ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η μέρα που ο Πελέ ισχυρίστηκε ότι έφτασε τα 1000 γκολ

Η μέρα που ο Πελέ ισχυρίστηκε ότι έφτασε τα 1000 γκολ
GETTY IMAGES

Πέρασαν 50 χρόνια (19/11/1969) από τη βραδιά που ο Πελέ ισχυρίστηκε ότι πέτυχε το 1000ο γκολ της καριέρας του. Πολλοί είναι αυτοί που αμφισβητούν τα νούμερα και δεν έχουν άδικο. Το Sport24.gr εξιστορεί.

Αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, κυρίως για όσα ακολούθησαν μετά το φινάλε της τεράστιας καριέρας του. Η αλήθεια είναι πως το προφίλ που "έχτισε" όλα αυτά τα χρόνια, δεν τον έχουν κάνει και τον πλέον συμπαθή στην πλατιά λαϊκή μάζα, χωρίς να παραγνωρίζονται τα όσα έκανε στο χορτάρι.

Αυτά παραμένουν μυθικά και γι' αυτό για πολλούς είναι ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών. Χωράει πολλή κουβέντα αυτό και έχουν γίνει ατέρμονες συζητήσεις ανά τον κόσμο, όμως είναι δεδομένο πως ο Πελέ έχει γράψει τον δικό του μύθο. Στην χώρα του λατρεύεται σαν Θεός και όχι άδικα...

Η μέρα που ο Πελέ ισχυρίστηκε ότι έφτασε τα 1000 γκολ

Η σημερινή μέρα (19/11) είναι πολύ ιδιαίτερη και για τον ίδιο και για το βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο κατ' επέκταση. Ο λόγος είναι πως συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από το... 1000ο γκολ της 22χρονης καριέρας του. Ναι, τα νούμερα έχουν αμφισβητηθεί, είναι γνωστό αυτό και ειδικά όταν έχουν επιτευχθεί σε μια περίοδο που τα πράγματα ήταν λίγο πιο χύμα απ' ό,τι τώρα και επίσης μην ξεχνάμε πως ο Πελέ δεν πέρασε ποτέ την άλλη άκρη του Ατλαντικού και δεν δοκίμασε τα τεράστια προσόντα του στην Ευρώπη.

ΜΕΤΡΑΕΙ ΤΑ ΓΚΟΛ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ 6Η ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗ!

Με βάση τα όσα λέει ο ίδιος και τα όσα αναφέρονται για την καριέρα του, σε 1.363 που έδωσε, πέτυχε 1.283 γκολ. Νούμερο που φαντάζει (και είναι) ασύλληπτο και εξωπραγματικό, σχεδόν αδύνατο να έχει σημειωθεί. Ένας άνθρωπος που κατέκτησε τρία Παγκόσμια Κύπελλα με την εθνική Βραζιλία και δυο Κόπα Λιμπερταδόρες με την ομάδα της καρδιάς του, την Σάντος. Την τροπαιοθήκη του ασφαλώς κοσμούν και άλλα τρόπαια με την ομάδα του λιμανιού και διακρίσεις σε προσωπικό επίπεδο.

Τα επίσημα γκολ του ήταν 757 σε 812 παιχνίδια, αλλά ο ίδιος μετράει και άλλα 526 τέρματα που σημειώθηκαν σε ανεπίσημα φιλικά και παιχνίδια σε διάφορα tour που έκανε η Σάντος και όχι μόνο. Ακόμα και τα γκολ με την 6η ακτοφυλακή σε στρατιωτικούς αγώνες προσμετρήθηκαν από τον ίδιο, για να φτάσει σε τετραψήφιο αριθμό τερμάτων.

Η ΒΡΑΔΙΑ ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΣΤΗΚΕ "Η ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΕΛΕ"

Ο μύθος του Πελέ ξεκίνησε από νεαρή ηλικία και σιγά σιγά άρχισε να χτίζει την καριέρα του, μέχρι το σημείο να γίνει "Βασιλιάς" και να λατρεύεται από έναν ολόκληρο λαό. Γιατί ο Πελέ αποτελεί μια διαχρονική αξία και δεν περιχαρακώνεται στα στενά όρια της περιόδου που οργίαζε μέσα στους αγωνιστικούς χώρους. Στα 18 χρόνια που έμεινε στη Σάντος πέτυχε τα πάντα, ενώ δοκίμασε και στο πρωτάθλημα των Ηνωμένων Πολιτειών. Μόλις στα 15 του υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο και ένα χρόνο μετά έπαιζε στην εθνική Βραζιλίας, σκοράροντας δυο φορές μάλιστα στον τελικό του 1958 με αντίπαλο την Σουηδία και ενώ ήταν 17 ετών (ο νεότερος που βρίσκει δίχτυα σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου).

Η μέρα που ο Πελέ ισχυρίστηκε ότι έφτασε τα 1000 γκολ

Πάμε, λοιπόν και στην βραδιά που έμελλε να γράψει ιστορία σύμφωνα με τον ίδιο και τη Σάντος, την 19η Νοεμβρίου 1969. Ο Έντσον Αράντες Ντο Νασιμέντο, το "μαύρο μαργαριτάρι", σκόραρε για 1000η φορά και το επίτευγμά του αυτό έλαβε χώρα μπροστά σε 150.000 θεατές που βρέθηκαν στο "Μαρακανά" και τον είδαν δια ζώσης να διεισδύει στην κατηγορία των θρύλων. Αυτή η μέρα έχει καθιερωθεί από την Σάντος ως "η ημέρα του Πελέ", τιμώντας με αυτό τον τρόπο τον κορυφαίο παίκτη που φόρεσε ποτέ την φανέλα της.

Στο ματς με την Βάσκο για πρώτη φορά έτρεμα

Οι θεατές είχαν κατακλύσει τις εξέδρες για να παρακολουθήσουν από κοντά τον αγώνα της Σάντος με τη Βάσκο Ντα Γκάμα και στο 32ο λεπτό ο Πελέ κέρδισε πέναλτι. Ο κόσμος ζητούσε μετ επιτάσεως να αναλάβει ο ίδιος την εσχάτη των ποινών και να σκοράρει. Δεν μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό, ήταν κάτι σαν διαταγή, η οποία έπρεπε πάση θυσία να εκτελεστεί. Όπερ και εγένετο. Ο "Βασιλιάς" πήρε τη μπάλα στα χέρια του, την τοποθέτησε στην άσπρη βούλα και νίκησε από τα 11 βήματα τον Αργεντίνο γκολκίπερ της Βάσκο, Εντγκάρντο Αντράντα, φτάνοντας τα 1.000 γκολ σε 909 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις. Οι Βραζιλιάνοι το αποκαλούν "O Milesimo".

"Καθώς πλησίαζα στο 1000ο γκολ, όλοι είχαν αναγάγει αυτό το ρεκόρ σε κορυφαίο ζήτημα. Στο ματς με την Βάσκο ντα Γκάμα, για πρώτη φορά έτρεμα. Δεν είχα νιώσει ποτέ ξανά τόσο μεγάλη ευθύνη στις πλάτες μου", είχε δηλώσει ο Πελέ, ο οποίος μετά το γκολ μπήκε μέσα στην εστία για να φιλήσει τη μπάλα, γνωρίζοντας πολύ καλά τι είχε πετύχει. Παράλληλα, δεκάδες φωτογράφοι έτρεξαν να απαθανατίσουν τη σκηνή και να την μετατρέψουν ταυτόχρονα σε ένα ιστορικό ντοκουμέντο, ενώ εκατοντάδες φίλαθλοι που εισέβαλαν αυθόρμητα στον αγωνιστικό χώρο για να αποθεώσουν τον Πελέ.

Η μέρα που ο Πελέ ισχυρίστηκε ότι έφτασε τα 1000 γκολ

Η ΑΠΟΘΕΩΣΗ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Οι φίλαθλοι τον σήκωσαν στους ώμους και άρχισαν να τον περιφέρουν εντός γηπέδου για να απολαύσει κάθε δευτερόλεπτο. Ο ίδιος κρατούσε την μπάλα που είχε σκοράρει, πανηγύριζε μαζί με τον κόσμο και αφιέρωνε λίγη ώρα αργότερα το γκολ αυτό στα φτωχά παιδιά της Βραζιλίας. Άλλωστε, το ίδιο ήταν και εκείνος προτού ανελιχθεί μέσα από το ποδόσφαιρο και μετατραπεί σε διαμάντι. Οι πανηγυρισμοί ήταν απίστευτοι μέσα στο "Μαρακανά" και δεν περιορίστηκαν μονάχα στους φιλάθλους, καθώς κάτι ανάλογο συνέβη και με τους συμπαίκτες του, οι οποίοι τον περίμεναν για να τον συγχαρούν. Οι στιγμές ήταν ανεπανάληπτες.

Οι μαρτυρίες της εποχής αναφέρουν πως χρειάστηκε να περάσει ένα μισάωρο για να αδειάσει ο αγωνιστικός χώρος και να ξαναρχίσει το παιχνίδι ενώ μετά το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή, ο κόσμος ξεχύθηκε στους δρόμους του Ρίο για να γιορτάσει τα 1000 γκολ του Πελέ. Ναι, για τέτοια παράκρουση μιλάμε, τέτοιο πανικό. Ο Πελέ ήταν ικανός να ξεσηκώσει για την αφεντιά του όλη την χώρα. Τέτοιο ήταν το εκτόπισμά του και η εμβέλειά του. Με την Σάντος (φέρεται να) πέτυχε συνολικά 1.091 γκολ σε 1.106. Εκείνο όμως κόντρα στην Βάσκο δεν θα σβήσει ποτέ από τη μνήμη του...

Η μέρα που ο Πελέ ισχυρίστηκε ότι έφτασε τα 1000 γκολ

VIDEO: Το ιστορικό γκολ με την Βάσκο ντα Γκάμα...

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ