δεν είναι το χειρότερο για την Ένωση. Διότι άσχημα αποτελέσματα μπορεί να έχεις ακόμα κι όταν παίζεις καλά. Μπορεί να είσαι άτυχος, μπορεί να σου κοστίζουν ατομικά λάθη.

Η ΕΙΚΟΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Το χειρότερο για την Ένωση δεν είναι ότι έχει νικήσει μόνο τον Άρη, αλλά η απόδοση που έχει σ'αυτά τα 13 ματς που έχει δώσει φέτος απέναντι στις ομάδες του Big-5.

Δείτε τι συμβαίνει στο σχετικό infographic με τα στοιχεία της Opta και θα καταλάβετε τι εννοούμε.

Οι επιδόσεις των ομάδων του Big-5 στα φετινά μεταξύ τους παιχνίδια
Οι επιδόσεις των ομάδων του Big-5 στα φετινά μεταξύ τους παιχνίδια SPORT 24

Το πρόβλημα δεν είναι οι 11 βαθμοί, αλλά η εικόνα της ΑΕΚ σε επίθεση και άμυνα, σε xGoals Υπέρ και Κατά. Στα 13 ματς με τις ομάδες του Big-5 η Ένωση έχει μόλις 0.8 xGoals Υπέρ ανά αγώνα, επίδοση που τη φέρνει την τελευταία θέση.

Τραγική εικόνα, αν σκεφτεί κανείς πόσο συντηρητικός είναι ο φετινός Άρης και πόσο ισχνή επιθετική είναι η παρουσία του Παναθηναϊκού, που περνάει πολύ μεγάλα διαστήματα των αγώνων χωρίς να σουτάρει.

Κι όμως, η ΑΕΚ απειλεί λιγότερο από όλους, ενώ ταυτόχρονα απειλείται πολύ: με 1.1 xGoals Κατά βρίσκεται πάνω μόνο από το 1.5 του Παναθηναϊκού.

Ο ΠΑΟΚ ΕΧΕΙ ΑΣΧΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ, ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΑΛΛΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ

Το πρόβλημα λοιπόν είναι η απόδοση, όχι τα αποτελέσματα. Αυτά μπορεί να είναι άσχημα ακόμα κι όταν έχεις καλύτερη εικόνα στο χορτάρι, όπως άλλωστε έχει συμβεί στον φετινό ΠΑΟΚ.

Ο Δικέφαλος έχει απειλήσει περισσότερο απ'όλους με 1.3 xG ανά 90', έχει απειληθεί όσο ο Ολυμπιακός, αλλά έχει μόλις 17 βαθμούς, είναι κάτω ακόμα κι από τον Παναθηναϊκό.

Ο ΠΑΟΚ έχει βάλει στα ντέρμπι τρία γκολ λιγότερα απ'αυτά που θα "έπρεπε" και έχει δεχθεί έξι περισσότερα. Η εικόνα του στο χορτάρι άξιζε για πάνω από 20 βαθμούς.

ΙΔΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ

Το θέμα λοιπόν δεν είναι γιατί η ΑΕΚ έχει μόνο 11 βαθμούς σε 13 ματς, αλλά γιατί είναι τόσο τραγική, ειδικά στην επίθεση. Σύμφωνοι, η διαφορά ποιότητας με τον Ολυμπιακό είναι μεγάλη, αλλά υπάρχουν κι οι άλλοι τρεις αντίπαλοι.

Ούτε με ΠΑΟΚ, Άρη και Παναθηναϊκό δεν μπορεί να επιτεθεί η ΑΕΚ; Για να έχετε μια καλύτερη εικόνα του τι σημαίνουν οι επιδόσεις της στα ντέρμπι, σκεφτείτε το εξής.

Η Ένωση στα ντέρμπι είναι ο,τι και ο Βόλος σε όλα του τα παιχνίδια στη φετινή Super League Interwetten.

Σύγκριση της ΑΕΚ των ντέρμπι με τις επιδόσεις του Βόλου στη φετινή Super League Interwetten
Σύγκριση της ΑΕΚ των ντέρμπι με τις επιδόσεις του Βόλου στη φετινή Super League Interwetten SPORT 24

Η ΑΕΚ έχει 0.78 xG Υπέρ ανά ματς στα ντέρμπι, ο Βόλος έχει 0.77 σε όλη τη σεζόν. Στα ντέρμπι η ΑΕΚ δέχεται τελικές για 1.15 xG, ίδια ακριβώς επίδοση με αυτήν του Βόλου.

Μόνο στις τελικές υπάρχει μια σχετική διαφορά, η Ένωση στα ντέρμπι έχει 8.9 τελικές ανά παιχνίδι, ο Βόλος έχει 8.5.

Τόσο χάλια παίζει η ΑΕΚ στα φετινά ντέρμπι με Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ και Άρη. Όπως παίζει ο Βόλος στο πρωτάθλημα που διανύουμε, με τέτοια εικόνα σε επίθεση και άμυνα.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΓΙ'ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

Θα μπορούσε να έχει 11 βαθμούς, αλλά αυτή η συγκομιδή να την αδικεί. Όμως όχι. Η ΑΕΚ έχει και τους λιγότερους βαθμούς και τη χειρότερη εικόνα στο χορτάρι.

Οι φίλοι της θα συμφωνήσουν, το ρόστερ της δεν είναι αυτό που θα ήθελαν και σίγουρα δεν δημιουργεί συνθήκες για διεκδίκηση του τίτλου.

Όμως ποια είναι η δικαιολογία της ΑΕΚ για αυτήν την αγωνιστική εικόνα, για μια ομάδα που έχει περάσει τη μονάδα στα xGoals μόνο σε δύο από τα 13 ντέρμπι που έχει δώσει, για μια ομάδα που απειλεί όσο ο Βόλος όταν αγωνίζεται απέναντι στους μεγάλους;

ΤΟΣΟ ΧΑΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ;

Ναι, τα προβλήματα στην άμυνα είναι σημαντικά και η κατάσταση στο τέρμα είναι τραγική. Στην επίθεση; Εκεί η ΑΕΚ μπήκε στη σεζόν με Ολιβέιρα - Ανσαριφάρντ για τη θέση του φορ, Λιβάγια και Μάνταλο ως δεκάρια, Τάνκοβιτς - Λιβάι - Αλμπάνης - Μαχαίρας για τις θέσεις στα άκρα.

Τόσο χάλια είναι πια όλοι αυτοί που η ΑΕΚ δεν έχει άλλη επιλογή στα ντέρμπι από το να απειλεί όσο ο Βόλος; Τέτοια είναι η δύναμη του ΠΑΟΚ, του Παναθηναϊκού και του Άρη που η Ένωση δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο;

Ή είναι καταδικασμένη να παίζει έτσι επειδή έτσι σκέφτεται ο άνθρωπος που κάθεται στον πάγκο;

Photo Credits: Eurokinissi/24MEDIA Creative Team

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΑΕΚ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ