ΑΓΓΛΙΑ

Premier League: Το Brexit αλλάζει τις μεταγραφές

Το Old Trafford στην αναμέτρηση Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Άρσεναλ για την Premier League την 1η Νοεμβρίου του 2020.
Το Old Trafford στην αναμέτρηση Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Άρσεναλ SHAUN BOTTERILL/POOL VIA AP

Το Brexit ολοκληρώνεται μετά τις 31 Δεκεμβρίου, γεγονός που προκαλεί αλλαγές στον τρόπο που οι ομάδες της Premier League και της Championship θα πραγματοποιούν μεταγραφές.

Μετά τις 31 Δεκεμβρίου του 2020, η Μεγάλη Βρετανία δεν θα ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον και με τη "βούλα" θα έχει ολοκληρωθεί το Brexit. Αυτή η εξέλιξη, όπως είναι απόλυτα φυσιολογικό, θα επηρεάσει και το ποδόσφαιρο.

Συγκεκριμένα η αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία (FA) κατέθεσε στην Κυβέρνηση της χώρας τις προτάσεις της για τον τρόπο μεταγραφών ποδοσφαιριστών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες και εγκρίθηκαν.

Έτσι, η FA έκανε γνωστό το πλαίσιο που θα γίνονται οι μεταγραφές από την Premier League και την Championship από τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο και έπειτα.

Μετά το Brexit, οι ομάδες δεν θα μπορούν να προχωρούν ελεύθερα σε μεταγραφές παικτών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος. Αντίθετα, θα εφαρμόζεται ένα σύστημα "πόντων", το οποίο προϋπήρχε για τους ποδοσφαιριστές εκτός Ε.Ε.

Συγκεκριμένα, οι παίκτες θα πρέπει να αποκτήσουν βίζα και άδεια εργασίας, ώστε να ολοκληρωθεί η μεταγραφή τους. Η ομάδα που ενδιαφέρεται θα πρέπει να απευθυνθεί στην FA για να εκδώσει ένα έγγραφο, το Governing Body Endorsement (GBE). Στη συνέχεια, αυτό παραδίδεται στις αρμόδιες Αρχές για την έκδοση της άδειας εργασίας.

Ωστόσο, θα πρέπει να τηρούνται ορισμένα κριτήρια τα οποία κάνει γνωστά η Ομοσπονδία, ώστε να εκδίδεται το GBE. Αυτά είναι: οι διεθνείς συμμετοχές, η ποιότητα της ομάδας, η οποία πουλάει τον ποδοσφαιριστή ανάλογα το πρωτάθλημα και τη θέση που βρίσκεται και τα λεπτά συμμετοχών στην εν λόγω ομάδα.

Αν κάποιος ποδοσφαιριστής πληροί τα παραπάνω κριτήρια λαμβάνει αυτόματα το GBE, σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να εξεταστεί από μία επιτροπή εξαιρέσεων. Όπως αναφέρει η FA, με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται ότι τα πρωταθλήματα της Αγγλίας θα αποκτούν τους καλύτερους και τους πιο ταλαντούχους ποδοσφαιριστές.

Αλλαγές στην Premier League υπάρχουν και στους ποδοσφαιριστές Κ21. Μία ομάδα θα μπορεί να αποκτάει μέχρι τρεις την περίοδο του Ιανουαρίου και έξι συνολικά ανά χρονιά. Επιπλέον, εξαιτίας των κανονισμών της FIFA οι ομάδες δεν θα μπορούν να ολοκληρώσουν τη μεταγραφή ενός παίκτη που δεν έχει κλείσει το 18ο έτος της ηλικίας του.

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι το Brexit αλλάζει πράγματα στην Premier League και μένει από τον Ιανουάριο τι προβλήματα θα προκύψουν και στην πράξη.

TAGS ΑΓΓΛΙΑ PREMIER LEAGUE ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ