ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Πώς ο κάτοχος του Europa πάει στους ομίλους του Champions League

A view of the Champions League trophy, prior to the start of the Champions League final soccer match between Atletico Madrid and Real Madrid, at the Luz stadium, in Lisbon, Portugal, Saturday, May 24, 2014. (AP Photo/Francisco Seco)
A view of the Champions League trophy, prior to the start of the Champions League final soccer match between Atletico Madrid and Real Madrid, at the Luz stadium, in Lisbon, Portugal, Saturday, May 24, 2014. (AP Photo/Francisco Seco) AP

Το Sport24.gr αναλύει το σύστημα της UEFA αναφορικά με τον κάτοχο του Europa και το πώς προκρίνεται στους ομίλους του Champions League. Οι ομάδες που έχουν ωφεληθεί και το σπάνιο σενάριο να μείνει εκτός ομίλων ομάδα που θα το έχει πετύχει μέσω του πρωταθλήματός της.

Ο νικητής του φετινού Europa League παίρνει το εισιτήριο για την απευθείας είσοδο στους ομίλους του Champions League τη σεζόν 2919-2020. Αυτό δεν ίσχυε πάντα. Από την αγωνιστική περίοδο 2014-2015 κι έπειτα, ο νικητής του Europa League αποκτούσε το δικαίωμα να παίξει στα playoffs του Champions League, να βρεθεί δηλαδή ένα βήμα πριν από τους ομίλους.

Θέση απευθείας στους ομίλους θα κέρδιζε μόνο αν κατάφερνε να λάβει την απαιτούμενη θέση μέσω του πρωταθλήματος που συμμετείχε ή αν ο νικητής του Champions League λάμβανε ανάλογη θέση μέσω του πρωταθλήματος που συμμετείχε.

Αν ο νικητής του Europa League προκριθεί στους ομίλους του Champions League μέσω του πρωταθλήματος που συμμετέχει, η ομάδα που θα τερματίσει τρίτη στο πρωτάθλημα της πέμπτης χώρας στην κατάταξη της UEFA (Γαλλία), παίρνει εκείνη το εισιτήριο για τους ομίλους. Αυτό συνέβη πέρυσι: Η Ατλέτικο Μαδρίτης κατέκτησε το Europa League, προκρίθηκε στο Champions League μέσω της Primera Division και ως εκ τούτου στους ομίλους μπήκε η Λιόν.

Μπορεί μια ομάδα να καταλάβει θέση στο πρωτάθλημά της που οδηγεί στο Champions League και τελικά να μη συμμετάσχει σε αυτό; Δεν έχει γίνει, αλλά θεωρητικά μπορεί να συμβεί. Οι εθνικές ομοσπονδίες μπορούν να έχουν μάξιμουμ πέντε ομάδες στο Champions League, οπότε είναι πιθανό, αλλά πολύ σπάνιο. Ας δούμε κάτω υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να υπάρξει μια τέτοια πιθανότητα:

* Ο νικητής του Champions League και του Europa League θα πρέπει να είναι από την ίδια χώρα.

* Θα πρέπει αμφότεροι οι νικητές να τερματίσουν εκτός τετράδας από το πρωτάθλημα στο οποίο συμμετέχουν.

Αν αυτές οι προϋποθέσεις ισχύσουν, τότε η ομάδα που θα τερματίσει στην 4η θέση του αντίστοιχου πρωταθλήματος, θα συμμετάσχει στους ομίλους του Europa League, όχι σε αυτούς του Champions League. Αυτό το ενδεχόμενο θα μπορούσε φέτος να ισχύσει στην Αγγλία. Η Γιουνάιτεντ για παράδειγμα που συμμετέχει στα προημιτελικά του Champions League είναι 6η στην Premier League, ενώ η Άρσεναλ που συμμετέχει στα προημιτελικά του Europa League είναι 5η στην Premier League.

Το 2012, βέβαια, η Τσέλσι είχε τερματίσει 6η στην Premier League, αλλά κατέκτησε το Champions League στο Μόναχο κόντρα στη Μπάγερν Μονάχου. Η Τότεναμ που είχε τερματίσει τέταρτη και θα έδινε προκριματικά για την είσοδο στους ομίλους του Champions League, έμεινε εκτός και τη θέση της πήρε η Τσέλσι.

Ομάδες που έχουν εξασφαλίσει θέση στους ομίλους του Champions League μέσα από την παρουσία τους στο Europa League την αμέσως προηγούμενη σεζόν είναι οι εξής:

2014-2015: Σεβίλλη (νικήτρια του Europa League, πέμπτη στη La Liga)

2015-2016: Σεβίλλη (νικήτρια του Europa League, έβδομη στη La Liga)

2016-2017: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (νικήτρια του Europa League, έκτη στην Premier League).

2017-2018: Λιόν

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ