ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Οι Έλληνες του εξωτερικού: Η ξεχωριστή πρωτιά του Χολέμπας

Watford's Jose Holebas, left,  celebrates scoring his side's second goal of the game during the English Premier League soccer match between Watford F.C and Cardiff City at Vicarage Road stadium, London, England. Saturday Dec. 15, 2018. (Yoi Mok/PA via AP)
Watford's Jose Holebas, left, celebrates scoring his side's second goal of the game during the English Premier League soccer match between Watford F.C and Cardiff City at Vicarage Road stadium, London, England. Saturday Dec. 15, 2018. (Yoi Mok/PA via AP) YOI MOK/PA VIA AP

Ο Χοσέ Χολέμπας που αποτελεί σταθερή αξία για την Γουότφορντ, ο βράχος Σιόβας, ο Ζέκα που καταπίνει χιλιόμετρα και νίκες στην Κοπεγχάγη και ο Παπασταθόπουλος που έλαμψε διά της... απουσίας του. Το Sport24.gr ακτινογραφεί τη δράση των Ελλήνων το Σαββατοκύριακο στις σημαντικότερες ευρωπαϊκές λίγκες.

Πλούσια ήταν η δράση στην ποδοσφαιρική Ευρώπη το Σαββατοκύριακο που μας άφησε, με τους αρκετούς Έλληνες που παίζουν μπάλα εκτός των συνόρων μας να έχουν μπόλικη δουλειά με τις ομάδες τους σε Premier League, La Liga, Serie A, Bundesliga, Ligue 1 και όχι μόνο...

Πάμε να δούμε την παρουσία 34 εκπροσώπων μας στα σημαντικότερα πρωταθλήματα της Ευρώπης το Σαββατοκύριακο που ολοκληρώθηκε.

ΑΓΓΛΙΑ

Premier League

Σωκράτης Παπασταθόπουλος (Άρσεναλ): Μετά από τέσσερα διαδοχικά 90λεπτα στο πρωτάθλημα, ο Sokratis έχασε το ματς με την Σαουθάμπτον όντας τιμωρημένος (είχε συμπληρώσει κάρτες στο προηγούμενο παιχνίδι με την Χάντερσφιλντ). Η απουσία του στο κέντρο της άμυνας αλλά και στο ψηλό παιχνίδι ήταν κάτι παραπάνω από αισθητή, με τους Λονδρέζους να δέχονται τρία γκολ με κεφαλιές και να γνωρίζουν την ήττα με 3-2 στο "Σεντ Μέρις", πρώτη τους μετά τις 18 Αυγούστου και από ένα εκπληκτικό αήττητο σερί 22 αγώνων που μετρούσαν σε όλες τις διοργανώσεις. Σημειώνεται πως οι Λονδρέζοι παρατάχτηκαν με τριάδα στην άμυνα που την αποτελούσαν οι Λίχτσταϊνερ, Κοσιελνί και Τζάκα.

Ντίνος Μαυροπάνος (Άρσεναλ): Είναι εδώ και καιρό στη λίστα των απόντων της Άρσεναλ λόγω τραυματισμού, αυτή τη φορά στην injury list των "κανονιέρηδων" ήταν μαζί με τους Μουσταφί, Χόλντινγκ και Γουέλμπεκ.

Χοσέ Χολέμπας (Γουότφορντ): Τέταρτο σερί 90λεπτο στο πρωτάθλημα για τον Χοσέ Χολέμπας, με τον 34χρονο αριστερό μπακ να είναι από τους διακριθέντες στο 3-2 της ομάδας του επί της Κάρντιφ και να επισφραγίζει τη θετικότατη παρουσία του με ένα υπέροχο γκολ στο 52ο λεπτό (έκανε το 2-0) με φαλτσαριστό σουτ με το αριστερό έξω από τη μεγάλη περιοχή. Αυτή ήταν η 14η φετινή συμμετοχή του στις πρώτες 17 αγωνιστικές, με τον πρώην παίκτη των Ολυμπιακού και Ρόμα να είναι ο αμυντικός με τη μεγαλύτερη συμμετοχή σε γκολ φέτος στην Premier League έχοντας συνολικό απολογισμό 3 τέρματα και 4 ασίστ.

Championship

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος (Μίντλεσμπρο): Έμεινε στον πάγκο στον εκτός έδρας αγώνα απέναντι στην ΚΠΡ, που βρήκε την "Μπόρο" να γνωρίζει την ήττα με 2-1 για την 22η αγωνιστική της Championship αλλά να παραμένει σε τροχιά πλέι οφ ανόδου (6η).

Παναγιώτης Ταχτσίδης (Νότιγχαμ Φόρεστ): Ο Αΐτορ Καράνκα δεν τον συμπεριέλαβε στην 18μελή αποστολή για τον εκτός έδρας αγώνα με την Ντέρμπι του Φρανκ Λάμπαρντ.

ΙΣΠΑΝΙΑ

La Liga

Δημήτρης Σιόβας (Λεγκανές): Πέμπτο διαδοχικό ματς που έμεινε αήττητη η Λεγκανές, αυτή τη φορά έφυγε με το βαθμό της ισοπαλίας από το "Μπαλαΐδος" κόντρα στην Θέλτα (0-0). Βασικός και αναντικατάστατος ο Δημήτρης Σιόβας στην ομάδα των προαστίων της Μαδρίτης, συμπλήρωσε εννέα διαδοχικά 90λεπτα σε αγώνες για την La Liga ενώ συνολικά έχει παίξει στα 14 από τα 16 συνολικά ματς πρωταθλήματος που έχουν λάβει μέχρι τώρα (σε όλα βασικός, σε όλα έμεινε στο γήπεδο μέχρι το τελευταίο σφύριγμα).

ΙΤΑΛΙΑ

Serie A

Κώστας Μανωλάς (Ρόμα): Έστω και διά πυρός και σιδήρου η Ρόμα κατάφερε να κάμψει με 3-2 την αντίσταση της Τζένοα και να επιστρέψει στα θετικά αποτελέσματα μετά από ένα αρνητικό σερί πέντε αγώνων (2 ισοπαλίες - 3 ήττες) που την άφησε εκτός 4άδας. Για τρίτο διαδοχικό παιχνίδι πρωταθλήματος ο Κώστας Μανωλάς (που μετά τον αγώνα του Champions League κόντρα στην Πλζεν είχε χρησιμοποιήσει σκληρή γλώσσα για να περιγράψει την κατάσταση στους "τζαλορόσι") ήταν βασικός και έπαιξε σε όλο το παιχνίδι.

Ορέστης Καρνέζης (Νάπολι): Έμεινε στον πάγκο των αναπληρωματικών στον εκτός έδρας αγώνα της Νάπολι με την Κάλιαρι που κρίθηκε με το φάουλ-γκολ του Μίλικ στο 91', με τον Κάρλο Αντσελότι να δίνει φανέλα βασικού στον Νταβίντ Οσπίνα.

Μπάμπης Λυκογιάννης (Κάλιαρι): Έμεινε εκτός αποστολής στην ήττα με 1-0 που γνώρισαν οι Σαρδηνοί από την Νάπολι για την 16η αγωνιστική της Serie A.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Bundesliga

Τάσος Δώνης (Στουτγκάρδη): Τρίτη σερί συμμετοχή για τον διεθνή μεσοεπιθετικό με τους Σουηβούς, με τον Δώνη να περνάει στον αγωνιστικό χώρο στο 56ο λεπτό του αγώνα με την Χέρτα και να πανηγυρίζει μία σημαντική νίκη με την Στουτγκάρδη που την έφερε στο +2 από τη γραμμή του υποβιβασμού. Το ματς ωστόσο επισκιάστηκε από το θάνατο του Χέρμπερτ Γκέντνερ, πατέρα του αρχηγού της Στουτγκάρδης, Κρίστιαν, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στην "Mercedes-Benz Arena" έχοντας πάει στο γήπεδο για να δει διά ζώσης το παιδί του.

Παναγιώτης Ρέτσος (Μπάγερ Λεβερκούζεν): Υποβλήθηκε πρόσφατα σε εγχείριση και η επιστροφή του στα γήπεδα υπολογίζεται στα μέσα Μαρτίου, έμεινε εκτός αποστολής στην ήττα με 2-1 στην Φρανκφούρτη απέναντι στην τοπική Άιντραχτ.

Κώστας Σταφυλίδης (Άουγκσμπουργκ): Έμεινε εκτός αποστολής από το εντός έδρας παιχνίδι κόντρα στην Σάλκε (ισοπαλία 1-1 για την Άουγκσμπουργκ που την κράτησε χαμηλά, στην 14η θέση), με τον διεθνή αριστερό μπακ να να μην έχει φέτος ούτε μία συμμετοχή στη Bundesliga.

Στέφανος Καπίνο (Βέρντερ Βρέμης): Παραμένει εδώ και καιρό στη λίστα των τραυματιών της ομάδας της Βρέμης, εκτός αποστολής στην εκτός έδρας ήττα με 2-1 από την πρωτοπόρο της Bundesliga, Μπορούσια Ντόρτμουντ.

ΓΑΛΛΙΑ

Ligue 1

Κώστας Μήτρογλου (Μαρσέιγ): Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Γαλλίας αποφάσισε να αναβάλει έξι συνολικά αναμετρήσεις για την 18η αγωνιστικής τη Ligue 1 (το ίδιο έκανε και μία εβδομάδα νωρίτερα για ίδιο αριθμό αγώνων της 17ης αγωνιστικής) εξαιτίας των "κίτρινων γιλέκων", με τις Αρχές, κατόπιν συνεννόησης με τους παράγοντες του πρωταθλήματος, να δηλώνουν ότι δεν μπορούν να εγγυηθούν την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων. Μεταξύ αυτών και η αναμέτρηση του "Βελοντρόμ" μεταξύ της Μαρσέιγ του Κώστα Μήτρογλου και της Μπορντό.

Παναγιώτης Βλαχοδήμος (Νιμ): Έμεινε εκτός αποστολής στην εντός έδρας ήττα της Νιμ με 3-2 από την Λιλ. Δεν έχει "γράψει" ακόμα λεπτά συμμετοχής στα 17 ματς που έχει δώσει μέχρι τώρα η ομάδα του στη φετινή Ligue 1, έχοντας μείνει εκτός αποστολής σε 14 ματς και παίρνοντας θέση στον πάγκο των αναπληρωματικών στα άλλα 3.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Primeira Liga

Οδυσσέας Βλαχοδήμος (Μπενφίκα): Υπερασπίστηκε την εστία της Μπενφίκα στην εκτός έδρας επικράτηση με 1-0 επί της Μαρίτιμο και μάλιστα κράτησε για τρίτο διαδοχικό ματς πρωταθλήματος απαραβίαστη την εστία του. Ο πρώην κίπερ του Παναθηναϊκού έχει πάρει σπίτι του τη φανέλα του βασικού, έχοντας αγωνιστεί βασικός και στα 13 ματς που έχουν δώσει μέχρι τώρα οι "αετοί της Λισσαβώνας" στο πορτογαλικό πρωτάθλημα.

Ανδρέας Σάμαρης (Μπενφίκα): Για τρίτο συνεχόμενο ματς πρωταθλήματος ο διεθνής μέσος έμεινε εκτός αποστολής της Μπενφίκα. Μέχρι στιγμής μετράει μόλις δύο συμμετοχές (ολιγόλεπτες) στις 13 πρώτες αγωνιστικές της Primeira Liga.

Νίκος Ιωαννίδης (Μαρίτιμο): Βρέθηκε εκτός αποστολής της Μαρίτιμο στην εντός έδρας ήττα της με 1-0 από την Μπενφίκα των Οδυσσέα Βλαχοδήμου και Αντρέα Σάμαρη.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Eredivisie

Κώστας Λάμπρου (Άγιαξ): Έμεινε στον πάγκο στο αστρονομικό 8-0 του Άγιαξ επί της Ντε Γκράαφτσαπ (χατ-τρικ οι Ζιγές και Μπλιντ), με τον Ονανά να κάθεται κάτω από την εστία του "Αίαντα".

Δημήτρης Κολοβός (Βίλεμ): Δεν αγωνίστηκε στην εντός έδρας ήττα της Βίλεμ με 3-0 από την Ντεν Χάαγκ, για πέμπτο διαδοχικό ματς έμεινε στον πάγκο.

Λάζαρος Λάμπρου (Φορτούνα Σιτάρντ): Ο δανεικός από τον ΠΑΟΚ μεσοεπιθετικός έμεινε στον πάγκο της ομάδας του στην τεράστια νίκη της στο "Ντε Κάιπ" με 2-0 επί της Φέγενορντ που την απομάκρυνε πέντε πόντους από τη γραμμή του υποβιβασμού.

Παντελής Χατζηδιάκος (Άλκμααρ): Μετά από τέσσερα σερί 90λεπτα, έμεινε για δεύτερο διαδοχικό ματς πρωταθλήματος στον πάγκο, αυτή τη φορά στο εντός έδρας 2-1 επί της Εξέλσιορ με το οποίο η Άλκμααρ διατηρήθηκε στην 5η θέση της βαθμολογίας.

ΒΕΛΓΙΟ

First Division A

Χάρης Χαρίσης (Κόρτραϊκ): Για δεύτερο στη σειρά ματς πρωταθλήματος, έμεινε στον πάγκο, αυτή τη φορά στη "λευκή" ισοπαλία εντός έδρας με την Μπριζ.

Στέργιος Μαρίνος (Σαρλερουά): Ούτε... λεπτό δεν χάνει ο Στέργος Μαρίνος καθώς αγωνίστηκε σε όλο το ματς στο εντός έδρας 2-0 απέναντι στην Γάνδη και πλέον μετράει 19 "γεμάτα" 90λεπτα στις ισάριθμες αγωνιστικές που έχουν παιχτεί στο βελγικό πρωτάθλημα από την αρχή της σεζόν.

Απόστολος Βέλλιος (Μπέβερεν): Πέρασε στο ματς ως αλλαγή στο 89ο λεπτό αντί του Φορτέ και στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων βρήκε το δρόμο προς τα δίχτυα, γράφοντας το τελικό 2-0 υπέρ της ομάδας του στην έδρα της Αντβέρπ και φτάνοντας τα 4 τέρματα στο φετινό πρωτάθλημα.

Γιώργος Γκαλίτσιος (Μουσκρόν): Έμεινε στον πάγκο στην εκτός έδρας ήττα με 1-0 από την Έουπεν που άφησε την Μουσκρόν ισόβαθμη με την Λόκερεν (έχουν αμφότερες από 14 πόντους) στην ουρά της βαθμολογίας.

Αλέξανδρος Κατράνης (Μουσκρόν): Εκτός αποστολής της Μουσκρόν για τέταρτο διαδοχικό ματς πρωταθλήματος.

ΣΚΩΤΙΑ

Premiership

Χάρης Μαυρίας (Χιμπέρνιαν): Στα δύο προηγούμενα ματς πρωταθλήματος ήταν βασικός και έμεινε στο γήπεδο μέχρι το τελευταίο σφύριγμα, ωστόσο στο θριαμβευτικό 2-0 επί της Σέλτικ ο πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού δεν συμπεριλήφθηκε στην αποστολή των "Χιμπς".

ΤΟΥΡΚΙΑ

Super Lig

Γιώργος Τζαβέλλας (Αλάνιασπορ): Για όγδοο σερί ματς πρωταθλήματος ήταν στο αρχικό σχήμα της ομάδας του και αγωνίστηκε μέχρι το τελευταίο σφύριγμα απέναντι στην Ρίζεσπορ (1-1). Κάλυψε τη θέση του αριστερού στόπερ σε σύστημα 4-2-3-1 ενώ χρεώθηκε με κίτρινη κάρτα στο 84'.

Γιάννης Μανιάτης (Αλάνιασπορ): Μπήκε αλλαγή στο 81ο λεπτό του αγώνα με την Ρίζεσπορ, αντικαθιστώντας τον Λούκα Βιγιαφάνιες.

ΑΥΣΤΡΙΑ

Bundesliga

Τάσος Αυλωνίτης (Στουρμ Γκρατς): Βασικός στην εντός έδρας νίκη της ομάδας του με 3-0 επί της Αντμίρα Βάκερ για την 18η αγωνιστική (στην 6η θέση της βαθμολογίας η Στουρμ Γκρατς), καλύπτοντας τη θεση του κεντρικού στόπερ στο 3-4-3 με το οποίο παρατάχτηκε η ομάδα του. Τέταρτο διαδοχικό 90λεπτο για τον πρώην αμυντικό των Πανιωνίου, Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού.

Ταξιάρχης Φούντας (Σεντ Πόλτεν): Βασικός στη δύσκολη εκτός έδρας αναμέτρηση με την πρωτοπόρο Ζάλτσμπουργκ που βρήκε την 3η της βαθμολογίας Σεντ Πόλτεν να γνωρίζει βαριά ήττα με 5-1. Ο άλλοτε παίκτης των Πανιωνίου, ΑΕΚ και Αστέρα Τρίπολης κάλυψε τη θέση του δεξιού εξτρέμ και αντίκρισε κίτρινη κάρτα στο 87ο λεπτό.

ΔΑΝΙΑ

Superliga

Ζέκα (Κοπεγχάγη): Για ένατο διαδοχικό παιχνίδι πρωταθλήματος ο Ζέκα βρέθηκε στο αρχικό σχήμα της Κοπεγχάχης και αγωνίστηκε μέχρι το τελευταίο σφύριγμα. Τελευταία αντίπαλος ήταν η Σοντερίσκε, με την ομάδα του πρώην μέσου του Παναθηναϊκού να επικρατεί 3-0 εκτός έδρας και να παραμένει μόνη στην κορυφή με τρεις πόντους διαφορά από την δεύτερη Μίντιλαντ. Σημειώνεται πως ο διεθνής μέσος έχει αγωνιστεί στα 18 από τα 20 ματς πρωταθλήματος που έχουν γίνει μέχρι στιγμής και μόνο σε ένα εξ αυτών δεν έπαιξε σε όλο το 90λεπτο (βγήκε στο 84').

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

First Professional Football League

Αντώνης Στεργιάκης (Σλάβια Σόφιας): Βασικός κάτω από τα γκολπόστ για έκτο στη σειρά ματς πρωταθλήματος, κράτησε ανέπαφη την εστία του και πανηγύρισε μία άνετη νίκη με 4-0 επί της ουραγού Βερέια (14η) που τη διατήρησε στη 10η θέση της βαθμολογίας.

Photo Credits: Yoi Mok/PA via AP

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ