ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Μισέλ Πλατινί: Απορρίφθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η άρση της ποινής του

Michel Platini makes a phone call after being freed, outside the French police anti-corruption and financial crimes office in Nanterre, outside Paris, early Wednesday, June 19, 2019. Former UEFA president Michel Platini proclaimed his innocence during police questioning Tuesday following his arrest as part of a corruption probe into the vote that gave the 2022 World Cup to Qatar. (AP Photo/ Francois Mori)
Michel Platini makes a phone call after being freed, outside the French police anti-corruption and financial crimes office in Nanterre, outside Paris, early Wednesday, June 19, 2019. Former UEFA president Michel Platini proclaimed his innocence during police questioning Tuesday following his arrest as part of a corruption probe into the vote that gave the 2022 World Cup to Qatar. (AP Photo/ Francois Mori) AP

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου απέρριψε το αίτημα του Μισέλ Πλατινί για άρση της ποινής που του έχει επιβληθεί αναφορικά με την ενασχόληση του με το ποδόσφαιρο.

Ο Μισέλ Πλατινί μετά την εξάντληση όλων των ένδικων μέσων για άρση της ποινής που του είχε επιβληθεί (σ.σ. αποκλεισμός από την ενασχόληση με το ποδόσφαιρο για τέσσερα χρόνια και χρηματικό πρόστιμο) είδε και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του Στρασβούργο να του... δείχνει κόκκινη κάρτα.

Ο πρώην πρόεδρος της UEFA είχε δει την Πειθαρχική επιτροπή της UEFA, την Επιτροπή Εφέσεων της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας το CAS, αλλά και το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Δικαστήριο να του λένε όχι στο αίτημα που έκανε σε κάθε ένα εξ αυτών για άρση της ποινής του.

Οπότε προσέφυγε στο Στρασβούργο και το ΕΔΔΑ με το δικαστήριο να λέει και πάλι όχι λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα του παραπτώματος, τη θέση που κατείχε ο κ. Πλατινί στα όργανα διοίκησης και την ανάγκη αποκατάστασης της φήμης του αθλητισμού και της FIFA, η ποινή δεν φαίνεται υπερβολική ή αυθαίρετη.

Η όλη υπόθεση είχε ξεκινήσει το 2015 όταν μετά από προκαταρκτική έρευνα, οι αρχές της FIFA κίνησαν πειθαρχικές διαδικασίες σε σχέση με ένα φερόμενο «μπόνους» ύψους 2.000.000 ελβετικών φράγκων (CHF) το οποίο είχε λάβει ο κ. Πλατινί το 2011, στο πλαίσιο μιας προφορικής σύμβασης μεταξύ αυτού και του Προέδρου της FIFA, Γιόζεπ Μπλάτερ.

Αρχικά είχε επιβληθεί στον παλαίμαχο Γάλλο ποδοσφαιριστή 8ετή αναστολή από όλες τις δραστηριότητες που συνδέονται με το ποδόσφαιρο και πρόστιμο ύψους 80.000 CHF από την Επιτροπή Δεοντολογίας της FIFA. Η ποινή επικυρώθηκε από την επιτροπή προσφυγών της FIFA, η οποία όμως, μείωσε τη ποινή της αναστολής σε 6 χρόνια.

Ο Πλατίνι άσκησε έφεση και προσέφυγε στο CAS το οποίο απέρριψε την έφεση αλλά μείωσε την περίοδο αναστολής από έξι σε 4 χρόνια και το πρόστιμο από 80.000 σε 60.000. Και πάλι όμως ο Πλατινί πήγε την υπόθεση στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Δικαστήριο το οποίο επικύρωσε την απόφαση του CAS κρίνοντας ότι η αναστολή δεν ήταν υπερβολική.

Ο πρώην πρόεδρος της UEFA προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργο το οποίο επίσης απέρριψε τη σχετική αίτηση.

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ