ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Το γκολ - ποίημα του Ρομπέρτο Κάρλος και η αποκάλυψη της αλήθειας

Esfandiar Baharmast, referee from the USA, points at the foul spot  that led to a penalty shot for Norway as Brazil's Roberto Carlos covers his face during the Brazil vs. Norway, Group A, World Cup 98, soccer match at the Velodrome stadium in Marseille, Tuesday, June 23, 1998. The other teams in Group A are Scotland and Morocco.  Norway won 2-1.(AP Photo/Diether Endlicher)
Esfandiar Baharmast, referee from the USA, points at the foul spot that led to a penalty shot for Norway as Brazil's Roberto Carlos covers his face during the Brazil vs. Norway, Group A, World Cup 98, soccer match at the Velodrome stadium in Marseille, Tuesday, June 23, 1998. The other teams in Group A are Scotland and Morocco. Norway won 2-1.(AP Photo/Diether Endlicher) AP PHOTO/DIETHER ENDLICHER

Σαν σήμερα (3/6) το 1997, ο Ρομπέρτο Κάρλος είχε σημειώσει το απίστευτο γκολ στο Βραζιλία - Γαλλία και θυμίζουμε πώς ο ίδιος είχε περιγράψει εκείνη τη φάση, παραδεχόμενος ότι ο αέρας έπαιξε το ρόλο του στην τροχιά της μπάλας.

Ήταν 3 Ιουνίου του 1997, και η Βραζιλία αντιμετώπιζε τη Γαλλία στο "Ζερλάν", ένα χρόνο πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο στα γήπεδα της Γαλλίας, όπου μάλιστα οι δυο εθνικές έφτασαν ως τον τελικό, με τους τρικολόρ του Εμέ Ζακέ να επικρατούν με 3-0. Σε εκείνο το φιλικό ματς, λοιπόν, ο Ρομπέρτο Κάρλος σημείωσε ένα από τα πιο μυθικά γκολ της σπουδαίας καριέρας του, όταν η μπάλα πήρε εκπληκτικά φάλτσα σε εκτέλεση φάουλ του και κατέληξε στα δίχτυα του Φαμπιέν Μπαρτέζ.

Ήθελε να κάνει αυτό ακριβώς ή τον βοήθησε η τύχη; Πολλοί ήταν αυτοί που αναρωτήθηκαν, έστω και αν άπαντες γνώριζαν πως είχε την ικανότητα να σκοράρει με όποιο τρόπο ήθελε. Άλλωστε, είχε πετύχει και άλλα εντυπωσιακά γκολ. Ο ίδιος πέρυσι προχώρησε σε αποκάλυψη της αλήθειας, αφού περιέγραψε για πρώτη φορά το πώς κατάφερε να σκοράρει με εκείνο το περίφημο φάουλ από τα 35 μέτρα.

Ο βετεράνος Βραζιλιάνος άσος είχε συμμετάσχει σε ένα εντυπωσιακό αφιέρωμα της " Equipe" για τις εκτελέσεις φάουλ στο ποδόσφαιρο, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δηλώσεις από μερικούς εκ των κορυφαίων του είδους, όπως ο Ζουνίνιο Περναμπουκάνο, ο Αντρέα Πίρλο, ο Μισέλ Πλατινί και ο Σίνισα Μιχάιλοβιτς.

Ο Ρομπέρτο Κάρλος κι εκείνο το φάουλ της 3ης Ιουνίου 1997 αποτέλεσε ξεχωριστή ενότητα στο αφιέρωμα, με video και συνεντεύξεις. "Πιστεύω ότι ήταν ένα θαύμα, γιατί δεν ξαναείδα κάτι τέτοιο. Ένα θαύμα, γιατί υπάρχει μόνο ένα στον κόσμο. Θα δούμε τέρματα που είναι παρόμοια με αυτό, αλλά όχι ίδια. Αυτά είναι πράγματα που συμβαίνουν μόνο μια φορά στη ζωή και συνέβη σε μένα", τόνισε αρχικά ο βετεράνος αμυντικός. "Ο κόσμος με ρωτάει πώς το έκανα. Έκανα πολύ προπόνηση και όλα αυτά τα χρόνια προπόνησης έφεραν αυτό το γκολ. Δεν υπάρχει μυστικό. Εάν υπήρχε θα σας το έλεγα".

Στη συνέχεια, κλήθηκε να περιγράψει τη διαδικασία της εκτέλεσης και το πώς κατάφερε να δώσει τέτοια τροχιά στην μπάλα, αποκαλύπτοντας ότι είχε την αρωγή των ανέμων: "Ο κόσμος ήταν λίγο σκεπτικός, εξαιτίας της απόστασης. Μεταξύ της μπάλας και του Μπαρτέζ υπήρχαν 35 μέτρα απόσταση ή και παραπάνω και ο κόσμος δεν το πίστευε. Έπρεπε να βλέπω πώς έστησε το τείχος ο Μπαρτέζ. Το είχε τοποθετήσει αρκετά έξω. Στήθηκα μπροστά από την μπάλα, ώστε ο Μπαρτέζ να μην καταλάβει και να θεωρήσει ότι θα στείλω την μπάλα πάνω από το τείχος.

Παρότι είχα αρχίσει να παίρνω φόρα, όταν είδα ότι δεν κινείτο (σ.σ. ο Μπαρτέζ) άλλαξα απόφαση και είπα να τη χτυπήσω με το εξωτερικό. Ναι, τη χτύπησα άσχημα, αλλά αυτή κατέληξε στην άκρη του δοκαριού. Στο στάδιο υπήρχε ένα κενό, μέσα από το οποίο ερχόταν αέρας από τα δεξιά. Το μόνο πράγμα που με ενδιέφερε ήταν να βρω εστία. Τη δύναμη την είχα. Ήθελα να βάλω σωστά το πόδι μου, ώστε να τη χτυπήσω κατάλληλα. Ήταν το μόνο που σκεφτόμουν. Όταν κλότσησα, είδα την μπάλα να πηγαίνει τελείως έξω, αλλά ο αέρας, αυτός ο περιβόητος αέρας, επανέφερε την μπάλα προς την εστία".

Όπως ήταν φυσικό, το συγκεκριμένο γκολ εξελίχθηκε σε μέγα θέμα συζήτησης μετά από το τέλος του ματς που βρήκε τις δύο ομάδες ισόπαλες 1-1. "Μετά τον αγώνα, μίλησα με τον Ζαγκάλο, τον προπονητή μας και δεν το πίστευε. Στα αποδυτήρια, μου είπαν πολλά για το γκολ. Ήρθαν και μου είπαν 'τι έκανες; Τι φανταστικό γκολ; Τι υπέροχο γκολ;' Το θεωρώ πιο σημαντικό γκολ της καριέρας μου. Σημαντικό για όλα όσα ειπώθηκαν στη συνέχεια. Υπήρξε τεράστια συζήτηση. Ήταν πραγματικά το γκολ της καριέρας μου", κατέληξε ο Ρομπέρτο Κάρλος.

AP Photo/Silvia Izquierdo

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ