ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Έφυγε από τη ζωή ο δημιουργός της μυθικής φανέλας της εθνικής Βραζιλίας

Έφυγε από τη ζωή ο δημιουργός της μυθικής φανέλας της εθνικής Βραζιλίας

Ο Άλντίρ Γκαρσία Σλέε, ο οποίος οραματίστηκε και σχεδίασε τη μυθική κιτρινοπράσινη φανέλα της εθνικής Βραζιλίας το μακρινό 1954, έφυγε από τη ζωή στα 83 του χρόνια. Διαβάστε πώς κατέληξε σε εκείνη την επιλογή.

Η ποδοσφαιρική Βραζιλία, αυτή που λατρεύει σαν θρησκεία την εθνική ομάδα της χώρας, βρίσκεται σε κατάσταση πένθους, αφού έσβησε στα 83 του χρόνια νικημένος από τον καρκίνο ο ιστορικός εικονογράφος, Άλντίρ Γκαρσία Σλέε, δημιουργός της περίφημης βερντεόρο εμφάνισης της "Σελεσάο".

Την εμφάνιση μάλιστα αυτή την είχε σχεδιάσει με σκοπό να την φορέσει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του στο Μουντιάλ της Ελβετίας το 1954, με τον Σλέε να παίρνει το χρίσμα μέσα από τη νίκη του σε έναν σχετικό διαγωνισμό το 1953, σε ηλικία μόλις 19 ετών!

"Το μπλε και το λευκό πάνε μαζί, ξεχωρίζουν το ένα από το άλλο. Μέχρι στιγμής η επιλογή των χρωμάτων είναι εύκολη. Από εκεί και πέρα όμως, ποιά χρώματα παραμένουν;

Το κίτρινο και το πράσινο, τα οποία μάλιστα είναι τα πιο δύο χρησιμοποιούμενα χρώματα για να αναδείξουν την Βραζιλία", είχε πει ο Σλέε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που είχε δώσει για να εξηγήσει την έμπνευσή του, με την εμβληματική αυτή φιγούρα του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου να συμπληρώνει:

"Όταν πιάνουμε με κορδέλες τα μαλλιά, αυτές είναι κίτρινου και πράσινου χρώματος. Έτσι σκέφτηκα: ας δουλέψουμε με το κίτρινο και το πράσινο. Έκανα περισσότερα από 100 σχέδια.

Έκανα δύο λωρίδες σε σχήμα Χ. Έκανα και μία με σχήμα V όπως αυτή της αργεντινικής Βέλες Σάρσφιλντ. Κατέληξα στο συμπέρασμα πως η φανέλα έπρεπε να είναι οπωσδήποτε κίτρινη.

Με το πράσινο δεν υπήρχε συντονισμός. Το κίτρινο δένει με το μπλε και λευκό μπορούσε να πάει στις κάλτσες".

Σημειώνεται πως ο Σλέε έδωσε μεγάλο αγώνα για να κρατηθεί στη ζωή κόντρα στον καρκίνο του δέρματος που τον είχε χτυπήσει και πέρασε τις τελευταίες ώρες της ζωής του στο νοσοκομείο "Beneficência Portuguesa" της πόλης Πελότα.

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΕ ΤΗ ΦΑΝΕΛΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ