ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

SuperChampions: Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τη νέα διοργάνωση

Manchester United's Paul Pogba, left, and Juventus' Cristiano Ronaldo during the  Champions League soccer match at Old Trafford, Manchester, England, Tuesday Oct. 23, 2018. (Martin Rickett/PA via AP)
Manchester United's Paul Pogba, left, and Juventus' Cristiano Ronaldo during the Champions League soccer match at Old Trafford, Manchester, England, Tuesday Oct. 23, 2018. (Martin Rickett/PA via AP) AP

Η Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συλλόγων ενέκρινε την έναρξη των συζητήσεων για τη ριζική αλλαγή του Champions League από το 2024 και το Sport24.gr σας παρουσιάζει πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τη νέα διασυλλογική διοργάνωση.

Η ECA ενέκρινε την έναρξη των συζητήσεων για τη ριζική αλλαγή του Champions League από το 2024, με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συλλόγων και ισχυρό άνδρα της Γιουβέντους, Αντρέα Ανιέλι, να προχωρά σε αποκαλύψεις για το νέο αυτό ποδοσφαιρικό εγχείρημα. Το SuperChampions, που αναμένεται να αντικαταστήσει την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, έρχεται να αλλάξει τον ποδοσφαιρικό χάρτη.

1. ΠΟΙΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

Οι βασικές ομάδες που θα συμμετέχουν σε αυτή τη διοργάνωση, είναι η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Μπάγερν Μονάχου, η Γιουβέντους, η Τσέλσι, η Άρσεναλ, η Παρί, η Μάντσεστερ Σίτι, η Λίβερπουλ και η Μίλαν. Παράλληλα, θα υπάρχουν και ομάδες-"επισκέπτες", όπως η Ατλέτικο, η Ντόρτμουντ, η Μαρσέιγ, η Ίντερ και η Ρόμα. Η μορφή του καινούργιου θεσμού θα περιλαμβάνει δύο φάσεις.

Στην πρώτη, θα υπάρχουν όμιλοι και στη συνέχεια παιχνίδια νοκ-άουτ. Το SuperChampions Θα χωρίζεται σε τέσσερα γκρουπ των οκτώ ομάδων (32 κλαμπ συνολικά) και θα περιλαμβάνει ανόδους και υποβιβασμούς σε μεγαλυτερη και μικρότερη κατηγορία αντίστοιχα.

2. ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΑ

Όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες για την καινούργια διοργάνωση που είναι στα σκαριά και έρχεται να αλλάξει το ποδόσφαιρο όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, ένα κομμάτι του πρωταθλήματος θα διεξάγεται τα Σαββατοκύριακα και τα εθνικά πρωταθλήματα θα μετακινηθούν τις Τετάρτες. Στην πρώτη φάση μόνο τα παιχνίδια των νοκ-άουτ θα γίνονται Σαββατοκύριακα, ενώ σταδιακά το ίδιο θα συμβαίνει και με την φάση των ομίλων.

3. ΣΥΡΡΙΚΝΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ

Η νέα διοργάνωση φέρνει αυτόματα μια συρρίκνωση στα εθνικά πρωταθλήματα, τα οποία θα επηρεαστούν, όπως είναι εύλογο, από τη δημιουργία του SuperChampions League. Ο βασικός λόγος είναι ότι οι αγώνές των πρωταθλημάτων θα πρέπει να μεταφερθούν μεσοβδόμαδα και αυτό θα έχει επιπτώσεις στα τηλεοπτικά έσοδα των ομάδων.

Τα τηλεοπτικά δίκτυα θα επενδύσουν πολλά παραπάνω χρήματα για το νέο διασυλλογικό θεσμό και θα περιοριστούν τα έσοδα για τα πρωταθλήματα, που θα καταστούν πλέον λιγότερο ανταγωνιστικά απ' ό,τι είναι σήμερα. Μάλιστα, ο πρόεδρος της La Liga, Χαβιέ Τέμπας, έχει εκφράσει ανοικτά τις ανησυχίες του για το εγχείρημα που ετοιμάζεται, διότι θα προκαλέσει... ντόμινο στο οικοδόμημα του ποδοσφαίρου.

4. ΠΟΙΟΙ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΩΣ ΤΩΡΑ ΣΤΟ SUPERCHAMPIONS

Πολλοί θα αναρωτηθούν ποιοι θα βρίσκονται πίσω απ' αυτό το νέο εγχείρημα, εν ολίγοις στις... πλάτες ποιων θα στηριχθεί το SuperChampions. Η UEFA στηρίζει, αυτή τη στιγμή, τις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη και συμμετέχει στις συζητήσεις. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, από πίσω βρίσκεται η εταιρεία Relevant Spοrt, η οποία έχει ιδρύσει το φιλικό καλοκαιρινό τουρνουά International Champions Cup, που διεξάγεται ανάμεσα σε κορυφαίες ομάδες του κόσμου και ανήκει στον μεγιστάνα, Στέφεν Ρος, ιδιοκτήτη και των Miami Dolphins (ομάδα του NFL).

Από εκεί και πέρα, οι Αντρέα Ανιέλι (πρόεδρος της ECA) και Νάσερ Άλ-Κελαϊφί (εκπρόσωπος της ECA στην UEFA) αποτελούν τους "εγκεφάλους" της νέας διοργάνωσης.

5. ΓΙΑΤΙ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑ ΤΟ CHAMPIONS LEAGUE

To SuperChampions αποτελεί την... αναδιάρθρωση του Champions League που βλέπουμε αυτή την στιγμή. Ο βασικός σκοπός της δημιουργίας του είναι ο μεγαλύτερος ανταγωνισμός, άρα και περισσότερα έσοδα για τις μεγάλες ομάδες. Αυτό θα συμβεί από τη στιγμή που θα γίνονται περισσότερα ντέρμπι ανάμεσα στα κορυφαία ευρωπαϊκά κλαμπ. Αυτό συνεπάγεται ότι η διοργάνωση θα είναι κλειστή όπως η EuroLeague στο μπάσκετ και θα υπάρχουν κάποια "παραθυράκια" για τους μικρότερους μέσω του συστήματος προβιβασμού και υποβιβασμού στις άλλες διασυλλογικές διοργανώσεις της UEFA. Αυτό σημαίνει, ότι για παράδειγμα η παρουσία ελληνικής ομάδας στο SuperChampions θα είναι αρκετά δύσκολη υπόθεση.

AP Photo/Alessandra Tarantino

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ