ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ολυμπιακός - ΑΕΚ: Οι 6+1 φορές που αναμετρήθηκαν σε τελικό

ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ / ΑΕΚ-ΟΣΦΠ / CUP / FINAL / AEK-OLYMPIAKOS
ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ / ΑΕΚ-ΟΣΦΠ / CUP / FINAL / AEK-OLYMPIAKOS ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Ολυμπιακός κοντράρεται με την ΑΕΚ στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας και το Sport24.gr παρουσιάζει τις έξι φορές που οι δυο ομάδες αντάμωσαν και πάλεψαν για το τρόπαιο, ενώ άλλη μια δεν κατέβηκαν να παίξουν οι ερυθρόλευκοι. (VIDEOS).

Ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ αναμετρώνται στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας για 8η φορά στην ιστορία τους και διεκδικούν το τρόπαιο. Το Sport24.gr γυρίζει την κλεψύδρα ανάποδα, κάνει φλας-μπακ και θυμίζει τις ιστορικές μάχες των δυο ομάδων για την δεύτερη τη τάξει διασυλλογική διοργάνωση.

Τις προηγούμενες επτά φορές η ΑΕΚ πανηγύρισε τέσσερις κατακτήσεις, αν και ο ένας τελικός δεν έγινε ποτέ εξαιτίας άρνησης του Ολυμπιακού να κατέβει, ενώ οι Πειραιώτες μετρούν τρεις κατακτήσεις. Τελευταία φορά που συναντήθηκαν ήταν τη σεζόν 2015-16 με τους κιτρινόμαυρους να νικούν με 2-1, με το ματς να διεξάγεται στο άδειο ΟΑΚΑ, κάτι που αναμένεται να επαναληφθεί και φέτος.

ΟΙ ΔΥΟ ΤΕΛΙΚΟΙ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ '50

Οι δυο ομάδες έπαιξαν για πρώτη φορά αντίπαλοι σε τελικό στις 17 Μαΐου 1953, με τον Ολυμπιακό να κατακτά το τρόπαιο, επικρατώντας με 3-2. Ο αγώνας έγινε στη Λεωφόρο και για τους ερυθρόλευκους τα γκολ έβαλαν οι Κοπανίδης (20'), Κανσός (37') και Δαρίβας (79'), ενώ για την Ένωση σκόραραν οι Σεραφίδης (83') και Κανάκης (88'). Τρία χρόνια μετά (24/6/1956), στο ίδιο γήπεδο, ο νικητής άλλαξε, με τους κιτρινόμαυρους να επικρατούν 2-1. Οι Χανιώτης (21') και Κανάκης πέτυχαν τα γκολ της ΑΕΚ και ο Δαρίβας (26') είχε ισοφαρίσει προσωρινά για τον Ολυμπιακό.

Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΠΟΤΕ

Το 1966, ο τίτλος κατέληξε στην ΑΕΚ, χωρίς να παίξει ποτέ τον τελικό με τον Ολυμπιακό, νικώντας με 2-0 άνευ αγώνα. Αυτό διότι η ομάδα του Πειραιά για το γεγονός πως είχε προκαταβολικά ζητήσει τη μετάθεσή του για το ξεκίνημα της επόμενης αγωνιστικής περιόδου, με αιτιολογικό τον προγραμματισμό για την προετοιμασία της ομάδας για το ερχόμενο Κύπελλο Πρωταθλητριών. Παράλληλα, έκανε επίθεση στη διοίκηση της ομοσπονδίας για τα τεκταινόμενα στον ημιτελικό της ΑΕΚ με την Καβάλα και το μπάχαλο που υπήρξε σχετικά που θα γινόταν εκείνος ο αγώνας. Έτσι, ο τελικός δεν έγινε ποτέ και στις 7 Ιουλίου 1966 η ΕΠΟ ανακήρυξε την ΑΕΚ κυπελλούχο Ελλάδας για την αγωνιστική περίοδο 1965-66.

Η... ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

Στον τελικό του 2002 και ενώ είχε μεσολαβήσει ο... τελικός του πρωταθλήματος (4-3 υπέρ του Ολυμπιακού), η ΑΕΚ ανέτρεψε τα προγνωστικά και παρά το ότι ψυχολογικά δεν ήταν στα καλύτερά της, κατάφερε να επικρατήσει με 2-1.

Ο Σωτήρης Κωνσταντινίδης άνοιξε το σκορ, ο Ζιοβάνι ισοφάρισε και μετά αποβλήθηκε, για να έρθει με κεφαλιά ο Ίβιτς και να χαρίσει το τρόπαιο στην ομάδα του Φερνάντο Σάντος.

ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΟΣ ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Στον τελικό έπαιξαν και το 2006 και συγκεκριμένα στις 10 Μαΐου στο Ηράκλειο, όπου ο Ολυμπιακός ήταν ο μεγάλος νικητής με 3-0. Μάλιστα, η ομάδα του Πειραιά έκανε και το νταμπλ εκείνη την χρονιά.

Φυσικά, ποιος μπορεί να ξεχάσει το "κερασάκι στην τούρτα", που δεν ήταν άλλο από το απίστευτο σόλο και το τελείωμα του Νέρι Καστίγιο στο 88', που σφράγισε τον "ερυθρόλευκο" θρίαμβο. Τα άλλα γκολ μπήκαν από τον Κωνσταντίνου (61') και τον Τζόρτζεβιτς (70').

Ο ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟΤΕΡΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ

Ο Γκαλέτι στην παράταση έβαλε μπροστά τους Πειραιώτες, ισοφάρισε σε 4-4 ο Σκόκο και το ματς πήγε στα πέναλτι, ενώ οι "ερυθρόλευκοι" του Βαλβέρδε έπαιζαν με εννέα παίκτες (αποβολές Γκαλέτι και Αβραάμ). Εκεί, σε έναν... μαραθώνιο 34 εκτελέσεων ο Ολυμπιακός επικράτησε με 15-14 και κατέκτησε το τρόπαιο!

Συνεχίζουμε με τον επικότερο τελικό που έχει διεξαχθεί ποτέ και ήταν εκείνος του 2009 (2 Μαΐου στο ΟΑΚΑ) που δεν ήθελες να τελειώσει ποτέ. Η ΑΕΚ προηγήθηκε 2-0, ο Ολυμπιακός ισοφάρισε, ο Σκόκο στο 90' έκανε το 3-2 και ο Ντάρμπισιρ στο 96' με... μπαταρισμένο κεφάλι το 3-3.

ΤΟ ΣΗΚΩΣΕ Η ΑΕΚ ΣΤΟ ΑΔΕΙΟ ΟΑΚΑ

Στις 17 Μαΐου 2016 , οι δυο τους αναμετρήθηκαν στον τελικό που διεξήχθη μπροστά σε άδειες εξέδρες στο ΟΑΚΑ. Η ΑΕΚ ήταν αυτή που αναδείχθηκε θριαμβεύτρια με 2-1 και πανηγύρισε το τρόπαιο.

Ο Μάνταλος με κεφαλιά στο 38ο λεπτό και ο Τζεμπούρ στο 51ο ήταν αυτοί που πέτυχαν τα δυο τέρματα των "κιτρινόμαυρων", ενώ για τους Πειραιώτες μείωσε απλά ο Ντομίνγκες στο 84'. Τέσσερα λεπτά πριν είχε δοκάρι ο Μαζουακού και άλλη μια καλή φάση ο Ντα Κόστα προς το φινάλε του ματς.

TAGS ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ