STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Έτσι μπήκαν οι ξένοι διαιτητές στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Έτσι μπήκαν οι ξένοι διαιτητές στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Ο Ολυμπιακός ζήτησε ξένους διαιτητές στα ντέρμπι εναντίον του Παναθηναϊκού και το Sport24.gr απαντά στο ερώτημα πολλών για το πώς εμφανίστηκαν οι αλλοδαποί ρέφερις στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Όσα συνέβησαν στον ημιτελικό Κυπέλλου Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός στο κλειστό του ΟΑΚΑ την προεηγούμενη Τετάρτη (13/2) και δη η ανακοίνωση της ΚΑΕ Ολυμπιακός με την οποία ζήτησε μεταξύ άλλων αλλοδαπούς διαιτητές στους αγώνες των Ερυθρόλευκων εναντίον του Τριφυλλιού ήταν το Νο 1 θέμα συζήτησης μεταξύ των Ελλήνων φιλάθλων κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας.

Πολλοί ήταν εκείνοι που έκαναν την – απολύτως λογική – σύγκριση με το ελληνικό ποδόσφαιρο στο οποίο ξένος διαιτητής εμφανίστηκε τον Μάιο του 2018 για πρώτη φορά μετά το 1975 και το Sport24.gr καταγράφει τα πεπραγμένα για την «ιστορική» απόφαση του Μέλο Περέιρα, αλλά και τη συνέχειά της στην εφετινή σεζόν της Σούπερ Λίγκας, στην οποία έως τώρα ουδείς Έλληνας ρέφερι έχει σφυρίξει έστω ένα ντέρμπι μεταξύ ΠΑΟΚ, Ολυμπιακού, ΑΕΚ και Παναθηναϊκού.

ΤΟΥΣ ΖΗΤΟΥΣΕ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, ΤΟΥΣ ΗΘΕΛΕ ΚΑΙ Ο ΠΑΟΚ

Τους ξένους διαιτητές στο ελληνικό ποδόσφαιρο – και δη στα ντέρμπι – τους ήθελε από την περυσινή σεζόν (2017-2018) ο Ολυμπιακός. Είχε διατυπώσει το αίτημά του και επισήμως με επιστολές στην UEFA, αλλά και με δηλώσεις παραγόντων του. Σύμφωνος ήταν και ο ΠΑΟΚ, ειδικά μετά απ΄ ότι είχε συμβεί στο κρίσιμο ματς πρωταθλήματος (διαιτητής Γιώργος Κομίνης, ακυρωθέν τελικά γκολ στο 90’), εναντίον της ΑΕΚ στην Τούμπα.

Όμως ξένος ρέφερι δεν θα ερχόταν για να σφυρίξει στην Ελλάδα αν ο επικεφαλής της Επιτροπής Διαιτησίας, Μέλο Περέιρα, δεν είχε πάρει τη σχετική απόφαση για τον περυσινό τελικό Κυπέλλου (ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 0-2, Νταβίδ Φερνάντεθ Μπορμπαλάν).

ΤΟ ΠΑΟΚ – ΑΕΚ, Η ΚΑΧΥΠΟΨΙΑ, Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ, Ο ΜΠΟΡΜΠΑΛΑΝ

Τότε, αφουγκραζόμενος την τεταμένη ατμόσφαιρα που είχε δημιουργηθεί και έχοντας ήδη γίνει δέκτης παραπόνων μια ολόκληρη σεζόν για «μπούλινγκ» με διάφορους τρόπους εναντίον Ελλήνων διαιτητών από παράγοντες (κυρίως με δηλώσεις και με δημοσιεύματα σε εφημερίδες και websites), ο Περέιρα αποφάσισε να ρίξει στο τραπέζι την ιδέα για ξένο ρέφερι στον τελικό Κυπέλλου. Ο Τάσος Σιδηρόπουλος και ο Τάσος Παπαπέτρου ήταν οι δύο υποψήφιοι, ο Πορτογάλος επικεφαλής της ΚΕΔ θεώρησε ότι θα υπήρχε προκατάληψη εναντίον οποιουδήποτε κι αν όριζε. Και τελικά για να αποφευχθούν τα χειρότερα και να «ακυρωθεί» η πανταχόθεν καχυποψία και προκατάληψη αποφάσισε με το πράσινο φως UEFA/FIFA και κατ΄εξαίρεση (δεν υπήρχε σχετική διάταξη στον κανονισμό διαιτησίας!) να ορίσει τον Ισπανό Νταβίδ Φερνάντεθ Μπορμπαλάν.

Ο τελικός Κυπέλλου κύλησε (σχετικά) ήρεμα από… διαιτητικής σκοπιάς, το δείγμα ηταν θετικό, ουδείς από τους δύο αντιπάλους εξέφρασε παράπονα, τα media «καλοδέχτηκαν» τον Μπορμπαλάν και το ερώτημα που γεννήθηκε πλέον στην ΚΕΔ και στην ΕΠΟ ήταν σαφές: «Μήπως πρέπει να πάμε σε μια μεταβατική σεζόν με ξένους διαιτητές στα ντέρμπι για να αποφευχθούν τα χειρότερα;». Όπερ και εγένετο!

Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΜΕ 25 ΛΕΞΕΙΣ

"Δύναται να χρησιμοποιούνται διαιτητές από το εξωτερικό σε αγώνες Α’ Εθνικής κατηγορίας και σε αγώνες του Κυπέλλου Ελλάδος όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο από την ΚΕΔ": μ’ αυτές τις 25 λέξεις που προστέθηκαν στο «Κεφάλαιο IV: Ορισμοί» του νέου Κανονισμού Διαιτησίας, η ΚΕΔ και ο Βίτορ Μέλο Περέιρα απέκτησαν στα τέλη Ιουνίου του 2018 "και με το νόμο" το δικαίωμα να ορίζουν αλλοδαπούς διαιτητές στις εγχώριες διοργανώσεις, όπως είχαν πράξει κατ’ εξαίρεση και στον τελικό του Κυπέλλου.

Αυτό, εξάλλου, αποτελούσε και απαίτηση της FIFA και συμπεριλαμβανόταν και στα 6 σημεία-εντολές προς την ΕΠΟ για να αποφευχθούν πιθανές κυρώσεις για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Αντίστοιχος κανονισμός δεν υπάρχει στο ελληνικό μπάσκετ και για να ικανοποιηθεί το αίτημα της μπασκετικής ομάδας του Ολυμπιακού για ξένους διαιτητές στις αναμετρήσεις εναντίον του Παναθηναϊκού, θα πρέπει να γίνει κατ’ εξαίρεση για την τρέχουσα σεζόν. Ειδάλλως, μετά τη λήξη της αγωνιστικής περιόδου 2018-2019, το καλοκαίρι δηλαδή, θα δούμε τι θα δούμε…

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ