ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

Κύπελλο Ελλάδας: Έτσι θα γίνει ο τελικός με VAR

A referee demonstrates a video operation room (VOR), a facility of the Video Assistant Referee (VAR) system which will be rolled out for the first time during the World Cup, at the 2018 World Cup International Broadcast Centre in Moscow, Russia, Saturday, June 9, 2018. (AP Photo/Dmitri Lovetsky)
A referee demonstrates a video operation room (VOR), a facility of the Video Assistant Referee (VAR) system which will be rolled out for the first time during the World Cup, at the 2018 World Cup International Broadcast Centre in Moscow, Russia, Saturday, June 9, 2018. (AP Photo/Dmitri Lovetsky) AP

Ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας στις 11 Μαΐου μπορεί να διεξαχθεί με χρήση VAR. Το Sport24.gr αναλύει τις λεπτομέρειες για το πώς μπορεί να γίνει αυτό και ποια είναι τα δεδομένα.

Η ένωση εταιρειών MEDIALUSO - INDIGITAL έχει κερδίσει τον διαγωνισμό για το VAR και στις 25 Ιανουαρίου το Sport24.gr έφερε στη δημοσιότητα την απόφαση, σύμφωνα με την οποία για τα επόμενα πέντε χρόνια θα τρέξει το Video Assistant Referee στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Το VAR θα εφαρμοστεί κανονικά από την αρχή του επόμενου πρωταθλήματος και τους μήνες που μεσολαβούν θα τρέξουν οι διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί.

Από εκεί και πέρα, έχουν αναλυθεί όλες τις λεπτομέρειες αναφορικά με το πώς θα λειτουργήσει το σύστημα στο ελληνικό πρωτάθλημα. Οι εργασίες που πρέπει να γίνουν είναι πολλές και ιδιαιτέρως πολύπλοκες, όμως η εταιρεία που κέρδισε τον διαγωνισμό για το έργο, έχει την τεχνογνωσία για να "τρέξει" το έργο και να μην υπάρξουν προβλήματα.

Τους επόμενους μήνες οι διεργασίες θα είναι πυρετώδεις, ώστε με τη σέντρα του επόμενου πρωταθλήματος το VAR να έχει εγκατασταθεί και να λειτουργεί σωστά σε συνεργασία πάντα με την Ομοσπονδία και την ΚΕΔ.

ΠΙΘΑΝΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΜΕ VAR

Βέβαια, δεν πρέπει να αποκλειστεί καθόλου το ενδεχόμενο να δούμε χρήση VAR και στον επικείμενο τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας στις 11 Μαΐου στο ΟΑΚΑ, όπου το πιθανότερο σενάριο είναι να αναμετρηθούν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ, που έχουν προβάδισμα πρόκρισης απέναντι σε Αστέρα Τρίπολης και Λαμία μετά το υπέρ τους 2-0 στα πρώτα παιχνίδια.

Το ρεπορτάζ αναφέρει πως στην ΕΠΟ είναι διατεθειμένοι να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες και να πάρουν την έγκριση από τη FIFA, προκειμένου να μπορεί να γίνει τελικός με VAR. Eφόσον το αποφασίσει οριστικά η Ομοσπονδία και γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες μέχρι τέλος του μήνα, τότε ο τελικός μπορεί να γίνει κανονικά με VAR, όχι βέβαια με τα δεδομένα που θα ισχύουν από την ερχόμενη σεζόν.

ΤΟ ΜΟΝΟ ΕΥΚΟΛΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΣΚΕΛΟΣ

Το Sport24.gr έχει το ρεπορτάζ για το αν όντως υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο και αν μπορεί πρακτικά να διεξαχθεί ο τελικός με VAR σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Το τεχνολογικό σκέλος είναι το μόνο εύκολο στην όλη υπόθεση και δεν πρόκειται να υπάρξει κάποιο εμπόδιο. Το θέμα είναι να ανάψει το "πράσινο φως" η FIFA στην ΕΠΟ, να στείλει ξένους διαιτητές πιστοποιημένους με VAR και τα υπόλοιπα θα τα αναλάβουν οι εταιρείες που έχουν αναλάβει το πρότζεκτ.

Συζητήσεις φέρεται να έχουν ήδη γίνει, ο εξοπλισμός υπάρχει για να υποστηριχθεί ένα παιχνίδι και αναφορικά με το πώς θα γίνει πρακτικά ο τελικός με VAR, αυτό που ισχύει, είναι πως δεν θα γίνει το παιχνίδι από κέντρο επιχειρήσεων, όπως θα ελέγχονται τα ματς του πρωταθλήματος από την επόμενη σεζόν και εν προκειμένω θα στηθούν φορτηγά επιτόπια στο ΟΑΚΑ. Μάλιστα, βοηθάει ότι ο τελικός θα γίνει εκεί, καθώς το "Σπύρος Λούης" μπορεί να υποστηρίξει το VAR.

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ 1.205 ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ

Θυμίζουμε πως το συνολικό κόστος του έργου σε βάθος πενταετίας, ανέρχεται σε 10.354.000 ευρώ μαζί με το ΦΠΑ, ενώ η τιμή αναδόχου έφτασε τα 7.713.500 ευρώ από τις MEDIALUSO - INDIGITAL, προκειμένου να κερδίσουν τον διαγωνισμό από την ΟΝΕΧ - ΙΚΗ που επίσης διεκδίκησε το έργο.

Το VAR θα χρησιμοποιηθεί σε 1.205 παιχνίδια μέσα στην επόμενη πενταετία και ουσιαστικά ξεκινάει από τέλος Αυγούστου να μπαίνει σε πλήρη λειτουργία, όταν θα αρχίσει και το επόμενο πρωτάθλημα. Ως τότε, πρέπει να έχει εγκατασταθεί το σύστημα, να έχουν γίνει οι δοκιμές, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, να είναι ουσιαστικά όλα παραδοτέα, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει στην εντέλεια.

TAGS ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ