Ο θάνατος του Γκόρντον Μπανκς συγκλόνισε τον Πελέ, με τον Βραζιλιάνο να κάνει λόγο για την πολύχρονη φιλία τους και να δηλώνει χαρούμενος που απέκρουσε την κεφαλιά του το 1970!

Για τον περισσότερο κόσμο στο χώρο του ποδοσφαίρου, ο Γκόρντον Μπανκς ήταν ο άνθρωπος που είχε σταματήσει τον Πελέ με απίστευτο τρόπο σε αγώνα Βραζιλίας-Αγγλίας στο Μουντιάλ του 1970, πραγματοποιώντας μία από τις πιο δύσκολες αποκρούσεις όλων των εποχών.

ADVERTISING

Για τον Πελέ όμως ο Μπανκς, ένας εκ των κορυφαίων κίπερ στην ιστορία της ασπρόμαυρης στρογγυλής Θεάς, ήταν πολλά παραπάνω, και λίγες ώρες αφότου έγινε γνωστός ο θάνατός του σε ηλικία 81 ετών, αφιέρωσε λόγια θαυμασμού, αγάπης και σεβασμού προς τον Άγγλο.

Το "μαύρο διαμάντι" τόνισε, μέσα από ποστάρισμα που έκανε στη σελίδα του στο Facebook, το πόσο θαυμάσιος άνθρωπος και ακέραιος χαρακτήρας ήταν ο Μπανκς, ενώ έκανε ειδική αναφορά στην ξεχωριστία φιλία τους που είχε αρχίσει μετά από εκείνη την απόκρουση.

"Για πολύ κόσμο, η μνήμη τους για τον Γκόρντον Μπανκς ορίζεται από την απόκρουση που έκανε απέναντί μου το 1970. Καταλαβαίνω το γιατί. Η απόκρουση ήταν μία από τις καλύτερες που έχω δει, στην πραγματική ζωή και στα εκατοντάδες παιχνίδια που έχω παρακολουθήσει από πότε.

ADVERTISING

Όταν είσαι ποδοσφαιριστής, ξέρεις αμέσως πόσο καλά έχεις χτυπήσει τη μπάλα. Έκανα εκείνη την κεφαλιά ακριβώς όπως επιθυμούσα. Ακριβώς στο σημείο που ήθελα να πάει. Και ήμουν έτοιμος να πανηγυρίσω.

Τότε όμως εκείνος ο άνδρας, ο Μπανκς, εμφανίστηκε μπροστά μου, σαν ένας μπλε φαντομάς, έτσι μπορώ να τον περιγράψω. Ήρθε από το πουθενά και έκανε κάτι που αισθανόμουν πως δεν ήταν πιθανό να συμβεί. Έσπρωξε τη μπάλα μετά την κεφαλιά μου και την έστειλε πάνω από το δοκάρι. Δεν μπορούσα να πιστέψω αυτό που έβλεπα.

Ακόμα και τώρα όταν το βλέπω, δεν μπορώ να το πιστέψω. Δεν μπορώ να πιστέψω πως κινήθηκε τόσο γρήγορα, τόσο γρήγορα. Σκόραρα τόσα πολλά γκολ στη ζωή μου, όμως πολλοί άνθρωποι, όταν με συναντούν, πάντα με ρωτούν για αυτή την απόκρουση. Και ενώ ήταν πράγματι εκπληκτική, η μνήμη μου για τον Γκόρντον δεν ορίζεται από αυτήν την απόκρουση αλλά από τη φιλία του.

Ήταν ένας ευγενικός και θερμός άνδρας που έδινε τόσα πολλά σοτυς ανθρώπους. Οπότε είμαι χαρούμενος που απέκρουσε την κεφαλιά μου, επειδή αυτή η πράξη ήταν η έναρξη μίας φιλίας μεταξύ μας που θα την κρατώ πάντα ως θησαυρό. Όποτε συναντιόμασταν, ήταν σαν μην είχαμε χωρίσει ποτέ.

Έχω μεγάλη στενοχώρια στην καρδιά μου σήμερα και στέλνω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του για την οποία ήταν τόσο υπερήφανος. Αναπαύσου εν ειρήνη φίλε μου. Ναι, ήσουν τερματοφύλακας με μαγεία. Ήσουν όμως πολλά περισσότερα. Ήσουν ένας θαυμάσιος άνθρωπος", έγραψε στη σελίδα του στο Facebook ο Πελέ, ενώ στο Twitter έγραψε:

Το ποστάρισμα του Πελέ στο Facebook για τον Μπανκς

"Η θέση του τερματοφύλακα άλλαξε από τότε που παίζαμε εγώ και ο Γκόρνον. Αλλά εάν παίζαμε σήμερα, θα εξακολουθούσε να είναι ένας από τους καλύτερους".

Το ποστάρισμα του Πελέ στο Twitter για Μπανκς

Photo Credits: AP Photo/Max Nash, File

Αυτή είναι η επέμβαση που ο Μπανκς θεωρούσε καλύτερη από την "απόκρουση του αιώνα"

Η απίστευτη ατάκα του Μπόμπι Μουρ στον Μπανκς μετά την "απόκρουση του αιώνα"

Γκόρντον Μπανκς: Μια ζωή γεμάτη βάσανα πίσω από την "απόκρουση του αιώνα"