ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο έλεγχος των Ελλήνων του εξωτερικού: Ο θρίαμβος Σάμαρη-Βλαχοδήμου και το "ζέσταμα" του Μήτρογλου

Ο έλεγχος των Ελλήνων του εξωτερικού: Ο θρίαμβος Σάμαρη-Βλαχοδήμου και το "ζέσταμα" του Μήτρογλου
AP PHOTO/PAULO DUARTE

Η επέλαση τη Μπενφίκα προς τον τίτλο με μεγάλους πρωταγωνιστές το δίδυμο Βλαχοδήμου-Σάμαρη, η πρώτη ασίστ του Μήτρογλου και η πειστική εμφάνιση του Παπασταθόπουλου στο ντέρμπι με την Τότεναμ. Το Sport24.gr ακτινογραφεί τη δράση των Ελλήνων το περασμένο 4ήμερο στις σημαντικότερες ευρωπαϊκές λίγκες.

Πλούσια ήταν η δράση στην ποδοσφαιρική Ευρώπη το Σαββατοκύριακο που μας άφησε, με τους αρκετούς Έλληνες που παίζουν μπάλα εκτός των συνόρων μας να έχουν μπόλικη δουλειά με τις ομάδες τους σε Premier League, La Liga, Serie A, Bundesliga, Ligue 1 και όχι μόνο...

Πάμε να δούμε την παρουσία 43 εκπροσώπων μας στα σημαντικότερα πρωταθλήματα της Ευρώπης το περασμένο τετραήμερο.

ΑΓΓΛΙΑ

Premier League

Σωκράτης Παπασταθόπουλος (Άρσεναλ): Είχε την εξαιρετικά δύσκολη αποστολή να αναχαιτίσει τα μεγάλα επιθετικά όπλα της Τότεναμ, Κέιν και Σον, και ανταποκρίθηκε σε μεγάλο βαθμό σε αυτήν. Ο διεθνής στόπερ ήταν βασικός στο μεγάλο ντέρμπι του Βορείου Λονδίνου και ο Ουνάι Έμερι τον κράτησε στο χορτάρι του "Γουέμπλεϊ" μέχρι το φινάλε ( 1-1 το τελικό σκορ) όντας ικανοποιημένος από την εμφάνισή του στα μετόπισθεν.

Ντίνος Μαυροπάνος (Άρσεναλ): Έμεινε εκτός αποστολής από το ντέρμπι με τα "σπιρούνια", με τον νεαρό στόπερ να μετράει συνολικά 11 λεπτά συμμετοχής στη φετινή Premier League, που τα πήρε στο ματς της 3ης Φεβρουαρίου απέναντι στην Μάντσεστερ Σίτι.

Χοσέ Χολέμπας (Γουότφορντ): Εξέτισε την ποινή του στα εκτός έδρας ματς με Κάρντιφ και Λίβερπουλ και επέστρεψε στο αρχικό σχήμα της Γουότφορντ στην εντός έδρας αναμέτρηση με την Λέστερ (πήρε τη θέση του Μασίνα, ήταν η μοναδική αλλαγή στην 11άδα που έκανε ο Χάβι Γκράθια σε σύγκριση με το σχήμα που παρέταξε στο "Άνφιλντ"). Σταθερός για ένα ακόμα ματς (μετράει 24 συμμετοχές στις πρώτες 29 αγωνιστικές, βασικός στις 23), έπαιξε ως το φινάλε.

Championship

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος (Μίντλεσμπρο): Έμεινε στον πάγκο στην αναμέτρηση με την Γουίγκαν στο "DW Stadium", που βρήκε την "Μπόρο" να μένει στο 0-0 και να παραμένει σε τροχιά πλέι οφ ανόδου (5η).

ΙΣΠΑΝΙΑ

La Liga

Δημήτρης Σιόβας (Λεγκανές): Βασικός στο εντός έδρας 1-0 επί της Λεβάντε, κάλυψε τη θέση του αριστερού στόπερ σε σύστημα 5-3-2 και έμεινε στον αγωνιστικό χώρο μέχρι το 83ο λεπτό όπου και παραχώρησε τη θέση του στον Χουάνφραν.

ΙΤΑΛΙΑ

Serie A

Κώστας Μανωλάς (Ρόμα): Απουσίασε από το ντέρμπι της αιώνιας πόλης κόντρα στην Λάτσιο, που βρήκε την Ρόμα να γνωρίζει βαριά ήττα με 3-0 και να χάνει το πρώτο ματς πρωταθλήματος μέσα στο 2019. Ο διεθνής στόπερ ξεπέρασε μεν το πρόβλημα τραυματισμού στον αστράγαλο (διάστρεμμα) που κουβαλούσε από το ματς με την Φροζινόνε αλλά έμεινε εκτός αποστολής λόγω στομαχόπονου, με τους ανθρώπους των "λύκων" να μη ρισκάρουν τη συμμετοχή του λίγα 24ωρα πριν την κρίσιμη ρεβάνς με την Πόρτο για τους "16" του Champions League.

Ορέστης Καρνέζης (Νάπολι): Έμεινε στον πάγκο των αναπληρωματικών στο κυριακάτικο ντέρμπι του "Σαν Πάολο" με την Γιουβέντους ( ήττα με 2-1 για την Νάπολι που την άφησε στο -16 από την πρωτοπόρο "βέκια σινιόρα"), με τον Κάρλο Αντσελότι να δίνει φανέλα βασικού πορτιέρε στον Μέρετ και μετά την αποβολή του με απευθείας κόκκινη κάρτα για αντικανονικό μαρκάρισμα στον Ρονάλντο να περνάει στη θέση του στο 27' τον Οσπίνα. Ειρωνία; Το γεγονός πως ο Κολομβιανός δέχτηκε γκολ δευτερόλεπτα μόλις μετά την είσοδό του στο ματς, με τον Πιάνιτς να στέλνει τη μπάλα στη δεξιά γωνία του με αριστοτεχνική εκτέλεση φάουλ και να ανοίγει το δρόμο για τη νίκη των Τορινέζων.

Μπάμπης Λυκογιάννης (Κάλιαρι): Έμεινε στον πάγκο στην εντυπωσιακή νίκη της Κάλιαρι με 2-1 επί της Ίντερ στο "Σεντ Ελία", που έδωσε βαθιά βαθμολογική ανάσα στους Σαρδηνούς εκτοξεύοντάς τους στο +9 από τη ζώνη του υποβιβασμού.

Δημήτρης Νικολάου (Έμπολι): Παρακολουθήσε από τον πάγκο την εντός έδρας αναμέτρηση με την Πάρμα, που βρήκε τις δύο ομάδες ισόπαλες με σκορ 3-3 και την Έμπολι να είναι πλέον στο +4 από την 18η Μπολόνια που είναι κάτω από τη γραμμή της σωτηρίας.

Serie B

Παναγιώτης Ταχτσίδης (Λέτσε): Βασικός για έκτο διαδοχικό ματς, αγωνίστηκε ως το φινάλε στην εκτός έδρας ήττα με 2-1 από την Παλέρμο που άφησε την ομάδα της Απουλίας στην 6η θέση της βαθμολογίας.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Bundesliga

Τάσος Δώνης (Στουτγκάρδη): Πήρε χρόνο συμμετοχής για δωδέκατο διαδοχικό ματς πρωταθλήματος των Σουηβών, με τον διεθνή επιθετικό να μπαίνει αυτή τη φορά αλλαγή στο 88' (αντί του Εσβέιν) στο άνετο 5-1 επί του Αννόβερο. Με το τρίποντο που πήρε η Στουτγκάρδη διατήρησε την 16η θέση (οδηγεί σε αγώνες μπαράζ με την 3η της Τσβαϊτελίγκα), ούσα πλέον στο -2 από την 15η Άουγκσμπουργκ και στο +5 από το προτελευταίο Αννόβερο.

Παναγιώτης Ρέτσος (Μπάγερ Λεβερκούζεν): Έχει υποβληθεί σε εγχείριση και η επιστροφή του στα γήπεδα για τις "ασπιρίνες" υπολογίζεται στα μέσα Μαρτίου. Μαζί του στη λίστα τραυματιών των "ασπιρίνων" αυτή την περίοδο είναι και οι Μπελαραμπί, Ποχάνπαλο και Μπέντερ.

Κώστας Σταφυλίδης (Άουγκσμπουργκ): Ξεκίνησε στο βασικό σχήμα της Άουγκσμπουργκ στον αγώνα με τη Ντόρτμουντ, αλλά ύστερα από 17 λεπτά αγώνα τραυματίστηκε και έγινε αλλαγή από τον Αυστριακό Τάιγκλ. Το φινάλε βρήκε την ομάδα του να πανηγυρίζει σπουδαία νίκη με 2-1 επί των Βεστφαλών που την έστειλε στο +2 από τη ζώνη του υποβιβασμού.

Στέφανος Καπίνο (Βέρντερ Βρέμης): Έχει ξεπεράσει πλήρως το πρόβλημα τραυματισμού που τον ταλαιπώρησε για μήνες και προσδοκά οσονούπω την πρώτη του συμμετοχή με τη φανέλα της Βέρντερ. Στο εκτός έδρας 1-1 με την Βόλφσμπουργκ βρέθηκε στον πάγκο για έβδομο διαδοχικό ματς, με τον Παβλένκα να υπερασπίζεται τη φανέλα της Βέρντερ.

2nd Bundesliga

Κυριάκος Παπαδόπουλος (Αμβούργο): Τραυματίας, έμεινε εκτός αποστολής από τον αγώνα κόντρα στην Γκρόιτερ Φιρτ που βρήκε την ομάδα του γερμανικού Βορρά να νικάει 1-0 με γκολ του Χαντ στο 85' και να παραμένει στη 2η θέση, έναν μόλις πόντο πίσω από την πρωτοπόρο Κολωνία (48-47).

Δημήτρης Διαμαντάκος (Ζανκτ Πάουλι): Έμεινε εκτός αποστολής της ομάδας του στην εκτός έδρας νίκη με 1-0 επί της Πάτερμπορν, που επέτρεψε στην Ζανκτ Πάουλι να εδραιωθεί στην 4η θέση της κατάταξης.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Primeira Liga

Οδυσσέας Βλαχοδήμος (Μπενφίκα): Βασικός στο εκτός έδρας ντέρμπι κορυφής με την Πόρτο που βρήκε την Μπενφίκα να παίρνει μία τεράστια νίκη με 2-1 με ανατροπή και να προσπερνάει στη βαθμολογία την αντίπαλό της στη μάχη του τίτλου (59-57). Ο Έλληνας γκολκίπερ μάλιστα στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης πραγματοποίησε δυο σωτήριες επεμβάσεις: αρχικά στο 89' σε σουτ του Φελίπε όπου έστειλε τη μπάλα κόρνερ ενώ εν συνεχεία έπιασε την κοντινή προβολή του Μαρεγκά κρατώντας έτσι το 2-1 υπέρ των "αετών". Στις πρώτες 24 αγωνιστικές του πρωταθλήματος, έχει να επιδείξει 23 "γεμάτα" 90λεπτα, ενώ στο μοναδικό ματς που δεν έμεινε μέχρι το φινάλε, ήταν το ντέρμπι της 20ης αγωνιστικής στην έδρα της Σπόρτινγκ Λισσαβώνας όπου αποβλήθηκε με κόκκινη κάρτα στο 86'.

Ανδρέας Σάμαρης (Μπενφίκα): Για έβδομο σερί ματς πρωταθλήματος ο διεθνής μέσος ήταν στο αρχικό σχήμα της Μπενφίκα, με το φινάλε να τον βρίσκει να πανηγυρίζει μαζί με τους συμπαίκτες του στον αγωνιστικό χώρο το τρίποντο κόντρα στην Πόρτο στο "Ντραγκάο", στο 150ο ματς του με την κόκκινη φανέλα. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ από την Πορτογαλία, η Μπενφίκα επισπεύδει την ανανέωση της συνεργασίας της με τον πρώην παίκτη των Πανιωνίου και Ολυμπιακού, του οποίου το υπάρχον συμβόλαιο με τους πρωτευουσιάνους λήγει τον ερχόμενο Ιούνιο.

Νίκος Ιωαννίδης (Μαρίτιμο): Βρέθηκε εκτός αποστολής της Μαρίτιμο στην εκτός έδρας ήττα με 1-0 από την Γκιμαράες που την έριξε στην 15η θέση της βαθμολογίας και στο +1 από τη γραμμή του υποβιβασμού. Συνολικά, δεν έχει πάρει ακόμα χρόνο συμμετοχής, ενώ από τα 24 ματς πρωταθλήματος μόνο σε ένα συμπεριλήφθηκε στην αποστολή.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Eredivisie

Κώστας Λάμπρου (Άγιαξ): Αναβλήθηκε το ματς του Άγιαξ κόντρα στην Τσβόλε για την 24η αγωνιστική, με την ολλανδική ποδοσφαιρική ομοσπονδία να διευκολύνει την ομάδα του Άμστερνταμ ενόψει της αποψινής της κόντρας με την Ρεάλ στη φάση των "16" του Champions League.

Λάζαρος Λάμπρου (Φορτούνα Σιτάρντ): Βασικός για τρίτο διαδοχικό ματς (έμεινε μέχρι το τελευταίο σφύριγμα όπως και τις δύο προηγούμενες αγωνιστικές), βρήκε μάλιστα δίχτυα για δεύτερο διαδοχικό παιχνίδι. Αυτή τη φορά ισοφάρισε σε 1-1 την Άλκμααρ με γυριστή κεφαλιά από το ύψος της μικρής περιοχής στο 37', με το φινάλε να βρίσκει την Φορτούνα Σιτάρντ να γνωρίζει εκτός έδρας ήττα με σκορ 4-2.

Παντελής Χατζηδιάκος (Άλκμααρ): Έμεινε στον πάγκο στο εντός έδρας 4-2 της ομάδας του απέναντι στην Φορτούνα Σιτάρντ του Λάζαρου Λάμπρου, με το αποτέλεσμα αυτό να κρατάει την AZ στην 4η θέση και στο -3 από την 3η της βαθμολογίας Φέγενορντ.

Μάριος Βρουσάι (Βίλεμ): Ήταν τραυματίας και δεν πήρε μέρος στο εκτός έδρας ματς με την Χέρενφεν που βρήκε την ομάδα του να γνωρίζει την ήττα με σκορ 4-2.

Βαγγέλης Παυλίδης (Βίλεμ): Βασικός στην αναμέτρηση του "Άμπε Λέντστρα" κόντρα στην Χέρενφεν, στο 62' έβαλε ξανά την ομάδα του στο παιχνίδι καθώς σκόραρε με εξαιρετικό σουτ μέσα από την περιοχή και μείωσε προσωρινά σε 3-2. Στο 71' έγινε η πρώτη αλλαγή για την Βίλεμ, με τον Ανίτα να παίρνει τη θέση του στον αγωνιστικό χώρο.

ΒΕΛΓΙΟ

First Division A

Χάρης Χαρίσης (Κόρτραϊκ): Μπήκε αλλαγή στο 71ο λεπτό στην εντός έδρας επικράτηση της ομάδας του με 2-1 επί της Σερκλ Μπριζ που την ανέβασε στην 8η θέση της βαθμολογίας.

Στέργος Μαρίνος (Σαρλερουά): Μετά από τρία σερί παιχνίδια που δεν πήρε χρόνο συμμετοχής (τιμωρημένος και εκτός αποστολής στο πρώτο, έμεινε στον πάγκο στα δύο επόμενα), ο πρώην αμυντικός του Παναθηναϊκού επέστρεψε στο αρχικό σχήμα της Σαρλερουά και μάλιστα αγωνίστηκε ως το τέλος στο 1-1 επί της Γκενκ. Πλέον μετράει 25 "γεμάτα" 90λεπτα σε σύνολο 28 αγωνιστικών.

Απόστολος Βέλλιος (Μπέβερεν): Για πέμπτο διαδοχικό ματς (και έκτο συνολικά μέσα στη σεζόν) έμεινε εκτός αποστολής, αυτή τη φορά στην εκτός έδρας ισοπαλία 1-1 με την Οστάνδη.

Γιώργος Γκαλίτσιος (Μουσκρόν): Έμεινε στον πάγκο στο εκτός έδρας 1-1 που απέσπασε η Μουσκρόν από την Σταντάρ Λιέγης, με τον δεξιό μπακ να μετράει μόλις μία συμμετοχή στα 11 τελευταία παιχνίδια πρωταθλήματος της Μουσκρόν.

ΤΟΥΡΚΙΑ

Super Lig

Κώστας Μήτρογλου (Γαλατάσαραϊ): Μετά το πρώτο του γκολ με τη φανέλα της "Τσιμ Μπομ" (το νικητήριο κόντρα στην Ακχίσαρσπορ στο 94ο λεπτό) ήρθε η ώρα και για την πρώτη του ασίστ, με τον διεθνή φορ να τροφοδοτεί τον Γιουνές Μπελχαντά στο 52ο λεπτό της εκτός έδρας αναμέτρησης με την Ερζουρούμ και τον Μαροκινό μεσοεπιθετικό να ισοφαρίζει σε 1-1. Αυτό όμως ήταν και τον τελικό σκορ στην αναμέτρηση, με τον Μήτρογλου (αντικαταστάθηκε στο 76' από τον Ακμπάμπα) να βλέπει την "Γαλατά' να μένει οκτώ πόντους πίσω από την πρωτοπόρο Μπασακσεχίρ.

Γιώργος Τζαβέλλας (Αλάνιασπορ): Βασικός, αγωνίστηκε ως το τελευταίο λεπτό στην εκτός έδρας ήττα της ομάδας του με 3-1 από την Ακχίσαρσπορ και μετράει πλέον 15 "γεμάτα" 90λεπτα στις ισάριθμες τελευταίες συμμετοχές του με την Αλάνιασπορ.

Στέλιος Κίτσιου (Άνκαραγκουτσου): Πέμπτο διαδοχικό 90λεπτο για τον δανεικό από τον ΠΑΟΚ (μέχρι το τέλος της σεζόν), αυτή τη φορά στην εκτός έδρας επικράτηση με 4-2 επί της Αντάλιασπορ που επέτρεψε στην Άνκαραγκουτσου να σκαρφαλώσει στη 12η θέση και να ξεφύγει τέσσερις πόντους από τη γραμμή του υποβιβασμού.

ΔΑΝΙΑ

Superliga

Ζέκα (Κοπεγχάγη): Βασικός και αναντικατάστατος για την ομάδα του, αγωνίστηκε ως το φινάλε στο εντός έδρας 2-0 απέναντι στην ουραγό Βέιλε ("κιτρινίστηκε" στο 34ο λεπτό) που επέτρεψε στην Κοπεγχάγη να ξεφύγει τρεις πόντους από την Μίντιλαντ (αναδείχτηκε ισόπαλη 3-3 με την Νόρτζελαντ) στη μάχη των δύο ομάδων για την κατάκτηση του τίτλου.

ΑΥΣΤΡΙΑ

Bundesliga

Τάσος Αυλωνίτης (Στουρμ Γκρατς): Άσχημο απόγευμα Κυριακής με τη φανέλα της Στουρμ Γκρατς είχε ο Τάσος Αυλωνίτης (κεντρικός στόπερ σε σύστημα με τρία μπακ), αφού στο 57' της αναμέτρησης με την Λίντσερ δέχτηκε κίτρινη κάρτα και στο 71' αντίκρισε δεύτερη κίτρινη που σήμανε την αποβολή του. Εκείνη τη στιγμή η ομάδα του έχανε με 1-0 και στη συνέχεια κατέρρευσε έχοντας αριθμητικό μειονέκτημα, με το τέλος του αγώνα να την βρίσκει να γνωρίζει βαριά εντός έδρας ήττα με 3-0 που την έριξε στην 6η θέση.

Ταξιάρχης Φούντας (Σεντ Πόλτεν): Βασικός, αγωνίστηκε ως το τέλος στην αναμέτρηση με την Ραπίντ Βιέννης, που βρήκε την ομάδα του να δέχεται τέσσερα γκολ εντός έδρας χωρίς να καταφέρνει να βρει απάντηση σε κανένα σημείο του αγώνα (0-4).

ΣΟΥΗΔΙΑ

Svenska Cupen

Γιάννης Ανέστης (Γκέτεμποργκ): Φόρεσε γάντια βασικού στο εκτός έδρας 3-3 που έφερε η Γκέτεμποργκ το απόγευμα της Κυριακής για το σουηδικό Κύπελλο απέναντι στην Έρεμπρο.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

First Professional Football League

Αντώνης Στεργιάκης (Σλάβια Σόφιας): Υπερασπίστηκε την εστία της ομάδας του στο εντός έδρας ματς απέναντι στην Λέφσκι, δεν μπόρεσε να αποτρέψει την ήττα της με σκορ 3-1 που την άφησε στην 8η θέση της βαθμολογίας.

ΚΥΠΡΟΣ

1η κατηγορία

Χάρης Μαυρίας (Ομόνοια): Αγωνίστηκε σε όλο το ματς στη εκτός έδρας ήττα με 3-1 από τον Απόλλωνα. Πήρε κίτρινη κάρτα στο 36ο λεπτό.

Δημήτρης Κολοβός (Ομόνοια): Βασικός σε ένα ακόμα ματς του "τριφυλιού", αποτέλεσε πάντως την πρώτη αλλαγή του Γιάννη Αναστασίου καθώς στο 56' (και με την ομάδα να χάνει ήδη με 2-0) παραχώρησε τη θέση του στον Ματ Ντάρμπισιρ.

Λουκάς Βύντρα (Ομόνοια): Πρόσθεσε, κόντρα στον Απόλλωνα άλλα 90 λεπτά συμμετοχής στο ενεργητικό του με τη φανέλα της Ομόνοιας, χωρίς όμως να μπορέσει στο πρώτο ματς των πλέι οφ να προσφέρει πολλά στην Ομόνοια, που δέχτηκε τρία γκολ από τον Απόλλωνα.

Φώτης Παπουλής (Απόλλων Λεμεσού): Βασικός για την ομάδα του Απόλλωνα στο εντυπωσιακό 3-1 επί της Ομόνοιας, ήταν εκείνος που πέτυχε το τρίτο τέρμα για τους γηπεδούχους με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι. Επέστρεψε μάλιστα στα γκολ για πρώτη φορά μετά από δύο μήνες καθώς η τελευταία φορά που είχε βρει δίχτυα ήταν στις 6 Ιανουαρίου απέναντι στην Νέα Σαλαμίνα.

Πραξιτέλης Βούρος (ΑΠΟΕΛ): Βασικός, αγωνίστηκε μέχρι το φινάλε έχοντας ρόλο κεντρικού αμυντικού, στην εκτός έδρας ισοπαλία του ΑΠΟΕΛ με 1-1 απέναντι στην Νέα Σαλαμίνα για την 1η αγωνιστική των πλέι οφ.

Σάββας Γκέντσογλου (ΑΠΟΕΛ): Βασικός, αγωνίστηκε μέχρι το φινάλε έχοντας καθήκοντα στη μεσαία γραμμή, στο 1-1 στην έδρα της Νέας Σαλαμίνας που άφησε την ομάδα του Τραμετσάνι στην πρώτη θέση της βαθμολογίας, μαζί με τον Απόλλωνα (αμφότεροι έχουν από 50 βαθμούς).

Σωκράτης Φυτανίδης (Ένωση Παραλιμνίου): Έμεινε στον πάγκο και δεν χρησιμοποίηθηκε στο 1-0 της ομάδας του επί της Δόξας Κατοκοπιάς.

Photo Credits: AP Photo/Paulo Duarte

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ