ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ξάνθη - Ολυμπιακός 1-1: Άφησαν δυο βαθμούς οι Πειραιώτες στα "Πηγάδια"

SUPERLEAGUE / ÎÁÍÈÇ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ÎÁÍÈÇ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ανώτερος ο Ολυμπιακός στα Πηγάδια, αλλά έχασε δύο βαθμούς (1-1) με τον Βούκοβιτς να σκοράρει και στις 2 εστίες. Κακή η διαιτησία του Τζήλου στη Ξάνθη. Δύο δοκάρια για τους φιλοξενούμενους και αποβολή του Ποντένσε σε 10 λεπτά.

Ο Ολυμπιακός έχασε δύο βαθμούς στα Πηγάδια κόντρα στη μαχητική Ξάνθη (1-1) και την ίδια στιγμή έδαφος στο κυνήγι του τίτλου. Οι «ερυθρόλευκοι» βρέθηκαν πίσω στο σκορ στο 54’ με αυτογκόλ του Βούκοβιτς (σ.σ. η στατιστική υπηρεσία της Σούπερ Λίγκας το «χρέωσε» στον Σαρπόνγκ), αλλά κατάφεραν να ισοφαρίσουν στο 76’ με τον Σέρβο στόπερ.

Δύο πολύτιμους βαθμούς στα Πηγάδια άφησε ο Ολυμπιακός που ήταν κυρίαρχος στο μεγαλύτερο διάστημα, είχε δύο δοκάρια, 17 τελικές, αλλά έκανε ξανά τα εύκολα-δύσκολα, με τον διαιτητή Τζήλο να αφήνει την ομάδα του Μαρτίνς με δέκα παίκτες (78' αποβολή Ποντένσε) και πολλά παράπονα, τα περισσότερα δικαιολογημένα.

Πολλές χαμένες ευκαιρίες, αλλά και έναν εκπληκτικό Σα όταν χρειάστηκε, είχε ο Ολυμπιακός, ειδικά στα σουτ των Μπρίτο (87’) και Κοβάσεβιτς (100’).

Πολύ καλό ματς ο Γκιλιέρμε από πλευράς «ερυθρολεύκων», αρκετά αξιοσημείωτη η παρουσία του Ζίβκοβιτς, αλλά και των Κοβάσεβιτς, Ντουρίτσκοβιτς από πλευράς Ξάνθης.

Ανόητη αποβολή για τον Ποντένσε στο 78’, αφήνοντας την ομάδα του με δέκα παίκτες κι ενώ το μομέντουμ ήταν με τον Ολυμπιακό! Το παιχνίδι διεκόπη για 6 λεπτά (61-66’) λόγω προβλήματος σε έναν πυλώνα του γηπέδου και για αυτό το λόγο το παιχνίδι έληξε στο 102’!

Τα τέσσερα πράγματα που μάθαμε από το Ξάνθη - Ολυμπιακός:

1. ΜΟΝΟΤΕΡΜΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΔΟΚΑΡΙΑ ΣΤΟ Α’ ΜΕΡΟΣ

«Καταιγιστικός» ο Ολυμπιακός στο πρώτο ημίχρονο με κορυφαίο όλων τον Γκιλιέρμε που ήταν πραγματικός «οδοστρωτήρας»! Αφού πέρασε το πρώτο πεντάλεπτο για να προσαρμοστούν οι «ερυθρόλευκοι» στο γλιστερό τερέν του γηπέδου των Πηγαδίων, από το σουτ του Καμαρά στο 6’ που κατέληξε στην αγκαλιά του Ζίβκοβιτς και έπειτα, οι φιλοξενούμενοι έπαιζαν στο μισό γήπεδο την Ξάνθη.

Ο Ζίβκοβιτς όποτε χρειάστηκε φώναξε «παρών», ενώ όσα σουτ δεν προλάβαινε να απομακρύνει, είχε για «σύμμαχο» τα δοκάρια της εστίας του. Αρχικά στο σουτ του Γκιλιέρμε στο 13’ και εν συνεχεία στο απίστευτο τετ α τετ του Ποντένσε στο 39’, με τον Πορτογάλο να προσπαθεί αντί να πλασάρει πιο φυσιολογικά, να κρεμάσει τον γκολκίπερ της ακριτικής ομάδας.

Και δεν ήταν μόνο αυτές οι προσπάθειες από πλευράς «ερυθρολεύκων». Ο Ναουέλ (10’), ο Φορτούνης (18’), ο Σισέ (33’), ο Γκερέρο (41’) και ο Ομάρ (45’) ανησύχησαν για τα καλά τον Ζίβκοβιτς, αλλά δεν κατάφεραν να σκοράρουν.

Σημαντικό ρόλο έπαιξε η είσοδος του Ποντένσε αντί του τραυματία Ναουέλ στο 30’, καθώς ο Ολυμπιακός βρήκε ακόμη περισσότερη ενέργεια από την αριστερή πλευρά, μιας και ο Ισπανός έως τότε είχε κυμανθεί σε ρηχά νερά και από τα αριστερά περισσότερο απειλητικός ήταν ο Κούτρης.

Η στατιστική υπηρεσία στο φινάλε του α’ ημιχρόνου αποτύπωνε την αλήθεια, μιας και η Ξάνθη είχε μόλις μία τελική σε ένα τετ α τετ το Γέντρισεκ στο 37’ που άπλωσε ωραία το κορμί του ο Σα και απομάκρυνε τον κίνδυνο, ενώ ο Ολυμπιακός είχε 11 τελικές εκ των οποίων οι 5 στην εστία.

Οι "ερυθρόλευκοι" ζήτησαν πέναλτι στο 41' όταν ο Κασάδο τράβηξε τον Τοροσίδη από τη φανέλα εντός περιοχής και τον ανέτρεψε. Όπως φαίνεται από το video, όντως υπάρχει παράβαση, την οποία δεν καταλόγισε -λανθασμένα- ο διαιτητής.

2. ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗ ΡΟΗ ΤΟΥ ΜΑΤΣ

Η Ξάνθη ουσιαστικά ήταν εξαφανισμένη στο ματς έως το 54ο λεπτό και με εξαίρεση τη φάση του 37ου λεπτού! Στο δεύτερο ημίχρονο ο Ολυμπιακός δεν μπήκε με το πόδι στο γκάζι όπως στο πρώτο μέρος, αλλά από την άλλη βρέθηκε από το πουθενά πίσω στο σκορ κόντρα στη ροή του ματς, αφού στο 54’ στο αυτογκόλ του Βούκοβιτς η Ξάνθη έδειχνε να μην πολυπιστεύει ότι θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στην εστία του Σα.

Τελικά έπειτα από προσπάθεια του Σαρπόνγκ από τα δεξιά και από μία κακή σέντρα, ο Βούκοβιτς έβαλε -ενστικτωδώς- το κεφάλι του και άλλαξε την πορεία της μπάλας, ανοίγοντας το σκορ για την Ξάνθη!

Ο Μαρτίνς είχε κάθε λόγο να τραβάει τα μαλλιά του μετά από αυτή την εξέλιξη, καθώς έβλεπε τους παίκτες του να χάνουν τη μία ευκαιρία πίσω από την άλλη και οι ακρίτες κυριολεκτικά από το πουθενά βρέθηκαν σε θέση «οδηγού»!

3. ΤΟΝ ΑΠΟΣΥΝΤΟΝΙΣΕ, ΑΛΛΑ ΣΚΟΡΑΡΕ

Η αλήθεια είναι ότι το γκολ της Ξάνθης αποσυντόνισε τους «ερυθρόλευκους». Η ακριτική ομάδα κυκλοφορούσε καλύτερα την μπάλα, όμως ήταν ολοφάνερο ότι δεν μπορούσε να πλησιάσει με σοβαρές αξιώσεις στην εστία του Σα.

Μία φορά που χρειάστηκε στο 71’ κι ενώ το σκορ ήταν στο 1-0, ο Λισγάρας σούταρε ενώ θα μπορούσε να δώσει δίπλα του στον Γέντρισεκ που ήταν «φάτσα» με τον Σα.

Ο Μαρτίνς έριξε στη μάχη τον Μάνο και ο Ολυμπιακός άρχισε να «ξυπνάει» μετά από ένα καλοχτυπημένο φάουλ του Φορτούνη στο 74’ (έδιωξε ο Ζίβκοβιτς), μέχρι που ανέλαβε δράση ξανά ο Γκιλιέρμε. Ο Βραζιλιάνος πέρασε κάθετα την μπάλα από τη μύτη της βελόνας, ο Φορτούνης βγήκε από τα πλάγια, έκανε την παράλληλη μπαλιά, κάπου κόντραρε η μπάλα και ο Βούκοβιτς την έσπρωξε στα δίχτυα για το 1-1 στο 76’.

4. ΑΠΟΒΟΛΗ ΠΟΝΤΕΝΣΕ, ΝΕΥΡΑ ΚΑΙ «ΙΠΤΑΜΕΝΟΣ» ΣΑ

Κι εκεί που όλα έδειχναν ότι ο Ολυμπιακός είχε αποκτήσει ξανά το μομέντουμ του ματς, ήρθε η ανόητη αποβολή του Ποντένσε στο 78’ για να αλλάξει τα πλάνα του Μαρτίνς.

Παρόλα αυτά, αν εξαιρεθεί ένα τρίλεπτο-τετράλεπτο, οι «ερυθρόλευκοι» δεν έδειχναν στο χορτάρι ότι είχαν το αριθμητικό μειονέκτημα, αφού εκείνοι ήταν που είχαν τον έλεγχο.

Ωστόσο, ήταν αρκετά ευάλωτοι σε οποιαδήποτε απόπειρα αντεπίθεσης των γηπεδούχων. Σε μία εξ αυτών, μάλιστα, ο Σα είπε εντυπωσιακό «όχι» σε πλασέ του Μπρίτο στο 87’…

Με το που μπήκε το ματς στις καθυστερήσεις, τα νεύρα ήταν αρκετά και από τις δύο πλευρές. Η Ξάνθη το πήγε το ματς εκεί που ήθελε, εκνεύρισε αρκετά και τον Σισέ που δεν θέλει και πολύ για να «τσιμπήσει» στις προκλήσεις και ευτυχώς για τον Ολυμπιακού που «πέταξε» ο Σα στο αριστερό «παραθυράκι» του στο 100’ και απεσώβησε το 2-1 σε εκπληκτικό χτύπημα φάουλ του Κοβάσεβιτς.

Τελικό σκορ 1-1, με τους «ερυθρόλευκους» να αφήνουν δύο βαθμούς στα Πηγάδια και την Ξάνθη να ξαναπαίρνει βαθμό μετά από τρεις σερί ήττες από Πανιώνιο, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ.

Η ταυτότητα του αγώνα:

Γήπεδο: Πηγάδια

Διαιτητής: Αθανάσιος Τζήλος (Λάρισας)

Βοηθοί: Ράινχαρντ Μπουξμπάουμ (Ανατολικής Αττικής), Δημήτριος Γκίκας (Λάρισας)

ΞΑΝΘΗ (Μίλαν Ράσταβατς): Ζίβκοβιτς, Κοβάσεβιτς, Κασάδο, Σαρπόνγκ (57’ Κάστρο), Γέντρισεκ, Λισγάρας, Μπρίτο (99’ Μελιόπουλος) , Κασά Καμαρά (52’ Ντουρίτσκοβιτς), Καντά, Χατζητερζόγλου, Μπαξεβανίδης

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Πέδρο Μαρτίνς): Σα, Βούκοβιτς, Σισέ, Τοροσίδης (59’ Μάνος), Κούτρης, Γκιλιέρμε, Μαντί Καμαρά (90’ Νάτχο), Ελαμπντελαουί, Ναουέλ (30’ λ.τρ. Ποντένσε), Φορτούνης, Γκερέρο

Γκολ: 54’ Βούκοβιτς (αυτ.)

Κίτρινες: 27’ Κασά Καμαρά, 69’ Καντά, 93’ Ντουρίτσκοβιτς, 102’ Χατζητερζόγλου – 49’ Γκιλιέρμε, 69’ Ποντένσε, 80’ Μαντί Καμαρά, 98’ Σισέ

Κόκκινη: 78’ Ποντένσε (2η κίτρ.).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ