ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Έλληνες του εξωτερικού: Το αξέχαστο γκολ του Δώνη, η ατυχία του Sokratis, το deja vu του Μανωλά

Έλληνες του εξωτερικού: Το αξέχαστο γκολ του Δώνη, η ατυχία του Sokratis, το deja vu του Μανωλά

Ο Τάσος Δώνης που λατρεύει να σκοράρει φανταστικά γκολ κόντρα στην Μπάγερν, το ραντεβού με την ατυχία του Σωκράτη Παπασταθόπουλου, το φινάλε στο εντυπωσιακό σερί του Σιόβα και η πικρή κορυφή για τον Μανωλά. Το Sport24.gr ακτινογραφεί τη δράση των Ελλήνων το Σαββατοκύριακο στις σημαντικότερες ευρωπαϊκές λίγκες.

Πλούσια ήταν η δράση στην ποδοσφαιρική Ευρώπη το Σαββατοκύριακο που μας άφησε, με τους αρκετούς Έλληνες που παίζουν μπάλα εκτός των συνόρων μας να έχουν μπόλικη δουλειά με τις ομάδες τους σε Premier League, La Liga, Ligue 1, Primeira Liga, και όχι μόνο...

Πάμε να δούμε την παρουσία 33 εκπροσώπων μας στα σημαντικότερα πρωταθλήματα της Ευρώπης το Σαββατοκύριακο που ολοκληρώθηκε.

ΑΓΓΛΙΑ

Premier League

Σωκράτης Παπασταθόπουλος (Άρσεναλ): Ραντεβού με την ατυχία είχε ο διεθνής στόπερ αφού έξι μόλις ημέρες από την εξαιρετική του εμφάνιση απέναντι στην Τσέλσι για το πρωτάθλημα (έκτο διαδοχικό ματς Premier League που τον επέλεξε ως βασικό ο Ουνάι Έμερι), τραυματίστηκε νωρίς στο ντέρμπι με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για τον 4ο γύρο του Κυπέλλου Αγγλίας.

Ο "Sokratis" χτύπησε στον αριστερό αστράγαλο σε μία φάση που διεκδίκησε μαζί με τον Τζέσε Λίνγκαρντ τη μπάλα (στο 21' έγινε αλλαγή από τον Μουσταφί) και όπως ανακοίνωσαν επίσημα το απόγευμα της Κυριακής οι Λονδρέζοι "αναμένεται να επιστρέψει σε φουλ προπονήσεις στα τέλη Φεβρουαρίου". Το γεγονός αυτό πονοκεφαλιάζει μάλιστα τον Ουνάι Έμερι καθώς αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να υπολογίζει επίσης για την άμυνα τους τραυματίες Κοσιελνί, Μπεγερίν και Χόλντινγκ.

Ντίνος Μαυροπάνος (Άρσεναλ): Έχει επιστρέψει πρόσφατα στη δράση μετά τον πολύμηνο τραυματισμο του, έμεινε εκτός αποστολής από τον αγώνα με την Γιουνάιτεντ που βρήκε την ομάδα του να χάνει με 3-1 στο "Emirates" και να αποκλείεται από τη συνέχεια του FA Cup.

Χοσέ Χολέμπας (Γουότφορντ): Βασικός και αναντικατάστατος στα ματς της Premier League, ο Χάβι Γκράθια επέλεξε να τον αφήσει εκτός αποστολής στον εκτός έδρας αγώνα Κυπέλλου με την Νιούκαστλ για να του δώσει ανάσες. Το εντυπωσιακό είναι πως η Γουότφορντ νίκησε 2-0 και προκρίθηκε στην επόμενη φάση παρά το γεγονός πως έλειπαν από το αρχικό σχήμα της, εκτός του Χολέμπας, και οι Ντίνι, Ντουκουρέ, Φόστερ, Περέιρα, Ντεουλοφέου, Φεμένια και Καπού.

Championship

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος (Μίντλεσμπρο): Έμεινε στον πάγκο στην αναμέτρηση του "Riverside" με την Νιούπορτ για τον 4ο γύρο του Κυπέλλου, με τις δύο ομάδες να αναδεικνύονται ισόπαλες με σκορ 1-1 και να δίνουν αγώνα ρεβάνς στην έδρα της Νιούπορτ στις 5 Φεβρουαρίου.

ΙΣΠΑΝΙΑ

La Liga

Δημήτρης Σιόβας (Λεγκανές): Άσχημη βραδιά για τον διεθνή στόπερ καθώς ναι μεν ήταν στο αρχικό σχήμα απέναντι στην Έιμπαρ ωστόσο το σερί των 90λεπτων στο πρωτάθλημα διεκόπη στον αριθμό "13" καθώς αντικαταστάθηκε στην ανάπαυλα. Νικήθηκε από τον Κίκε στη φάση του πρώτου γκολ των φιλοξενουμένων στο 29', με τον προπονητή του να περνάει στο 46' στη θέση του τον εξτρέμ Αρνάιθ για να κάνει πιο επιθετικούς τους "πεπινέρος" (έχασαν 2-0 στο ημίχρονο, απέσπασαν ισοπαλία 2-2 στο φινάλε).

ΙΤΑΛΙΑ

Serie A

Κώστας Μανωλάς (Ρόμα): Κορυφαίος στην άμυνα της Ρόμα (πήρε μεγαλύτερη βαθμολογία από τα ιταλικά αθλητικά ΜΜΕ σε σύγκριση με τον κίπερ Όλσεν και τους έτερους μπακ Κάρσντορπ, Μαρκάνο και Κολάροφ), ωστόσο αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει παρηγοριά για τον διεθνή στόπερ που εκανε και εκείνος το δρομολόγιο κόλαση-παράδεισος μέσα σε κάτι 45 λεπτά. Και αυτό γιατί η Ρόμα προηγήθηκε 3-0 στο 41' στο Μπέργκαμο και πήγε προηγούμενη 3-1 στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα αλλά κατάφερε να μην πάρει το τρίποντο μένοντας στο 3-3 με την Αταλάντα, αποτέλεσμα που είχε σημαδέψει και το ματς των δύο ομάδων στον πρώτο γύρο στην Ρώμη.

Ορέστης Καρνέζης (Νάπολι): Ο Κάρλο Αντσελότι επέλεξε τον Νταβίντ Οσπίνα ως βασικό στο ματς με την Μίλαν στο "San Siro" (χωρίς γκολ το ματς), με τον Καρνέζη να μένει στον πάγκο της Νάπολι όπως και ο Άλεξ Μέρετ.

Μπάμπης Λυκογιάννης (Κάλιαρι): Στον εκτός έδρας αγώνα με την Σασουόλο για την 22η αγωνιστική κατέγραψε την τέταρτη συμμετοχή του στη φετινή Serie A, με τη διαφορά σε σχέση με τις τρεις προηγούμενες να είναι πως δεν αγωνίστηκε σε όλο το ματς. Ήταν στο αρχικό σχήμα των Σαρδηνών όμως "θυσιάστηκε" στο 46', με τον προπονητή του Ρολάντο Μαράν να το ν αφήνει στον πάγκο στην αρχή του δευτέρου ημιχρόνου και να περνάει στη θέση του τον επιθετικό Ντιέγκο Φαρίας, από τη στιγμή που οι Νησιώτες ήταν πίσω στο σκορ με 2-0 (ηττήθηκαν 3-0 στο φινάλε). Σημειώνεται πως για τον αριστερό μπακ-χαφ υπήρξε ενδιαφέρον από ομάδες της Τουρκίας, με την Κάλιαρι να ξεκαθαρίζει ωστόσο πως δεν προτίθεται να τον παραχωρήσει μέσα στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Bundesliga

Τάσος Δώνης (Στουτγκάρδη): Βρέθηκε στο αρχικό σχήμα της ομάδας του κόντρα στην πανίσχυρη Μπάγερν και δικαίωσε τον προπονητή του για την επιλογή του, πετυχαίνοντας ένα πανέμορφο γκολ στο 26' της αναμέτρησης (ισοφάρισε σε 1-1) που έκανε τον κόσμο στην "Alianz Arena" να παραμιλάει! Σε ένα διώξιμο από μακριά ο Δώνης κατέβασε πανέμορφα τη μπάλα και έξω από την περιοχή εξαπέλυσε ένα τρομερό σουτ με το οποίο έστειλε τη μπάλα στο αριστερό παράθυρο της εστίας του Νόιερ ο οποίος παρά την προσπάθεια που έκανε δεν μπόρεσε να αποκρούσει. Επτά λεπτά αργότερα λίγο έλειψε να δώσει και προβάδισμα στους Σουηβούς, με το σουτ του μέσα από την περιοχή να αποκρούεται αυτή τη φορά από τον κίπερ των Βαυαρών. Στο 74' ο Δώνης έδωσε τη θέση του στον Τόμι (μόνο μία φορά φέτος μέτρησε περισσότερα λεπτά συμμετοχής σε ένα ματς, παίζοντας για 75 λεπτά κόντρα στην Γκλάντμπαχ) ενώ λίγα λεπτά μετά το φινάλε του αγώνα (ήττα με 4-1 για την Στουτγκάρδη) δήλωσε μεταξύ άλλων:

"Απόλαυσα αυτό το γκολ. Ήταν ένα πολύ ωραίο γκολ απέναντι σε έναν πολύ μεγάλο σύλλογο. Θα το θυμάμαι για όλη μου τη ζωή". Σημειώνεται πως ο διεθνής φορ μετράει ήδη 3 γκολ στη φετινή Bundesliga ενώ είναι εντυπωσιακό πως τα δύο μοναδικά γκολ του εκτός έδρας έχουν επιτευχθεί στην έδρα της Μπάγερν (είχε σκοράρει και στο τελευταίο ματς του περυσινού πρωταθλήματος).

Παναγιώτης Ρέτσος (Μπάγερ Λεβερκούζεν): Υποβλήθηκε τον Δεκέμβριο σε εγχείριση και η επιστροφή του στα γήπεδα υπολογίζεται τον Μάρτιο.

Κώστας Σταφυλίδης (Άουγκσμπουργκ): Όχι μόνο ήταν στο αρχικό σχήμα της Άουγκσμπουργκ (μόλις για δεύτερη φορά τη φετινή σεζόν μετά από το ματς με την Βόλφσμπουργκ όπου έμεινε στο χορτάρι ως το 83') αλλά για πρώτη φορά τη φετινή σεζόν αγωνίστηκε μέχρι το τελικό σφύριγμα το διαιτητή, με το φινάλε να βρίσκει την ομάδα του Σταφυλίδη να υποκύπτει με 2-0 στην ανωτερότητα της (3ης της βαθμολογίας) Γκλάντμπαχ. Δέχτηκε κίτρινη κάρτα στο 88ο λεπτό.

Στέφανος Καπίνο (Βέρντερ Βρέμης): Έμεινε στον πάγκο της Βέρντερ στην εντός αναμέτρηση με την Άιντραχτ Φρανκούρτης που βρήκε τις δύο ομάδες ισόπαλες με σκορ 2-2 και άφησε την ομάδα της Βρέμης κάτω από τη μέση του βαθμολογικού πίνακα (11η).

ΓΑΛΛΙΑ

Ligue 1

Κώστας Μήτρογλου (Μαρσέιγ): O Ρούντι Γκαρσία αποφάσισε να του εμπιστευτεί τη θέση του βασικού σέντερ φορ και να αφήσει στον πάγκο τον Μάριο Μπαλοτέλι (μπήκε αλλαγή στο 74' για να κάνει το ντεμπούτο του με τους "Φωκαείς"), με τον Μήτρογλου να μην καταφέρνει πάντως στα πρώτα λεπτά συμμετοχής του μέσα στο 2019 να απειλήσει την εστία της Λιλ. Στο 74' έδωσε τη θέση του στον Ενζί, με το φινάλε να βρίσκει την Ολιμπίκ να απογοητεύει εκ νέου τους οπαδούς της αφού ηττήθηκε με 2-1 από τους "λιλουά" και εξακολουθεί να αγνοεί τη χαρά της νίκης από τα τέλη Νοεμβρίου.

Lille's Bakary Soumaoro, left, battles for the ball with Marseille's Konstantinos Mitroglou during a French League One soccer match between Olympique Marseille and Lille at the Stade Velodrome in Marseille, France, Friday, Jan. 25, 2019. (AP Photo/Claude Paris)
Lille's Bakary Soumaoro, left, battles for the ball with Marseille's Konstantinos Mitroglou during a French League One soccer match between Olympique Marseille and Lille at the Stade Velodrome in Marseille, France, Friday, Jan. 25, 2019. (AP Photo/Claude Paris) AP PHOTO/CLAUDE PARIS

Παναγιώτης Βλαχοδήμος (Νιμ): Έμεινε εκτός αποστολής στην εκτός έδρας ήττα της Νιμ με 2-0 από την Νις. Δεν έχει "γράψει" ακόμα λεπτά συμμετοχής στην Ligue 1, έχοντας μείνει εκτός αποστολής σε 19 ματς και παίρνοντας θέση στον πάγκο των αναπληρωματικών σε άλλα 3.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Primeira Liga

Νίκος Ιωαννίδης (Μαρίτιμο): Βρέθηκε εκτός αποστολής της Μαρίτιμο στην εντός έδρας αναμέτρηση με την Ρίο Άβε (0-2) το απόγευμα της Δευτέρας, με τον πρώην παίκτη των Ολυμπιακού και Αστέρα Τρίπολης να έχει βρεθεί μόλις μία φορά σε αποστολή τη φετινή σεζόν μένοντας στον πάγκο των αναπληρωματικών.

* Δεν είχε πρωτάθλημα το περασμένο Σαββατοκύριακο στην πρώτη κατηγορία της Πορτογαλίας, με την 19η αγωνιστική να διεξάγεται το τριήμερο 28-30 Ιανουαρίου και την Μπενφίκα των Οδυσσέα Βλαχοδήμου και Αντρέα Σάμαρη να υποδέχεται την Μποαβίστα στο "Λουζ" της Λισσαβώνας.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Eredivisie

Κώστας Λάμπρου (Άγιαξ): Μετά το 90λεπτο κόντρα στην Χέρενφεν και την έντονη κριτική που του ασκήθηκε από μερίδα οπαδών μετά το 4-4, ο Κώστας Λάμπρου είδε από τον πάγκο του Άγιαξ το ντέρμπι με την Φέγενορντ. Το ματς πάντως αυτό μετατράπηκε σε εφιάλτη για τον βασικό κίπερ του "Αίαντα", Ονανά, με την ομάδα του Ρότερνταμ να θριαμβεύει στο μεγάλο ντέρμπι επικρατώντας με το εξωπραγματικό 6-2.

Λάζαρος Λάμπρου (Φορτούνα Σιτάρντ): Έμεινε εκτός αποστολής της Φορτούνα Σιτάρντ στον εντός έδρας αγώνα της με την Φίτεσε (2-1), καθώς αντιμετωπίζει πρόβλημα τραυματισμού.

Παντελής Χατζηδιάκος (Άλκμααρ): Μετράει πλέον πέντε σερί παιχνίδια που μένει στον πάγκο της AZ, με τον τελευταίο να είναι το εκτός έδρας απέναντι στην Χέρενφεν που βρήκε την Άλκμααρ να επικρατεί 2-0 και να σκαρφαλώνει στην 4η θέση της βαθμολογίας.

Μάριος Βρουσάι (Βίλεμ): Μετά το "βάπτισμα του πυρός" που πήρε κόντρα στην Μπρέντα όπου έπαιξε τα πρώτα του 15 λεπτά με τη φανέλα της Βίλεμ και πρόλαβε να πετύχει το παρθενικό του γκολ, ο Βρουσάι πήρε φανέλα βασικού στο εκτός έδρας ματς με την Ουτρέχτη που βρήκε την ομάδα του να επικρατεί 1-0. Είχε μάλιστα μεγάλη συμμετοχή στο γκολ καθώς από τη δική του εντυπωσιακή σόλο προσπάθεια κατέληξε η μπάλα στα πόδια του σκόρερ Κρόλεϊ. Έμεινε μέχρι το φινάλε στον αγωνιστικό χώρο και πανηγύρισε το "2 στα 2" μετά τη μεταγραφή του από τον Ολυμπιακό (δανεικός μέχρι το καλοκαίρι του 2020).

Βαγγέλης Παυλίδης (Βίλεμ): Ντεμπούτο ως βασικός έκανε και ο Βαγγέλης Παυλίδης (δανεικός από την Μπόχουμ ως το φινάλε της σεζόν), ο οποίος αντικαταστάθηκε πάντως στο 60' από τον Ισάκ.

ΒΕΛΓΙΟ

First Division A

Χάρης Χαρίσης (Κόρτραϊκ): Έμεινε στον πάγκο στην εντός έδρας ήττα της Κόρτραϊκ με 2-1 από την Γάνδη που την άφησε στην 10η θέση του βαθμολογικού πίνακα.

Στέργιος Μαρίνος (Σαρλερουά): Καταπίνει χιλιόμετρα στη δεξιά πλευρά της ομάδας του και ματς στα πόδια του ο Μαρίνος, που ήταν βασικός και στην εντός έδρας ισοπαλία της ομάδας του με 2-2 απέναντι στην Μπέβερεν. Μετά από τη συμπλήρωση 23 αγωνιστικών, έχει να επιδείξει ισάριθμα 90λεπτα, ήτοι 2.070 λεπτά συμμετοχής στη μεγάλη κατηγορία!

Απόστολος Βέλλιος (Μπέβερεν): Έμεινε στον πάγκο και δεν χρησιμοποιήθηκε στο ματς απέναντι στην Σαρλερουά του Στέργου Μαρίνου.

Γιώργος Γκαλίτσιος (Μουσκρόν): Για έκτο διαδοχικό ματς πρωταθλήματος έμεινε στον πάγκο της Μουσκρόν, αυτή τη φορά στην εκτός έδρας επιτυχία της με 2-1 επί της Γκενκ.

ΤΟΥΡΚΙΑ

Super Lig

Γιώργος Τζαβέλλας (Αλάνιασπορ): Βασικός στην εκτός έδρας αναμέτρηση της Αλάνιασπορ με την Άνκαραγκουτσου όπου κάλυψε τη θέση του αριστερού στόπερ, με τον Γιώργο Τζαβέλλα να συμπληρώνει 11 συνεχόμενα 90λεπτα στο τουρκικό πρωτάθλημα. Το φινάλε βρήκε την ομάδα του Έλληνα μπακ να παίρνει το τρίποντο, χάρη στα γκολ των Τζάλμα Κάμπος στο 6ο λεπτό (με πέναλτι) και Παπίς Σισέ στο 55ο λεπτό.

Γιάννης Μανιάτης (Αλάνιασπορ): Για δεύτερο διαδοχικό ματς έμεινε εκτός αποστολής, αυτή τη φορά απέναντι στην Άνκαραγκουτσου για τη18η αγωνιστική.

ΚΥΠΡΟΣ

1η κατηγορία

Χάρης Μαυρίας (Ομόνοια): Μετά το 3-1 επί της Νέας Σαλαμίνας όπου είχε συμμετοχή σε δύο γκολ της Ομόνοιας, το ματς κόντρα στην Πάφο είχε πικρή γεύση για τον Χάρη Μαυρία, με τον πρώην παίκτη του Παναθηναϊκού να είναι βασικός αλλά να γίνεται αλλαγή στο 63', στην εκτός έδρας ήττα της ομάδας του με 1-0.

Δημήτρης Κολοβός (Ομόνοια): Στο τέταρτο παιχνίδι του με τη φανέλα της Ομόνοιας, ο δανεικός από την Μέχελεν φορ ήταν βασικός και έπαιξε μέχρι το φινάλε (είδε κίτρινη κάρτα στο 87'), χωρίς όμως να μπορέσει να βρει δίχτυα για να αποτρέψει την ήττα του "τριφυλλιού".

Λουκάς Βύντρα (Ομόνοια): Βασικός στην ήττα της Ομόνοιας από την Πάφο, καλύπτοντας το δεξί άκρο της άμυνάς της και αγωνιζόμενος για 90 λεπτά (πήρε κίτρινη κάρτα στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους).

Πραξιτέλης Βούρος (ΑΠΟΕΛ): Βασικός ο Πραξιτέλης Βούρος στο 0-0 του πρωτοπόρου ΑΠΟΕΛ με την ΑΛΚΗ (ο Νούνο Μοράις νικήθηκε από τον Ούρκο Πάρντο στο πέναλτι που εκτέλεσε στο 8'), αποτέλεσμα που μείωσε στους δύο πόντους την απόστασή του από τις δύο ομάδες της Λεμεσού, Απόλλωνα και ΑΕΛ.

Σάββας Γκέντσογλου (ΑΠΟΕΛ): Έμεινε στον πάγκο των "κυανοκίτρινων" στο ισόπαλο χωρίς σκορ ματς κόντρα στην Αλκή.

Photo Credits: AP Photo/Matthias Schrader

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ