ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Φάκελος τιμωρίες: Οι περιπτώσεις αφαίρεσης βαθμών για επεισόδια και τι έγινε στις εφέσεις

PRE GAME / ÐÁÏÊ - ÁÅÊ (MOTION TEAM)
PRE GAME / ÐÁÏÊ - ÁÅÊ (MOTION TEAM) MOTIONTEAM

Η ΑΕΚ τιμωρήθηκε με -3 βαθμούς και δυο αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών για όσα συνέβησαν στο ημίχρονο του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και το Sport24.gr θυμίζει ανάλογες τιμωρίες τα τελευταία χρόνια και τι συνέβη μετά τις εφέσεις που ασκήθηκαν.

Ποινή αφαίρεσης τριών βαθμών, δύο αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών και 73.250 ευρώ πρόστιμο επιβλήθηκε στην ΑΕΚ για τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στο ημίχρονο του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ για την 6η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Super League Σουρωτή.

Στην ανάπαυλα του αγώνα που ολοκληρώθηκε στο 1-1, οπαδοί της Ένωσης συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις. Το πειθαρχικό όργανο είχε καλέσει την ΑΕΚ σε απολογία, με βάση το άρθρο 15 παρ. 4. Σε αυτό αναφέρεται η είσοδος οπαδών στον αγωνιστικό χώρο και τα επεισόδια στον εν γένει χώρο του γηπέδου. Ο Δικέφαλος, σύμφωνα με το άρθρο, κινδύνευε με πρόστιμο 50.000-250.000 ευρώ, τιμωρία έδρας (2-4 αγωνιστικές), μέχρι και αφαίρεση βαθμών (3).

SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Το Sport24.gr παρουσιάζει ανάλογες τιμωρίες τα τελευταία χρόνια και τι απέγιναν μετά τις εφέσεις που ασκήθηκαν από τις ομάδες. Άλλωστε, η Ένωση θα ασκήσει έφεση για να μειωθεί η ποινή, την οποία οι άνθρωποί της χαρακτήρισαν ως εξοντωτική.

Το πρωί της 29ης Μαρτίου 2018 είχε γίνει γνωστή η απόφαση του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Οργάνου της Super League για όσα συνέβησαν στο ντέρμπι του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ στο γήπεδο της Τούμπας. Το Πειθαρχικό Όργανο τιμώρησε με αφαίρεση τριών βαθμών τον ΠΑΟΚ απ' το περσινό πρωτάθλημα, δύο απ' το φετινό, μηδενισμό στο παιχνίδι με την Ένωση, καθώς και με τρεις αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών.

Στις 23 Απριλίου, εκδόθηκε η πολυαναμενόμενη απόφαση της επιτροπής εφέσεων της ΕΠΟ και απέρριψε την έφεση του "Δικεφάλου του Βορρά". Έτσι, λοιπόν, παρέμεινε το -3 για τον ΠΑΟΚ και το -2 για φέτος και το ματς κατακυρώθηκε υπέρ της ΑΕΚ. Ο Δικέφαλος προσέφυγε και στο Διαιτητικό Δικαστήριο, το οποίο επίσης στις 3 Μαΐου δικαίωσε την Ένωση.

SUPERLEAGUE / ΠΑΟΚ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΠΑΟΚ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Εξάλλου, ο ΠΑΟΚ είχε τιμωρηθεί με -3 βαθμούς, κατακύρωση του αγώνα υπέρ του Ολυμπιακού και δυο αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών για το ρολό ταμειακής στο πρόσωπο του τότε προπονητή των Πειραιωτών, Όσκαρ Γκαρθία, πριν ξεκινήσει ο αγώνας.

Στις 11 Μαρτίου 2018, παραμονή του ντέρμπι ΠΑΟΚ - ΑΕΚ στην Τούμπα, η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ άλλαξε την απόφαση του Μονομελούς Πειθαρχικού οργάνου της Super League. Ο ΠΑΟΚ πήρε πίσω τους τρεις βαθμούς, το ματς κατακυρώθηκε 0-3 στον Ολυμπιακό και βγήκαν εισιτήρια για τον αγώνα με την Ένωση.

SUPERLEAGUE / ÐÁÏÊ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
Γκαρθία EUROKINISSI SPORTS

Τη σεζόν 2015-16, ο "Δικέφαλος" τιμωρήθηκε με -3 για τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό για τα ημιτελικά του Κυπέλλου. Ο ΠΑΟΚ είχε τιμωρηθεί με -3 βαθμούς για την απόφασή του να μην αγωνιστεί εναντίον του Ολυμπιακού στον δεύτερο ημιτελικό , ύστερα από όσα συνέβησαν στο πρώτο παιχνίδι στην Τούμπα. Πρόκειται όμως για ποινή ύστερα από απόφαση του Ιβάν Σαββίδη και όχι λόγω πειθαρχικού παραπτώματος.

Πρόπερσι, στους "ασπρόμαυρους" επιβλήθηκε ποινή αφαίρεσης έξι βαθμών για τα σοβαρά επεισόδια στον τελικό Κυπέλλου με την ΑΕΚ στο Πανθεσσαλικό, επτά αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών και πλήρωσε πρόστιμο 282.500 ευρώ. Παρά την έφεση που ασκήθηκε, η απόφαση δεν άλλαξε. Όσο για την ΑΕΚ, για τον ίδιο αγώνα τιμωρήθηκε με τρεις αγώνες κεκλεισμένων των θυρών και 170.000 ευρώ πρόστιμο. Ούτε και η Ένωση δικαιώθηκε στην έφεση που άσκησε.

ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΘΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ / ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ / ΚΑΡΕ ΚΑΡΕ Η ΣΤΙΓΜΗ ΤΟΥ ΜΑΧΑΙΡΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΤΥΧΟΥ ΟΠΑΔΟΥ ΤΗΣ ΑΕΚ (Eurokinissi Sports)
ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΘΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ / ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ / ΚΑΡΕ ΚΑΡΕ Η ΣΤΙΓΜΗ ΤΟΥ ΜΑΧΑΙΡΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΤΥΧΟΥ ΟΠΑΔΟΥ ΤΗΣ ΑΕΚ (Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Ο Παναθηναϊκός τα τελευταία χρόνια έχει τιμωρηθεί συνολικά με αφαίρεση οκτώ βαθμών. Τη σεζόν 2015-16 το τριφύλλι "έφαγε" -3 βαθμούς για το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, το οποίο δεν άρχισε ποτέ, λόγω ρίψης φωτοβολίδας προς τον Άλφρεντ Φινμπόγκασον κατά τον καθιερωμένο περίπατο των δύο ομάδων, ενώ πέρυσι τιμωρήθηκε με -3 για το κουτάκι μπύρας στον Βλάνταν Ίβιτς στον αγώνα των playoffs με τον ΠΑΟΚ, αλλά και -2 απ' το επόμενο πρωτάθλημα. Και στις δυο περιπτώσεις, το "τριφύλλι" δεν δικαιώθηκε στις εφέσεις που έκανε και η τιμωρία ίσχυσε κανονικά.

SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΠΑΕ ΠΑΟΚ)
SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΠΑΕ ΠΑΟΚ) EUROKINISSI SPORTS

Από τον Ολυμπιακό αφαιρέθηκαν τρεις βαθμοί για όσα συνέβησαν μετά τη λήξη του περσινού ντέρμπι με την ΑΕΚ στο "Γ. Καραϊσκάκης", όπου οι Πειραιώτες έχασαν με ανατροπή 1-2. Οπαδοί του Ολυμπιακού εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο μετά το τελευταίο σφύριγμα και συνεπλάκησαν με τα ΜΑΤ. Η υπόθεση πήγε τόσο στην επιτροπή εφέσεων όσο και στο διαιτητικό δικαστήριο, αλλά οι Πειραιώτες δεν δικαιώθηκαν και το -3 ίσχυσε κανονικά, ενώ εξέτισαν και ποινή κεκλεισμένων των θυρών για δυο εντός έδρας αγώνες.

SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΑΕΚ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΑΕΚ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

ΑΕΚ και Ατρόμητος τιμωρήθηκαν επίσης με -3 βαθμούς έκαστος για τα επεισόδια μεταξύ των οπαδών τους στο πλαίσιο της 21ης αγωνιστικής της Super League 2015-16. Στις 28 Απριλίου 2016, η αρμόδια επιτροπή της ΕΠΟ απέρριψε τις προσφυγές των δύο ΠΑΕ και έτσι ίσχυσε κανονικά η αφαίρεση τριών βαθμών και τα πρόστιμα ύψους περίπου 70.000 ευρώ (ενώ είχαν εκτίσει ήδη τις δυο αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών, εφόσον υπολογιστούν σε αυτές και τα δύο ματς του Κυπέλλου, που έγιναν χωρίς κόσμο).

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ