Η σουηδική κυβέρνηση επιτρέπει μόλις 8 φιλάθλους στους αγώνες ποδοσφαίρου της χώρας και οι φίλαθλοι πήραν την κατάσταση στα χέρια τους, διαμαρτυρόμενοι για το μέτρο σε ένα εμπορικό κέντρο - γήπεδο!

Η ποδοσφαιρική σεζόν στη Σουηδία άρχισε προ εβδομάδων, αφού το καλεντάρι που ακολουθείται στο σκανδιναβικό πρωτάθλημα είναι διαφορετικό σε σχέση με αυτό της υπόλοιπης Ευρώπης. Εκεί που ομοιάζουν οι συνθήκες είναι στους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στους φιλάθλους, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

ADVERTISING

Η σουηδική κυβέρνηση επιτρέπει πιλοτικά την προσέλευση φιλάθλων στα γήπεδα, ωστόσο μοιάζει σαν να μην την επιτρέπει. Η χώρα έχει πληγεί αρκετά από τον COVID-19 και βρίσκεται πολύ ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη των κρουσμάτων ανά πληθυσμό, γι' αυτό αποφασίστηκε να επιτρεπούν μόλις 8 φίλαθλοι σε κάθε ποδοσφαιρικό αγώνα της Allsvenskan, ανεξαρτήτως χωρητικότητας των γηπέδων. Οι εικόνες εδώ και 4 αγωνιστικές είναι κωμικοτραγικές, με το "Φρεντς Αρένα" των 50.000 θέσεων να... κρύβει τους 8 φιλάθλους στα εντός έδρας παιχνίδια της ΑΙΚ.

"Διαισθανόμαστε ότι δεν μας αντιμετωπίζουν ως μεγάλες επιχειρήσεις που είμαστε. Μοιάζει πιο εύκολο για τις υγειονομικές αρχές να βρουν λύσεις για τα εμπορικά κέντρα και τα μπαρ αντί για εμάς. Δεν ξέρω γιατί", δήλωσε προ ημερών ο γενικός γραμματέας της λίγκας, Ματς Ένκβιστ.

Την ίδια στιγμή που ισχύει το συγκεκριμένο μέτρο στα γήπεδα ποδοσφαίρου, τα εμπορικά κέντρα και τα ζωολογικά πάρκα λειτουργούν με διαφορετικές συνθήκες. Το ζωολογικό πάρκο Σκάνσεν στη Στοκχόλμη επιτρέπεται να έχει μέχρι και 5.000 επισκέπτες μέσα σε μία μέρα. Τα εμπορικά κέντρα επιτρέπεται να έχουν συνωστισμένο κόσμο, χωρίς ιδιαίτερο έλεγχο.

ADVERTISING

Αυτό εκμεταλλεύτηκαν την Κυριακή του Πάσχα φίλοι της ΑΙΚ, στο περιθώριο της αναμέτρησης με την Έλφσμποργκ στη σουηδική πρωτεύουσα. Πλην των... οκτώ που είχαν το προνόμιο να δουν το παιχνίδι από κοντά, εκατοντάδες άλλοι βρέθηκαν σε ένα εμπορικό κέντρο και το μετέτρεψαν σε γήπεδο! Με φανέλες, πανό, σημαίες, συνθήματα και φωνές, αποτύπωσαν την αδικία που αντιμετωπίζει το ποδόσφαιρο στη χώρα με τον πιο κατανοητό τρόπο.