STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Big-5: Αυτά πήραν, αυτά τους λείπουν στις μεταγραφές

Big-5: Αυτά πήραν, αυτά τους λείπουν στις μεταγραφές

Δημήτρης Σαμόλης, Σάββας Τζιομπάνογλου, Βαγγέλης Αρναούτογλου, Κώστας Γουλής και Ηλίας Καλλονάς "ζυγίζουν" τις μεταγραφές Ολυμπιακού, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Παναθηναϊκού και Άρη και εξηγούν ποιες προσθήκες χρειάζονται ακόμα οι ομάδες του Big-5.

Η ώρα της σέντρας έφτασε για τη Super League Interwetten, οι ομάδες ρίχνονται στη μάχη. Μένουν όμως πάνω από τρεις εβδομάδες για την ολοκλήρωση της θερινής μεταγραφικής περιόδου, τα ρόστερ των ομάδων κάθε άλλο παρά ολοκληρωμένα θεωρούνται. Είναι βέβαιο πως θα υπάρξουν κι άλλες προσθήκες, ενώ το ίδιο ισχύει και για τις αποχωρήσεις.

Δημήτρης Σαμόλης, Σάββας Τζιομπάνογλου, Βαγγέλης Αρναούτογλου, Κώστας Γουλής και Ηλίας Καλλονάς κάνουν το ρεζουμέ των κινήσεων μέχρι τώρα και καταγράφουν αυτά που χρειάζονται ακόμα οι ομάδες.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΕΞΤΡΕΜ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΜΠΑΚ

Γράφει ο Δημήτρης Σαμόλης

Η καταπληκτική σεζόν που ολοκληρώθηκε για τον Ολυμπιακό ανέβασε κατακόρυφα τη χρηματιστηριακή αξία των ποδοσφαιριστών του. Ήταν λίγο - πολύ αναμενόμενο ότι ορισμένα από τα βασικά στελέχη θα αποχωρήσουν. Την αρχή έκανε ο Ομάρ Ελαμπντελαουί (Γαλατάσαραϊ), η συνέχεια δόθηκε με τον Κώστα Τσιμίκα (Λίβερπουλ) και ακολούθησε ο Γκιλιέρμε (Αλ Σαντ). Ενδεχομένως να υπάρξει συνέχεια.

Οι διαπραγματεύσεις με τη Μπενφίκα για τον Ρούμπεν Σεμέδο συνεχίζονται, ο Μαντί Καμαρά έχει προσελκύσει ενδιαφέρον από ομάδες της Serie A (η Φιορεντίνα έχει μπει δυνατά στη διεκδίκησή του), ενώ εξέλιξη ενδέχεται να προκύψει με τον Ζοζέ Σα, ο οποίος όλο αυτό το διάστημα βρισκόταν στην πατρίδα του για θεραπείες μετά τον σοβαρό τραυματισμό στο χέρι, παραμονές του δεύτερου αγώνα με τη Γουλβς.

Οι "ερυθρόλευκοι" κάλυψαν το κενό του Ομάρ με τον Ραφίνια, ο οποίος είναι 35, αλλά και παικταράς. Για τα αριστερό άκρο αποκτήθηκε ο Χολέμπας, αλλά όχι για βασικός. Θεωρητικά πάντα. Αυτή τη στιγμή ο Ολυμπιακός κυνηγά έναν ακόμη αριστερό μπακ για να του δώσει θέση στην ενδεκάδα. Ο αντί - Γκιλιέρμε είναι ο Γιαν Εμβιλά, η σημαντικότερη προσθήκη που έχουν κάνει μέχρι στιγμής οι πρωταθλητές Ελλάδας. Για τα χαφ αγοράστηκε ο Πεπέ από τη Γκιμαράες. Μιλάμε για έναν μέσο που λογίζεται ως οκτάρι και όχι ως εξάρι.

Με δεδομένο ότι το ρόστερ θα αριθμεί πέντε χαφ μόλις ανακοινωθεί ο Εμβιλά (Μπουχαλάκης, Καμαρά, Πεπέ και Καφού οι υπόλοιποι), πιθανότατα δεν θα αποκτηθεί άλλος για τη μεσαία γραμμή αν πουληθεί ο Καμαρά. Τουλάχιστον αυτό προκύπτει μέχρι στιγμής. Από εκεί και πέρα, με δεδομένο ότι αποχώρησε από το ρόστερ ο Γκασπάρ, οι "ερυθρόλευκοι" θα επιδιώξουν να πάρουν έναν ακόμη δεξιό μπακ, ως δεύτερη λύση. Και πάμε και στο -πολύ- σημαντικό. Εξτρέμ.

Big-5: Αυτά πήραν, αυτά τους λείπουν στις μεταγραφές
EUROKINISSI

Όλα δείχνουν πως θα χαιρετήσει και ο Αλέν, ένα χρόνο πριν από τη λήξη του συμβολαίου του. Και ο ίδιος θα ήθελε να παίζει περισσότερο, ενώ το λάθος στο Μολινό έκανε το κλίμα ιδιαίτερα βαρύ για τον ίδιο. Αποκτήθηκε άλλωστε ως δεύτερη λύση ο Ισλανδός Όγκμουντουρ Κρίστινσον, από την ΑΕΛ.

Υπάρχουν στο ρόστερ και αυτοί για τους οποίους ο δανεισμός μοιάζει μονόδρομος. Άλλοι ήδη βρήκαν ομάδες (Κεϊτά - Αζαξιό, Ντουρμισάι - ΑΕΛ, Μάνος - Άρης, Μασούρας - Γκόρνικ Ζάμπρζε, Σολδάνο - Μπόκα), άλλοι περιμένουν να μάθουν τα νεότερα για τον επόμενο σταθμό τους (Μεριά, Κωστή, Φοντέ Καμαρά, Μανθάτης, Νίκολιτς) και άλλοι αποτελούν ερωτηματικά (Τσούμιτς, Ανδρούτσος, Κούτρης, Κάιπερς).

Για να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα έως τις 5 Οκτωβρίου, οπότε και ολοκληρώνεται η μεταγραφική περίοδος. Ένα είναι σίγουρο. Ότι ο Πέδρο Μαρτίνς περνάει από... κόσκινο κάθε μεταγραφική επιλογή και μάλιστα σχεδόν όλοι αποτελούν δικές του εισηγήσεις. Πορτογάλος ο Πεπέ, από την Πορτογαλία εξετάζεται η λύση του αριστερού μπακ (Ματέους Ρέις από Ρίο Άβε η Νο1 επιλογή), ενώ αν αποκτηθεί στόπερ, λύση από τη χώρα του θα προτιμήσει κατά τα φαινόμενα).

Έως τις 22-23 Σεπτεμβρίου που είναι προγραμματισμένος ο πρώτος αγώνας των playoffs του Champions League (με Ερυθρό Αστέρα ή Ομόνοια), ο Ολυμπιακός θα φορτσάρει για να κλείσει το θέμα του αριστερού μπακ και του εξτρέμ. Εκεί είναι που πέφτει πλέον όλο το βάρος.

ΠΑΟΚ: ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΗΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΟΙΚΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

Γράφει ο Σάββας Τζιομπάνογλου

Ο ΠΑΟΚ της νέας αγωνιστικής περιόδου δεν θα έχει πολύ σχέση με αυτόν της περυσινής σεζόν. Είναι φανερό ότι η ομάδα που κατέκτησε τίτλους τα προηγούμενα χρόνια έχει κλείσει τον κύκλο της και ο Δικέφαλος θα είναι πολύ διαφορετικός τη σεζόν που ξεκινά.

Δεν είναι μόνο αυτοί που αποχώρησαν από την Τούμπα, ο Μαουρίσιο του οποίου το συμβόλαιο δεν ανανεώθηκε, ο Βιεϊρίνια του οποίου το θέμα παραμένει σε αναμονή. Από όσους έμειναν στην Τούμπα και πέρυσι από την χρονιά του νταμπλ λίγοι θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στον ΠΑΟΚ της επόμενης αγωνιστικής περιόδου. Ήδη στον πρώτο επίσημο αγώνα της φετινής σεζόν απέναντι στην Μπεσίκτας φάνηκαν οι προθέσεις του Αμπέλ Φερέιρα που άφησε εκτός αποστολής τον Μάτος - ο οποίος αναζητά απαντήσεις για το ρόλο του στην ομάδα και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αποχώρησης - και κράτησε στον πάγκο Πασχαλάκη, Μπίσεσβαρ, Κρέσπο και Λημνιό, που περιμένει να «καθαρίσει» από τον κορονοιό για να ολοκληρώσει τη μεταγραφή του στην Κολωνία.

Ο ΠΑΟΚ απαλλάχθηκε από τα συμβόλαια του Βέρνμπλουμ και του Στοχ, έδωσε δανεικό τον Λάμπρου, υπολογίζει μόνο σε κάποιους από τους νεαρούς που επέστρεψαν από δανεισμό και όχι στον Ουάρντα και τον Μιχόγεβιτς και φαίνεται πως ακόμη δεν έχει ολοκληρώσει τις ανακατατάξεις του στο ρόστερ.

Στην Τούμπα ήρθαν δυο κεντρικοί χαφ οι Στέφαν Σβαμπ και Νίκα Νινούα, ο Άντριγια Ζίβκοβιτς που θα ενισχύσει την μεσοεπιθετική γραμμή του και έχει κλείσει και η μεταγραφή του αριστερού ακραίου, στην ουσία φουλ μπακ, Άντριαν Νίλσεν Περέιρα.

Αυτή την στιγμή στην εστία λογίζεται ως βασικός ο Ζίβκοβιτς, την ώρα που υπάρχει ενδιαφέρον από ομάδες του εξωτερικού για την απόκτηση του Πασχαλάκη και ο Ροντρίγκο Ρέι μοιάζει να έχει κριθεί από το πρώτο πέρασμα του από την Τούμπα. Ο ΠΑΟΚ ψάχνει τερματοφύλακα, ίσως και να τον προορίζει για βασικό ωστόσο θα πρέπει να προηγηθεί αποχώρηση - πιθανότατα του Πασχαλάκη - για να τον αποκτήσει.

Big-5: Αυτά πήραν, αυτά τους λείπουν στις μεταγραφές
ΕUROKINISSI

Αριστερά στην άμυνα ο Άντριαν Νίλσεν Περέιρα έρχεται να «σπάσει» τη μοναξιά του Δημήτρη Γιαννούλη. Ωστόσο αν τελικά παραχωρηθεί ο Έλληνας ακραίος σίγουρα θα χρειαστεί ένας παίκτης για να αναπληρωθεί το κενό του.

Στον άξονα πάρχουν ακόμη θέματα. Ο Σβαμπ αποκτήθηκε ως αντι- Μαουρίσιο, ο Νινούα είναι ένας παίκτης με προοπτική για το μέλλον. Ο Ντόουγκλας Αουγκούστο είναι και μάλλον θα παραμείνει καιρό στα…πιτς, ο Μίσιτς άγνωστο πότε θα επιτρέψει και έτσι μαζί με τους δύο νεοαποκτηθέντες υπολογίζονται ο Εσίτι και ο Καντουρί, αν τελικά δεν υποκύψει στις… σειρήνες από την Ιταλία. Το ρόστερ συμπληρώνεται από τους νεαρούς Μπαλογιάννη και Τσιγγάρα. Αριθμητικά ο Φερέιρα φαίνεται να έχει επιλογές ωστόσο μάλλον χρειάζεται ένας ανασταλτικός μέσος με μεγαλύτερη συμμετοχή στην ανάπτυξη του παιχνιδιού από τον Εσίτι. Αν θα γίνει κίνηση θα εξαρτηθεί από το μέλλον του Καντουρί που έχει μπει και αυτός στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του.

Μεσοεπιθετικά και με βάση το 3-4-2-1 που εφαρμόζει ο Αμπέλ Φερέιρα δεν φαίνεται η έλλειψη εξτρέμ (έχουν φύγει ήδη Στοχ, Λάμπρου και φεύγει και ο Λημνιός) καθώς οι δύο παίκτες πίσω από τον φορ αγωνίζονται κλειστά. Ποιοι μπορεί να είναι αυτοί οι δύο; Πρώτος και καλύτερος ο νεοφερμένος Άντριγια Ζίβκοβιτς, ο Πέλκας, ο Ζαμπά που επιστρέφει από το σοβαρό τραυματισμό του, ο Μπίσεσβαρ και φυσικά ο νεαρός Χρήστος Τζόλης. Λύσεις υπάρχουν, ωστόσο αν αλλάξει το σχήμα ίσως να χρειάζεται και άλλος εξτρέμ.

Στην επίθεση οι λύσεις είναι συγκεκριμένες: Άκπομ, Σβιντέρσκι και ο νεαρός Κούτσιας. Ήδη ο ΠΑΟΚ αναζητά έναν ακόμη επιθετικό, την ώρα που ο Άκπομ πρωταγωνιστεί σε πολλά σενάρια για μεταγραφή. Οι πληροφορίες λένε ότι έχει εντοπιστεί ο παίκτης που θα ενισχύσει την γραμμή κρούσης, αλλά ο ΠΑΟΚ δυσκολεύεται να τα βρει με την ομάδα στην οποία ανήκει. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί χωρίς να απαιτείται απαραίτητα να προηγηθεί η παραχώρηση του Άγγλου καθώς παίκτης στην επίθεση θα έρθει ακόμη και αν δεν αποχωρήσει ο Άκπομ από το ρόστερ του Δικεφάλου.

Είναι δεδομένο ότι το ρόστερ του ΠΑΟΚ δεν έχει οριστικοποιηθεί για μια σεζόν που μοιάζει μεταβατική για την ομάδα της Θεσσαλονίκης. Στόχος άλλωστε εκτός από μια ανταγωνιστική πορεία σε Ελλάδα και Ευρώπη είναι και η ανάδειξη νέων ποδοσφαιριστών που θα αποκτήσουν υπεραξία. Και ο συνδυασμός των δύο αυτών στόχων μοιάζει να είναι μεγάλο στοίχημα για τον Αμπέλ Φερέιρα.

ΑΕΚ: ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ

Γράφει ο Βαγγέλης Αρναούτογλου

Το ρόστερ της ΑΕΚ δεν είναι έτοιμο, ούτε και πλήρες. Σε αυτό συμφωνούν τόσο ο προπονητής ομάδας Μάσιμο Καρέρα όσο και ο τεχνικός διευθυντής της, Ίλια Ιβιτς. Ωστόσο, αφενός τα περυσινά λάθη που της κόστισαν μεγάλη απώλεια εσόδων, κυρίως λόγω του καλοκαιρινού αποκλεισμού της από την Ευρώπη, αφετέρου η εκπαραθύρωση του κόσμου από τα γήπεδα λόγω του κορονοϊού, έχουν καταστήσει ακόμα πιο σφιχτή την ήδη αυστηρή οικονομική στρατηγική της και ιδιαίτερα προσεχτική την ομάδα στις προσεγγίσεις για την αποφυγή λαθών.

Τόσο ο προπονητής όσο και ο τεχνικός διευθυντής της ΑΕΚ είναι της άποψης ότι η ομάδα χρειάζεται ενίσχυση σε πολύ συγκεκριμένες θέσεις. Πρέπει να αποκτηθεί τουλάχιστον ένας ικανός εξτρέμ με ευχέρεια στο ένας με έναν, διεισδυτικότητα και δεινότητα στο γκολ και στην τελική πάσα, ανώτερος δηλαδή από όλους τους ακραίους επιθετικούς που διαθέτει η ομάδα, εξαιρουμένου του Μάρκο Λιβάγια που όμως αγωνίζεται στις πτέρυγες περισσότερο λόγω έλλειψης άλλου.

Σαφώς και υπάρχει ανοιχτό το θέμα του τερματοφύλακα αν και αυτή τη στιγμή δεν δίδεται σε αυτό προτεραιότητα, καθώς πρέπει πρώτα να δοκιμαστούν οι Τσιντώτας και Αθανασιάδης και μετά να αποφασιστεί αν η ΑΕΚ χρειάζεται επιπλέον μία λύση ή όχι. Ο Γενάρης είναι άλλωστε κοντά και αυτό που στην ομάδα έχουν επιλέξει, είναι να δώσουν χρόνο σε αυτούς τους δύο να αποδείξουν ότι θα «σβήσουν» το κενό του Μπάρκα. Αν όχι, τότε θα υπάρξει διάθεση για προσθήκη το χειμώνα.

Big-5: Αυτά πήραν, αυτά τους λείπουν στις μεταγραφές
EUROKINISSI

Μάριου Οικονόμου, δεν φαίνεται ιδιαίτερα πιθανή η προσθήκη επιπλέον ενός κεντρικού αμυντικού, έμπειρου και ικανού να μπει στην ενδεκάδα ανά πάσα στιγμή, ειδικά από τη στιγμή που η ομάδα θέλει να αξιοποιήσει τους Σβάρνα, Λάτσι και τον νεοαποκτηθέντα Χνιντ δίπλα στον Τσιγκρίνσκι. Με τον αστερίσκο του Όγκνιεν Βράνιες, ο οποίος είναι μόνιμα μια ειδική περίπτωση για την ΑΕΚ.

Διαπιστωμένη είναι και η ανάγκη που έχει δημιουργηθεί στη μεσαία γραμμή, σε σημείο που ο Ιταλός τεχνικός αναγκάστηκε για ένα διάστημα να διατηρήσει στο ρόστερ τον Σιμάο για να έχει μία επιπλέον λύση, δηλαδή επί της ουσίας κράτησε στα πλάνα του έστω και για τις προπονήσεις (μήπως και τους άλλαζε γενικότερα τη γνώμη για τους αγώνες), έναν ποδοσφαιριστή που στην πραγματικότητα δεν θα ήθελε να υπολογίζει.

Σε αυτούς τους χώρους, η Ένωση έχει ανάγκη από έναν ποδοσφαιριστή ποιότητας και διαφορετικών χαρακτηριστικών από τους υπάρχοντες, έναν μέσο που θα προσδώσει τα στοιχεία που απουσιάζουν στις θέσεις των κεντρικών χαφ. Έναν πιο γρήγορο και επαρκή στην κάθετη πάσα από τους υπάρχοντες ποδοσφαιριστή, καθώς η ταχύτητα και η δημιουργία είναι τα δύο βασικά ελλείμματα που παρουσιάζει η κιτρινόμαυρη μεσαία γραμμή.

Δύσκολα ωστόσο θα προχωρήσει κάτι από όλα αυτά, αν προηγουμένως δεν προκύψει πώληση ποδοσφαιριστή της ομάδας και αν δεν ξεκαθαρίσουν οριστικά και αμετάκλητα οι υποθέσεις με τις επεκτάσεις των συμβολαίων, των Μάρκο Λιβάγια και Νέλσον Ολιβέιρα. Από αυτές άλλωστε θα εξαρτηθεί το πως θα κλείσει η ΑΕΚ την τρέχουσα μεταγραφική περίοδο.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: ΓΕΜΙΣΕ ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ, ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ

Γράφει ο Κώστας Γουλής

Βάζοντας απ’ την αρχή στο «ζύγι», τους παίκτες που αποκτήθηκαν ή επέστρεψαν κι εκείνους που αποχώρησαν τους τελευταίους δυόμισι μήνες από τον Παναθηναϊκό, η πλευρά που γέρνει (φαίνεται να) είναι εκείνη που έχει μέσα της όλα τα νέα, μεταγραφικά αποκτήματα. «Μπολιασμένη» βεβαίως με αρκετά «αλλά» και «να δούμε πρώτα».

Στην πρώτη ανάγνωση ο Παναθηναϊκός δείχνει να έχει ανεβάσει κατά πολύ τους ποιοτικούς δείκτες σε όλες τις γραμμές του. Στην επίθεση η ενσωμάτωση του Καρλίτος (που δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής για επτά μήνες), δίνει το κάτι παραπάνω και το «διαφορετικό» στη γραμμή πυρός. Με τους «πράσινους» να ευελπιστούν πως ο Ισπανός θα καταφέρει να δώσει επιτέλους λύση σ’ ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της τελευταίας τριετίας ή αν προτιμάτε της «μετά-Μπεργκ» εποχής: Το «εύκολο» γκολ...

Η... ανέλπιστη (έτσι όπως είχαν δρομολογηθεί οι καταστάσεις), αλλά πολύ σημαντική για όλο τον «οργανισμό» του Παναθηναϊκού, παραμονή του Μακέντα, διατηρεί σε υψηλά επίπεδα το ποιοτικό επίπεδο της επιθετικής γραμμής των «πράσινων» (που είναι αλήθεια πως δεν είχαν τέτοιο «δίδυμο» τα τελευταία χρόνια, πλην ίσως των Μπεργκ-Καρέλη), αλλά την ίδια στιγμή «γεννάει» ερωτηματικά, ως προς το πώς θα «χωρέσουν» μαζί στην ενδεκάδα και στο 4-3-3 του Πογιάτος. Απ’ τη στιγμή δε, που ο Καρλίτος δείχνει να «χάνεται» ως αριστερός «inside forward». Το δεύτερο ημίχρονο του προ ημερών φιλικού με τον ΠΑΟΚ έδωσε μία πρώτη «απάντηση» και η συνύπαρξή τους στο 4-4-1-1 που δοκίμασε ο 42χρονος τεχνικός, έκανε πολύ πιο λειτουργικό επιθετικά τον Παναθηναϊκό. Αλλά έτσι «θυσιάζεται» ο ένας από τους τρεις χαφ κι αυτό δυσκολεύει τις σκέψεις και το πλάνο κατοχής και κυριαρχίας του Καταλανού. Πρώτο ζητούμενο «ισορροπίας» λοιπόν...

Big-5: Αυτά πήραν, αυτά τους λείπουν στις μεταγραφές
EUROKINISSI

Αϊτόρ, Σαβιέρ), προκειμένου να φτιάξει «ζεύγη» στις πτέρυγες με την παρουσία και των Χατζηγιοβάνη, Εμμανουηλίδη, έχοντας ως «μπαλαντέρ» (και) τους Βιγιαφάνιες, Μπουζούκη. Κι αν η παραμονή του Μακέντα ήταν εξαρχής πιο ξεκάθαρη, ίσως και να μην έπαιρνε δεύτερο εξτρέμ ο Παναθηναϊκός.

Στον άξονα της μεσαίας γραμμής, η «έξοδος» του Χρήστου Δώνη, καλύφθηκε από την «ενσωμάτωση» του Αγιούμπ στο αγωνιστικό πλάνο (άφησε πίσω του τα προβλήματα που τον κράτησαν εκτός για μεγάλο διάστημα στο β’ μισό της περσινής σεζόν), ενώ αποτελεί μεγάλο «κέρδος» η αγωνιστική εξέλιξη του Αλεξανδρόπουλου και του Σερπέζη. Ο πρώτος «συστήθηκε» στα playoffs, ο δεύτερος δούλεψε πολύ το εφετινό καλοκαίρι και κέρδισε με το «σπαθί» του τη θέση του στην ομάδα. Οι Ρόκα και Πογιάτος ψάχνουν ακόμη ένα χαφ, ένα καθαρό «6άρι» που να μπορεί να κουβαλάει τη μπάλα με ασφάλεια μέχρι το επιθετικό τρίτο και να δώσει περισσότερο ύψος στον άξονα. Δεν βιάζονται και λογικά το συγκεκριμένο μεταγραφικό θέμα, θα τραβήξει έως και το τέλος της άλλης εβδομάδας.

Στην άμυνα, το Νο1 ζητούμενο ήταν η αντικατάσταση των Γιόχανσον και Ινσούα στα άκρα. Στη θέση του Σουηδού ήρθε ο Σάντσες που από πλευράς βιογραφικού και πορείας δείχνει πολύ πιο «γεμάτος» ως παίκτης. Κι αρκετά προσαρμοστικός, αφού απ’ το δεύτερο κιόλας φιλικό που έπαιξε, άρχισε να βγάζει πράγματα μέσα στο γήπεδο. Και πλέον αναζητείται το μπακ-απ του με τον Λύρατζη του ΠΑΟΚ να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο.

Αριστερά, η επιλογή του «αντί-Ινσούα» άργησε, αλλά η έλευση του Χουάνκαρ δείχνει ότι μπορεί να καλυφθεί και με το παραπάνω η αποχώρηση του Αργεντινού, ιδίως στο επιθετικό σκέλος. Αρκεί ο Χουάν Κάρλος Λόπεθ, να μείνει μακριά από τραυματισμούς.

Αν υπάρχει ένα τελευταίο (ας το πούμε) «ερωτηματικό», αυτό αφορά το κέντρο της «πράσινης» άμυνας. Ναι, αποκτήθηκε ο Βέλεθ κι έφυγε ο Νούνες, με τους Ρόκα και Πογιάτος να επιλέγουν τον Μαυρομμάτη αντί του Κολοβέτσιου για την τετράδα, θεωρώντας ότι μπορεί να τους δώσει περισσότερα πράγματα ως αριστεροπόδαρος. Το ερώτημα λοιπόν είναι, απ’ τη στιγμή που οι δύο επικεφαλής του ποδοσφαιρικού τμήματος είναι ευχαριστημένοι με τον Μαυρομμάτη (που δείχνει σταθερή εικόνα σε προπονήσεις και φιλικά), γιατί ο Ρόκα ψάχνει στην αγορά (και) για στόπερ; Η απάντηση προς το τέλος του Σεπτέμβρη...

ΑΡΗΣ: UPGRADE ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ, ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ

Γράφει ο Ηλίας Καλλονάς

Η περσινή σεζόν ήταν αρκετά έντονη και ιδιαίτερη για τον Άρη. Οι "κίτρινοι" παρουσίασαν αρκετά σκαμπανεβάσματα ειδικά στην αρχή της σεζόν, ενώ όταν υπήρξε μία σταθεροποίηση/βελτίωση με τον Μίχαελ Ένινγκ στον πάγκο, προέκυψαν τα οικονομικά ζητήματα που αφορούσαν παλαιότερες οφειλές και είχαν ως αποτέλεσμα τον "αποδεκατισμό" της ομάδας στα playoffs.

Παρ' όλα αυτά, όλα τα παραπάνω μοιάζουν με μακρινό παρελθόν και κακή παρένθεση. Η νέα χρονιά αρχίζει με τους καλύτερους οιωνούς για τους Θεσσαλονικείς, καθώς άρθηκε το ban της FIFA, ενώ οι διοικούντες έδειξαν διάθεση να ενισχύσουν την ομάδα και να αναπληρώσουν τα κενά που δημιουργήθηκαν μετά τη φυγή πολλών ποδοσφαιριστών στο τέλος του προηγούμενου πρωταθλήματος.

Παράλληλα, υπάρχει κι η ευρωπαϊκή πρόκληση/προοπτική, αφού τόσο η Κόλος Κολαλίβκα στον 2ο όσο και η Ριέκα στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League, δεν φοβίζουν και μπορούν να θεωρηθούν δύο ομάδες στα μέτρα του Άρη. Με την υποσημείωση, βέβαια, πως οι παίκτες του Ένινγκ θα δείξουν την απαραίτητη σοβαρότητα που χρειάζεται σε νοκ άουτ ευρωπαϊκά παιχνίδια.

Σε αγωνιστικό επίπεδο, είναι φανερό πως υπήρξε ένα upgrade στην αμυντική γραμμή, παρά την αποχώρηση του αρχηγού, Φραν Βέλεθ, του Μιχάλι Κόρχουτ και του πολυεργαλείου, Ούγκο Σόουζα. Οι έμπειροι Εμάνουελ Σάκιτς, Τόνι Ντάτκοβιτς και Κριστιάν Γκανέα ήρθαν να αναπληρώσουν με ιδανικό τρόπο τα κενά που άφησαν οι προκάτοχοί τους, με την εμπειρία και τις παραστάσεις τους. Ειδικά ο Γκανέα αποτελεί μία εξαιρετική περίπτωση αριστερού μπακ, με παρουσία σε κορυφαία πρωταθλήματα, που είναι μεταξύ των κορυφαίων αμυντικών -βάσει ονόματος- του νέου πρωταθλήματος.

Big-5: Αυτά πήραν, αυτά τους λείπουν στις μεταγραφές
ΕUROKINISSI

Τζέιμς Τζέγκο, Αλί Αντέμ και Φακούντο Μπερτόγλιο προσφέρει περισσότερες εναλλακτικές στον Ένινγκ, ενώ το μεγάλο ερώτημα είναι η επιθετική γραμμή, αφού ναι μεν ο Μπράουν Ιντέγε δεν έθελξε με την απόδοσή του, αλλά αποτελούσε μία μόνιμη πηγή κινδύνων για την αντίπαλη άμυνα χάρη στην ποιότητά του. Ο Κρίστιαν Λόπεθ που αποτελεί τον διάδοχο του Νιγηριανού δεν είναι ο κλασικός φορ "killer", αλλά το θετικό για τον Άρη είναι πως φέτος έχει ως δεύτερη επιλογή στην επίθεση τον Δημήτρη Μάνο που θα βάλει δύσκολα στον Ισπανό και θα δημιουργήσει έναν υγιή ανταγωνισμό.

Όπως ανταγωνισμό καλείται να δημιουργήσει κι ο Ζακαρί Μπουσέ στον Χούλιαν Κουέστα για τη θέση κάτω από τα γκολπόστ. Ο Ισπανός δεν είχε ουσιαστικά αντίπαλο πέρυσι κι αυτό είχε αντίκτυπο σε κάποια σημεία της σεζόν, αφού επήλθε μία χαλαρότητα και κατ' επέκταση κάποια αβίαστα λάθη που κόστισαν βαθμούς.

Βέβαια, μεταγραφικά οι "κίτρινοι" δεν σταματούν εδώ. Στόχος του τεχνικού διευθυντή της ομάδας, Άγγελου Χαριστέα είναι η απόκτηση ενός ακόμη σέντερ μπακ, ενώ ανοιχτές παραμένουν οι περιπτώσεις του Εχσάν Χατζισαφί για τη θέση του αριστερού μπακ-χαφ και του Μπρούνο ως μία έξτρα λύση στα χαφ. Ουσιαστικά, ο Ένινγκ θέλει να παντρέψει εμπειρία, ποιότητα και ταλέντο προκειμένου να έρθουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Στο τέλος της ημέρας, οι Θεσσαλονικείς θα είναι ικανοποιημένοι με ένα καλύτερο πλασάρισμα απ' την περσινή πέμπτη θέση, βάζοντας δύσκολα στον Παναθηναϊκό και παραμένοντας ιδιαίτερα ανταγωνιστικοί κόντρα σε ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό και ΑΕΚ. Η πρώτη ύλη υπάρχει, το ζήτημα είναι το "δέσιμο" και να βγει η δουλειά του Ένινγκ στο γήπεδο.

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ