ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Χίλσμπορο: Αθώος ο επικεφαλής της Αστυνομίας

Hillsborough match commander David Duckenfield arrives at Preston Crown Court in Preston, England, Wednesday, April 3, 2019. A British jury has failed to reach a decision on whether the man in control of police operations at the 1989 Hillsborough Stadium tragedy that left 96 people dead is guilty of gross negligence manslaughter. Jurors at Preston Crown Court in northern England deliberated for eight days in the case of David Duckenfield, 74, who has denied the 95 charges. (Aaron Chown/PA via AP)
Hillsborough match commander David Duckenfield arrives at Preston Crown Court in Preston, England, Wednesday, April 3, 2019. A British jury has failed to reach a decision on whether the man in control of police operations at the 1989 Hillsborough Stadium tragedy that left 96 people dead is guilty of gross negligence manslaughter. Jurors at Preston Crown Court in northern England deliberated for eight days in the case of David Duckenfield, 74, who has denied the 95 charges. (Aaron Chown/PA via AP) AP

Ο 75χρονος πια Ντέιβιντ Ντάκενφιλντ, επικεφαλής της αστυνομίας στην τραγωδία του Χίλσμπορο το 1989, κρίθηκε την Πέμπτη (28/11) αθώος από το δικαστήριο του Πρέστον.

Οημιτελικός του Κυπέλλου Αγγλίας το 1989, ανάμεσα σε Λίβερπουλ και Νότιγχαμ στο "Χίλσμπορο" του Σέφιλντ για τα ημιτελικά του FA Cup, έμελλε να μείνει αξέχαστος ως ένα από τα πλέον τραγικά γεγονότα στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Η αναμέτρηση στις 15 Απριλίου του 1989 δεν ολοκληρώθηκε, καθώς 96 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και για περίπου τρεις δεκαετίες ουδείς είχε σταθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου ως υπεύθυνος για ό,τι συνέβη. Για χρόνια οι φίλοι της Λίβερπουλ θεωρούνταν υπαίτιοι της τραγωδίας, όμως το 2016 το σώμα ενόρκων αποφάσισε πως ο θάνατός τους δεν μπορεί να θεωρηθεί ατύχημα. Ο αγώνας των οικογενειών όλα αυτά τα χρόνια εισέπραξε μια πρώτη δικαίωση.

Τον Ιούνιο του 2018 το δικαστήριο του Πρέστον και ο δικαστής Σερ Πίτερ Όπενσο πήραν μια ιστορική απόφαση: διέταξαν την άρση της απόφασης του 2000 που δεν προέβλεπε δίκη για τους υπεύθυνους αυτής της τραγωδίας. Ο Ντέιβιντ Ντάκενφιλντ, επικεφαλής της αστυνομίας στο ματς, αντιμετώπιζε κατηγορίες για ανθρωποκτονία από αμέλεια 95 ανθρώπων. Ο 75χρονος πια Ντάκενφιλντ, ωστόσο, κρίθηκε την Πέμπτη (28/11) αθώος από το δικαστήριο, έπειτα από δίκη που κράτησε επτά εβδομάδες.

Ο δικηγόρος του πρώην αστυνομικού, Μπεντζαμιν Μάιερς, δήλωσε: "Ήταν άδικη η κατηγορία. Υπάρχουν τόσοι άλλοι άνθρωποι που φέρουν ευθύνη και τόσες πολλές αιτίες".

Υπενθυμίζεται ότι έξι μόλις λεπτά μετά τη σέντρα, ο αγώνας διεκόπη αφού την ίδια ώρα στις εξέδρες είχε ξεκινήσει μακελειό. Από τη μία η εσφαλμένη κατανομή των φιλάθλων στο πέταλο, από την άλλη οι υπεράριθμοι Liverpoolians οπαδοί που στοιβάχτηκαν στην εξέδρα Leppings Lane -με σοβαρή ευθύνη της αστυνομίας και των ανθρώπων του γηπέδου- αλλά και η υποδομή του "Χίλσμπορο" με τα "δολοφονικά" σιδερένια κιγκλιδώματα, ήταν αρκετά στοιχεία για να φέρουν το κακό...

Οι παραπάνω φίλαθλοι που είχαν μπει χωρίς έλεγχο από μία θύρα μετά την έναρξη του αγώνα δημιούργησαν τρομερή πίεση σε αυτούς που είχαν ήδη πάρει θέση στην κατάμεστη εξέδρα, με αποτέλεσμα να "στέλνουν" όλο και περισσότερους κοντά στο σιδερένιο κιγκλίδωμα.

Όσοι πρόλαβαν να πηδήξουν εντός αγωνιστικού χώρου (εκμεταλλευόμενοι ένα μικρό κενό στα προστατευτικά) σώθηκαν, πολλοί ήταν όμως εκείνοι που δεν τα κατάφεραν και συνεθλίβησαν, με αποτέλεσμα μέσα σε λίγη ώρα το γήπεδο να γεμίζει από τραυματίες αλλά και ανθρώπους που είχαν αφήσει ή επρόκειτο να αφήσουν εκεί την τελευταία τους πνοή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Aaron Chown/PA via AP

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ