ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Όταν ο αθλητισμός αντιστάθηκε στον ρατσισμό!

In this image taken on Wednesday, Dec.26, Napoli's Kalidou Koulibaly, right, leaves the pitch after receiving a red card from the referee 2018 during a Serie A soccer match between Inter Milan and Napoli, at the San Siro stadium in Milan, Italy. At left is Inter Milan's Kwadwo Asamoah. Cristiano Ronaldo has come to the defense of Kalidou Koulibaly after the Napoli defender was the target of racist chants during a match at Inter Milan. Next to a photo of him being marked by Koulibaly during a match earlier this season, Ronaldo writes on Instagram, "In the world and in football there always needs to be education and respect. No to racism and to any sort of insult and discrimination!!!". (AP Photo/Luca Bruno, File)
In this image taken on Wednesday, Dec.26, Napoli's Kalidou Koulibaly, right, leaves the pitch after receiving a red card from the referee 2018 during a Serie A soccer match between Inter Milan and Napoli, at the San Siro stadium in Milan, Italy. At left is Inter Milan's Kwadwo Asamoah. Cristiano Ronaldo has come to the defense of Kalidou Koulibaly after the Napoli defender was the target of racist chants during a match at Inter Milan. Next to a photo of him being marked by Koulibaly during a match earlier this season, Ronaldo writes on Instagram, "In the world and in football there always needs to be education and respect. No to racism and to any sort of insult and discrimination!!!". (AP Photo/Luca Bruno, File) AP

Με αφορμή την ρατσιστική επίθεση στον Κουλιμπαλί από οπαδούς της Ίντερ στο ματς με τη Νάπολι και το "κύμα" συμπαράστασης στον Σενεγαλέζο, το Sport24.gr παρουσιάζει περιπτώσεις που ο αθλητισμός στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.

Ο Σενεγαλέζος αμυντικός της Νάπολι, Καλιντού Κουλιμπαλί, έγινε αποδέκτης ρατσιστικής επίθεσης από μερίδα οπαδών της Ίντερ στο πρόσφατο παιχνίδι των δυο ομάδων στο "Σαν Σίρο". Ο ίδιος χειροκρότησε ειρωνικά όλους όσους τον αποδοκίμαζαν, ενώ οι "νερατζούρι" τιμωρήθηκαν άμεσα από τα ιταλικα πειθαρχικά όργανα. Δυο αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών, συν μια στην εξέδρα των φανατικών της Ίντερ.

Από εκεί και πέρα, υπήρξε κύμα συμπαράστασης στον Κουλιμπαλί. Ο δήμαρχος του Μιλάνου απολογήθηκε στον Σενεγαλέζο, πολλοί παίκτες βγηκαν ανοιχτά και τον στήριξαν όπως ο ο Κριστιάνο Ρονάλντο και ο κάπτεν της Ίντερ, Μάουρο Ικάρντι, ενώ και η ομάδα του εξέδωσε ανακοίνωσε, λέγοντας πως " όποιος δεν καταλαβαίνει την ιστορία μας, δεν είναι μαζί μας". Επίσης, ο Κάρλο Αντσελότι ανέφερε σε δηλώσεις του πως "την επόμενη φορά θα φύγουμε από το γήπεδο ακόμα και με το κόστος να χάσουμε το ματς στα χαρτιά", ενώ ο συνάδελφός του, Τζενάρο Γκατούζο, τάχθηκε υπέρ του να διακόπτονται τα ματς σε τέτοια περιστατικά. " Ήλθε η στιγμή να σταματήσει το ποδόσφαιρο και να διακόπτονται τα ματς", δήλωσε μεταξύ άλλων ο κόουτς της Μίλαν.

Το Sport24.gr, με αφορμή αυτό το αποκρουστικό περιστατικό, θυμάται και άλλες χαρακτηριστικές περιπτώσεις που ο αθλητισμός έδειξε τα αντανακλαστικά του και είπε το μεγάλο "ΟΧΙ" σε τέτοιες ακραίες συμπεριφορές. Παραδείγματα που ο ρατσισμός έδειξε το σκληρό του πρόσωπο, αλλά δεν βρήκε απέναντί του έναν... φοβισμένο αντίπαλο, αλλά κάποιους που με τον δικό τους τρόπο είπαν πως τέτοιες ενέργειες δεν είναι ανεκτές.

Με το ρατσισμό δεν ανοίγεις διάλογο, τον καταστρέφεις. Οι ακραίες μορφές μίσους, θέλουν και ακραίες αντιδράσεις, διότι στην περίπτωση που φανεί ότι υπάρχει ανοχή και αδυναμία αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων, τόσο θα αποκτούν δύναμη και επιρροή εκείνοι που θέλουν να τις επιβάλλουν.

Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση στον κανόνα, αφού δεν είναι λίγα τα παραδείγματα ρατσιστικών επιθέσεων όλα αυτά τα χρόνια. Σε άλλες περιπτώσεις υπήρξαν καταγγελίες, σε ορισμένες άλλες υπήρξαν οπτικοακουστικά ντοκουμέντα που αποδεικνύουν ότι "το αυγό του φιδιού" επωάζεται και στην χώρα μας. Όχι πως δεν το γνωρίζαμε βέβαια...

Ο ΖΟΡΟ ΕΣΤΕΙΛΕ ΠΡΩΤΟΣ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ

Η Μεσίνα είχε αποκτήσει τον Ζορό στα 18 του και λίγα χρόνια μετά στο παιχνίδι με την Ίντερ στο "Κομουνάλε" στις 27 Νοεμβρίου του 2005, σε μια φάση πήγε να μαζέψει τη μπάλα από ένα σημείο κοντά στην κερκίδα που βρίσκονταν οι οπαδοί των φιλοξενούμενων. Αμέσως άρχισαν τις κραυγές μαϊμούς, ο ίδιος πήρε την μπάλα και αποχώρησε.

Ο Αντριάνο και ορισμένοι άλλοι προσπάθησαν να του αλλάξουν γνώμη, ενώ οι παίκτες της Ιντερ πήγαν στους οπαδούς τους και τους ζήτησαν να σταματήσουν. Αφού ξέσπασε σε δάκρυα, αποφάσισε να επιστρέψει, έχοντας όμως στείλει το "μήνυμά" του προς πάσα κατεύθυνση.

ΤΟ "ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ, ΜΕΧΡΙ ΕΔΩ" ΤΟΥ ΕΤΟ'Ο

Το 2006 στο "Λα Ρομαρέδα" η Σαραγόσα έπαιζε με την Μπαρτσελόνα. Οι φίλοι των γηπεδούχων δεν σταματούσαν να επιτίθενται ρατσιστικά στον Σάμουελ Ετό'ο και εκείνος εξερράγη. Παράτησε τον αγώνα και αποφάσισε να εγκαταλείψει το γήπεδο, δείχνοντας ότι "ως εδώ ήταν, αρκετά!". Συμπαίκτες, αντίπαλοι και διαιτητής προσπαθούσαν να τον μεταπείσουν, με τον ίδιο να δείχνει ανένδοτος.

Μάλιστα, άνοιξε και ένα ένα μίνι διάλογο με τους ρατσιστές οπαδούς της Σαραγόσα, ακουμπώντας το δέρμα σκουρόχρωμου παίκτη της δικής τους ομάδας, δείχνοντάς τους το πόσο ηλίθια ήταν η αντίδρασή τους.

ΣΗΚΩΘΗΚΕ ΚΑΙ ΕΦΥΓΕ Ο ΡΟΜΠΕΡΤΟ ΚΑΡΛΟΣ

Μέσα σε λίγους μήνες, ο Ρομπέρτο Κάρλος έγινε αποδέκτης δυο ρατσιστικών επιθέσεων στη Ρωσία και οι δυο με... όπλο τις μπανάνες. Στην δεύτερη (23 Ιουνίου 2011), απλά σηκώθηκε και έφυγε, μην ανέχοντας να παίρνει μέρος σε αυτή την παρωδία. Η ομάδα του έπαιζε με την Κρίλια Σόβετοφ Σαμάρα και ήταν μπροστά στο σκορ με 0-3, όταν πετάχτηκε μια μπανάνα προς το μέρος του.

Αμέσως ζήτησε αλλαγή και πήγε να καθίσει στον πάγκο, ενώ μετά παραδέχτηκε ότι ξέσπασε σε κλάματα στα αποδυτήρια, τονίζοντας επιπλέον πως σκέφτηκε ακόμα και να εγκαταλείψει εκείνη την στιγμή το ποδόσφαιρο, δείχνοντας τον αποτροπιασμό του.

Η... ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΖΟΚΟΡΑ ΣΤΟΝ ΕΜΡΕ

15 Απριλίου 2012. Η Φενέρμπαχτσε αντιμετώπισε την Τράμπζονσπορ στην Πόλη και ύστερα από ένα μαρκάρισμα ο Εμρέ γύρισε και είπε στον Ζοκορά "γα....νε νέγρε", με τον διαιτητή μάλιστα να μην είναι πολύ μακριά. Οι συνέπειες μάλλον θα έκαναν τον άσο της Φενέρ να αναθεωρήσει και επειδή έχει ο καιρός γυρίσματα, στις 6 Μαΐου οι δυο ομάδες τέθηκαν εκ νέου αντιμέτωπες.

Το πρώτο... μήνυμα ήταν να μην δοθεί καν το χέρι στον Εμρέ στους εθιμοτυπικούς χαιρετισμούς μεταξύ των παικτών. Μέσα στον αγώνα, ο ποδοσφαιριστής της Φενέρμπαχτσε για αντίποινα στην ατάκα του, δέχτηκε πολλά σκληρά μαρκαρίσματα από πολλούς συμπαίκτες του Ζοκορά και από τον ίδιο. Όλα έχουν το τίμημά τους.

"ΚΛΩΤΣΙΑ" ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ Ο ΜΠΟΑΤΕΝΓΚ

Ο Κέβιν Πρινς Μπόατενγκ είχε μια μοναδική αντίδραση στα εμετικά σχόλια που άκουγε από ένα κομμάτι της εξέδρας των φίλων της Προ Πάτρια στο φιλικό παιχνίδι με τη Μίλαν στις 3 Ιανουαρίου 2013. Ο αγώνας είχε φτάσει στο 27' και το σκορ ήταν 0-0, όταν ο Γκανέζος έγινε κάτοχος της μπάλας στα αριστερά. Ξαφνικά, σταματάει, πιάνει την μπάλα και με μανία την κλωτσάει προς τους οπαδούς των γηπεδούχων.

Αμέσως έβγαλε την μπλούζα και αποχώρησε από τον αγωνιστικό χώρο, με τους συμπαίκτες του και αυτούς της Προ Πάτρια να φεύγουν μαζί του. Οι υπόλοιποι φίλοι των γηπεδούχων χειροκρότησαν και παράλληλα γιούχαραν το κομμάτι εκείνο που έκανε τις ασχήμιες κατά του Γκανέζου.

ΒΓΗΚΕ ΑΛΛΑΓΗ Ο ΚΕΒΙΝ ΚΟΝΣΤΑΝΤ

Σε φιλικό αγώνα τον Ιούλιο του 2013 ανάμεσα στη Μίλαν και τη Σασουόλο, ο Κέβιν Κονστάντ είπε το δικό του ηχηρό "ΟΧΙ" στο ρατσισμό. Αφού άκουγε κάμποση ώρα τον οχετό της εξέδρας των φίλων της δεύτερης, κλώτσησε τη μπάλα με δύναμη προς το μέρος τους και μετά έφυγε από το γήπεδο.

Ο ίδιος έδειξε την δική του... κόκκινη κάρτα, αφού δεν ανεχόταν να τον υποβιβάζουν κατ' αυτόν τον τρόπο. Παρά τις παραινέσεις, δεν άλλαξε γνώμη και βγήκε αλλαγή. Με αυτή του την ενέργεια είπε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι σε αυτά τα περιστατικά χρειάζεται αντίδραση και όχι ανοχή.

"ΜΑΙΝΟΜΕΝΟΣ ΤΑΥΡΟΣ" Ο BIG-SOFO

Ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης έχει πέσει θύμα ρατσιστικών επιθέσεων στην Ελλάδα, κυρίως για τα κιλά του, αλλά και για το χρώμα του. Στο Ισραήλ πάντως, το πράγμα ξέφυγε για τα καλά και από τον δικό του (αυτο)έλεγχο στον αγώνα με την Χάποελ Τελ Αβίβ (7 Απριλίου 2014), όταν άκουσε πολλά, ακόμα και για την οικογένειά του, με αποτέλεσμα να μην αντέξει και να κυνηγήσει στην εξέδρα εκείνον που τον είχε στοχοποιήσει.

Ο θρασύδειλος ρατσιστής πιθανότατα ακόμα τον βλέπει στον ύπνο του, ίσως και να μην έχει σταματήσει να τρέχει. Πάντως, το σίγουρο είναι πως... κατάλαβε, έστω και με αυτό τον τρόπο, ότι ξεπέρασε τα όρια. Και αυτά φτάνουν μέχρι εκεί που ξεκινάει η προσβολή. Κάποιος θα πει βέβαια ότι ήταν περισσότερο επίθεση και λιγότερο ρατσιστική αντιμετώπιση, όμως κακά τα ψέματα το γεγονός ότι ο "Σόφο" στα μάτια του φίλου της Χάποελ ήταν... διαφορετικός από τους άλλους, συνέβαλλε στο να τον βάλει στο στόχαστρο και να ασχοληθεί μαζί του. Όπως δηλαδή συνέβαινε και στην χώρα μας.

ΤΡΟΛΑΡΕ ΤΟΥΣ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ Ο ΑΛΒΕΣ

Ο Ντάνι Άλβες ετοιμάζεται να εκτελέσει κόρνερ στον αγώνα με τη Βιγιαρεάλ (27 Απριλίου 2014), όταν μια μπανάνα εκσφενδονίζεται από την εξέδρα με αποδέκτη τον ίδιο. Στόχος δεν είναι άλλος από το να τονιστεί το χρώμα του Βραζιλιάνου και ότι όπως η μαϊμού τρώει τις μπανάνες, θα έπρεπε να κάνει και εκείνος το ίδιο.

Ατάραχος ο ακραίος μπακ της Μπαρτσελόνα, την έπιασε, την ξεφλούδισε, έφαγε την μπουκιά του και συνέχισε τον αγώνα κανονικά. Ο φίλος των γηπεδούχων πήρε την απάντησή του από τον Άλβες και μετέπειτα μια ωραιότατη απαγόρευση δια βίου στα γήπεδα.

ΤΑ ΤΡΟΜΕΡΑ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΝΒΑ

Το ΝΒΑ επέδειξε τέτοια αντανακλαστικά στο θέμα του προέδρου των Λος Άντζελες Κλίπερς, Ντόναλντ Στέρλινγκ, που είναι άξιο συγχαρητηρίων τόσο για την πυγμή του Κομισάριου, Άνταμ Σίλβερ, όσο και με την αντίδραση των αθλητών, ακόμα και της ίδιας του της ομάδας. Το ρατσιστικό του παραλήρημα εναντίον των μαύρων σε συνομιλία με την κατά πολλά χρόνια νεότερη σύντροφό του που βγήκε στην δημοσιότητα, είχε... κόστος. Ένα βαρύτατο πρόστιμο και δια βίου αποκλεισμός από το ίδιο το άθλημα.

Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα της εναντίωσης στα όσα είπε, ήταν η κίνηση των παικτών των Κλίπερς στον αμέσως επόμενο αγώνα κόντρα στους Ουόριορς για τα playoffs, όταν στην προθέρμανση πέταξαν τις ζακέτες τους και εν συνεχεία φόρεσαν ανάποδα τις μπλούζες τους, ενώ στο παιχνίδι φόρεσαν μαύρες κάλτσες και μαύρα διακριτικά στα χέρια. Στις 28 Απριλίου οι παίκτες του Ντοκ Ρίβερς αποφάσισαν μάλιστα να μην προπονηθούν καν.

Ο ΝΤΙΟΠ... ΧΟΡΕΨΕ ΤΟΥΣ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ

Ο Παπακουλί Ντιοπ αντέδρασε με υπέροχο τρόπο στη ρατσιστική επίθεση που δέχτηκε σε αγώνα της Λεβάντε με την Ατλέτικο Μαδρίτης (4/5/2014). Ο Αφρικανός πήγε να εκτελέσει ένα κόρνερ, όταν φίλοι των "ροχιμπλάνκος" άρχισαν να κάνουν ήχους μαϊμούς με σκοπό να τον πικάρουν.

Εκείνος απάντησε με χιούμορ. Άρχισε να χορεύει σε... ανάλογους ρυθμούς, ώστε να μην τους χαλάσει και το χατίρι ή την άποψη που έχουν για το πρόσωπό του, αλλά προφανώς αποτελούσε και έναν ιδιαίτερο τρόπο για να τους βάλει στην θέση τους. Φυσικά και έδειξε την δυσαρέσκειά του, εντούτοις προτίμησε να κάνει εκείνο που κανείς δεν περίμενε!

ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ ΕΞΑΛΛΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ Ο ΜΟΥΝΤΑΡΙ

Πρωταγωνιστής σε ρατσιστικό επεισόδιο έγινε ο Σάλεϊ Μουντάρι, κατά τη διάρκεια του αγώνα της Πεσκάρα στο "Σαντ' Ελία" του Κάλιαρι απέναντι στην τοπική ομάδα τον Απρίλιο του 2017. Ο Γκανέζος μέσος αποχώρησε από τον αγώνα στο 89ο λεπτό, όταν διαμαρτυρήθηκε στον διαιτητή για ρατσιστική συμπεριφορά εναντίον του από την εξέδρα και ο Ντανιέλε Μινέλι αποφάσισε να του δείξει κίτρινη κάρτα.

Όπως εξήγησε ο 32χρονος άσος στο "Sky Sport Italia", όλα άρχισαν από τα πρώτα λεπτά. "Υπήρχαν ρατσιστικές φωνές από την αρχή εναντίον μου και μετά στο 1ο ημίχρονο, είδα μία ομάδα όπου υπήρχαν παιδιά, με τους γονείς να μην λένε τίποτα. Πήγα στους γονείς και τους έδωσα τη φανέλα μου, ως καλό παράδειγμα. Στο πέταλο, το περιστατικό συνεχίστηκε με άλλη ομάδα φιλάθλων. Προσπάθησα να τους λογικεύσω, αλλά ο διαιτητής μου είπε να τους αφήσω ήσυχους. Τότε εκνευρίστηκα, επειδή αντί να σταματήσει το παιχνίδι, αποφάσισε να με τιμωρήσει;". Στο στούντιο βρισκόταν ως σχολιαστής ο Αλεσάντρο ντελ Πιέρο, ο οποίος τάχθηκε με το μέρος του. "Χειρίστηκες τα πράγματα άριστα. Έδωσες το παράδειγμα για αύριο. Έκανες τα πάντα σωστά", του είπε ο "Μεγαλέξανδρος".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ