ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο έλεγχος των Ελλήνων του εξωτερικού: Ο ωραίος Παπασταθόπουλος και ο μοιραίος Βλαχοδήμος

Ο έλεγχος των Ελλήνων του εξωτερικού: Ο ωραίος Παπασταθόπουλος και ο μοιραίος Βλαχοδήμος
AP PHOTO/MATT DUNHAM

Η ηγετική εμφάνιση του Παπασταθόπουλου κόντρα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και το σκωτσέζικο ντους για Βλαχοδήμο που μέσα σε 10 ημέρες έγινε από ήρωας, τραγική φιγούρα για την Μπενφίκα. Το Sport24.gr ακτινογραφεί τη δράση των Ελλήνων το περασμένο 4ήμερο στις σημαντικότερες ευρωπαϊκές λίγκες.

Πλούσια ήταν η δράση στην ποδοσφαιρική Ευρώπη το Σαββατοκύριακο που μας άφησε, με τους αρκετούς Έλληνες που παίζουν μπάλα εκτός των συνόρων μας να έχουν μπόλικη δουλειά με τις ομάδες τους σε Premier League, La Liga, Serie A, Bundesliga, Primeira Liga, Super Lig και όχι μόνο...

Πάμε να δούμε την παρουσία 42 εκπροσώπων μας στα σημαντικότερα πρωταθλήματα της Ευρώπης το περασμένο τετραήμερο.

ΑΓΓΛΙΑ

Premier League

Σωκράτης Παπασταθόπουλος (Άρσεναλ): Λίγες ημέρες μετά την αποβολή του (με δύο κίτρινες κάρτες μέσα σε οκτώ λεπτά) στον αγώνα του Europa League με την Ρεν που κόστισε την ήττα στην ομάδα του με 3-1 στο Europa League, ο "Sokratis" πήρε το αίμα του πίσω και με το παραπάνω. Ήταν βασικός και αγωνίστηκε μέχρι το φινάλε του νικηφόρου αγώνα με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (2-0) στο "Emirates", με τον διεθνή στόπερ να είναι εκ των κορυφαίων της αναμέτρησης και για τις δύο ομάδες και να παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο τρίποντο που πήραν οι "κανονιέρηδες" και τους επανέφερε στην προνομιούχο 4η θέση.

Ντίνος Μαυροπάνος (Άρσεναλ): Έμεινε εκτός αποστολής από τον αγώνα με τους "κόκκινους διαβόλους", με τον νεαρό στόπερ να μετράει συνολικά 11 λεπτά συμμετοχής στη φετινή Premier League, που τα πήρε στο ματς της 3ης Φεβρουαρίου απέναντι στην Μάντσεστερ Σίτι.

Χοσέ Χολέμπας (Γουότφορντ): Ο Χάβι Γκράθια προχώρησε σε εκτεταμένο rotation στο ματς με την Μάντσεστερ Σίτι, αλλάζοντας κατά 7/11 το αρχικό σχήμα της ομάδας του σε σύγκριση με το προηγούμενο ματς πρωταθλήματος με την Λέστερ. Το αποτέλεσμα ήταν να αφήσει εκτός βασικής ενδεκάδας αρκετά πρωτοκλασάτα στελέχη όπως ο Χοσέ Χολέμπας, που έμεινε στον πάγκο και δεν χρησιμοποιήθηκε. Είναι χαρακτηριστικό πως στον πάγκο έμειναν και οι Ντίνι (αρχηγός) και Ντεουλοφέου, με τους δύο παίκτες να μπαίνουν μαζί ως αλλαγή στο παιχνίδι στο 66' και στο ίδιο λεπτό να σκοράρει ο δεύτερος από ασίστ του πρώτου, πετυχαίνοντας το μοναδικό γκολ της Γουότφορντ στην ήττα με 3-1 από την πρωτοπόρο.

Championship

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος (Μίντλεσμπρο): Έμεινε στον πάγκο στην αναμέτρηση με την Μπρέντφορντ στο "Ρίβερσαϊντ", που βρήκε την "Μπόρο" να γνωρίζει την ήττα με 2-1 αλλά παρόλα αυτά να παραμένει σε τροχιά πλέι οφ ανόδου (5η).

ΙΣΠΑΝΙΑ

La Liga

Δημήτρης Σιόβας (Λεγκανές): Ήταν τιμωρημένος (είχε συμπληρώσει κάρτες) και απουσίασε από το εκτός έδρας ματς της ομάδας του απέναντι στην Ατλέτικο Μαδρίτης, που βρήκε την Λεγκανές να ηττάται με 1-0 και να υποχωρεί στην 13η θέση του πίνακα.

ΙΤΑΛΙΑ

Serie A

Κώστας Μανωλάς (Ρόμα): Απουσίασε λόγω τραυματισμού από τον αγώνα με την Έμπολι με τον οποίο ολοκληρώθηκε η 27η αγωνιστική, με την Ρόμα να παίρνει το τρίποντο (2-1) και να πλησιάζει στους τρεις πόντους την Ίντερ που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην προνομιούχο (για έξοδο στο Champions League) 4η θέση. Ο διεθνής στόπερ υποφέρει από μυϊκό τραυματισμό και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα μείνει εκτός αγωνιστικής δράσης για τρεις εβδομάδες, κάτι που σημαίνει πως θα χάσει μεταξύ άλλων και τα ματς της Εθνικής κόντρα σε Λίχτενσταϊν (23/3) και Βοσνία (26/3).

Ορέστης Καρνέζης (Νάπολι): Έμεινε στον πάγκο των αναπληρωματικών στον αγώνα της Νάπολι με την Σασουόλο στο "Mapei Stadium" (οι "παρτενοπέι" έμειναν στο 1-1 που τους άφησε 18 πόντους πίσω από την πρωτοπόρο Γιουβέντους), με τον Κάρλο Αντσελότι να μην έχει στη διάθεση του τον Μέρετ (τιμωρημένος) και να δίνει τη φανέλα του βασικού στον Οσπίνα.

Μπάμπης Λυκογιάννης (Κάλιαρι): Έμεινε στον πάγκο στην ήττα με 2-0 από την Μπολόνια στο "Ρενάτο Νταλ'Άρα", που άφησε τους Σαρδηνούς στην 14η θέση και στο +6 από τη γραμμή του υποβιβασμού.

Δημήτρης Νικολάου (Έμπολι): Παρακολουθήσε από τον πάγκο την αναμέτρηση με την Ρόμα στο "Ολίμπικο", που βρήκε την ομάδα της Τοσκάνης να γνωρίζει την ήττα με 2-1 και να είναι πλέον μόνο έναν πόντο πάνω από τη γραμμή του υποβιβασμού (17η).

Serie B

Παναγιώτης Ταχτσίδης (Λέτσε): Βασικός για έκτο διαδοχικό ματς, στον αγώνα κόντρα στην Φότζα κάλυψε τη θέση του κεντρικού μέσου σε σύστημα 4-3-2-1 και στο 80' παραχώρησε τη θέση του στον Αριγκόνι. Το φινάλε τον βρήκε να πανηγυρίζει τη νίκη με 1-0 που ανέβασε την ομάδα της Απουλίας στην 4η θέση και την κρατάει σε τροχιά πλέι οφ ανόδου.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Bundesliga

Τάσος Δώνης (Στουτγκάρδη): Πήρε χρόνο συμμετοχής για δωδέκατο σερί ματς πρωταθλήματος, με τον διεθνή επιθετικό να μπαίνει αυτή τη φορά ως αλλαγή στο 70' (αντί του Ζούμπερ) στο πολύ δυσκολο εκτός έδρας ματς με την Ντόρτμουντ. Ένα λεπτό αργότερα οι Σουηβοί ισοφάρισαν σε 1-1 με τον Κεμπφ, ωστόσο έφυγαν χωρίς βαθμούς στο σακούλι από την Βεστφαλία (έμειναν 16οι) καθώς δέχτηκαν δύο γκολ μετά το 80' από τους Αλκάθερ και Πούλισιτς.

Παναγιώτης Ρέτσος (Μπάγερ Λεβερκούζεν): Έχει υποβληθεί σε εγχείριση και η επιστροφή του στα γήπεδα για τις "ασπιρίνες" υπολογίζεται στα μέσα Μαρτίου.

Κώστας Σταφυλίδης (Άουγκσμπουργκ): Τραυματίας, δεν συμπεριλήφθηκε στην αποστολή για το εκτός έδρας με την Λειψία, που βρήκε την ομάδα του να αποσπάει λευκή ισοπαλία και να παίρνει έναν υπερπολύτιμο βαθμό στη μάχη της παραμονής (15η, στο +3 από τη γραμμή του υποβιβασμού).

Στέφανος Καπίνο (Βέρντερ Βρέμης): Έχει ξεπεράσει πλήρως το σοβαρό πρόβλημα τραυματισμού που τον ταλαιπώρησε για μήνες και προσδοκά οσονούπω στην πρώτη του συμμετοχή με τη φανέλα της Βέρντερ. Στην εντυπωσιακή νίκη με 4-2 επί της Σάλκε βρέθηκε στον πάγκο για όγδοο διαδοχικό ματς, με τον Παβλένκα να φοράει γάντια βασικού για την ομάδα της Βρέμης.

2nd Bundesliga

Κυριάκος Παπαδόπουλος (Αμβούργο): Τραυματίας, έμεινε εκτός αποστολής από τον εκτός έδρας αγώνα κόντρα στην Ζανκτ Πάουλι που βρήκε την ομάδα του γερμανικού Βορρά να θριαμβεύει με 4-0 και να αναρριχάται στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας, στο -1 από την πρωτοπόρο Κολωνία.

Δημήτρης Διαμαντάκος (Ζανκτ Πάουλι): Έμεινε στον πάγκο στη βαριά εντός έδρας ήττα με 4-0 από το Αμβούργο, που άφησε την Ζανκτ Πάουλι τέσσερις πόντους πίσω από την 3η της κατάταξης, Ουνιόν Βερολίνου.

ΓΑΛΛΙΑ

Ligue 1

Παναγιώτης Βλαχοδήμος (Νιμ): Έμεινε εκτός αποστολής στην εκτός έδρας ήττα με 2-1 από την Αμιάν. Δεν έχει "γράψει" ακόμα λεπτά συμμετοχής στα 27 ματς που έχει δώσει μέχρι τώρα η ομάδα του στη φετινή Ligue 1, έχοντας μείνει εκτός αποστολής σε 24 και παίρνοντας θέση στον πάγκο των αναπληρωματικών στα άλλα 3.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Primeira Liga

Οδυσσέας Βλαχοδήμος (Μπενφίκα): Η θέση του τερματοφύλακα είναι ιδιαίτερη και αυτό το διαπίστωσε 100% ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος μέσα σε 10 ημέρες όπου βρέθηκε από τον παράδεισο στην κόλαση. Στο ντέρμπι κορυφής με την Πόρτο κράτησε τη νίκη για την Μπενφίκα (που την επανέφερε στην κορυφή) με δύο σπουδαίες επεμβάσεις στο φινάλε και στο ματς του Europa League με την Ντίναμο ήταν εκείνος που δεν επέτρεψε στην πορτογαλική ομάδα να φύγει με σκορ πιο βαρύ από το 0-1 από το Ζάγκρεμπ. Το βράδυ της Δευτέρας (11/3) όμως, έμελε να φορέσει το μανδύα του μοιραίου στον αγώνα πρωταθλήματος με την Μπελενένσες. Με το σκορ στο 2-0 υπέρ της ομάδας του υπέπεσε σε τεράστιο λάθος στο 68' όταν μετά από απευθείας εκτέλεση φάουλ του Ντιόγκο Βιάνα από τα αριστερά, άφησε τη μπάλα να περάσει από μπροστά του, νομίζοντας πως θα κατέληγε άουτ, και αυτή αναπαύτηκε στην αριστερή γωνία της εστίας του για να γίνει το 2-1.

Δύο λεπτά αργότερα, ο Ρούμπεν Ντίας γύρισε απρόσεκτα τη μπάλα προς το τέρμα, με τον Κίκας να την παίρνει και να νικάει τον διεθνή κίπερ για να γράψει το τελικό 2-2, που έφερε συγκάτοικο της Μπενφίκα στην κορυφή της βαθμολογίας την Πόρτο. "Μοιραία δώρα" είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της "Α Bola" και "Τα δώρα των αετών" εκείνος της "Record", με αμφότερες τις εφημερίδες να έχουν σε πρώτο πλάνο τον Οδυσσέα Βλαχοδήμο.

Ο έλεγχος των Ελλήνων του εξωτερικού: Ο ωραίος Παπασταθόπουλος και ο μοιραίος Βλαχοδήμος
Ο έλεγχος των Ελλήνων του εξωτερικού: Ο ωραίος Παπασταθόπουλος και ο μοιραίος Βλαχοδήμος

Ανδρέας Σάμαρης (Μπενφίκα): Για όγδοο σερί ματς πρωταθλήματος ο διεθνής μέσος ήταν στο αρχικό σχήμα της Μπενφίκα (στο 79' έδωσε τη θέση του στον Ζίφκοβιτς) και μάλιστα στο 65' χρίστηκε σκόρερ με δυνατό δεξί σουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής, πετυχαίνοντας το πρώτο του γκολ στη φετινή Primeira Liga. Δεν το πανηγύρισε όσο θα ήθελε στο φινάλε καθώς η αναπάντεχη εντός έδρας απώλεια βαθμών που είχε κόντρα στην Μπελενένσες η ομάδα της πορτογαλικής πρωτεύουσας είχε ως αποτέλεσμα να πετάξει στα σκουπίδια το αβαντάζ των δύο πόντων που είχε αποκτήσει απέναντι στην Πόρτο μετά τη νίκη στο "Ντραγκάο".

Νίκος Ιωαννίδης (Μαρίτιμο): Βρέθηκε εκτός αποστολής της Μαρίτιμο στην εντός έδρας επικράτηση με 3-2 επί της Μορείρένσε που την ανέβασε στην 11η θέση του πίνακα και στο +3 από τη γραμμή του υποβιβασμού. Συνολικά, δεν έχει πάρει ακόμα χρόνο συμμετοχής, ενώ από τα 25 ματς πρωταθλήματος μόνο σε ένα συμπεριλήφθηκε στην αποστολή.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Eredivisie

Κώστας Λάμπρου (Άγιαξ): Έμεινε στον πάγκο (βασικός ο Ονανά) στο επιβλητικό 4-0 του "Αίαντα" επί της Φορτούνα Σιτάρντ (λίγες ημέρες μετά τη μεγαλειώδη πρόκριση στους "8" του Chamions League εις βάρος της Ρεάλ Μαδρίτης) που του επέτρεψε να μειώσει σε πέντε βαθμούς την απόσταση από την κορυφή (έχει ένα ματς λιγότερο από την πρωτοπόρο Αϊντχόφεν).

Λάζαρος Λάμπρου (Φορτούνα Σιτάρντ): Βασικός για πέμπτο διαδοχικό ματς, έμεινε στον αγωνιστικό χώρο του "Άμστερνταμ Αρίνα" μέχρι το 74ο λεπτό (στη βαριά ήττα με 4-0 από τον Άγιαξ με τα δύο γκολ του Τάντιτς και τα ισάριθμα από τον Νέρες) όπου έδωσε τη θέση του στον Σις.

Παντελής Χατζηδιάκος (Άλκμααρ): Έμεινε στον πάγκο στην εκτός έδρας ισοπαλία με την Τσβόλε (0-0), σε ένα ματς που ο τεχνικός της Άλκμααρ εμπιστεύτηκε την αρχική του 11άδα μέχρι το φινάλε χωρίς να προχωρήσει στην παραμικρή διορθωτική κίνηση.

Μάριος Βρουσάι (Βίλεμ): Ο δανεικός από τον Ολυμπιακό επιθετικός ήταν βασικός για ένα ακόμα ματς για λογαριασμό της Βίλεμ, αυτή τη φορά κόντρα στην Ντε Γκράαφτσαπ. Στο 64' έβγαλε ασίστ στον Λιούις για το τρίτο γκολ της Βίλεμ, ενώ έμεινε στο χορτάρι μέχρι το φινάλε, που βρήκε την ομάδα του να επικρατεί με σκορ 3-2.

Βαγγέλης Παυλίδης (Βίλεμ): Όπως και ο Βρουσάι, ήταν και αυτός στο αρχικό σχήμα της ομάδας του και έμεινε ως το φινάλε, ενώ στο 13' είχε συμμετοχή στο πρώτο γκολ της Βίλεμ βγάζοντας την ασίστ στον Ίσακ.

ΒΕΛΓΙΟ

First Division A

Χάρης Χαρίσης (Κόρτραϊκ): Βασικός στην εκτός έδρας ήττα με 2-0 από την Άντερλεχτ, πήρε κίτρινη κάρτα στο 70' και οκτώ λεπτά αργότερα αντικαταστάθηκε.

Στέργος Μαρίνος (Σαρλερουά): Μετά από τρία σερί παιχνίδια που δεν πήρε χρόνο συμμετοχής, ο πρώην αμυντικός του Παναθηναϊκού επέστρεψε στο αρχικό σχήμα της Σαρλερουά κόντρα στην Γκενκ και κράτησε τη θέση στο δεξιό άκρο της άμυνας και στην εκτός έδρας νίκη με 2-1 επί της Αντβέρπ. Πλέον μετράει 26 "γεμάτα" 90λεπτα σε σύνολο 29 αγωνιστικών.

Απόστολος Βέλλιος (Μπέβερεν): Για έκτο διαδοχικό ματς (και έβδομο συνολικά μέσα στη σεζόν) έμεινε εκτός αποστολής, αυτή τη φορά στην εντός έδρας ισοπαλία 1-1 με την Ζούλτε Βάρεχεμ.

Γιώργος Γκαλίτσιος (Μουσκρόν): Στο 27ο λεπτό του αγώνα με την Σιντ Τρούιντεν (1-1 το τελικό σκορ) πέρασε στο ματς στη θέση του Βογβόντα και έμεινε μέχρι το φινάλε, για να γράψει έτσι τη 2η συμμετοχή του στα 12 τελευταία παιχνίδια πρωταθλήματος της Μουσκρόν.

ΤΟΥΡΚΙΑ

Super Lig

Κώστας Μήτρογλου (Γαλατάσαραϊ): Μπήκε στο 80ο λεπτό (στη θέση του Εντιαγέ) στο ματς κόντρα στην Αντάλιασπορ, που βρήκε την "Τσιμ Μπομ" να νικάει με το εμφατικό 5-0 και να παραμένει στο -8 από την πρωτοπόρο Μπασακσεχίρ. "Σας ευχαριστώ όλους για την εκπληκτική στήριξη! Προχωράμε ακόμα πιο δυνατοί και συνεχίζουμε να παλεύουμε μέχρι τέλους", ήταν το μήνυμα του διεθνούς επιθετικού προς τους οπαδούς της Γαλατάσαραϊ μέσα από τον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter μετά το τέλος του αγώνα.

Γιώργος Τζαβέλλας (Αλάνιασπορ): Βασικός, αγωνίστηκε ως το τελευταίο λεπτό στην εντός έδρας επικράτηση με 2-1 επί της Ερζουρούμ και μετράει πλέον 16 "γεμάτα" 90λεπτα στις ισάριθμες τελευταίες συμμετοχές του με την Αλάνιασπορ.

Στέλιος Κίτσιου (Άνκαραγκουτσου): Έκτο διαδοχικό 90λεπτο για τον δανεικό από τον ΠΑΟΚ (μέχρι το τέλος της σεζόν), αυτή τη φορά στη "λευκή" εντός έδρας ισοπαλία απέναντι στην Μπούρσασπορ.

ΔΑΝΙΑ

Superliga

Ζέκα (Κοπεγχάγη): Βασικός και αναντικατάστατος για την ομάδα του, αγωνίστηκε ως το φινάλε στο εκτός έδρας 2-2 με την Νόρτζελαντ. Με το αποτέλεσμα αυτό η Κοπεγχάγη παρέμεινε στην κορυφή της βαθμολογίας, έχοντας όμως πλέον σε απόσταση αναπνοής (58-57) την Μίντιλαντ.

ΑΥΣΤΡΙΑ

Bundesliga

Τάσος Αυλωνίτης (Στουρμ Γκρατς): Ήταν τιμωρημένος (είχε πάρει κόκκινη κάρτα στο ματς με την Λίντσερ) και δεν αγωνίστηκε στο εκτός έδρας 0-0 της ομάδας του με την πρωτοπόρο Ζάλτσμπουργκ.

Ταξιάρχης Φούντας (Σεντ Πόλτεν): Βασικός, αγωνίστηκε ως το τέλος στην αναμέτρηση με την Αντμίρα Μέντλινγκ, που βρήκε την ομάδα του να γνωρίζει την ήττα με σκορ 3-2 (ισοφάρισε σε 2-2 στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων αλλά δέχτηκε γκολ στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων).

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

First Professional Football League

Αντώνης Στεργιάκης (Σλάβια Σόφιας): Έμεινε εκτός αποστολής στον εκτός έδρας αγώνα με την Σεπτέμβρι Σόφιας στον οποίο η Σλάβια πήρε το τρίποντο επικρατώντας με σκορ 2-1.

ΚΥΠΡΟΣ

1η κατηγορία

Χάρης Μαυρίας (Ομόνοια): Αγωνίστηκε σε όλο το ματς στην εντός έδρας ισοπαλία χωρίς με γκολ με την Νέα Σαλαμίνα.

Δημήτρης Κολοβός (Ομόνοια): Όπως και στον αγώνα με τον Απόλλωνα Λεμεσού στην πρεμιέρα των πλέι οφ, έτσι και σε αυτόν με την Νέα Σαλαμίνα, ήταν στο αρχικό σχήμα, για να αντικατασταθεί ξανά από τον Ματ Ντάρμπισιρ στο δεύτερο ημίχρονο (αυτή τη φορά στο 61').

Λουκάς Βύντρα (Ομόνοια): Βασικός σε ένα ακόμα για την ομάδα του Γιάννη Αναστασίου, στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων αντίκρισε δεύτερη κίτρινη κάρτα (η πρώτη στο 14') και αποβλήθηκε.

Φώτης Παπουλής (Απόλλων Λεμεσού): Βασικός (αγωνίστηκε ως το φινάλε) για την ομάδα του Απόλλωνα στο εντυπωσιακό εκτός έδρας 3-0 επί της ΑΕΛ, που του επέτρεψε να βρεθεί μόνος στην κορυφή της βαθμολογίας.

Πραξιτέλης Βούρος (ΑΠΟΕΛ): Βασικός, αγωνίστηκε μέχρι το φινάλε έχοντας ρόλο κεντρικού αμυντικού, στην εντός έδρας ισοπαλία του ΑΠΟΕΛ με 0-0 απέναντι στην ΑΕΚ Λάρνακας για τη 2η αγωνιστική των πλέι οφ.

Σάββας Γκέντσογλου (ΑΠΟΕΛ): Βασικός, αγωνίστηκε μέχρι το φινάλε έχοντας καθήκοντα στη μεσαία γραμμή, στο 0-0 απέναντι στην ΑΕΚ Λάρνακας στο "ΓΣΠ" που άφησε την ομάδα του Τραμετσάνι στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας, στο -2 από τον Απόλλωνα (53-51).

Photo Credits: AP Photo/Armando Franca, AP Photo/Matt Dunham

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ